Jednoduché vegánske občerstvenie

umelecký archív @ivetar.s_blog

.

Nielen sviatky ale aj mnohé ďalšie udalosti sú príležitosťou k tomu, aby sme pripravili niečo dobré, jednoduché na zakúsnutie. Vegánska časť populácie by vedela rozprávať o situáciách, kedy zo 6-hodinovej návštevy odchádzali hladní.

Nejdem obviňovať iba jednu stranu, lebo často sú na vine oba: hostiteľ, ktorý sa vopred neinformuje, ale predovšetkým hostený, ktorý vopred neinformuje návštevu o svojich stravovacích návykov. A nie je to vôbec iba o vegánoch ale aj o ľuďoch, ktorí majú všelijaké alergie na možné aj nemožné potraviny.

Dnes som sa chystala robiť chlebíčky. Aj napriek tomu, že je 3o. december, nemajú to byť (ale môžu, samozrejme) žiadne "silvestrovské chlebíčky", pretože je už teraz jasné, že u nás doma  až do zajtra nevydržia. Nakoniec sme vymysleli chlebíčky aj očká - a tak som sa spolu s vami rozhodla, že vám napíšem krátky článok pre inšpiráciu.

.

°° Čo nájdete v chladničke

Niekedy sa vyberieme do obchodu pre občerstvenie a nakúpime veľa zbytočností. Akoby sme mali pocit, že akonáhle má nastať nejaká udalosť, musíme minúť v obchode majland. Rozumiem, že niektorí ľudia majú radšej klasiku: toustový chlebík s maslom, salám, uhorka, poprípade vajíčko. Niekto pridáva cherry rajčinky, varené vajce, kvapku chilli pasty na ozdobu,.. Videla a jedla som všelijaké chlebíčky. Zamyslime sa však, či do obchodu naozaj musíme ísť.

My sme dnes boli pre čerstvé pečivo a Lunter "praženicu" z tofu. Všetko ostatné sme mali doma. Niekedy sa naozaj stačí pozrieť do chladničky a zamyslieť sa nad kombináciami, ktoré je možné uložiť na chlebík.

°° Vegánske očká

Jednoduché, chutné, pre nevegánov až prekvapivo autentické. Rožky nakrájame na kolieska ostrým nožom a na každý kúsok natrieme nepraženicu a navrch uložíme pol bobuľky zeleného hrozna.  Ja som kolieska natreté nepraženicou ešte decentne posolila čiernou soľou. Nebojte sa tieto chute skombinovať, pretože ak máte rovnaké chuťové bunky ako my, určite vám bude chutiť.

Praženica bez vajíčok nie je nič zložité. Jednoducho si ju môžete vyrobiť aj doma.

*Toto nie je reklama na Lunter. Kúpili sme ho, lebo nám chutí a v obchode nemali marinované tofu, z ktorého nepraženicu najčastejšie robíme.

°° Vegánske chlebíčky

Tak ako pri očkách ani kvôli chlebíčkom nemusíte robiť nákupy jak zamlady. My sme chceli jednoduché chlebíčky, čo najviac podobné tým "klasickým" - teda salám, syr, uhorka,.. Mali sme doma 2 rajčiny, takže sme použili tie. Zavárané uhorky som nakrájala zošikma na tenšie plátky - uhorka je len na chuť.

My máme radšej normálny chleba - keď je mäkučký a má chrumkavú kôrku, tak sme si zaobstarali ten. Naň som natrela tenkú vrstvu masla, uložila pol kolieska salámy, 2 kúsky syra, pol kolieska rajčiny a plátok uhorky. Je to efektné, chutné a keď k príde návšteva do vašej vegánskej domácnosti, bude vidieť niečo, čo pozná.

Masla dávajte naozaj len tenšiu vrstvu, lebo vegánske náhražky sa vyrábajú z tuku a výsledok by mohol byť viac mastný ako by ste si predstavovali (mohlo by vám po ňom byť ťažko od žalúdka). Netreba sa toho však báť, pretože je to veľmi sýte. Úplne vám stačia 2-3 polovičky chleba a ste najedení.

°° Užite si dobré jedlo

Jedlo nie je o strese. Základ je, aby všetkým chutilo a aby nebolo zdrojom všetkého stresu. To platí aj pri takých drobnostiach ako je občerstvenie pre návštevu alebo niečo na zahryznutie na sviatočný stôl.

Chlebíčky sú rýchle, jednoduché a mnohokrát aj lacné. S členom rodiny alebo kamošmi na návšteve môžete popri robení chlebíčkov na večerné posedenie prebrať všetko potrebné a budete mať radosť z dobroty, ktorú ste vytvorili.

Môžete vyrobiť syrovo-cesnakovú pomazánku zmiešaním masla, cesnaku, strúhaného tvrdého syra a štipky soli. Na chlebíčky môžete pridať kápiu, olivy alebo ich ozdobiť orieškami. Nebojte sa sladkých chutí - všetko sú to druhy ovocia a zeleniny, ktorým sa možno aj vaše chuťové bunky potešia.
Milovníci avokáda si tiež prídu na svoje. Do roztlačeného avokáda sa odporúča iba smažená cibuľka ALEBO iba čerstvý cesnak. Obe tieto chute v jednom jedle by sa bili a nechutí to dobre. V oboch prípadoch sa nátierka dochucuje čiernym korením a soľou. Z avokáda je pre moje chuťové bunky najlepšia avokádovo-pomarančová nátierka. 

Na chlebíčky rozhodne patria aj cícerové nátierky (hummus). Najlepšie na nich je, že si ich môžeme vyrábať aj doma. Stačí nám uvarený cícer (alebo z plechovky), ktorý v mixéri pomixujete so všetkým, čo uznáte za vhodné. cesnak, údená paprika, chilli, mletá rasca, cibuľka,..
TIP k výrobe hummusu: s cícerom do mixéra nalejte namiesto vody z kohútika perlivú minerálku. Nátierka bude krásne nadýchaná a chuťovo ľahšia - naozaj to veľmi pozitívne zmení konzistenciu a celkovo chuť.

Výhodou nátierok je, že do nich dostaneme veľa vitamínov - takže aj pre malých stravníkov vieme vytvoriť chutnú a zdravú pomazánku.

.

Aké sú vaše najobľúbenejšie chlebíčky / očká / občerstvenie? Zaujíma vás ako zveganizovať nejaké ďalšie recepty? Napíšte mi :)

.

.

Ahojte💚