(Ne)praženica

umelecký archív @ivetar.s_blog

.

Praženica, škvarelina, škvarenina, škvarenica, jaječnica, pankúch, ponkuh, rantota, ratota. Vedeli ste o všetkých týchto možných aj nemožných názvoch, akými ľudia nazývajú alebo nazývali praženicu v rôznych kútoch Slovenska?

Praženica z vajec sa radila medzi slané raňajky, ktoré som mala kedysi úplne najradšej. Jedného dňa som si ju spravila, najedla som sa a tešila som sa na koncert. V tú chvíľu som ani len netušila, že je to posledné nevegánske jedlo v mojom živote. Bolo to takmer pred desiatimi rokmi.

Odvtedy ubehlo veľa dní a podarených aj nepodarených receptov. Aj napriek tomu, že som sa časom naučila robiť všetky moje obľúbené pokrmy vo vegánskej verzii, urobiť nepraženicu podľa predstáv mi trvalo neskutočne dlho. Nešlo ani tak o chuť, ale o konzistenciu. Praženica z vajíčok mi najviac chutnala v "polo-hotovom" stave. To sa však bez vajec docieľovalo len veľmi ťažko. Nakoniec som ale našla parádnu náhradu, ktorej príprava zároveň trvá veľmi krátko. 

V článkoch o vegánskych jedlách vám poviem vždy o tom, odkiaľ pôvodné jedlo pochádza alebo to, do akej doby sa datuje jeho pôvod. Povieme si o tom, aké škodlivé, ale aj prospešné látky v ňom nájdeme. To škodlivé vyradíme, to prospešné nahradíme a celý recept urobíme bez akýchkoľvek zložiek zo zvierat.
Takže či už ste alebo chcete byť vegánmi, máte alergiu na vajíčka, alebo by ste sa radi dozvedeli niečo viac o jedle, ktoré jedávate, tieto články sa stanú určite zaujímavým spestrením jedálnička :)

.

°° Kde sa vzala vajíčková praženica?

Pôvod tohto jedla siaha ďaleko do minulosti. Ak sa rovnako, ako ja, zamýšľate nad tým, ako ľuďom v minulosti napadlo uvariť alebo upiecť jedlo, o praženici koluje zaujímavý "príbeh", ktorý nám možno trochu priblíži jej pôvod:

Keď bolo horúce počasie, slnko pieklo na skaly/veľké kamene a zohrievalo ich. Následne z hniezda na strome vypadlo vajíčko priamo na skaly. Keďže skaly boli horúce, vajíčko sa ohrialo a usmažilo. A to je chvíľa, kedy naň narazil človek - náš predchodca - ktorému zavoňalo, tak ho ochutnal. Toto je vraj celý príbeh praženice.

Túto situáciu však vyvracia informácia, že prvé praženice sa robili z veľkých, pštrosích vajec - a až časom sa začali využívať aj vajcia menšej hydiny. Pštrosie vajcia pravdepodobne nepadali zo stromov :D.

zdroj: prirodovedci.cz

Čo sa týka modernej doby, recepty na praženicu som našla prevažne v kuchárskych knihách zameraných na francúzsku kuchyňu. Je preto pravdepodobné, že prvé zaznamenané recepty sa objavili vo Francúzsku. O jedlu podobnom praženici hovorí aj najstaršia kuchárska kniha, ktorú som si priniesla z cestovania v čase z roku 1914.

°° Tak je tá praženic zdravá alebo nie je?

Energetická hodnota, ktorú nájdeme v 1oo gramoch praženice z vajec je 166 kCal. V týchto 1oo gramoch je 12 g bielkovín, 2 g sacharidov a 12 g tukov.
Konzumácia vajec sa stáva často základom rozporuplných debát - a to nielen medzi vegánmi. (Čo sa ale nestáva v dnešnej dobe základom rozporuplných debát, že áno..)
Jedna polovica tvrdí, že vajíčka majú vysoký podiel tukov, a preto sú postrachom pre tých, ktorí sa snažia znížiť svoj cholesterol. Druhí tvrdia, že vajíčka obsahujú zdraviu prospešné živiny a odporúčajú ich jesť niekoľkokrát týždenne.

Vajíčka od sliepok, ktoré majú voľný výbeh, majú vyšší obsah vitamín D, omega 3 polynenasýtených mastných kyselín. Žĺtok ich vajíčok je tmavožltý - táto farba značí, že obsahujú vyšší obsah karotenoidov. Iba mákoktoré žĺtko vajíčka kúpeného v obchode má tak výraznú - skoro oranžovú - farbu ako práve vajíčka od sliepok z voľného chovu.
My sa tu dnes nebudeme hádať, pretože ako sme si už niekoľko tisíc krát povedali: Všetkého veľa škodí. Je jasné, že ak to budete s preháňať s konzumáciou akejkoľvek potraviny, môžete si uškodiť. Ak ste zarytými milovníkmi akejkoľvek potraviny, základ je, aby bola súčasťou vyváženého jedálnička a aby bola pripravovaná tak, aby nespôsobovala viac škody než úžitku.

°° Čo je zlé na praženici

Praženica, to sú - ako je podľa názvu jasné - pražené vajíčka. Praženica je vždy nezdravšia, keď sa pripravuje na masti alebo na nekvalitnom oleji (tak ako všetko).

Konzumácia vajec môže horšovať zdravotný stav ľuďom, ktorí trpia chorobami žlčníka alebo ochorenie srdca, ciev, alebo bojujú s cukrovkou druhého typu. Niektorí ľudia konzumujú tiež surové vaječné bielky. Tie obsahujú bielkovinu s názvom avidín, ktorý môže blokovať vstrebávanie niektorých vitamínov. Okrem toho, konzumácia surových vajec v kombinácii s tepým počasím zvyšuje risk salmonelovej infekcie.

Zaujímavosťou je, že ľudia, ktorí majú v tele zápalové ochorenia (aj v prípade, že sú to skryté zápaly), znášajú vajíčka horšie, keď ich jedia na raňajky. Prejaviť sa to môže tak, že sa priebežne počas dňa zhoršujú zápalové bolesti.
Preto ak si nie ste istí tým, v akom je vaše telo zdravotnom stave, určite je na mieste venovať niekoľko hodín návšteve lekára alebo nájdeniu kvalitného výživového poradcu.

°° Vegánska nepraženica

Teraz sa presunieme k receptu. Vegánske jedlá, ktoré majú základ v nevegánskych receptoch sa nazývajú "veganizované" alebo "zveganizované" recepty, a tak im budeme od tejto chvíle hovoriť.

Čo konkrétne obsahuje praženica a nie je to vegánske, je v tomto prípade jasné - sú to vajcia. Okrem toho sa praženica často robí na masti alebo na masle. My preto dnes budeme tieto ingrediencie nahrádzať tak, aby sme docielili nielen chuť, ale aj konzistenciu praženice z vajec.

Masť alebo obyčajné maslo nahradíme rastlinným maslom (vegan Flora a rôzne iné nátierkové maslá je možné vymeniť za zdravšie vegánske maslo podľa vlastných preferencií). Vajíčka je možné nahradiť viacerými náhradami. Ja som začala používať marinované tofu. Jeho chuť a konzistencia je pri správnej príprave veľmi podobná vajíčkam. A my si ho ešte doladíme.
Tento recept je veľmi jednoduchý a zvládne ho naozaj každý. Poďme na to!

1.) Najskôr si nachystáme ingrediencie:

- rastlinné maslo,
- marinované tofu značky Lunter,
- väčšiu cibuľu,
- a čiernu soľ.

O čiernej soli som písala v článku Tofu ako priateľ, ktorý určite stojí za povšimnutie.2.) Nakrájame si cibuľu tak, ako nám najviac chutí. Čím väčšie budú kúsky, tým viac šťavy cibuľa pustí.3.) Na panvici si na strednej teplote rozohrejeme maslo. Na strednej preto, lebo keby sme zvolili vysokú teplotu, začalo by sa maslo rýchlo pražiť a mohlo by prihorieť.4.) Keď sa maslo roztopí, do panvice vysypeme nakrájanú cibuľku. V prípade, že nechcete používať nijaké mastné prísady, je možné pripraviť cibuľku iba na vode.

Vďaka oleju je výsledok mastnejší a vďaka maslu krémovejší. Preto ak nechcete prísť o jemnosť, ktorú pridá do praženice maslo, je možné cibuľku spraviť na vode a neskôr pridať 3 polievkové lyžice nesladeného rastlinného mlieka.5.) Tofu si roztlačíme ešte v obale. Nerobte to bláznivo, postupujte z jednej strany na druhú. Môže sa totiž stať, že vám obal praskne, a to nechcete, VERTE MI :D
Môžeme ho tiež vybrať z obalu a roztlačiť ho vidličkou na tanieri / panvici ale je to zbytočná piplačka a zaprasíte si zbytočne niekoľko kusov riadov..6.) Po roztlačení balenie tofu rozstrihneme a vytlačíme na panvicu k cibuľke. Cibuľu nemusíte smažiť dlho. Má byť jemná ale nie úplne rozvarená alebo zhoretá.Ak sú na panvici ešte stále väčšie kusy, roztlačíme ich miešátkom :)

7.) Teraz už iba stačí občas premiešať a počkať, kým sa tofu zohreje. Tofu praženica je pokrm, ktorý je hotový naozaj rýchlo (tepelná úprava trvá max. 5 minút).
Ak ste robili cibuľku na vode a radi by ste docielili krémovejšiu chuť, teraz je vhodná chvíľa pridať do nepraženice 2-3 polievkové lyžice nesladeného rastlinného mlieka.8.) Keď je nepraženica zohriata na požadovanú teplotu, vypneme šporhel a pridáme 1-2 štipky čiernej soli. Premiešame a môžeme servírovať.Pre tých, ktorí zo svojho jedálnička nepotrebujú vyradiť tučnejšie jedlá, je tu ešte jednoduchý bonus na fajnový chlebíček. Aj keď patríte k ľuďom, ktorí majú radi praženicu so suchým alebo maslovým chlebom, určite odporúčam dať šancu aj tejto dobrote ;)
Panvicu, na ktorej ste robili nepraženicu netreba vôbec umývať a v recepte pokračujte.

9.) Pripravíme si: maslo, soľ, chleba a granulovaný alebo čerstvý cesnak.
Ako pomôcky na prípravu nám poslúžia: menšia mištička, tanier, natierátko a vidlička.1o.) V malej mištičke si zmiešame asi polievkovú lyžicu masla, pol lyžičky cesnaku a štipku soli.11.) Rozmiešame ju vidličkou alebo natierátkom a v jemnej vrstve natrieme krajíce chleba. Nedávajte veľkú vrstvu, chleba nemá byť premastený ale maslovo-cesnakový - a takú chuť docielite iba jemnou vrstvou.12.) Krajíčky chleba nakrájame tak, aby boli pekné "do ruky" a aby sa ľahko jedli. Tento proces je lepšie robiť na tanieri, lebo maslo na chleboch by išlo z dosky ťažšie dolu, zatiaľ čo tanier ide oveľa jednoduchšie umyť.13.) Kúsky poukladáme na panvicu a až potom zapneme sporák na strednú teplotu. Nepridávame už nijaké maslo ani olej a používame panvicu, na ktorú sa nám potraviny nelepia.14.) Keď je chlebík asi po 2-3 minútach opečený podľa predstáv, otočíme ho na druhú stranu.15.) Na hotové tofu môžete pridať kečup (ak po ňom vaše chuťové bunky bažia) a môžete servírovať. Poradím vám: ak si chcete doplniť príjem zdravých tukov, určite si k nepraženici dajte avokádo! :)16.) A na záver nezabudnite použité riady zatiaľ aspoň odložiť do umývadla :) Keď je okolo poriadok, lepšie chutí jesť. Nehrajte sa s mobilom a vychutnajte si fajnovú nepraženičku, ktorú ste si práve spravili! :)

°° Pár zaujímavostí na záver

° Pridajte do (ne)praženice kurkumu! Pridá jej žltú farbu a má protizápalové účinky.

° V Japonsku sa pripravuje verzia praženice s názvom "tamago kake gohan". Rozšľahané vajce sa vyleje priamo na horúcu ryžu.

° Niektoré kultúry pripravujú praženicu na sladko. Pridávajú do nej ovocie alebo škoricu.

° "Huevos a la mexicna" je pikantná mexická praženica s rajčinami, cibuľou a papričkami jalapeños.

° Pojem "praženica" sa v minulosti používal aj ako priezvisko. Napríklad v okrese Bytča v Hrabovom žil Rod Praženica už v roku 1715. Bolo možné nájsť ho tiež v Predmieri v obci Liptovské Revúce. Rozšírilo sa dokonca až do USA.

.

.

Dobrú chuť!💚

.

.

Zdroje ktoré mi pomohli k písaniu tohto článku:

° https://korene.webnode.sk/povazie/prazenica/
° https://vsetko-pre-zvierata.sk/sliepky/