Ako si vytvoriť vegánsku placku (ako prílohu alebo do burgra)
umelecký archív @lady_if
Neviem ani, koľko ráz som počula alebo čítala otázku týkajúcu sa vegánskych produktov - "čo sa do toho dáva?" a "čo v tom je?"
Z môjho pohľadu je to určite častejšia otázka než to, z akých zdrojov moje telo získava proteín alebo železo.
Pre dnešný článok som sa teda rozhodla popísať vám, ako a z akých ingrediencií sa vyrába vegánska placka.
Samozrejme, môžete si zo surovín vytvarovať aj guličky, alebo valčeky - to je iba na vás.
°°Univerzálny recept na vegánsku placku
Vopred napíšem, že toto nie je konkrétny recept, ale skôr návrh či príklad vášho vlastného receptu, ktorý pravdepodobne už čoskoro vyskúšate :)
Pozrieme sa teraz na obsah jednej z mojich najobľúbenejších burgrových placiek, ktoré robím doma úplne od základu. Budete tak mať približnú predstavu - aj s mojím komentárom - prečo a ako robím niektoré veci.
Základom každej placky ktorú robievam je strukovina ako napríklad fazuľa - najlepšia je švábka.
Pokiaľ neviete, ktorý druh fazule to je, tak to sú tie veľké hnedé fazule s čiernymi fľakmi.
Dobrá rada je, že keď si kúpim väčšie balenie takejto fazule, namočím ju na pár hodín do teplej vody a potom ju všetku uvarím.
Z uvarenej fazule si potom odoberiem koľko potrebujem na daný recept. Na 6-8 placiek používam 1x250 ml hrnček strukovín a pol hrnčeka ryže, pretože ryža je dobré "lepidlo".
Zbytok uvarenej fazule po vychladnutí rozdelím do sáčikov a dám do mrazničky. Takto uskladnené uvarené fazule potom v prípade potreby nemusíte zase dlho variť, pretože sa za pol minútky rozmrazia vo vriacej vode.
Uvarenú ryžu a fazuľu dám do mixéra a buď k nej primiešam ostatné ingrediencie hneď, alebo až po rozmixovaní.
Vôbec nevadí, ak mixér nemáte. Tiež som ho dlho nemala a tak som fazule roztláčala vidličkou, alebo roztláčatkom na zemiaky. Bude to trocha pracnejšie, ale ide to ľahko a budete mať v plackách skrátka iba trocha inú konzistenciu.
Keď sa rozhodnem, že ostatné ingrediencie pridám až neskôr, rozmixovanú hmotu preložím do misy a postupne prisýpam múku.
Používam na to hladkú múku - tak, že kopcovú polievkovú lyžicu vmiešam do hmoty a toto zopakujem 2-3 x, aby cesto nebolo ani veľmi riedke, ani husté. Malo by byť presne takej konzistencie, aby sa vám ľahko vytvárali placky alebo iné tvary.
Určite ste si všimli, že píšem "primiešam ingrediencie", ale stále nepíšem, aké.
V podstate je to jedno. Táto zmes je niečo, čo si môžete dochutiť podľa toho, ktorým smerom vás ťahajú vaše chuťové bunky.
Ja mám rada kari, takže väčšinou máme doma kari placky.
K zmesi z rozmixovanej ryže, fazule a múky pridám: 1 nakrájanú cibuľu, 1 polievkovú lyžicu kari prášku, štvrť lyžičky čierneho korenia, pol lyžičky soli. Ďalej 2 stredne veľké strúčiky cesnaku a keď mám, nakrájam na drobno aj červenú papriku.
Tieto ingrediencie môžete zameniť za akékoľvek iné - kukurica, korenie na pečené kura, korenie na zeleninu, strúhaná mrkva a tak ďalej a tak ďalej..
Všetko starostlivo premiešam a na chvíľku (pol hodina) dám do chladničky. Robiť sa to nemusí, do chladu dávam zmes len v prípade, že mám čas alebo ešte nie sme hladní.
Nachystám si dosku, múku, obracačku, polievkovú lyžicu, zmes z chladničky a na panvici rozpálim olej.
Na pomúčenej doske vytvarujem placky - naberiem polievkovou lyžicou kopček zmesi a položím ho na dosku s múkou. V malej mištičke mám studenú vodu, do ktorej si namáčam spodnú stranu lyžice (bruško) a roztláčam kopček zmesi "na placku", ktorá bude hrubá asi centimeter.
Dá sa to aj tak, že kopček zmesi z lyžice vložíte rovno do oleja a roztlačíte na placku rovno na panvici. Problém je ale v tom, že sa na lyžicu cesto strašne lepí (smrteľná je kombinácia ryža-múka :D ). Preto je dobré si lyžicu stále namáčať, ale nechcete s mokrou lyžicou pchať ruku nad panvicu so žeravým olejom.. Keďže ma olej takto ohrozuje, tak sa takémuto kroku rada vyhnem a radšej ich prekladám na panvicu už vytvarované z dosky.
Naberieme túto placku na obracačku a opatre vložíme do rozpáleného oleja. Oleja nemusí byť veľa, placka v ňom nemá plávať, stačí 5-6 polievkových lyžíc na celé vysmážanie - a to je zhruba 8 placiek.
Po asi 3 minútach placku otočíme na druhú stranu na ďalšíe 3 minútky.
Hotovú placku vyberieme na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby sme odsali prebytočnú mastnotu.
A to je všetko. Aj keď sa to možno zdá pracné, je to dosť rýchly recept. Nemusíte totiž robiť jednu vec po druhej, ale napríklad počas toho, ako sa vám varí fazuľa, si môžete nachystať úplne všetky ostatné ingrediencie. A popri vysmážaní na strednom plameni už máte čas aj na to priebežne umývať riady.. :D
Toto je môj spôsob robenia placiek. V prípade, že ich chcete mať zdravšie, odporúčam ich dať zapiecť do trúby - nezabudnite ich ale v tom prípade potrieť olejom. Tiež ich budete na "polčase" obracať a môžu byť suchšie, aj keď na kvalite chutí to určite neuberá.
Keď mám hotovú placku, mám niekoľko spôsobov, do akého receptu ju zakomponujem. Môžete ju naaranžovať na tanier s ryžou spolu s červenou cviklou alebo čalamádou.
S pečenými zemiakmi a majonézou alebo so zeleninou. Alebo samozrejme ako placku do burgra - žemľa, majonéza, chilli, rajčina, uhorka,.. môžete pridať napríklad aj plátok rastlinného syra - v podstate vymeníte všetko to, čo je v burgi, ktorý sa normálne predáva za rastlinné alternatívy. Takto si doma môžete spraviť na večeru aj vlastný burger s hranolkami.
archív @lady_if
Určite odporúčam takúto placku vyskúšať tiež z iných strukovín.
Mojimi favoritmi je napríklad aj červená šošovica alebo cícer. Je to dobrý recept, na ktorom si môžete vyskúšať, aké chute vám najlepšie sedia dohromady.
Nebráňte sa, ak by ste mali chuť pridať napríklad aj niečo sladké.
Nejaká sladká chuť v placke, samotnom burgri, alebo ako sladká príloha chutí prekvapivo veľa ľuďom.
Tým, ktorí majú také rozbláznené chuťové bunky ako ja, odporúčam kari placku s ryžou a lyžicou džemu. Najlepší je džem na palacinky alebo klasický jahodový - hlavne sladký. Poradím vám, že základ na takejto placky môžete spraviť aj rozmixovaním napríklad ryže a cestovín ktoré zostali od obeda.
A pre tých, ktorí nerozumejú tomu, prečo by si mali doma robiť napríklad práve takéto placky a nie placky zo zvierat, je tu článok Ako sa majú zvieratá v ľudských rukách.
Toto bol jeden konkrétny príklad toho, čo jedáva vegán. V ďalšom článku na tému Vegánstvo sa pozrieme na viaceré, rýchlejšie recepty.
Týmto receptom sa s vami lúčim a teším sa, keď sa zase stretneme.
Ahojte!💚
Pre jednoduché a finančne nenáročné recepty aj pre začiatočníkov odporúčam kuchárske knihy: