Vegánska grilovačka

umelecký archív @ivetar.s_blog

Síce sa končia letné prázdniny, ale teplé dni stále vyžadujú svoju porciu grilovačky. A dobre pripravené grilovanie nemusí byť len o mäse alebo ďalších živočíšnych produktoch. Dnes máme na trhu množstvo vegánskych produktov, ktoré nielenže dokážu plnohodnotne nahradiť ´výrobky´ zo zvierat, čo sa týka chuti, ale aj výživovej hodnoty.

V článku si prečítate niekoľko potrebných informácií o tom, čo si zobrať na vegánsku grilovačku, a získate aj niekoľko tipov na grilovanie. Každý si môže v plnej miere vychutnať teplé dni a chutné jedlo, bez akýchkoľvek obmedzení.

°° Zeleninová misa

Áno, samozrejme: všetko vegánske jedlo je zelenina. Často je spracovaná do rôznych podôb, ale my si teraz povieme o celistvých potravinách. To sú potraviny, ktoré sú v ich "čistej" podobe. Na vegánskej grilovačke nejde len o kúsok tofu, ako by si mnohí mysleli. Máte možnosť vytvoriť si farbistú a chutnú paletu príloh, vďaka ktorým budú naše chuťové poháriky tancovať. Na gril môžeme jednoducho uložiť zeleninu, aká nám práve príde na chuť alebo taká, ktorá sa na nás usmieva zo záhrady :).
Rozpáľte gril a ide sa na to!

° Kukurica

Kukurica je jedným z klenotov grilovačky. Môžete ju pripraviť jednoducho na grile bez akýchkoľvek ingrediencií a dodatočne ju posoliť a natrieť na ňu maslo. Môžete sa s ňou ale trocha vyhrať a pripraviť ju s korením na pečené zemiaky, s chilli, cesnakom, mletou paprikou, bylinkami alebo kurkumou. Vybrané ingrediencie si zmiešajte s trochou oleja a počas pečenia na grile kukuricu natierajte.

TIP:
Kukuricu môžete pripravovať na grile aj v zelených listoch, v ktorých narástla. V tomto prípade ju stačí grilovať len krátko. Listy ju "udusia" a bude viac šťavnatá.

° Paprika

Farba papriky na grile môže oživiť akýkoľvek pokrm. Tieto sladké alebo mierne horké kúsky sú skvelou voľbou ako príloha v celku. Môžete ju niečím naplniť: zmesou z tofu a byliniek alebo obľúbeným vegánskym syrom. Paprika na grile získa špecifickú chuť, ktorú nie je možné docieliť ani na panvici, ani v rúre.

TIP:
Ak máte v záhrade veľa papriky, opečte ju na grile a môžete si z nej pripraviť ajvar.

° Cuketa

Osobne som veľký milovník cukety. Keď príde jej obdobie, hlásim sa u každého, kto ju pestuje v záhrade. Stačí ju nakrájať na tenšie plátky, potrieť olejom a posypať soľou a trochou čierneho korenia. Cuketa grilovaná na ohni dostane jemnú chuť a stane sa dokonalou prílohou pre všetky typy jedál.

TIP:
Pred uložením na gril popichajte kúsky cukety ostrou vidličkou, bude hotová rýchlejšie.

° Cibuľka

Cibuľka na grile získava úžasnú sladkú chuť a jemnú karamelovú farbu. Môžete ju nakrájať na hrubšie kúsky a použiť ako prílohu k obľúbeným jedlám, ktoré si užívate počas letných obedov. Ak máte prirodzene nízky tlak a čerstvá cibuľa vám ho znižuje ešte viac, vymeňte ju za tepelne upravenú cibuľu. Hodí sa napríklad do obložených žemličiek.
Výbornú chuť jej dodá vetvička tymiánu.

TIP:
Ak chcete z cibule na grile vyťažiť maximum, nakrájajte ju vopred, pridajte k nej olej, štipku soli a pol lyžičky cukru. Na grile tak pekne skaramelizuje a dostane úplne inú chuť :).

° Zemiaky

Takmer každému, kto počas detstva zažíval opekačky a grilovačky, napadnú zemiaky. Hádzali sme ich do pahreby, balili do alobalu, opekali, krájali,.. Zemiaky môžete tiež nakrájať na plátky, polovičky alebo ich zabaliť do alobalu spolu s ďalšími druhmi zeleniny a nechať pomaličky dusiť na grile alebo priamo v pahrebe.

TIP:
Ak máte malé zemiačiky, prekrojte ich na polovičky a opečte priamo na grile. S maslom a soľou sú potom najlepšie na svete.

°° Alternatívy živočíšnych produktov

Tí, ktorí hľadajú vegánske alternatívy k mäsu alebo syrom, nájdu v obchodoch a predajniach s BIO potravinami širokú škálu vegánskych produktov. Predovšetkým pred a počas grilovacej sezóny snáď neexistuje väčší obchod alebo predajňa, z ktorej by ste odchádzali s prázdnymi rukami.

Od sójových stejkov na grilovanie, cez klobásy až po syry - a po novom už aj výrobky z hrachovej bielkoviny pre tých, ktorí sú alergickí na sóju alebo ju z osobných dôvodov nechcú jesť.

Ak nechcete kupovať hotové náhrady živočíšnych ´produktov´, môžete si ich sami doma vyrobiť. Odporúčam napríklad nájsť si čas a vyrobiť si placku podľa svojho gusta, ktorú môžete jesť k ryži, šalátu, cestovinovému šalátu alebo opekaným zemiačikom.

Najjednoduchšou potravinou sú za mňa v tejto kategórii sójové plátky. Keď ich viete pripraviť, nemusíte vôbec plakať za živočíšnymi zvyškami, a ako bonus vám ich nákup nevyprázdni peňaženku. Plus, môžete ich marinovať vo svojej obľúbenej grilovacej omáčke, takže môžu vždy chutiť inak.
V druhej časti tohto článku si s Patrónmi pripravíme sójové plátky tak, aby potešili aj najnáročnejšie chuťové poháriky ;).

°° Prílohy

Ako sme si už povedali, napríklad také zemiaky môžeme robiť v alobale spolu s ostatnou zeleninou, a tak si prílohu pripravíme spolu s ostatnými ingredienciami. Ak by ste si ako prílohu dali radšej niečo osviežujúce, môže to byť napríklad zeleninový šalát.

Ak máte k dispozícii kuchyňu, môžete si k plátkom alebo tofu pripraviť cestoviny, kuskus alebo alebo napríklad ryžu. Záleží od chuťových buniek vás a vašich stravníkov :).

Medzi prílohy ku grilovaným jedlám u nás neodmysliteľne patrí aj opečený chlebík. 2-3 minútky nad pahrebou grilu vie vyčariť jednoduchú prílohu, ktorá u mojich chuťových buniek nikdy nevyjde z módy :) .

°° Tipy pri grilovaní

° Ak sa obávate, že sa jedlo prilepí na mriežku grilu, použite alobal alebo grilovacie tácky. Stačí trochu oleja, ktorým tácku alebo alobal natrieme a položíme na ne jedlo. Tým sa zabráni prichytávaniu. Jednoduchšie tak vieme hotové jedlo z grilu zobrať a zabránime aj prepadnutiu kúskov jedla mriežkou rovno do pahreby (nehovorte, že sa to nikomu z vás ešte nestalo :D ).

° Marináda je kľúčom k bohatším chutiam. Experimentujte s rôznymi marinádami na báze oleja, bylín, citróna, cesnaku a korenín. Marinujte svoje vegánske pokrmy aspoň niekoľko hodín pred grilovaním pre lepšiu chuť.

° Maslo s koreninami na potretie zemiakov chystáme pokojne aj deň vopred. Ak sa v ňom nachádza aj cesnak, chute sa v masle pekne spoja a zemiaky sú bezchybné.

° Ak chcete mať zemiaky na povrchu chrumkavé, umyte ich a osušte - hlavne v prípade, že ich budete krájať na menšie kúsky alebo šúpať. Zbavíte sa tak prebytočného škrobu a vlhkosti, ktoré bránia chrumkavosti. Do marinády pridajte lyžicu plnotučnej horčice.

° Kúsky (nielen) zeleniny môžete opekať na špajli. Odporúčam kovové špajle, ale ak máte iba drevené, namočte ich pol hodinku pred napichovaním do vody, aby na grile nezhoreli, a potom ich natrite olejom, aby sa na ne jedlo neprichytilo.

° Niektoré druhy zeleniny môžu byť suchšie a gril vyžaruje suché teplo. Táto kombinácia vyžaduje, aby ste jedlo v procese prípravy podlievali vodou. V jedle sa tak udrží aj vlhkosť aj chuť.

° Nezabudnite na grilovanie ovocia! Ananás, broskyne, hrušky alebo jablká a ďalšie ovocie sa skvele hodí na grilovanie a prináša príjemnú sladkosť do vašich pokrmov.

° K jedlám môžete pripraviť rôzne dipy a omáčky na osvieženie grilovaných pokrmov. Avokádový dip, tahini, či vlastnoručne pripravená barbecue omáčka môžu výrazne obohatiť chuťový zážitok. Keď dáte tieto dipy a omáčky zvlášť do nádobiek, môže si každý pridať podľa svojej chuti.

° Experimentujte s kombinovaním rôznych druhov zeleniny a dochutením bylinkami a koreninami. Napríklad grilovaná cuketa so sušenými rajčinami a bazalkou vytvoria ozaj parádnu chuť.

° Okrem korenín môžete do dipov a marinád pridať aj kyslé prísady, ako sú citrónová šťava alebo octové marinády, na osvieženie a vyváženie chuti.


°° Pár slov na záver

Príprava potravín na grile je plná chutí a vôní, ktoré môžeme všetci zažiť bez obmedzení. Vegánske grilovanie je viac ako trend, je to cesta k zlepšeniu sveta pre nás všetkých a pre našich priateľov iných živočíšnych druhov. V dnešnej dobe sa už nemusíte báť, že by ste nemali čo jesť, ak pôjdete na grilovačku, na ktorej budete jediný vegán. Vegánske grilovanie je plné možností a príležitostí na vytvorenie chutných a zdravých jedál, ktoré zaujmú každého.

Zelenina, sójové alebo hráškové plátky a iné plody prírody nám umožňujú rozšíriť naše kulinárske obzory a objavovať nové chute. Každý krok smerujúci k väčšiemu ohľadu voči zvieratám a k udržateľnosti má význam, a vegánske grilovanie je len jedným z mnohých spôsobov, ako to dosiahnuť.

Nebojte sa teda vziať na svoju ďalšiu grilovačku vlastné vegánske pokrmy a ponúknuť ich priateľom a rodine. Aj napriek prvotnému frfľaniu spolujediacich je v mnohých prípadoch vegánske jedlo jedno z prvých, ktoré zmizne zo stola.

A nezabudnite: každý tanier plný vegánskych dobrôt je krokom k lepšiemu svetu pre nás všetkých.

Ahojte💚