Jednoduché pizza taštičky

umelecký archív @ivetar.s_blog

Jednoduchý, chutný a rýchly - taký je recept na pizza taštičky. Je vhodný nielen pre tých, ktorí nechcú dávať svoje peniaze ľuďom a spoločnostiam, správajúcim sa k živým bytostiam ako k tovaru. Táto dobrotka je skvelá ako rýchle občerstvenie pre návštevu, aj pre ľudí, ktorých trápi alergia na laktózu. 

Pizza taštičky bez "skutočného" syra si doma pripravíte približne za pol hodinu. Nezabudnite si vopred prečítať celý recept až do konca, aby ste boli v obraze, čo budete potrebovať a ako budete postupovať.
Poďme na to :)

.

°° Ako na to

Najskôr si - ako vždy - nachystáme kuchyňu. To znamená: voľná pracovná plocha, čisté riady a dostatok priestoru, keďže budeme dávať taštičky na plech.

Nachystáme si riady:

- doska na krájanie
- nôž
- čajová lyžička
- polievková lyžica
- odmerka
- vidlička
- plech
- papier na pečenie (ten nie je potrebný, ak si kúpite zrolované cesto - lebo v ňom je papier na pečenie už od výroby)

Ingrediencie:

- lístkové cesto
- rajčinový pretlak
- (ne)syr Violife
- 2 strúčiky cesnaku
- kukurica (my máme mrazenú ale môžete použiť aj konzervovanú)
- oregano
- bazalka
- soľ
- cukor
- čierne korenie

°° Postup:

Najskôr si z chladničky vyberte lístkové cesto. Nie je úplne zmrznuté ale je studené a potrebujete ho dostať na izbovú teplotu, aby sa vám s ním lepšie pracovalo.

° Náplň

Ako sa vám cesto otužuje, máte čas pripraviť si náplň do taštičiek. Ingrediencie, ktoré som uviedla, sú tie, ktoré mám práve doma. Niekedy pridávame aj na údené tofu nakrájané na malé kocky, to však dnes vynecháme.

Pripravíme si náplň na pizza taštičky. Do menšej nádobky dáme približne 2oo ml rajčinového pretlaku - ak nemáte odmerku, môžete to odmerať klasickým hrnčekom. 2oo ml vychádza na približne trištvrte hrnčeka.

Pridáme zarovnanú lyžičku soli, zarovnanú lyžicu cukru, na špičku lyžičky čierneho korenia, kopcovú lyžicu oregána, pol lyžice bazalky a roztlačené strúčiky cesnaku.

"zarovnaná lyžička"

"kopcová lyžica"

"na špičku lyžičky"

Všetko zamiešame a pridáme asi 2 kopcové lyžice syra (môžete ho nastrúhať, nakrájať na kocky alebo nechať väčšie kúsky a do každej šatky dať len jeden kus - je to na vás) a 1 polievkové lyžice kukurice.

toto je v mojom ponímaní "kopcová lyžica syra" :D

TIP
Ak dávate kukuricu z plechovky, dajte si veľmi záležať na tom, aby v nej nebolo veľa vody - nechajte vodu vytiecť, poprípade ju trocha pritlačte v plechovke pomocou lyžice. Tak z nej dostanete aj prebytočnú vodu. To isté platí aj pri mrazenej kukurici: je lepšie ju najskôr rozmraziť - a opäť - postarať sa o to, aby v nej nebolo veľa vody.
Voda by z náplne vytvorila zbytočne vodovú zmes, s ktorou by sa ťažko pracovalo.

° Príprava lístkového cesta

Cesto máme teraz už dostatočne zohriate. Vyberieme ho z balíčka a rozvinieme ho na plech. Ak to ide ťažšie (cítite, že cesto je moc tuhé), troška zrolovanú časť pošúchajte a pomaly rozprestrite na celý plech.

Teraz si odmeriame koľko taštičiek budeme robiť. Ja prirovnávam nôž alebo lyžičku a snažím sa ich rozdeliť tak, aby mi vyšli rovnaké štvorce.

Prvý vymeriam tak, že si urobím značku, zohnem kraj cesta a tomu prispôsobujem aj ďalšie kúsky.

S cestom pracujte opatrne ale zároveň sa nebojte trocha ho ponaťahovať - napríklad ak ste namiesto štvorcov nedopatrením vytvorili obdĺžniky :) . Podľa značiek si narežeme cesto a môžeme začať plniť.

° Plnenie

Plnenie je trochu piplačka - ale ako som už napísala - keď nebudete mať náplň veľmi tekutú, pôjde to lepšie. Ja si každý obdĺžnik beriem mimo plech, aby sa mi s ním lepšie pracovalo.

Najskôr si nožom urobíme niekoľko zárezov na jednej strane. Snažte sa, aby boli v dostatočnej vzdialenosti od kraja - netreba to preháňať, svoj efekt to spraví a budete milo prekvapení, uvidíte :) .

Teraz si zapneme rúru na 180°C a pracujeme ďalej (nezabudnite si z rúry vytiahnuť plech, ak ho tam máte :) ).

Na pravú stranu cesta dáme lyžičku zmesi. To, koľko jej bude, záleží na veľkosti taštičky. Moja zásada je radšej trocha menej ako trocha viac. Z preplnenej taštičky vám bude vytekať obsah aj pri jej balení, aj pri jej pečení. A o takú dobrú náplň rozhodne nechcete prísť! :)

toto je množstvo 1 a pol lyžičky zmesi (mohla som dať aj menej)

Teraz preložíme roh narezanej strany cez pravú a vidličkou zatlačíme kraje. Ja si na toto vyberám vidličku s ostrejšími krajmi - lepšie sa mi s ňou pracuje.

Pizza taštičky máme pripravené na pečenie.

Ak máte doma rastlinnú smotanu alebo mlieko, môžete ich ním potrieť. Je to náhrada za vajíčko - budú teda pekné, lesklé, lákavé :)

° Pečenie

V rúre budeme piecť taštičky približne 15 minút - lístkové cesto je rýchlo hotové. Ak teda vaša rúra pečie silnejšie, sledujte, v akom štádiu taštičky sú, aby ste ich stihli včas vybrať. V náplni sa nenachádzajú ingrediencie, ktoré by sa museli dlho piecť (žiadna z nich sa nemusí tepelne upravovať), ukazovateľom nám v preto budú kraje taštičiek. Keď uvidíte, že taštičky sú tmavšie a kraje zhnedli, vypnite rúru a vytiahnite ich von.

Ak často nepečiete a "bojíte" sa rúry, nebojte sa. Ja som pred pečením mala veľký rešpekt, dokedy som si to nevyskúšala. Správne nastavte rúru a dodržte čas. Keď vyťahujete plech z rúry, majte vopred nachystané miesto, kam ho položíte. Je to o ničom, keď v rýchlosti vytiahnete plech a zistíte, že ho nemáte kam položiť. Ja si ako podklad pre plech pripravím podložku s doskou na krájanie.

Počkajte, dokedy aspoň trocha vychladnú. Nejedzte ich hneď! Nebolo by vám asi zle ale je to naozaj vriace

.

Ďakujem vám za pozornosť a verím, že keď si tieto vegan pizza taštičky spravíte doma, budú vám chutiť rovnako ako nám :)

.

.

Ahojte💚


°° Všetky fotky v tomto článku sú moje °°