Náhrady mliečnych produktov
umelecký archív @lady_if
Dnešný deň - 1. október - je svetový deň vegetariánov.
Povedzme si to na začiatok článku a nebudeme chodiť okolo horúcej kaše: v jedálničku vegetariánov sa objavujú mnohé produkty, ktoré vykorisťujú živočíchy často ešte viac ako mäsový priemysel. Preto by som rada týmto článkom podporila tých, ktorí vyradili zo svojho stravovania iba mäso a nad mliečnym priemyslom sa zatiaľ nezamysleli alebo žijú v presvedčení, že je to len “menšie zlo”.
.
Okrem morálneho presvedčenia, keďže mlieko určitého živočíšneho druhu sa tvorí matke pre jej mláďatá, sa v posledných rokoch objavuje viac a viac ľudí, ktorí majú iný dôvod, prečo vyraďujú zo svojho jedálnička mliečne produkty.
Produkty z mlieka nám totiž v niektorých prípadoch neprijíme telo. A náš život to môže obmedzovať natoľko, že sa vyberieme k lekárovi. Tam prichádza diagnóza: alergia na mliečne produkty.
.
Prečo sa takáto alergia "objaví" a čím produkty z mlieka nahradiť, si dnes povieme. Žijeme v dobe, kedy rozhodne netreba plakať nad tým, že sa z nejakého dôvodu naše telo nedokáže vysporiadať s mliečnymi produktami. Náhrad je mnoho nielen čo sa týka chutí, ale aj konzistencie a prospešných látok.
Povieme si viac o tom, ako sa prejavuje alergia na mliečne produkty. Uľahčíme si prvý nákup bez mliečnych výrobkov a dozvieme sa tiež niečo o vitamínoch a mineráloch, ktoré prestaneme prijímať vyradením takýchto výrobkov zo svojho jedálnička.
.
•• Diagnóza: alergia na mliečne produkty
Intolerancia laktózy je neznášanlivosť mliečneho cukru. Častejšie sa vyskytuje u dospelých. V takom prípade lekár odporučí konzumáciu výrobkov, ktoré majú znížené množstvo mliečneho cukru alebo úplné vyradenie konzumácie mliečnych produktov.
U malých detí (v kojeneckom veku) je najčastejšia alergia na bielkovinu v kravskom mlieku. Môže vzniknúť už v priebehu kojenia - do materského mlieka sa dostávajú látky zo stravy matky. Matka popri tom ani nemusí vedieť, že alergiu má. Ako je to možné?
Alergia na laktózu je nie vždy silná a u každého sa môže prejaviť inak. Najčastejším prejavom sú kožné problémy: začervenanie, vyrážky, ekzémy, ale aj dýchacie problémy, migrény a dokonca anafylaktický šok. Ďalej tráviace problémy, kedy nemusí dochádzať iba k hnačke, ako by sme si možno mysleli, ale alergik môže trpieť aj na zápchu. To, že sa naše telo bráni laktóze, vie náš lekár zistiť tiež na základe toho, že sa nám ukladá voda v kĺboch. Prejavuje sa to nevysvetliteľnými bolesťami a zápalmi.
Preto buďme obozretní, a ak na sebe pozorujeme ťažkosti tohto charakteru po konzumácii mliečnych produktov, je na mieste návšteva lekára. Tu totiž biele jogurty na problémy so zažívaním rozhodne nepomôžu.
Približne 7o% ľudí na celom svete trpí intoleranciou laktózy.
V niektorých prípadoch sa u ľudí objaví alergia až v dospelosti. Neznamená to, že zrazu ste alergickí, ale že vždy u vás alergia bola, ale nezažívali ste tak výrazné sprievodné javy, ktoré vás obmedzovali v každodennom živote. Ak sa nevieme správne stravovať, naše telo nám dá najavo, že sa mu niečo nepáči - a to tak, že sa nám zhoršia príznaky a donútia nás tento problém riešiť.
Intolerancia laktózy a alergia na bielkovinu sú dva rozdielne pojmy.
°° Vyradenie mliečnych produktov
Milovníkom mlieka, ale aj bežným konzumentom môže diagnóza alergie spojenej s mliečnymi produktami poriadne zamávať svetom jedla.
Zrazu si uvedomíme, v čom všetkom sa nachádza mlieko a akú podobu môže mať. Každému z nás napadne pár “hlavných” mliečnych produktov, ktoré niekoľko krát týždenne kupujú ľudia v obchodoch. Patria medzi ne napríklad mlieko, syr, jogurty, maslo, smotana alebo mliečna čokoláda. Pokiaľ nemáte silnú alergiu a máte určitú toleranciu - čo znamená, že si čas od času môžete dovoliť “zhrešiť” - pravdepodobne sa budete musieť vyhnúť iba vyššie popísaným mliečnym produktom. V prípade, že máte silnejšiu alebo vyslovene silnú alergiu, je potrebné dávať si pozor aj na konkrétne zložky stravy - aj keby to mali byť iba stopy mlieka alebo iného alergénu.
Pre mnohých je obrovským prekvapením, keď začnú objavovať potraviny, do ktorých pre nás mliečny priemysel "nachystal svoje nástrahy". Aj obyčajné slané čipsy niektorých značiek obsahujú mliečnu sušinu. Nejdeného z vás určite prekvapí aj to, že aj vreckový čaj môže mať v sebe nielen príchuť, ale aj reálnu zložku sušenej smotany. Opačný príklad - niektorí ľudia si zase myslia, že vegáni kupujú rastlinnú majonézu preto, že je v tej "pôvodnej" mlieko, ale to je omyl. V tradičnej majonéze je jedinou nevegánskou zložkou vajce.
Preto je potrebné hlavne pri alergikoch starostlivo prezerať obaly výrobkov. Aj keď je to zo začiatku otravné, časom nákup nebude problém - či už pôjdeme kupovať 2-3 položky do menšieho obchodíku alebo 1oo položiek do veľkého supermarketu. A povedzme si na rovinu: môžeme byť radi, že zloženie výrobku sa na obale uvádza.
°° Prečo je vo “všetkom mlieko”?
Predstavu o tom, že pitie mlieka je nevyhnutné pri tvorbe kostí, už dávno vedci vyvrátili. Prečo je teda mlieko aj v obyčajných čipsoch alebo v sáčikovom čaji?
Znižovanie konzumácie mliečnych produktov má veľký ekonomický dopad na svetové korporáty. Platia obrovské peniaze za to, aby značky a výrobcovia propagovali mlieko a pridávali ho do svojich produktov. Keď som na tieto informácie narazila úplne po prvý raz, skutočne som si myslela, že je to iba nejaká ďalšia konšpirácia. Aj napriek tomu, že som na vegánskej strave, nechcela som tomu veriť. Podrobným pátraním som ale našla informácie, odborné články a štúdie z každej strany a bola som veľmi prekvapená.
Tvrdenia, že všetko je len v hlave nie je tak úplne hlúposť. Do syrov je pridávaná látka, ktorá útočí na naše receptory v mozgu rovnako návykovo ako niektoré drogy. Viac informácií na túto tému sme si povedali v prvej časti článku Ako sa majú zvieratá v ľudských rukách. Rovnako tak nájdete v článku odpovede na otázku prečo je v toľkých výrobkoch mlieko.
Podrobne túto tému spíšem pre všetkých Patrónov akonáhle nahromadím dostatok informácií - hľadajú sa totiž o niečo ťažšie, keďže sa ich propagácia mliečnych produktov snaží prevalcovať.
°° Nakupovanie
Neprekvapuje ma, že mnoho ľudí sa stále pýta otázky ohľadne náhrad mliečnych produktov. Často sú veľmi prekvapení tým, keď im poviem, že existuje minimálne 2o druhov rastlinných mliek, že vo väčšine obchodov nie je problém nájsť rastlinnú smotanu a že aj v dedinskej Jednote kúpia vegánske maslo. Aj keď sú tieto produkty všade okolo nás, človek, ktorý kupuje “typické” potraviny nemá dôvod všímať si tie “iné”.
Niektorí vedia (najčastejšie z letákov), že supermarkety majú vlastné značky zamerané čisto na vegetariánsku a vegánsku stravu, ale keďže tieto výrobky nekupujú, v obchode ich v podstate ´naživo’ ani nevidia. Poďme si teda povedať niekoľko slov o náhradách za mliečne produkty, ktoré nájdeme aj v našich obchodoch.
• Mlieko
Najčastejším kameňom úrazu pri výbere je mlieko. Kdežto v ponuke živočíšnych mliek máme na výber mlieka ako polo- a plnotučné, toľko a toľko percentné, tak pri rastlinných variantoch mliek je ich niekoľko desiatok. Rastlinné mlieka sa vyrábajú z orechov, semienok a vločiek. Spomeniem napríklad ovsené, lieskovoorieškové, ryžové, sójové, mandľové, kokosové, kešu alebo sezamové. Orechové mliečko si môžete vyrobiť aj doma. Aj keď sa ponúkajú na výber mnohé exotické mlieka, v našich podmienkach sú pre naše organizmy najprospešnejšie práve lieskovoorieškové, ovsené mlieka a mlieka z vlašských orechov. A áno, takéto mlieko si vieme vyrobiť aj doma z vlastných orechov a ušetriť tak naozaj majland. O tom, ako si vyrobiť takéto rastlinné mlieko v budúcnosti tiež napíšem článok.
• Syr
Nie je žiadnym tajomstvom, že najviac mnohým vegánom a ľuďom, ktorí majú problém tráviť mliečne produkty, chýba syr. Syr je dobrý na všetko a do všetkého. My sme si dokonca vytláčali Bambino syr aj do Vifon polievky..
Netreba sa báť obmedzení, ktoré so sebou vyradenie konzumácie syra prináša. Je pravda, že pizzu si len tak v nejakom obyčajnom rýchlom občerstvení o druhej ráno v meste asi nedáte. S trochou šťastia sa ale už v priebehu niekoľkých rokov dočkáme aj takejto možnosti. Dovtedy je na nás zapnúť kreativitu a vymyslieť niečo, aby sme nehladovali.
Mnohé spoločnosti ponúkajú syry rôznych typov. V ich zložení figuruje rastlinný olej, farbivo karotén a modifikovaný škrob. Nebojte, modifikovaný - čiže upravený - škrob neznamená, že je syntetický alebo dokonca umelý :D Iba že je pripravený z prírodnej podoby tak, aby bol užitočný a účinný pri spracovaní potravín.
Či chcete na pizzu syr, ktorý sa vám roztopí, nátierkový na chleba alebo plátky na obložený chlebík, nič nie je nemožné. Nájdete ich nielen v BIO obchodoch, ale aj v supermarketoch ako je Lidl, Tesco, Kaufland, a tak ďalej. Obchody majú väčšinou vždy v ponuke rastlinný syr značky Violife a ponúkajú často vlastné značky vegetariánskych a vegánskych produktov. Okrem Violife nájdeme značky ako Vemondo, Tudlee, Take it Veggie, Green Vie, Kolios, Simply V alebo Nurishh.
zdroj: livekindly.com
• Smotana & jogurt
Rastlinná smotana, ktorú kúpime v obchode má podobu smotany na varenie - nie je hustá ako smotana v kelímku. Do tohto odseku som zahrnula smotanu spolu s jogurtom, pretože práve rastlinný jogurt je možné používať ako kyslú smotanu. Základ je kúpiť nesladený jogurt a dochutiť ho podľa toho, do akého jedla ho budeme pridávať. Ak ho plánujeme použiť na vrch koláča, dochutíme ho šťavou z citróna - pokojne aj z celej polovice. Ak ho budeme používať na zahustenie omáčky, pridáme nielen citrón, ale aj dve väčšie štipky čierneho korenia. Ak pripravujeme jedlo aj pre deti, čierne korenie vynecháme a s citrónom tiež trocha šetríme.
Ak potrebujeme smotanu na šľahanie, je tu smotana značky Natumi.
zdroj: vegana.sk
Smotanu nájdeme ovsenú, ryžovú, kokosovú a sójovú. Každá má trocha inú konzistenciu, a teda sa hodí na niečo iné. Ryžová a ovsená sú napríklad viac tekuté, takže sú vhodné do krémových polievok. Sójová je o niečo hustejšia a je výborná do omáčok (hríbová, brokolicová,..) a kokosová je vhodná do kari jedál alebo tiež v sladkých receptoch. A keď hustejšie druhy smotany natriete pred pečením na koláčik alebo nejaké žemličky, budú lesklé rovnako, ako keby ste ich natreli vajíčkom :)
Smotany na rastlinnej báze nájdeme pod značkami Alpro, Sojasun, Eco Mil, Provamel alebo kauflandová značka Take it Veggie.
zdroj: vegana.sk
Keď sa vrátim k jogurtu, v rastlinnej verzii sú k dispozícii rôzne značky aj chute. Ak máte radi biely jogurt, je výborný už spomínaný Alpro jogurt. Táto značka má u nás tiež vanilkovú príchuť a biely sladený jogurt. Píšem "u nás", pretože v iných kútoch sveta je možné nájsť aj iné druhy. Alpro má aj malé jogurty ovocných príchutí a tiež čokoládové a vanilkové.
Do pozornosti určite dávam aj Alpro protein jogurty, ktoré sú hustejšie a majú naozaj výbornú chuť. Za svoj život som jedla možno iba jeden jogurt, ktorý bol lepší ako tento druh.
Ďalšie druhy jogurtov sú napríklad My Love My Life, The vegan cow, Provamel, So Soja!, Harvest Moon a ďalšie.
zdroj: vegana.sk
• Maslo
V prípade, že máte radšej tuhé maslo (kocku), je tu Alsan. Cena tohto výrobku ale často odrádza od jeho kúpy.. Na rozdiel od toho má v ponuke vegánske maslo za prijateľnú cenu napríklad Rama. Medzi týmito maslami je výrazný rozdiel a to v tom, že v Rame je palmový olej s ktorým ľudia "zaujímajúci sa" majú značný problém. Prečo je to tak si povieme inokedy.
Rastlinné nátierkové maslá teda ponúka Alsan, Rama, Veto aj Flora. Obsah rastlinných masiel zahŕňa palmový olej (predovšetkým z udržateľných zdrojov), slnečnicový lecitín a olej a aróma.
To, že majú produkty čisto rastlinné zloženie zistíte vďaka symbolu vegánskej značky na obale.
vegan logo
Tip na obchod, v ktorom nájdeme väčšinu toho, čo potrebujeme je určite dm drogéria. Ak ste tam doteraz kupovali iba kozmetiku, v každej dm predajni nájdete regál s potravinami, pri ktorom sa určite oplatí zastaviť. Drvivá väčšina ponúkaných potravín je vegeteriánska a vegánska.
zdroj: tesco.sk
°° Ako nakupovať
Ak sa chystáte nabehnúť do obchodu na úplne prvý nákup nemliečnych potravín, pripravte sa, že tam budete dlhšie. Ak hľadáte jednu-dve tyčinky, môžete ísť ako sa povie “na blink” a chvíľu sa pomotať v oddelení sladkostí. Aj keď my osobne radšej podporíme menšie obchodíky než korporáty, je logické, že čím väčší obchod, tým väčší výber, ale automaticky aj viac času stráveného v obchode.
Preto nech už sa chystáte do veľkého supermarketu alebo malej večierky na vašom sídlisku, je fajn vyhradiť si nejaký čas na to nájsť si produkty, ktoré chcete kupovať, na internete. Spravte si nákupný zoznam, poprípade screen výrobkov, ktoré ste ešte nevideli - budú sa vám oveľa lepšie hľadať. Poprípade viete predavačke ukázať fotku toho, čo hľadáte.
1.) Mali by sme mať prehľad o tom, ČO ideme kupovať
Potrebujete nahradiť konkrétnu zložku potravy? Neviete, čo použiť namiesto masla, mlieka, smotany, šľahačky? Keď narazíte na regál s náhradami za mliečne produkty, v prvom rade vás pravdepodobne zaskočia ceny. Náhrady za (nielen) mliečne produkty živočíšneho pôvodu bývajú o poznanie drahšie. Zamerajte sa na také, ktoré v sebe majú potrebné vitamíny. Hľadáte predovšetkým B12 a vitamín D.
Aj keď rozbijete prasiatko a s hrčou peňazí a veľkou vervou sa vyberiete do obchodu, vyberajte striedmo: nepotrebujete mať doma 4 druhy rastlinného syra, keď ani neviete, ako vám bude chutiť jeden. Ako pri všetkom, aj pri potravinách rastlinného pôvodu nie vždy platí, že drahšie je kvalitnejšie. Niektoré produkty vám vôbec nebudú chutiť alebo nebudú plniť vaše požiadavky - a to je úplne v poriadku. Nie všetky potraviny, ktoré ste v živote ochutnali, vám predsa chutili. To, že je niečo vegan, Bio, rastlinné a drahé neznamená, že je to najchutnejší výrobok na svete.
Odporúčam spísať si najskôr nákup presne v tej podobe, v akej ste zvyknutí. So všetkými tyčinkami, mliečnymi a živočíšnymi produktami a postupne vymieňajte všetko, čo nechcete alebo nemôžete jesť za vhodné alternatívy. Je to veľmi jednoduchý spôsob, ako zariadiť, že vám písanie zoznamu nebude trvať pol dňa.
Aj keď je nakupovanie zo začiatku takmer pre každého chaotické, netreba sa toho báť. Budete zaručene prekvapení, koľko produktov objavíte.
zdroj: istock.com
2.) Chýbajúce vitamíny a minerály
Ak sa obávate, že by vám mohli chýbať zdravé zložky živočíšnej potraviny, ktorú ste vyradili, môžete to riešiť dvomi spôsobmi: kontrolovaním jedálnička alebo náhradou vitamínov v tabletkovej forme. Kontrolovania jedálnička sa netreba báť, pretože to nie je tak, že by ste si mali od tejto chvíle kontrolovať všetko, čo zjete, až do konca života. Stačí sa naučiť pár jedál a konkrétnych potravín a snažiť sa ich pravidelne zaraďovať do jedálnička. Keď si zvyknete na niektoré pokrmy, nemusíte mať obavu z chýbajúcich vitamínov alebo vitamínov.
V prípade, že by ste sa radšej poistili vitamínmi v tabletkovej forme, v žiadnom prípade nemusíte mať obavy, že by ste do seba "pchali chémiu". Existuje veľa prírodných produktov naprataných vitamínmi. Ceny sú úplne prijateľné a často nájdeme aj akcie 1+1 alebo 2+1, kedy dostaneme v lekárni, alebo špecializovanom bio obchode približne 1oo tabliet zadarmo. S výberom tabliet buďte ale opatrní - to, že je niečo "prírodného pôvodu" neznamená, že je to čisto rastlinného pôvodu. To znamená, že môžete aj na vitamínových tabletkách naraziť na informáciu, že obsahujú mlieko. Tu upozorňujem aj vegánov: nielen mlieko je problémom - do tabliet sa používa želatína alebo rôzne farbivá či príchute z hmyzu.
Podrobnejší článok o tom, ako nakupovať vegánske potraviny, nájdete pod názvom Niečo o produktoch. Ak máte problém spísať si nákupný zoznam, spraviť nákup, nájsť nejaký produkt alebo máte akékoľvek otázky, kontaktovať ma môžete cez Facebook na stránke Ivetars, na Instagram profile Ivetars blog, alebo priamo na mail lady_if@ivetars.sk . Rada vám poradím :)
zdroj: veganessentials.com
•• “Môže obsahovať stopy mlieka.”
Tak teda obsahuje alebo neobsahuje mlieko?
Veta, ktorú si môžeme prečítať na nespočetnom množstve produktových obalov. Už v predchádzajúcich článkoch som túto vetu rozoberala, ale opakovanie je matka múdrosti - že áno - a v článku o mliečnych výrobkoch ako je tento, je vysvetlenie takejto informácie nutné. Niektoré spoločnosti nevyrábajú žiadne mliečne produkty. V tom prípade sú ich výrobky pre ľudí alergických na mlieko úplne bezpečné a na obaloch výrobkov týchto spoločností tento oznam nenájdete.
Väčšina spoločností má ale vo svojej ponuke produkty mliečneho charakteru a zároveň vyrábajú aj potraviny bez mlieka. Aj napriek tomu, že produkt nie je z mlieka ani sa v zložení jeho receptúry mlieko nenachádza, býva tučnými písmenami na obale napísané “Môže obsahovať stopy mlieka.” Čo si pod týmto pojmom máme predstaviť?
Ako príklad si môžeme predstaviť spoločnosť Figaro. Vyrába nielen horkú, ale aj orieškovú, mliečnu čokoládu a napríklad aj nugát. V horkej čokoláde väčšiny značiek sa nenachádza nijaká mliečna sušina. Zato mliečna čokoláda, nugát a rôzne iné príchute majú mlieko priamo v zložení.
Keď spoločnosť "zapne výrobný pás" a vyrobí várku s mliečnou zložkou, tieto priestory sa po dokončení várky nijako špeciálne nedezinfikujú a následne sa vyrába na rovnakom mieste nemliečna čokoláda. Preto prípadné pozostatky mliečneho výrobku môžu zostať aj na nemliečnom druhu. Informácia o možnom obsahu mliečnej zložky v produkte uvedené na obale hovorí alergikom, že je tu možnosť kontaminácie mliekom - aj napriek tomu, že v receptúre výrobku sa žiadne mlieko nenachádza.
Toto nemusí byť zásadným problémom pre ľudí na vegánskej strave alebo pre alergikov, ktorým malé množstvo mlieka nevadí. Problém prichádza v prípade, ak by produkt vyvolal (silnú) alergickú reakciu.
Jednou vetou: Spoločnosti nielen ľudí informujú o možnom riziku, ale tiež sa sami poistia proti prípadným žalobám.
Ak sa preto podivujete napríklad nad tým, že na niektorom kečupe nájdete túto informáciu, neznamená to, že v kečupe je mlieko. Znamená to, že spoločnosť vyrába napríklad aj smotanové dressingy a tak je možná kontaminácia kečupu mliekom..
Rovnakú informáciu môžeme nájsť tiež v súvislosti s orechmi, sezamom alebo inými alergénmi nachádzajúcimi sa v potravinách.
archív @lady_if
•• Potraviny, ktoré sú vegánske “náhodou”
Výraz “náhodne vegan” alebo po anglicky “accidentaly vegan” sa vo vegánskej strave skloňuje často. Sú to produkty, do ktorých spoločnosti nepridali mlieko, aj keď - jednoducho povedané - mohli. Najčastejšie sa s takýmito potravinami môžeme stretnúť pri sladkostiach a slaných pochúťkach.
Aby sme si uviedli príklad "náhodne" vegánskej potraviny, je ňou aj klasické OREO. V reklame ho síce máčajú do mlieka, ale tento produkt sám o sebe neobsahuje nijaké mlieko. Treba ale upozorniť na to, že to platí iba pre klasické Oreo. Ostatné príchute mliečnu sušinu obsahujú. A práve preto je originál Oreo považované za vegánske iba náhodou.Ďalej sem spadajú napríklad sladkosti ako marcipánová čokoládka značky Ritter Sport, rumové pralinky, Cherry bonboniéra, orieškové Manner kekse alebo Jojo jahôdky či Hašlerky..
Môj pohľad je taký, že u slaných pochúťok je to zase tak, že sú náhodne nevegánske. Takže keď pôjdete nabudúce kupovať čipsy, pozrite sa, či náhodou aj slaný druh neobsahuje mlieko. Býva to častejšie, ako by ste si mysleli.
Pre tých, ktorí majú rovnako pobláznené chuťové bunky ako mám ja, dávam do pozornosti zeleninové čipsy. Aj keď sú samozrejme všetky čipsy zo zeleniny - keďže sú zo zemiakov, že ano.. :D - tieto čipsy sú z rôznych druhov koreňovej zeleniny a za mňa sú VÝ-BOR-NÉ!
°° Pár slov na záver
Obmedziť alebo úplne prestať konzumovať mliečne produkty je u ľudí veľkým prelomom hlavne pre chuťové bunky, ktoré sme si rokmi vytrénovali na tieto chute.
Základom je naštudovať si vopred, čo budete jesť. Pri prechode na vegánsku stravu je to kľúčový aspekt úspechu. Niekoľkokrát som narazila na ľudí, ktorí boli zaryte presvedčení o tom, ako im vegánstvo veľmi ublížilo. Keď sa potom človek pozrie na zloženie ich jedálnička v tomto ich "zúfalom vegánskom období", bola som skôr prekvapená, že ešte žijú.. Predstavy ľudí, ktorí sa o výživu svojho organizmu vôbec nezaujímajú alebo sa na stravu pozerajú iba z jednej strany sú často veľmi limitované zaužívanými zvykmi.
zdroj: istock.com
Vegánstvo, rovnako, ako ostatné typy stravovania je o tom, zaujímať sa o svoju stravu. Žiadny rozumný človek netvrdí, že vegánstvo alebo vegetariánstvo je jediná cesta, ktorá vedie k zdravému telu a životu. Množstvo vegánov prechádza na túto stravu z čisto morálneho hľadiska a aj keď ma mrzí, že mnohým ľuďom je ľahostajné, ako sa k nim potraviny dostanú, z koho pochádzajú, a tak jedia "všetko", nijaká štúdia nepotvrdila, že je vegánska alebo vegetariánska strava "niečo viac". Rovnako ale takisto ani strava všežravcov nie je "viac". Záleží iba na tom, AKO sa stravujete - či je váš jedálniček vyvážený a ako jednotlivé potraviny pripravujete. Ak vám nevadí jesť zvieratá z morálneho hľadiska, netvrďte, že chudé, kuracie mäso je zdravé, ak ho vysmážate - pretože vysmážené nie je vyslovene zdravé nijaké jedlo.
Každý má svoj druh stravovania a ako som už niekoľkokrát povedala: závisí iba na tom, koľko empatie ste dostali do vienka.
Keď máte problém pozerať sa na zvieratá, ktorým je ubližované, no aj napriek tomu platíte niekomu inému, aby to robil za vás, ... (túto vetu neviem /slušne/ dokončiť).
Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, ako správne živiť svoje telo bez podpory živočíšneho priemyslu, informácie o vitamínoch a mineráloch nájdete v článkoch Vitamíny dôležité pre život a Prečo sa ľudia stávajú vegánmi a čo jesť, aby sme prežili.
Ahojte💚
Ako bonus pripájam video pre vegetariánov, ktorí dnes oslavujú svoj deň. Budem veľmi rada, ak vám pomôže oslavovať na budúci rok 1. november.
°° https://www.youtube.com/watch?v=UcN7SGGoCNI
Zdroje, ktoré mi pomohli k písaniu tohto článku:
° https://www.livekindly.com/
° https://health.clevelandclinic.org/
° https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/mar/30/dairy-scary-public-farming-calves-pens-alternatives
° https://nutrition.org/
° https://www.theguardian.com/international
° https://dspace5.zcu.cz/bitstream/11025/40939/1/Sarova%20Katerina%20AVZ%20BP.pdf
° https://www.youtube.com/c/RadekL%C3%A1tal1
° https://www.youtube.com/c/PickUpLimes