Ako pripraviť sójové plátky

umelecký archív @ivetar.s_blog

Stretávam sa s tým že ľudia majú všelijaké reakcie na to, keď "musia" pohostiť vegána. Prvé, čo im napadane je, môžu pripraviť nejaký zeleninový šalát alebo ponúknuť ovocie zo záhrady.
Keď má človek iné stravovacie návyky - či už kvôli presvedčeniu alebo alergiám - tak nejak už ráta s tým, že sa v tejto spoločnosti veľmi nenaje alebo si bude musieť priniesť niečo svoje. Povedzme si na rovinu: priniesť si svoje jedlo, napríklad na grilovačku, je najlepšie riešenie - viete o všetkých ingredienciách, ktoré ste použili. Rovnako to platí aj pri grilovačke, kedy ľuďom napadne napríklad kukurica alebo cuketa.
Aj keď sú to všetko bezpochyby lákavé ponuky, nielen na grilovačke môžete vegána veľmi príjemne prekvapiť, keď mu pripravíte sójové plátky. Dnes vám teda predstavím recept, ako si ich pripravujeme my doma.

.

°° Ako sa zo sójových bôbov stanú sójové plátky?

Sójové plátky, známe tiež ako sójové "mäso", sú vyrobené zo sójových bôbov. Sójové bôby sa najskôr namočia, aby sa zmäkli. Následne sa pomelú, čím sa z nich získa sójová múka. Z múky sa odstránia tuky a iné zložky a zostane len sójový bielkovinový koncentrát. Ten sa spracuje a tvaruje do rôznych tvarov. Vďaka tomu si môžete kúpiť plátky, rezance alebo granulát. Vytvarované sójové kúsky sa sušia pri nízkej teplote, čím sa odstráni vlhkosť a predĺži trvanlivosť.

°° Viac než len rastlinné bielkoviny

Na prvý pohľad môžu sójové plátky pôsobiť ako jednoduchý produkt, pozrime sa na ne zblízka. Sójové plátky sú prirodzene bezlepkovou potravinou, čo znamená, že sú vhodné pre ľudí s celiakiou alebo intoleranciou na lepok.

Sú nielen vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín - majú v sebe aj mnoho dôležitých živín.
Obsahujú významné množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú dôležité pre naše zdravie. Patrí k nim vitamín K, dôležitý pre zrážanie krvi, vitamín B6, ktorý podporuje nervový systém, a minerály ako draslík a horčík, ktoré prispievajú k regulácii krvného tlaku a svalovej funkcie. Sójové plátky tiež obsahujú vlákninu, ktorá je prospešná pre trávenie a ich konzumáciou si vieme udržať zdravý cholesterol. Sú bohaté na vápnik, ktorý je kľúčový pre zdravé kosti a zuby.

°° Ako začleniť do stravy sójové mäso?

Sójové plátky sú často využívané ako náhrada mäsa vo vegánskych a vegetariánskych jedlách.

Sójové plátky aj rezance je možné obaliť v cestíčku, pripraviť ich s omáčkou a obľúbenými prílohami. Či už si chcete pripraviť sójové plátky ako rezeň, alebo sójové kocky na čínsky spôsob - sójové kúsky je možné pripraviť ako náhradu za mnohé mäsové pokrmy.

°° Recept ako pripraviť sójové plátky

Najskôr si nachystáme koreniny, ktoré budeme potrebovať pri varení plátkov:

- pol polievkovej lyžice vegety
- pol polievkovej lyžice mletej rasce
- pol čajovej lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- 2 väčšie strúčiky cesnaku prekrojené na polovicu
- sójovú omáčku od výrobcu Country Life
- sójové maxi plátky značky Bona Vita.

Všetky koreniny a aójovú omáčku dáme do vody a necháme zovrieť.

Plátky budeme vkladať do vody, až keď varí. Do tej doby máme čas na prípravu marinády. Môžeme použiť hotovú marinádu alebo si vyrobiť vlastnú. Ak si ju pripravujeme sami, zarábame ju úplne rovnako, akoby sme ju pripravovali na mäso. Ja som použila asi štvrť šálky oleja a polievkovú lyžicu korenia na pečené kura.

Nezabúdajme, že vo väčšine prípadov robí chuť mäsa práve použité korenie. Neojte sa preto vyhrať s chuťami. Do vlastnej marinády odporúčam primiešať aj malú lyžičku plnotučnej horčice.

Do vriacej vody vložíme plátky a varíme podľa návodu na obale. Väčšinou je uvádzané 15-2o minút. Dáme pozor, aby boli všetky plátky ponorené - samozrejme, sú ľahké, takže budú an hladine - ale nechceme, aby vytŕčali sponad hladiny suché kusy.

Uvarené sójové plátky si preložíme na pracovnú plochu, kam si už vopred pripravíme všetky potrebné inštrumenty: dosku pod horúci hrniec, väčšiu misku na prebytočnú tekutinu, roztláčatko na zemiaky, malý tanierik na odkladanie hotových plátkov a vidličku. To, čo vidíte položené na miske som splašila ani neviem kde a ani neviem, na čo presne sa to používa (vyzerá to ako niečo na cesto /halušky/), ale je to môj veľký pomocník pri tejto činnosti.

Z plátkov teraz budeme vytláčať prebytočnú vodu a v mnohých receptoch sa píše buď iba "vytlačíme prebytočnú vodu" alebo že plátky zabalíme do čistej uterky a vytlačíme z nich vodu rukami. Lenže v receptoch asi zabúdajú na to, že nie každý má doma ľanovú utierku (tie moderné vypúšťajú drobnučké vlásky, žmolky a mikronitky), ktoré asi nechceme jesť. Plus k tomu plátky sa teraz dovarili v horúcej vode, takže očakávať, že ich budeme vytláčať rukami je veľmi zvláštna predstava.. Ak ste si pomysleli, že to spravíte, keď plátky vychladnú, tak to nie je možné, lebo plátky potom tvrdnú a ak by ste takéto plátky bez vytlačenia vody osmažili, upiekli alebo ugrilovali, budú suché a zbytočne "žvachľavé" - a to samozrejme nechceme.

Preto som sa veľmi potešila tejto "srande", ktorú na to využívam. Ak nič také nemáte, môžete to skúsiť na strúhadle alebo cez cedítko na cestoviny, a ak nemáte roztláčatko na zemiaky, zvládnete a to aj vidličkou.

Prebytočnú šťavu nemusíte vytláčať do nekonečna, stačí len vidieť, že ste vytlačili vodu, ktorá sa dala vytlačiť a nemusíte z nich žmýkať aj poslednú kvapku.

Plátky z vody vyberám vidličkou a presúvam ich na moju "tajomnú mriežku". Na nej roztláčatkom na zemiaky z plátkov vytlačím prebytočnú vodu. Keď to nespravíte, budú nasiaknuté a to nechceme, lebo nie keždému chutia také "húžvovité".

Ja si vždy pripravím veľký servírovací tanier, na ktorý vopred natriem marinádu Tak nemusím prvú vrstvu plátkov natierať z oboch strán. Neušetrí to až tak veľa času, ale keď sa ponáhľate, aj minútka pomôže :) .

Vytlačené plátky natierame pripravenou zmesou.

Takto pripravené plátky necháte odležať približne pol hodinku, aby sa chute spojili.

Plátky je najlepšie pripravovať na grilovacej tácke - nebudú sa vám lepiť na mriežku, prepadávať do pahreby a udržia si svoju šťavnatosť. Okrem toho sa tácka čistí omnoho jednoduchšie, ako mriežka grilu.

°° Čo s hotovými plátkami?

Plátky je možné pripraviť naozaj na všetky možné spôsoby. Plátky môžete teda už počas prípravy chystať podľa toho, na čo máte najviac chuť. Korenie na pečené kura alebo na bravčové, kari korenie či dokonca korenie na ryby. Výber je len na vás - a rovnako tak je to aj s prílohou.

Plátky si môžete vychutnať:

- s ryžou a sladkým kompótom alebo kyslými uhorkami
- so zemiakovou kašou a čalamádou
- s opekanými zemiakmi a vegan majonézou
- so zemiakovým šalátom pri štedrovečernej večeri
- nakrájané na menšie kúsky s mixom čerstvej zeleniny
- v žemli spolu so skaramelizovanou cibuľkou a horčicou
..či na grilovačke s opečeným chlebíkom

°° Pár slov na záver

Vo svete rastlinnej stravy sú sójové plátky dôležitým zdrojom bielkovín a dôležitých živín. Ich vysoký obsah prospešných látok, vitamínov, minerálov a nulový obsah lepku ich robia ideálnou voľbou pre vegánov, vegetariánov, alergikov aj tých, ktorí hľadajú alternatívu k mäsu.

Sójové plátky sa dajú ľahko začleniť do rôznych jedál a receptov, čo znamená, že môžete mať bohatú a výživnú stravu bez kompromisov voči vašim preferenciám. Verím, že po tomto článku môže byť vaše nasledujúce rastlinné jedlo alebo grilovačka ešte chutnejším a zdravším zážitkom. Vďaka takejto voľbe môžete prispieť k ohľaduplnému prístupu voči našim spolubývajúcim tvorom a zároveň si užívať lahodné jedlo.

A ak ste z tohto článku sklamaní, pretože máte alergiu na sóju, nevešajte hlavu. Výrobcovia vegánskych produktov myslia aj na vás! Existuje niekoľko hotových pokrmov, ktoré sú vyrobené z hrachovej bielkoviny. Sú výživné a chutné, preto to určite nevzdávajte a pozrite sa na značky ako je Pan Hrášek alebo Well Well.

.

.

Ahojte💚