Púpavový med

archív @lady_if

Dnešnou témou sa trocha vzdialime zdravému stravovaniu. Ako z názvu vidíte, jedná sa o med. Nie je to však typický, včelí, ale "umelo" vytvorený med, do ktorého sa pridáva množstvo cukru.

Takéto medové sladidlo je lacná, na výrobu veľmi nenáročná ingrediencia, ktorá slúži na dochutenie jedál a dosladenie nápojov, nie ako denná náhrada sladkostí.

V našej rodine sa robí púpavový med už dlhé roky - robila ho už naša babička a ako deti sme jej pomáhali so zberom púpav na túto dobrotu.

.

archív @lady_if

°° Ako nahradiť med?

Med môžeme v jedlách alebo nápojoch zameniť za javorový a ďatlový sirup, sirup z hnedej ryže, agáve nektár alebo aj kokosový nektár. Toto sú zdravšie ale zároveň aj drahšie alternatívy.

My si dnes vyrobíme lacný, nezdravší púpavový med.

°° RECEPT

Med, sladidlo, náhrada za včelí med,.. nazývať ho môžeme všelijako.
Podstatou tohto výrobku, ktorý si jednoducho pripravíme doma je, aby sme vyrobili tekuté sladidlo do rôznych jedál a nápojov - pretože čo si budeme hovoriť - takmer každé sladidlo "medového typu" je skrátka chuťovo lepšie ako cukor.

Na úvod treba povedať, že tomuto receptu sa treba vyvarovať v prípade, ak máte alergiu na peľ - tak, ako vo včelom mede, aj v kvetovom sa samozrejme nachádzajú peľové zrnká, myslite na to!

°° Ingrediencie:

° 4oo púpavových, stredne veľkých kvetov

° 1kg cukru

° 1,5 l vody

° 2 stredne veľké citróny

° poháre na zaváranie (cca 6 menších 2oo ml pohárikov)

Najskôr budeme potrebovať iba nádobu na zber púpav.
Ja mám pri zbere na jednej ruke aj rukavicu (gumennú alebo igelitovú rukavicu napríklad z farby na vlasy), aby mi výlučky z púpavovej stopky nezafarbili prsty. Rovnako tak to platí aj pre peľ na kvetoch.

archív @lady_if

Nenechajte sa oklamať - aj keď je šťava z púpavy biela, po chvíli stmavne a ide veľmi ťažko dolu. Ak toto podceníte, je vysoko pravdepodobné, že budete chodiť so zhnednutými prstami aj nechtami ešte pár dní.

Nájdite si miesto, kde je vysoko pravdepodobné, že púpavy budú čisté - nie na okraji cesty alebo blízko poľa, ktoré sa pravidelne hnojí rôznymi priemyselnými hnojivami a pesticídmi.

Do nádoby nazberáme hlavičky púpav - snažíme sa trhať púpavu priamo pod hlavičkou, aby sme nemali v nádobe aj horké stopky. Natrháme 4oo kvetov.
Nezľaknite sa tohto čísla - ani sa nenazdáte a budete mať plný hrniec :)

Ja púpavy zberám tak, že ak je na nich nejaký malý maličký hmyz, vynechám tento kvet. Púpavy, ktoré práve opeľujú včely nikdy netrhám, nesnažím sa včely odháňať. Vždy trhám na mieste, kde je veľa púpav, aby tam aj po mojom zbere zostalo dostatočné množstvo kvetov nielen pre včely, ale aj pre ostatný hmyz.

.

Púpavy ďalej nepreplachujem. Zalejem ich 1,5 litrom vody a z tohto množstva budem robiť sladidlo a lá med.
Umyjem si dva citróny a aj so šupou ich nakrájam na kolieska a uložím na púpavy.
Táto zmes bude stáť do ďalšieho dňa, najlepšie 24 hodín. Vyberajte si citróny, ktoré sú celé určené na konzumáciu - nie sú postrekované. Najlepšie je ale použiť vlastné citróny :)

Po 24 hodinách túto zmes precedíme. Ja ju prelejem cez sitko do hrnca a povytláčam vodu z citrónov a púpav čistými rukami.Do tejto "žltej kyslej vody" dáme kilo cukru a varíme, pokiaľ hmota nezhustne. Myslite na to, že nemusí byť príliš hustá, ide hlavne o to, aby nebola úplne riedka.
Keď vychladne, ešte zhustne - myslite na to.
Doba varenia je podľa môjho odhadu zhruba 1,5 hodiny. Sporák nechajte na miernom plameni, zmes bude tichučko bublať.

Ešte horúce "medové" sladidlo nalievame žufankou do ČISTÝCH pohárikov. Ak chcete mať poháre také čisté, ako keď sú pripravené na zaváranie, odporúčam ich nielen umyť, ale aj vložiť na pár minút do vyhriatej rúry (na plechu), aby sa zničili prípadné nečistoty (= sterilizácia).

Zbytky a malé nebadané špinky totiž môžu skrátiť životnosť obsahu uzatvoreného pohára.

Naplnené poháriky pretočíme na vrchnák (dolu hlavou) a necháme pod utierkou odpočívať pokým tekutina neschladne. Po vychladnutí ich pretočíme naspäť - dnom nadol - a uskladníme na chladnom a tmavom mieste.°° Pár slov na záver

Jeden takýto púpavový med mám v malom poháriku, ktorý sme robili spolu s babičkou. Je uzatvorený už viac ako 8 rokov a nejaví jedinú známku skazenosti.

Či je stále jedlý, alebo nie, to sa ale pravdepodobne nikdy nedozviem, keďže si ho uchovávam, ako pamiatku :) . Kvalitne uzatvorený (nielen pravý) med vydrží roky bez jedinej známky skazenosti.

.

Verím, že ste sa dozvedeli niečo nové a hlavne to, že výroba takéhoto domáceho medu sa oplatí. Nielen kvôli dostupnej cene a jednoduchému postupu, ale tiež pre naše kamošky včielky, ktoré okolo nás neúnavne lietajú a starajú sa o dôležité procesy v prírode.

A ak je pekne, slnečno, utekajte von a nazberajte si už konečne tie púpavy! :)

.

.

Ahojte💚💛

Zdroje, ktorými som si pomohla v tomto článku:

° https://www.nationalgeographic.com/animals/invertebrates/facts/honeybee
° http://naturemappingfoundation.org/natmap/facts/honey_bee_712.html
° https://www.beehivemonitoring.com/sk/blog/post/ako-vcely-vyrabaju-med.html
° https://www.wwf.org.uk/learn/fascinating-facts/bees