Zdravý vzťah k mozgu

umelecký archív ivetar.s_blog

Dnes si v tejto kategórii vytvoríme niečo, čo síce nemôžeme chytiť do ruky ale môžeme z toho veľmi profitovať. Povieme si niečo o tom, ako si udržať mozog v dobrej kondícii, v akých podmienkach sa vyvíjali naše mozgy a prečo by sme mali tým dnešným mozgom mali dopriať aspoň niečo z toho, čo zažívali v minulosti.
Nemusíme toho v našich životoch meniť veľa. Časom však uvidíme, že aj malé zmeny nám vedia v mnohých veciach otvoriť oči a zlepšiť existenciu.

°° V akých podmienkach sa vyvíjal náš mozog

Špecifické podmienky a proces vývinu nášho mozgu mal vplyv na to, ako teraz premýšľame, ako mozog funguje a čo všetko pre svoj správny chod potrebuje. Vitamíny, minerály a postupom času aj informácie a výzvy, vplyv prostredia, v ktorom žili naši predkovia. Toto všetko sa pomiešalo v správnom pomere a prispelo k tomu, aby sme boli tam, kde sme teraz. Aby sme nejako vyzerali, aby sme mali určité potreby a aby sme mali určité pocity.

Počas vývinu sa človek prevažnú časť života stresoval. Naši predkovia žili v každodennom napätí a strachu o svoj život.

Často myslím na to, ako sa formovali naše pocity a prečo sme dnes takí precitlivelí. Povedzme si to na rovinu: naši predchodci boli tvrdí ľudia. Keby sa psychicky zrútili, znamenalo by to pre nich koniec. Zvládali mnohé fyzické bolesti. Ktovie, ako prežívali lásku k ľuďom v svojom kmeni, aký vplyv mala na ich vzťahy žiarlivosť. Keď sa žene narodilo za jej život možno viac ako 1o detí, z ktorých sa dožilo dospelosti iba jedno, jej zmysly boli s vysokou pravdepodobnosťou otupené. Byť človekom v tej dobe znamenalo niečo úplne iné, ako to vidíme my dnes.

Aj napriek tomu sme ich potomkami. Naše mozgy sa vyvinuli  z tých ich. Často rozmýšľam aj nad tým, kam sa posunie inteligencia niektorých živočíchov za 3o, 4o alebo 5o ooo rokov.. Zmení sa klíma, dostupnosť niektorých surovín, iné zase budú chýbať.. Každá maličkosť vie ovplyvniť ako vývoj života okolo nás, tak aj života nášho.

Odhliadnime ale od toho, ako budeme vyzerať, čo fyzické budeme potrebovať alebo akou stravou sa budeme živiť. Pozrime sa na to, čo vieme ovplyvniť už dnes. To, na akej úrovni bude náš mozog.

zdroj: S. Entressangle/E. Daynes, Vedecká knižnica fotografií

Posledná rodina neandertálcov žila na Zemi pred 4o ooo rokmi. Už pred 1oo ooo rokmi sa však krížili moderní ľudia a neandertálci. Tak sa vzájomne obohatili o niektoré časti genetickej informácie. Vďaka tomu sme sa lepšie vedeli prispôsobiť a prežívať v nepriaznivých podmienkach v Európe a Ázii. Moderní ľudia boli zvyknutí na iné podmienky, keďže prišli z Afriky. DNA neandertálcov sa nachádza aj v genóme moderného človeka.

°° Dnešné mozgy

Zamyslime sa na chvíľu nad obdobím, kedy v našich mozgoch prebiehali najzásadnejšie zmeny. V porovnaní s týmto obdobím sa dnes už iba vlečieme. Vyzerá to, akoby sme za nás nechávali premýšľať iba technológie..  Je fajn uľahčiť si život, no práve v situáciách, kedy môžeme podporiť zdravie a aktivitu nášho mozgu, by sme sa na technológie vôbec nemali spoliehať.

V dnešnej dobe necítime každodenný strach o život. Pre zdroj jedla nemusíme chodiť dlhé hodiny či dokonca dni. Máme jednoduché životy. Aj napriek tomu, že sú okolo nás mnohé nebezpečné veci, prevažnú väčšinu z nich sme si vytvorili sami.
Bojujeme, správame sa zle k ľuďom, správame sa zle k sebe samým. Naše telá nám to oplácajú, no my vždy nachádzame niekoho alebo niečo, čo je "dôvodom" našich problémov. Málokedy sa pozrieme na to, ako sme sa dostali do štádia, v ktorom sme. Všetko to, čo nás pred tisíckami rokov stresovalo a nútilo pamätať si stovky - ak nie tisíce - druhov rastlín a zvierat, dnes postrádame. To je dôvod, prečo zaostávame za technológiami. Spoliehame sa na ne natoľko, že našu najdôležitejšiu technológiu, ktorú nosíme na krku, ignorujeme.

Naši predkovia postupne vyvíjali zbrane, logické hry pre deti a dospelých, stavali si obydlia, ktoré vydržali dlhšie, než iba jednu búrku. Nachádzali riešenia na každodenné problémy okolo seba - prostredníctvom svojho rozumu.

zdroj: modernhumanorigins.com

Dnes už máme mobil, nad ktorý skloníme hlavu a do 5 minút si aj v neznámej džungli navaríme prvotriedny obed. Je to parádne - ale len pre naše pohodlie, nie pre naše zmysly. Tým, že sa spoliehame na technológie, ktoré nás obklopujú, naše mozgy lenivejú, hlúpnu. Od 7o.-tych rokov naše IQ klesá. Pre nás je pohodlie prioritou, pre naše mozgy nepriateľom číslo jedna.

Mozog je sval. Ak svaly nenamáhame a nedávame im potrebnú výživu - v podobe stravy a pohybu - ochabnú. Okrem stravy a pohybu však mozog potrebuje aj vedomosti. Dávajte si výzvy, klaďte si otázky, zaoberajte sa do hĺbky tým, čo vás zaujíma. Nielen na internete ale predovšetkým v realite. Podnety z okolia v nás často vyvolávajú mnohé pocity, máme vďaka nim spomienky, ktoré vieme ďalej analyzovať. Vieme sa učiť od samých seba.. Neignorujme naše okolie, venujme pozornosť tomu, čo vidíme.

Aj napriek tomu, že svoj mozog zanedbávame, je stále neuveriteľne mocným nástrojom. Pomáha nám rozhodovať sa na základe našich presvedčení, vyhodnocujeme bezpečie a nebezpečie. Vďaka mozgu si tvoríme aj rôzne falošné predstavy, o pravdivosti ktorých sa presviedčame. Zdravý mozog je tak silný nástroj, že vieme myšlienkami ovládať a liečiť mnohé fyzické bolesti. Mozgom ovládame celú našu bytosť.

°° Čo nám ubližuje?

Mnohí ľudia si možno ani neuvedomujú, že odpoveď na túto otázku nám hovorili naše mamy vždy, keď nás bolela hlava, bolo nám zle, nechutilo nám jesť a keď nám "bolo všetko"? Áno, áno: To máš z toho, že celý deň sedíš pred tým televízorom/ počítačom/ nepustíš telefón z ruky atď.

A aj keď sa vám to možno nepáči, mali pravdu. Každý z nás si v určitom období prizná, že pozerať sa neprimerane dlho do vysvieteného monitoru počítača, určite nie je nič prospešné - a to nielen pre mozog, ale aj pre celé telo. Je to niečo, s čím sa stretáme až v posledných desaťročiach. Nie je to však iba o "nejakom" počítači alebo telefóne. Je to o mnohých veciach s tým spojeným, ako je konzumácia nadbytku zbytočného obsahu, nesprávne držanie tela, zanedbávanie pohybu a čerstvého vzduchu. Nikto nemusí byť inteligent na najvyššej úrovni aby si dal dve a dve dokopy a videl, že z toho nevyplýva nič dobré.

Okrem zahltenia elektronikou a technickými vymoženosťami máme ešte jeden problém: nedbáme na to, aký má vplyv naša strava.

Všetky tieto aspekty narúšajú náš spánok, sústredenie, psychickú rovnováhu a ďalšie dôležité funkcie. Aj napriek tomu si zas a znova sadáme pred počítač len čo ráno vyjde Slnko (to, že vyšlo Slnko, vidíme vonku, za oknami). Keby náš mozog vedel hovoriť, určite by sa nám za takéto správanie nepoďakoval.

Už v predchádzajúcich článkoch sme si povedali, že ak niekomu/niečomu nerozumieme, neznamená to, že k nám neprehovára. Rovnako tak, ako u okolitého života je to aj s našim mozgom. Väčšina orgánov v našom tele s nami komunikuje prostredníctvom bolesti - vieme, že ak nás niečo bolí, niečo sa deje. Niečo nie je v poriadku. Mozog má jazyk, ktorý nás nebolí. To je veľmi nebezpečné a mali by sme na to myslieť vždy, keď ho vedome zanedbávame. "Odrazu"prídu problémy a my sa čudujeme, kde sa vzali. V horšom prípade si ich ani neuvedomujeme.

Venujme niekoľko minút denne svojej hlave. Na čo myslíme? Sme dlhodobo spokojní s tým, kam vedie náš život alebo sa stresujeme už len myšlienkami na situácie, ktoré pravdepodobne nikdy nenastanú? Vieme ovládať to, čo si myslíme? Vieme sa zastaviť, ak je pre nás niečo neúnosné? Alebo sa utápame v bolestiach a nevyriešených traumách, ktorými si (ne)vedome ubližujeme?

°° Čo robiť pre zdravý mozog?

Teraz si zhrnieme niekoľko bodov, ako sa starať o to, čo nás robí nami. Mnohé z nich nie sú vôbec náročné a vie ich praktizovať úplne každý. Stačí len nájsť dôvod, prečo chcieť.

° Nájdime si nejakú fyzickú aktivitu, ktoré pre nás nebude trestom.
Niekto si totiž robí veľké plány, ako sa bude starať o svoje telo, ide do toho s nechuťou. Vyberte si preto druh športu, ktorý je pre vás niečím zaujímavý. Nemusíte sa hneď zameriavať na namáhavejšie fyzické aktivity.

° Myslime na to, na čo myslíme.
Ak sa necháme ľahko strhnúť prúdom negativity - nebodaj ešte negativity od niekoho iného, nie sme na dobrej ceste a mali by sme na tom zapracovať. Nejedná sa iba o myšlienky, ktoré vyústia do hádoki, ale tiež myšlienky, ktoré myšlienkami zostanú a trápia nás dohodobo. Tu sa vraciame k prvému bodu - ak ste na niečo nahnevaní a snažíte sa to spracovať, skúste nejakú fyzickú aktivitu. Odbúrate stres a príjemne sa unavíte.

° Spánok.
Spime dosť a kvalitne. Spať 12 hodín nie je to isté, ako spať 6 hodín, ale ak je 12-hodinový spánok nekvalitný, cítime sa po zobudení akoby nás prešiel parný valec. A tak sa cítime úplne celý deň. V dnešnej dobe nájdeme mnohé aplikácie, vďaka ktorým si vieme nadstaviť oddych. Oddych od telefónu, od stresu aj naplánovať spánok. Ja osobne používam aplikáciu Zdravie, ktorá je súčasťou telefónu a veľmi to odporúčam.

° Obmedziť alkohol.
To, že máte do veľkej miery obmedziť alkohol vám povie každý lekár, ktorý študoval jeho dopad na ľudský organizmus. Po alkohole sa nám nič nechce. Vedome zabíjame poškodené mozgové bunky ešte predtým, ako sa stihnú vytvoriť nové. Alkohol veľmi zhoršuje náš spánok a z hľadiska dlhodobého aktívneho pitia nenávratne poškodzujeme nielen mozog, ale aj celé telo.

° Voda.
Dostatok tekutín je pre správne fungovanie nášho mozgu extrémne dôležité. Pite bylinné čaje a čistú vodu. Poďakujú sa vám všetky orgány a hlavne mozog. Napite sa vody hneď po zobudení! Počas spánku sa potíme - tým strácame tekutiny. Voda je palivo pre náš mozog, napite sa! Doplníte všetku stratenú vlhkosť, bez ktorej mozog nedokáže správne fungovať.

° Čo všetko si pamätáme?
Zamyslime sa nad tým, koľko čísel poznáme: naše telefónne číslo, čísla našej rodiny, číslo domu, ulice, poštové smerové číslo, narodeniny a meniny členov rodiny, dnešný dátum, počet fotiek, ktoré máte v mobile,.. Toto isté sa dá praktizovať napríklad aj s priezviskami: viete, ako sa volá vaša obvodná lekárka, jej sestrička, priezvisko vašej mamy zaslobodna? Pamätáme si priezviská všetkých našich spolužiakov zo základky?

° Zdravé črevo.
Hovorí sa, že v čreve je druhý mozog. Zdravá mikroflóra by mala byť to, na čom vám záleží - cíťte sa dobre a robte všetko pre to, aby ste boli zdraví. Len zdravé a silné telo vás ochráni pred vonkajším svetom. Chráňte si svoj svet.

° Pozornosť.
Zamyslime sa nad tým, do akej miery dokážeme udržať pozornosť. Čítate knihu? Pamätáte si po prečítaní kapitoly a zatvorení knihy o čom bola? Ste sústredení, keď pozeráte film, seriál? Viete sa sústrediť, keď ste v prírode? Sústrediť sa na kľud, ktorý so sebou príroda prináša, aké stopy vidíte na zemi, okolo akých stromov prechádzate, aká je vôňa lesa? Alebo vyťahujete každú chvíľu mobil, ktorý vám cinká vo vrecku?

Skúste raz za čas odložiť mobil cestou autobusom a pozerajte sa okolo seba. Aj napriek tomu, že cestujete 3oo krát do roka tou istou trasou, naozaj viete jasne povedať, že tam už všetko poznáte?

Naozaj ste si všimli ten nápis na budove?
Videli ste na strome sokola myšiara, ktorý sledoval okoloidúce autá?
Viete si práve teraz spomenúť ako vyzerá podlaha na chodbe vo vašej práci?
Vedeli by ste do detailov popísať,  akú lampu má alebo mala doma vaša babička? Keby ste vedeli dokonale kresliť, vedeli by ste bez podvádzania nakresliť vaše vlastné dlane?
Viete, v ktorom oku máte malú škvrnku?
Uvedomovali by ste si, že sa pozeráte na rovnakú šálku, akú máte doma, ak by ste ju uvideli v cudzom prostredí?

Sú to jednoduché otázky, no pre mozog veľké výzvy, vďaka ktorým vieme udržať jeho kondíciu vo výbornom stave. Ten, kto si nevšíma detaily je k takýmto drobným úlohám pravdepodobne veľmi skeptický. Nie je sa čomu čudovať. Vyrušuje nás toľko vecí, že posledné, na čo by sme mysleli je, aká podlaha je u nás v práci,..

ale..

..náš mozog to vyžaduje. Presne takéto podnety potrebuje na to, aby sa "mal dobre". Náš mozog - to sme my. V mozgu sa nachádza naše vedomie. Je preto veľmi smutné zamyslieť sa nad tým, koľko ľudí ho zanedbáva.

Doplním, že takýmito drobnosťami si vieme priniesť benefity aj do budúcna. Pravidelné precvičovanie mozgu nám môže oddialiť alebo zmierniť Alzheimerovu chorobu, ktorá má za následok postupnú stratu pamäte. Predovšetkým tí, ktorí majú túto chorobu v rodine by sa mali na precvičovanie mozgu zameriavať každý deň.

"Človek musí svoj mozog trénovať celý život. Keď netrénujete sval, tak atrofuje. Tak isto aj mozog. Ak ho necvičíte, postupne môže dôjsť k úpadku."

- Anna Dojčanová predsedníčka rady MENSY na Slovensku

°° Kde sa dozvedieť viac

Ako základ by si mal každý vypočuť na Spotify podcast s názvom Mozgová atletika. Dozviete sa, ako nás ovplyvňujú rôzne informácie, ktoré každodenne vstrebávame. Vďaka tomuto podcastu je jednoduchšie utvárať si názory na základe informácií, ktoré sme sa dozvedeli. Veľmi prínosným, aj keď troška odbornejším, podcastom je napríklad aj Brain we Are.

Ak by vás zaujímali ďalšie podcasty na tieto a im podobné témy, tie, ktoré počúvam nájdete na Instagrame @ivetar.s_blog v highlighte s názvom POČÚVAM.

Okrem toho pridávam na konci článku zdroje, z ktorých sa dozviete viac.

Mozgové bunky sú naši najlepší kamoši. Nie takí, na ktorých zabudneme. Je to priateľstvo, o ktoré sa musíme starať a pestovať si dobré návyky, aby sme ho udržali v čo najlepšej kondícii. Myslime na to, že rozhodnutia vplývajúce na náš mozog, ktoré robíme dnes, majú veľký vplyv na to, akým smerom sa bude uberať naša existencia - ako jedinca - v budúcnosti. Aj keď je dokázané, že mozgové bunky je možné posilňovať a tvoriť v každom veku, musíme k tomu podnikať adekvátne kroky. Nemá zmysel čakať na to, kedy bude najhoršie a potom obviňovať všetkých a všetko, čo sa nám stalo.

°° Prečo by sme mali mať hobby

Náš mozog potrebuje neustály stimul. Potrebuje podnety zvonku na to, aby dokázal správne fungovať. Neustále niečo spracováva a vyhodnocuje.

Nezanedbávajme ho, venujme pozornosť tomu, čo je pre nás prospešné. Medzi aktivity, ktorým sa mozgové bunky zaručene potešia, patrí napríklad hra na hudobný nástroj, čítanie, kreslenie, aktivity vonku, pokoj. Pilujme tiež sústredenie. Vyhľadávajme veci, ktoré nás bavia - aj na nich si vieme trénovať pamäť - môže to byť napríklad nový jazyk, varenie, písanie,..

Všetko toto sa dá nájsť v nejakých obľúbených aktivitách. Čo vás baví? Robíte to pravidelne? Ak nie, prečo?

Pre niekoho je záľuba čítanie kníh. Je to jedna s najvýznamnejších činností, akou vyživovať náš mozog. Aj keď osobne dávam momentálne prednosť audioknihám, určite viac odporúčam čítať. Získavate slovnú zásobu, viete sa lepšie vyjadrovať a to zároveň zlepšuje komunikáciu aj mimo knižného sveta.

Už sme si niekoľkokrát povedali, ako je to s tým naším "nemám čas", takže o tom sa nebudem rozpisovať. Poviem snáď iba toľko, že ak si myslíte, že nemáte čas, nakuknite do vášho telefónu a zistite, kde trávite najviac času, keď držíte telefón v rukách a neklamte sa, že nemáte čas..

°° Práca nie je hobby

A to ani v prípade, že vás akokoľvek baví a napĺňa. Aj keď je v dnešnej dobe čím ďalej tým modernejšie robiť prácu, ktorá nás napĺňa, nie je to isté, ako mať koníček. Hlavný rozdiel medzi prácou a koníčkom je ten, že za prácu dostávate plat v podobe peňazí od niekoho iného.

Koníček je vaša vlastná investícia - či už časová a do určitej miery možno aj finančná. Pozerajte sa na koníček ako na niečo, čo vám pomáha odreagovať sa od práce.

Časom môžeme spadnúť do toho, že sa koníček stane prácou. V tomto prípade sa môže jednoducho stať, že nás časom prestane napĺňať tak, ako predtým - s týmto koníčkom sa budú zrazu spájať mnohé povinnosti, na ktoré sme predtým ani nepomysleli.

Druhým problémom, ktorý môže nastať je, že začneme nad naším koníčkom premýšľať takticky - začneme ho považovať za náš biznis. Ak je niečo naším biznisom, premýšľame nad celou vecou inak. Začneme taktizovať, premýšľame, ako dostať náš produkt medzi viacej ľudí, snažíme sa, aby to, čo robíme, bolo atraktívne pre ľudí, ktorí sú našimi potencionálnymi zákazníkmi. A to už nie je náš koníček, ale naša práca. Ak máte v pláne začať vaším koníčkom zarábať, môže to dospieť až k vyhoreniu.

Nie je nič zlé na tom, keď nás práca baví. Je však potrebné nájsť si hobby a vedieť tieto dva svety aspoň do určitej miery oddeliť. Ľahko sa totiž môže stať, že nás prestane daná aktivita napĺňať.

Mať nejakú záľubu, nejaké hobby, ktoré vieme odlíšiť od práce, je v našich životoch veľmi dôležité. Je to niečo "to naše". To, pri čom zabudneme na čas a budeme sa venovať iba nám samým a všetkými zmyslami budeme vnímať iba to, čo práve robíme.

°° Technické vymoženosti

Nemali by sme zabúdať na to, že technológie nám síce pomáhajú v mnohých oblastiach života, to ale neznamená, že máme na seba zabúdať. Rovnako, ako som už napísala na začiatku: to, v akých podmienkach vznikal náš mozog sa veľmi líši od toho, ako žijeme teraz. Možno práve kvôli tomu sme sa niekde "zabudli" a za modernými technológiami zaostávame.

Keby sme k správnemu fungovaniu nepotrebovali fyzické telo, nemali by sme ho.

Žiadny z archeologických nálezov tiel našich predkov nebol v zlej fyzickej kondícii týkajúcej sa stavby tela. Zlomeniny alebo rôzne postihnutia boli bežné, nie však neprimeraná tuková vrstva, ktorá by sťažovala život. Ľudia nemali toľko jedla, boli neustále v strehu a mali veľa pohybu.

Presne v takých podmienkach sme sa vyvinuli. Preto nie je dôvod, prečo by sme mali teraz sedieť celý deň pri televízii a zabúdať, že pohyb patrí k nášmu telu rovnako ako jedlo a výživa psychiky. Samozrejme tým nemyslím, že sa máme vystavovať stresu a nebezpečenstvu a jesť raz za 3 dni. Nikdy ale nie je na škodu zamyslieť sa nad tým, ako sa o seba staráme a aký to môže mať dopad.

To, že vo veľkomestách chodia autobusy a električky v rozmedzí každých 1o minút ešte neznamená, že máme neustále na presun využívať dopravu.

Zľahčujeme si životy technológiami, ale neuvedomujeme si, že tú najdôležitejšiu technológiu, ktorú by sme mali ovládať máme na krku. My sme však leniví. Radšej zostávame v tom, čo poznáme, akoby sme mali nakuknúť za hranice nášho pohodlia a dať našim mozgom to, po čom túžia.

Technológie nie sú zlé. Našou povinnosťou je vzdelávať sa a zlepšovať v tom, "čo je nové". Neznamená to, že musíme od rána do večera študovať dlhé vedecké články o tom, akú technológiu práve v tom a v tom laboratóriu vymysleli. Ide skôr o to nebrániť sa novým technológiám a nezatracovať všetko nové.

Nezabúdajme, že vďaka technológiám sme sa ako ľudstvo nesmierne posunuli. Nie všetko je iba o zbraniach a nenásytných ľuďoch, ktorí sa snažia za každú cenu nabaliť. Tiež medicína, doprava, poľnohospodárstvo, textilné technológie a predovšetkým kníhtlač nám môžu ľahko otvoriť oči v otázke toho, čo všetko technológia posunula vpred.

Vývoj nášho mozgu sa ešte nezastavil. Stále sa posúvame vpred - ako jednotlivec, celok, spoločnosť aj ako celý svet. Aj keď sa považujeme za najinteligentnejšie tvory na Zemi, neznamená to, že to tak bude navždy.

Spôsob, akým pristupujeme k tomu, čo máme k dispozícii môžeme už v priebehu niekoľkých desiatok rokov doplatiť.

Som presvedčená, že by nám mnohé technológie mohli pomôcť. Lenže ľudia sa na novinky často dívajú ako na problém. Ako na niečo, čo nás ohrozuje. Je pravda, že sama mám často pocit, že všetko dobré je na niečo zlé. A tak by sme sa mali pozerať na všetko, čo ponúka dnešná doba. Mnohé novinky so sebou často prinášajú morálnu otázku a často sa zamýšľam nad otázkou "Čo ak aj toto niekto zneužije?". Práve to je dôvod, prečo zaostávame za technológiami. Pretože sa vždy nájde niekto, kto má bočné úmysly. Niekto, kto by rád vyťažil maximum - či už maximum peňazí alebo maximum moci.

Prevláda v nás totiž presvedčenie, že ak nenaskočíme na rozbehnutý vlak, niekto nás predbehne, niekto využije to, čo by sme mohli spraviť my. Niekto nám ukradne náš nápad, niekto bude lepší, krajší, úspešnejší ako my. A my sa mu budeme iba prizerať a závidieť.

To, ako pristupovať k inováciám dnešnej doby je na uvážení každého z nás. Nebráňme sa však posunu vpred - ak tomu vieme prispôsobiť naše uvažovanie, nie je to na škodu.

°° Pár slov na záver

Mnohí namietajú, že v dnešnej dobe (a v budúcnosti všeobecne) nie je potrebné toľko čítať. Pretože pravdepodobne úplne prestaneme používať písané písmo a že máme dnes múdrejšie telefóny, ktoré za nás opravujú gramatiku. Áno, to je samozrejme možné. Nejde však o to, čo sa bude alebo nebude používať v budúcnosti, pretože je potrebné si uvedomiť, že v budúcnosti budeme potrebovať predovšetkým vyspelejší mozog, na ktorý má čítanie bezpochyby veľmi pozitívny vplyv.

Ide teda predovšetkým o vzdelávanie mozgu, zlepšovanie pamäte či prevenciu proti chorobám akou je už spomenutá Alzheimerova choroba.
Tak, ako vyživujeme naše telo, nemali by sme zanedbávať ani náš mozog. Nielen kvôli nám samým, ale tiež kvôli tomu, aký dopad má naše porozumenie sebe a svetu na budúcnosť Planéty.

.

.

Ahojte💚

.

.

K písaniu tohto článku mi pomohli tieto zdroje:

° https://is.jamu.cz/th/alutm/Bakalarska_praca-Lichvarova.pdf
° https://vedanadosah.cvtisr.sk/
° www.modernhumanorigins.com
° https://www.em.muni.cz/
° https://vosveteit.zoznam.sk/
° https://www.ruvzba.sk/aktuality/mozog/prezentacia_mozog.pdf