Tofu ako priateľ
archív @lady_if
.
Neverila som tomu, že budem niekedy písať celý článok iba o TOFU. Ale áno, je to tu, prišlo to! Občas mám totiž pocit, že keby niečo malo rozdeliť ľudí na celom svete na dva tábory, tofu by rozhodne predčilo aj ananás na pizzi.
Pre jedných je tofu hnusnej konzistencie, je bez chuti, má v sebe látky, po ktorých mužskému pokoleniu rastú prsia.
Pre druhú skupinu je to obľúbená pochúťka a väčšinou majú v chladničke nejaký kúsok v prípade, že by naň dostali chuť. Prečo je to ale tak?
.
°° Čo je to tofu?
Tofu alebo tófu je jedlo vyrábané zrážaním sójového mlieka pomocou solí, enzýmov alebo kyselín. Každé z týchto zrážadiel obohacuje nimi konkrétne tofu o špecifické látky.
V niektorých publikáciách sa stretneme aj s variantmi názvu toufu alebo tou-fu.
Tofu je prirodzene bezlepková potravina zložená zo sójových bôbov. Na obale obyčajného, bieleho tofu je zloženie uvádzané nasledovne: 57 % sójové bôby, voda a vápnik. Niekto tofu nazýva "tofu syr", ale biele tofu nemá so syrom vôbec nič spoločné - ani zložením ani s chuťou syra.
Tofu je potravina, ktorú kúpite v surovom stave. Takže ak ste si kúpili biele tofu, otvorili obal, odkúsli si z neho, následne ho vyhodili a potom ste pri každej príležitosti všetkým rozprávali, ako ste "mali tofu", ale bolo také hnusné, že ste ho museli vyhodiť, nebudete asi najostrejšia ceruzka v peračníku.. Ochutnali ste totiž nepripravenú potravinu v surovom stave.
Je to akoby ste začali chrúmať fazuľu v surovom, tvrdom stave a kvôli tomu by ste zavrhli všetky recepty, do ktorých sa používa správne pripravená a tvrdili by ste, že fazuľu nedáte nikdy do úst, pretože ste ju predsa mali a je hnusná.
°°Čo z neho uvaríme, čo ním nahradíme
Tým, že je biele tofu bez chuti, ponúka unikátnu príležitosť použiť ho na sladko aj na slano.
Vyrobíte z neho jednoducho napríklad falošný tvaroh, plnku do koláča a dá sa použiť aj základ pre ako zdravý variant smotanového dezertu.
Na slano ho môžete naložiť do marinád všetkých možných druhov - alebo len do sójovej omáčky. Nahradíte ním tiež potraviny, od ktorých vyžadujete vysokým obsah bielkovín. Okrem toho, s drobným úsilím nahradíte všetky mäsové pokrmy práve ochutenými druhmi tofu.
°° Druhy tofu
Aj keď rôzne značky vyrábajú rôzne druhy tofu, väčšinou sa opakujú 3 rovnaké príchute: už spomínané biele tofu, potom je tu údené a marinované.
Ďalšie príchute sa líšia od značky k značke. Nájdete tofu s názvom "toscana" alebo napríklad aj bazalkové. Každé z týchto druhov sa dá použiť na iný účel, no ako som už spomenula, najuniverzálnejšie je práve originálne, biele tofu.
Okrem príchutí sú na výber aj rozdielne konzistencie tofu. Ja som sa stretla s tromi druhmi, a tými sú obyčajné tofu, potom také, ktoré je o niečo tuhšie a nakoniec silken tofu. Tuhšie tofu je vhodné do marinád a na pokrájanie a smaženie na panvici a najčastejšie ho kúpite v plastovom obale. Silken tofu je jemné, je bližšie tekutej konzistencii a balené je v menších tetrapakových krabičkách.
°° Kde tofu kúpime
Všade. Tesco, Kaufland, Coop Jednota, Albert, Metro, Lidl, dm drogéria, bio obchody a aj obchody vo väčších mestách, kde sa nachádzajú špecializované čínske potraviny. U nás sú najznámejšie značky tofu Lunter a Sojaprodukt. Nájsť ho môžeme ale aj pod značkami ako je SunFood, Nature's Promise, Chef Select a ďalšie.
Ochutnala som rôzne tofu aj v Česku aj v Anglicku, ale čo sa týka chutí, mojím favoritom je stále značka Lunter.
°° "Biedni chlapci, ktorí sa snažia nabrať svaly na sóji.."
Ľudia, ktorí sa príliš nevenujú strave alebo sa na jedálniček pozerajú iba z jednej stránky, si nevedia predstaviť, že by žili napríklad v rámci športových výkonov na rastlinnej strave. Všetkých týchto ľudí môžu z omylu veľmi jednoducho vyviesť českí Vegan Fighters o ktorých sa môžete viac dozvedieť na webe Vegan Fighter v sekcii VF crew.
Pod ich záštitou nájdete tiež e-shop, kde si môžete vo vegánskej verzii kúpiť napríklad proteín, kolagén a kreatín. Okrem doplnkov pre športovcov tu nájdete naozaj veľké množstvo zaujímavého obsahu, ktorý určite stojí za preskúmanie. Web je veľmi inšpiratívny práve pre tých, ktorí cvičia a koketujú s vegan stravou.
°° Je sója bezpečná?
Máme k dispozícii informácie, že sójové bôby sú pre ľudský organizmus ťažké, pretože bielkovinové reťazce sóje sú zložité a tým horšie stráviteľné. Rovnako tak náš organizmus vie ľahko zaťažiť nadmerné množstvo výrobkov z upravovanej sóje (ako napríklad tempeh alebo aj sójová omáčka). Obsahujú totiž antagonisty trypsínu - to sú látky, ktoré bránia tvorbe bielkovín.
Na druhú stranu - sója obsahuje aj kvalitné zloženie aminokyselín a lecitín, ktorý podporuje nervový systém. V sóji sú fytoestrogény - tieto látky harmonizujú činnosť mužských aj ženských pohlavných hormónov. Preto je dôležité zaradiť do jedálnička sóju v takej forme, aby nám neubližovala - ale práve naopak.
Stále by sme mali myť na mysli, že tak, ako pri každej potravine, aj v tomto prípade platí staré známe "Nič sa nemá preháňať".
Znamená to, že je vhodné zaradiť tofu do jedálnička maximálne 2-3x do týždňa.
A teraz poďme na sľubované rady k tomu, ako tofu pripraviť!
Viete, prečo nie každému chutí všetko? Možno ste si práve pomysleli na zážitky zo školskej kuchyne, škôlky, na mastné jedlá a jedlá bez chuti na intráku alebo vaše osobné nepodarky z kuchyne. Áno, sú to určite niektoré z dôvodov, ale nie vždy je to tak. Každému sa nám totiž rozdielne vyvinuli chuťové bunky - a tak môže niekto viac a niekto menej cítiť niektorú z chutí. A niekedy sa jedná iba o kombináciu chutí alebo použité korenie, ktoré nám nesadli, nie o konkrétny pokrm. Preto nehádžte hneď flintu do žita! :)
°° Silken tofu
Silken tofu je perfektné tam, kam by ste inak chceli použiť napríklad jemný, smotanový krém. Výborne sa s ním pracuje v jedlách, ktorých výsledná konzistencia má byť krémová alebo mixovaná.
Použijete ho do smoothies, pudingov a dezertov a tiež v receptoch na šalátové dresingy, dipy a omáčky. Dá sa použiť ako náhrada vajíčok pri pečení. Ak máte radi tekutejšiu praženicu, toto tofu je konzistenciou najviac podobné vajíčkam.
Keď do silken tofu pridáte postrúhaný syr, môžete ho použiť na zapekané zemiaky. Ak je momentálne príliš drahý syr od Violife, je tu lacnejšia varianta od značky Nurishh.
°° Tuhé tofu
Tuhé konzistencie tofu je možné krájať - a s tým odporúčam experimentovať. Celé tofu pozdĺžne prekrojené na 3 časti môžete naložiť do marinády, nechať odložené na nejaký čas v chladničke a potom vysmažiť na panvici k akejkoľvek prílohe.
Tiež ho môžete pokrájať na tenšie plátky, naložiť do sójovej omáčky a obľúbeného korenia. Napríklad korenie na gyros, korenie na pečené kura, korenie na syr alebo korenie na zeleninu.
Nevegáni, nechytajte sa nad týmito príchuťami za hlavy, väčšina vegánov sa totiž vegánmi nestalo ani kvôli tomu, že by im živočíšne produkty nechutili, ani preto, aby počúvali vaše pripomienky ;) .
° Pri tofu v zelenine s omáčkou je dobré použiť tuhé, biele tofu. Dávajte ho na panvicu spolu so zeleninou, pretože šťavou, ktorú zelenina pustí, sa tofu ochutí.
Omáčku sa nebojte poriadne dochutiť.
Ak máte problém s konzistenciou tofu v tomto type receptov, nakrájané tofu si najskôr osmažte na panvici, odložte bokom a vložte ho do omáčky až chvíľku pred dokončením receptu.
° Ak chcete mať tofu na povrchu chrumkavé a vo vnútri jemné, obaľte ho v škrobe - do 3 polievkových lyžíc škrobu pridajte trocha soli a čierneho korenia, obaľte v tejto zmesi jednotlivé kúsky tofu a potom ich vysmážajte na panvici v dostatočnom množstve oleja. Dajte si pozor na to, aby sta vám na panvici jednotlivé kúsky nedotýkali - škrob medzi nimi vytvorí naozaj pevné "puto" :D
Takto hotové kúsky odložte nabok a pokračujte v recepte (väčšinou je to recept s omáčkou). Keď je recept hotový, vložte do neho tofu a môžete servírovať.
Ak sa vám zdá tento postup ako piplačka, nemusí to tak byť. Škrob si totiž môžete dať do zatvárateľnej misky, vložiť do nej nakrájané tofu, zatvoriť a pretrepať. Takto sa všetky kúsky obalia naraz a popri tom sa vám rozpáli olej, takže ich hneď môžete začať vysmážať. Nevyhovárajte sa, že sú recepty komplikované, namiesto toho hľadajte spôsoby, ako si ich uľahčiť (: .
°° Ďalšie druhy tofu, ktoré stojí za to ochutnať
Nezabúdajte, že doteraz sme sa stále bavili o bielom tofu, s ktorým je možné robiť najviac experimentov. V prípade, že sa vám nechce miešať marináda alebo nemáte čas nechať hodinu odstáť tofu v chladničke, určite sa poohliadnite po ochutených druhoch. Sú veľmi jednoduché na prípravu a Lunter tofu má aktuálne už na obale napísané, na čo je vhodné. Aj to vám môže pomôcť s výberom.
archív @lady_if
archív @lady_if
°° Tofu na grile
Tofu je skvelá pochúťka pri grilovaní. V prípade, že si kúpite tofu na gril, odporúčam ho natrieť najskôr olejom, aby sa neprilepilo.
My ho negrilujeme rovno na mriežke ale na grilovacej tácke.
Marinádu si môžete kúpiť hotovú alebo si ju zmiešať doma z obľúbených surovín.
Príklad na jednoduchú marinádu:
° o,5 dcl oleja
° 1 polievková lyžica horčice
° 1 čajová lyžička medu
° 1 čajová lyžička vegety
° soľ
° štipka čierneho mletého korenia
Ingrediencie dobre premiešajte, naložte do vzniknutej marinády tofu a nechajte niekoľko hodín odstáť - kľudne aj cez noc.
Počas grilovania pahrebu udržujte horúcu ale nie horiacu. Čas grilovania záleží od druhu tofu.
Z jednej aj z druhej strany tofu grilujeme asi 7-8 minút pri rozhorúčenej pahrebe.
Keďže tofu nie je mäso, nie je potrebné, aby sa prepieklo až po stred. Tento pokrm je tak hotový veľmi rýchlo. Ak si teda nebudete istí, či je už hotové, nemusíte sa obávať surovej chuti a môžete ho vybrať z grilu, akonáhle sa na vrchu vytvorí opečená krustička :)
Odporúčame vždy si vybrať to najtuhšie, aby ste ho mohli jednoducho otočiť.
archív @lady_if
°° Nakladané tofu
Ďalším, extrémne chutným pokrmom je nakladané tofu.
V tomto recepte sa tofu tepelne nepripravuje, a aj keď je s týmto receptom troška viacej starostí, verte mi, výsledok stojí za to. Ako si ho spraviť?
Biele tofu nakrájame na kocky, obalíme v mletej červenej paprike a posolíme. Nachystáme si bobkový list, sušené rajčiny, cesnak, cibuľu, chilli papričky, vlašské orechy a celé čierne korenie.
Potom do stredne veľkých zaváraninových pohárov vrstvíme na striedačku tofu, rajčinu, cibuľu, bobkový list, polovice orechov a korenie. Toto opakujeme, dokedy nie je po vrch plný.
Finálne "dielo" zalejeme olejom tak, aby bolo všetko namočené. Pobúchame trocha pohárom (ja som to robila na zemi na utierke), aby sa uvoľnili bublinky vzduchu. Pohár zatvorime a uložíme aspoň na dva dni do chladničky.
Je to naozaj dobrota, ktorá vám vydrží v chladničke (neotvorená) aj mesiac. Jesť sa dá ako predjedlo s čerstvým chlebíkom alebo ako príloha k hlavnému jedlu.
Zbytkový olej má výbornú chuť a ďalej ho využijete v kuchyni miesto tradičného oleja. Každému odporúčam spraviť si tento recept.
Musím sa pochváliť, že zatiaľ sme mali iba samé pozitívne ohlasy, keď sme takúto maličkosť priniesli niekomu ochutnať.
archív @lady_if
°° Niekoľko rád na záver
° Surové údené tofu nakrájané na tenké plátky, posolené na maslovom chlebe chutí ako údený syr.
° Ak údené tofu pripravujete na panvici, nesmažte ho príliš dlho. Čím dlhšie sa tepelne upravuje, tým viac stráca údenú chuť - a to je pri tomto druhu určite škoda.
°Marinované tofu rozdrobené na osmaženej cibuľke s trochou čiernej soli* chutí ako praženica.
°Aby ste nemuseli špiniť misku a vidličku, ktorými tofu roztláčate nadrobno alebo to robiť na panvici vareškou, roztlačte ho rukami ešte v obale - opatrne, s citom. Stláčajte ho vždy iba na jednej strane - nechcete, aby vám obal počas tejto antistresovej aktivity praskol, verte mi :D .
°Ak sa chystáte použiť tofu do polievky, najskôr si ho nakrájajte na ľubovoľné tvary, osmažte na panvici, odložte bokom a chvíľu predtým, ako budete mať polievku hotovú, ho do nej primiešajte.
.
Verím, že ste sa dnes niečo nové dozvedeli. A ak ste patrili medzi tých, ktorí toto jedlo ochutnali, ale nemali ste s ním dobré skúsenosti, tak snáď tofu dostane od vás aspoň jednu (ďalšiu) šancu.
V prípade, že vás zaujímajú ďalšie druhy potravín, s ktorými si neviete rady, alebo vám nechutia, no radi by ste to zmenili, budem rada, keď mi napíšete (:
.
.
Ahojte💚
.
.
*Čierna soľ je unikátny pomocník vo vegánskej kuchyni. Jej názov pochádza z miesta, z ktorého pochádza - z Čierneho mora. Je ružovej farby a do jedál sa pridáva pre jej typickú vajíčkovú chuť. Nezabúdajte - stále je to soľ a je slaná. Do jedla nepridávate iba vajíčkovú chuť, ale stále aj soľ. Soľ sa do jedál pridáva až na konci, pretože tepelnou úpravou sa jej chuť stráca.
Stránky, ktoré mi pri tomto článku pomohli, sú:
°https://www.wikipedia.org/
°https://www.jimejinak.cz