Najlepšia šošovicová polievka na planéte

.

umelecký archív @ivetar.s_blog

Aj keď už budete najedení, naložíte si znova - tak by som mohla popísať "moju" šošovicovú polievku. Toto jedlo mám veľmi rada už od detstva - od mamy, od babičky, v škole, na návšteve, v reštaurácii na obedovom menu - na každom mieste chutilo inak ale vždy dobre.

Nie je tajomstvom, že odkedy si varím sama, moje obľúbené jedlá šperkujem dokedy nie sú - ako môžete vidieť v nadpise - NAJLEPŠIE pre moje chuťové bunky. Ak máte radi šošovicu alebo máte chuť na výbornú polievočku, tento recept by ste si naozaj nemali nechať ujsť.
Poďme na to.

.

°° Ako na to

Začneme zase ako vždy: prečítajte si celý recept od začiatku až do konca predtým, ako sa pustíte do varenia. Dnešný recept neobsahuje veľa ingrediencií ale nechcete v polovici varenia zistiť, že vám niečo chýba.

Nachystáme si riady:

- hrniec na polievku (my sme použili 3-litrový)
- menší hrniec
- doska na krájanie
- polievková lyžica
- škrabka na zeleninu ("šupeto")
- nôž
- naberačka ("žufanka")

Ingrediencie:

- 5 menších zemiakov
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 plechovice šošovice
- 1 väčší strúčik cesnaku
- maslo (my sme mali Ramu)
- smotana na varenie (Alpro)
- vegeta (alebo iné ochucovadlo podľa vášho výberu)
- čierne korenie
- ocot (doma máme jablčný)

°° Postup

1.) Najskôr si ošúpeme a nakrájame zemiaky na malé kúsky. Ja ich dávam rovno do hrnca, v ktorom ich budem variť - zaprasím menej riadov.

2.) V tomto hrnci ich umyjem, vodu vylejem, posolím a potom napustím vodu, v ktorej sa budú variť. Tento postup volím preto, lebo mám veľa zemiakov a malý hrniec a nechcem ich s vodou premiešavať, keď chcem, aby sa dostala soľ všade. Takto soľ premieša samotná voda.

.

3.) Zemiaky sa nám budú variť nejaký čas, tak si môžeme poplakať pri cibuli, ktorú budeme krájať na kocky. Keď už máme nožík v ruke, nakrájame/roztlačíme si aj cesnak.


4.) V hrnci na polievku zohrejeme maslo. Ak máte hrniec, v ktorom veľmi prská olej, maslo dajte na trochu oleja.

5.) Keď sa maslo roztopí, pridáme cibuľu a necháme ju na stredej teplote smažiť do mäkka. Cibuľa pustí dosť šťavy, preto sa bude skôr dusiť. Ak sa vám zdá, že sa "pečie/smaží" až moc, znížte teplotu.

.

6.) Keď začne cibuľka mäknúť, s polievkovou lyžicou začnete odoberať penu, ktorá sa tvorí na hladine varených zemiakov a tú aj s primeraným množstvom vody dáme do hrnca k cibuľke. "Primeraným množstvom" myslím toľko, aby sme si neodobrali zo zemiakov toľko vody, až nebudú niektoré zemiaky úplne ponorené. Zmes je treba začať miešať, lebo voda zo zemiakov (škrobová voda) zahusťuje - a to chceme.

7.) Teraz si k vareniu nachystáme vodu. Koľko jej bude závisí od toho, ako veľký hrniec máte. Ja som si pre 3-litrový hrniec pripravila 1 liter vody.

8.) Na cibuľku dáme 1 a pol polievkovej lyžice vegety alebo iného ochucovadla, ktoré máte radi/po ruke, štipku čierneho korenia (naozaj štipku, stačí medzi prsty) a cesnak.

9.) Všetko spolu zamiešame a do hrnca prilejeme vodu aj zemiaky z hrnca. Ja vylievam zemiaky do hrnca spolu s vodou, v ktorej sa varili. Necedím ich.

1o.) Teraz je čas dať do polievky šošovicu. Ani ju necedím ale lejem z plechovky rovno do hrnca aj so šťavou/nálevom.

.

11.) Pridáme jednu celú smotanu. Ak hrniec ešte znesie, prepláchnem vnútro smotany a vylejem tam aj to.

12.) A máme skoro hotovo! Stačí len chvíľu povariť a na záver pridať dve polievkové lyžice octu.

.

13.) Zabudla som počas varenia pridať bobkový list, tak som ho takto provizórne umiestnila na výsledný tanier :) .

°° Pár slov na záver

  • Nie každá vegánska smotana na varenie počas varenia zhustne. Konkrétne Alpro smotana na varenie má skôr za úlohu jedlo zjemniť. Je naozaj veľmi dobrá do krémových polievok.
    Ak by ste chceli zahusťujúcu smotanu na varenie, môžete použiť značku Meggle alebo 15%-ný krém na varenie značky Rajo.

  • Bobkový list sa pridáva už pri smažení cibuľky. Ak ale zabudnete, tak nevadí, môžete ho dať do polievky aj neskôr - spraví, čo má.

  • Ak by ste radi do polievky pridali ešte niečo, môžete pridať mrkvu alebo varené vegánske párky podľa vlastného výberu.

  • K polievke sa hodí chleba, rožok alebo ako sme zvolili my - jemne opečené hrianky.

.

To je z dnešného receptu všetko. Spravte si túto fajnovú polievočku, naozaj stojí za to!
.

Ak vás zaujímajú ďalšie recepty, na blogu už nájdete:
° Ako si vytvoriť vegánsku placku (napr. do burgra)
° Ako pripraviť sójové plátky
° Pizza taštičky
° Jednoduché občerstvenie
° ..a napríklad aj recept na púpavoý med alebo pesto z mrkvovej vňate.

.

.

Ahojte💚