Samota a osamelosť v hĺbke vlastných myšlienok

umelecký archív @ivetar.s_blog 


Často zamieňané, ale odlišné - samota a osamelosť hýbu naším vnútrom, vytvárajú zložitý tanec medzi bytím so sebou a spojením s inými. Získať porozumenie týchto stavov je kľúčové pre lepšie porozumenie seba samých a budovanie zdravých vzťahov. 

K telu sme síce nedostali návod ale žijeme s ním a dušou celý náš život. Možno je už na čase naučiť sa využívať ich vo svoj prospech. Čo poviete?


.


°° Je to samota alebo osamelosť?

Samota a osamelosť sú často zamieňané pojmy. Predstavujú dva rozdielne stavy bytia, ktoré ovplyvňujú náš vnútorný svet a vzťahy s ostatnými. Samota je podľa definície dobrovoľný alebo nedobrovoľný stav bytia sám so sebou, zatiaľ čo osamelosť zahŕňa subjektívny pocit nedostatku spojenia s inými ľuďmi.


V prípade samoty sa človek môže cítiť slobodný a schopný objavovať vnútorný svet bez vonkajších vplyvov. Je to čas, kedy si môžeme užívať vlastnú spoločnosť, hľadať seba a budovať vnútornú silu. Predstavme si pokojnú prechádzku, počas ktorej necháme prúdiť naše myšlienky na vzdialených zvukoch mesta. Na druhej strane, osamelosť môže byť závažným pocitom prázdnoty a nedostatku spojenia s ostatnými. Osamelí sa môžeme cítiť aj keď sedíme v partii 2o ľudí.

Je kľúčové rozpoznať tieto stavy, pretože môžu mať rôzne účinky na naše bytie a vzťahy. Samota môže prispieť k osobnému rastu a sebapoznaniu, zatiaľ čo dlhodobý stav osamelosti vedie k depresiám, úzkostiam a ďalším zdravotným problémom. Keď budeme poznať rozdiel medzi týmito stavmi, aby sme mohli adekvátne reagovať a budovať zdravé a vyvážené vzťahy - a to predovšetkým so sebou samým.

°° Samota a rast

Osobne by som samotu nazvala ako "územie osobného rastu". Vo chvíľach samoty je nám pokoj akýmsi katalyzátorom pre objavovanie nových dimenzií vlastnej osobnosti. Byť sám - to je príležitosť byť vedomým, ponoriť sa do sveta, v ktorom žijem, a začať zo samoty ťažiť benefity.


Ak so samotou vieme správne pracovať, vie byť dokonalým dobrovoľným únikom od ruchu sveta. Vie nám umožniť spojiť sa s našou hĺbkou. V tichu samoty môžeme zas a znova rozmýšľať nad tým, aké sú naše plány, ciele, hodnoty a vášne. A ako sa k nim dostať? V pokoji, v samote, sme si vedomí svojich síl a slabostí. Vieme vytvoriť plán, ako na nich pracovať, ako všetky nedostatky poraziť. Tým, že objavujeme svoje pravé záujmy, dostávame sa až k tomu, kým sme v skutočnosti.

Samota nie je len stav ale skutočná príležitosť niekam sa pohnúť. Je to príležitosť byť svedkom vlastnej vnútornej sily a objavovať tajomstvá vlastnej mysle.


Samotárska povaha má v prevažnej väčšine prípadoch korene na miestach, a u ľudí, medzi ktorými sme vyrastali. Napriek výchovným vplyvom sme však dospelí a ak sa nám nepáči, akí sme, máme možnosť naučiť sa nové zručnosti. Neospravedlňuje nás to, ale vytvára priestor pre pochopenie a odhodlanie zlepšiť sa v komunikácii a budovaní vzťahov. V konečnom dôsledku, cesta k rastu začína v nás samých, v hĺbke našich myšlienok a ochote sa otvoriť novým možnostiam.

°° Osamelosť a emocionálne nástrahy

Predstavte si 8o-ročného človeka, ktorý býva sám v byte. Jeho partner zomrel pred desiatimi rokmi a zvyšok rodiny ho moc často nenavštevuje. Každý deň si kupuje iba 2 rožky, aby sa mu do ďalšieho dňa minuli a aby mohol ísť opäť do obchodu. Je to totiž jedno z mála miest, na ktorých sa s niekym porozpráva, niekto sa na neho usmeje. Doma ho nikto nečaká, nikto mu nezavolá a dnes bude večerať rovnako sám, ako aj včera.
Čo myslíte, aké psychické zdravie má tento človek?


Keď človek cíti, že nemá nikoho, s kým by mohol zdieľať svoje pocity a myšlienky, môže to viesť k vážnym psychickým dôsledkom. Spoločníkmi osamelého putovania sú u mnohých depresia a úzkosť.

Predstavte si teraz ale 8o-ročného človeka, ktorý býva so svojím partnerom v dvojgeneračnom dome. V druhej časti dou bývajú jeho deti aj s ich deťmi - jeho vnúčatami. Vzťahy medzi ľuďmi v tejto domácnosti sú ukážkové. Všetci spolu dobre vychádzajú, pomáhajú si a vzájomne sa učia rešpektu.
S energiou, ktorou ich každodenne nabíjajú ich vnúčatá, im nerobí problém ani dlhšia prechádzka lesom. 

Pred tým, ako si tento človek ľahne večer do postele, navečeria sa s celou svojou rodinou a v posteli po jeho boku mu jeho láska odpovedá "Dobrú noc".


Náklonnosť, láska a predovšetkým pocit, že niekam patríme a že sa na nás nezabudlo, je najdôležitejší aspekt toho, ako dlho budeme žiť (v prípade, že to tu ukončíme prirodzenou cestou, samozrejme). Vedia nás postihnúť mnohé choroby aj ťažké situácie. Keď však vieme, že tu je vždy niekto, o koho sa oprieť, komu zavolať, na koho sa obrátiť,.. život je tak akosi jednoduchší.

°° Fyzické prejavy osamelosti

Nie je tajomstvom, že fyzické a psychické telo je jeden celok, ktorý sa seba vzájomne vplýva. Silným, emocionálnym stavom, ktorý ukazuje spojenie medzi psychikou a telom, je práve osamelosť.

Jeden z prejavov fyzického vplyvu osamelosti vidíme v psychosomatike. Možno ste niekedy zažili ten zvláštny pocit v hrdle a hrudi, keď ste sa museli rozlúčiť s niekým, koho máte radi. A nemusel to byť ani rozchod, iba vám ten človek chýbal ešte skôr, než odišiel. Hrča v hrdle môže byť vnímaná aj fyzicky - a to v dôsledku emocionálnych stresov spojených s osamelosťou. Osamelosť je v dnešnej dobe často spôsobená vysokou úrovňou stresu. Až to vyzerá, akoby sme sa stále sa niekam hnali, aby sme nakoniec zistili, že sme osamelí.


Dlhodobý stav osamelosti má negatívny vplyv na imunitný systém, vedie k narušeniu spánku, čo ďalej zhoršuje psychické a fyzické zdravie. Je to začarovaný kruh, ktorý ovplyvňuje každý aspekt našich každodenných životov.

Ďalším prejavom osamelosti na fyzickom zdraví, je neochota jesť, hoci cítime fyzický hlad. Ten "filmový pocit", keď nám niekto chýba tak, že už aj jedlo stráca svoj zmysel, nie je len ilúziou. Osamelosť môže naozaj spôsobiť nechutenstvo a odmietanie jedla, čo má následky na energetické zásoby tela. Pri dlhodobom praktizovaní nejedenia sa môže vyvinúť PPP (porucha príjmu potravy). Ak ste v takomto stave ešte stále nevyhľadali odbornú pomoc, urobte tak okamžite. Uľaví sa vám, uvidíte.


Keď sme osamelí, stávame sa citlivejšími na emócie. Reagujeme na situácie intenzívnejšie a môžeme prejavovať príznaky, ktoré sme na sebe predtým nepozorovali. Tento zvýšený emocionálny stav výrazne ovplyvňuje fyzické zdravie.

Je dôležité si uvedomiť, že tieto "nevinné" príznaky, akými sú hrča v hrdle, nechutenstvo alebo zvýšená citlivosť, nie sú len povrchné prejavy. 


Dlhodobá osamelosť môže vytvoriť chronický stres, ktorý negatívne ovplyvňuje imunitný systém a celkovú vitalitu tela. Čo sa na prvý pohľad javí ako jednoduchý emocionálny stav, sa môže stať silným faktorom ovplyvňujúcim naše fyzické zdravie a pohodu. Telo máme len jedno, starajme sa oň.

°°  Pár slov na záver

Ak chceme pomôcť tým, ktorí sa cítia sami, pokúste sa nenútene vytvárať prostredie, kde sa ľudia cítia podporovaní a vypočutí. Akékoľvek malé gesto, ako napríklad zvýšená pozornosť voči tým, ktorí sa cítia opustení, môže byť kľúčom k rozbitiu izolácie a návratu k zdraviu a potešeniu zo vzťahov.

.

Osamelosť nám pripomína dôležitosť komunikácie, pochopenia a ľudského spojenia. Myslime na ňu vždy, keď si sa chystáme už zase odložiť telefonát domov či návštevu dôležitých ľudí "na potom".

.

.

.

Ahojte💚

.

.

.

°° Všetky obrázky, ktoré nemajú popis vytvorila AI.