Pesto z mrkvovej vňate

umelecký archív @ivetar.s_blog

Jednoduchá dobrota hotová za pár minút - aj tak by sa dalo nazvať pesto. Pesto je chuťovo výrazná talianska omáčka, ktorá sa zo severozápadného Talianska rozšírila do celého sveta. Vyniká svojou jednoduchosťou a čerstvými prísadami.
V našich končinách sa používanie pesta v posledných rokoch veľmi rozšírilo. Vieme vďaka nemu využiť aj zvyšky niektorých potravín, ktoré by sme inak možno vyhodili - a presne takéto pesto si pripravíme dnes.


Jeho názov je odvodený z talianskeho slova pestare (tĺcť, mlátiť). Z toho vyplýva, že dnes sa bude mixovať - mixér je teda nevyhnutnou pomôckou, ktorú pri výrobe pesta budeme potrebovať. Takže ak ste dlhšiu dobu premýšľali nad tým, že si nejaký ten mixér zaobstaráte, môžete brať tento článok ako drobné "znamenie", že je ten správny čas. Mixér nemusí byť kuchynská pomôcka, ktorá zruinuje váš rozpočet. Úplne v pohode nájdete aj kvalitný a výkonný mixér do 20 Eur a skráti vám čas prípravy aj pri ďalších receptoch.


°° Čo je to pesto

Pesto je jednoducho povedaná zelená omáčka. Aj napriek tomu, že je v našich končinách veľmi obľúbené pesto z medvedieho cesnaku, základnou surovinou v pôvodnom recepte je bazalka. Bazalku už pestujú mnohí z nás vo svojich záhradách aj kvetináčoch, ale medvedí cesnak sa rozmnožuje aj rastie veľmi rýchlo. Preto keď príde jeho obdobie, máme pocit, že na internete nie je nič iné, len milióny receptov na pesto z medvedieho cesnaku.

My ale teraz obdobie medvedieho cesnaku nemáme. Nedávno sme však narazili na mrkvu s naozaj bohatou vňaťou. Niekto dáva vňať zamraziť, niekto ju suší alebo používa čerstvú rovno do polievky. Ja som sa rozhodla po prvýkrát skúsiť z nej spraviť pesto. A pretože bolo výýýborné, rozhodla som sa tento recept s vami zdieľať.

°° Ingrediencie

Toto jednoduché pesto je skvelé v tom, že potrebujete iba pár surovín, ktoré máte doma (teda aspoň u nás nikdy nechýbajú). V pôvodnom recepte je syr, my však nechceme podporovať pochybné priemysly a preto sme si vybrali lahôdkové droždie, ktoré dokáže chuť syra úžasne napodobniť. Ako bonus je to potravina plná zdraviu prospešných látok.

Poďme si teda nachystať, čo budeme potrebovať:

° mrkvová vňať (mali sme asi 6 mrkiev)

° olej (my sme mali olivový, ale iba preto, že sme ho dostali, inak by sme použili obyčajný, slnečnicový)

° za hrsť mandlí vopred namočených vo vode (v receptoch na pesto sa odporúčajú kešu orechy lebo sú krémovejšie, jemnejšie, ale my sme mali mandle, tak sme použili tie)

° 3 strúčiky cesnaku (nebolo to ani veľa, ani málo)

° štipku čierneho korenia (alebo inak: "na hrot noža")

° soľ (cca štvrť čajovej lyžičky)

° lahôdkové droždie (koooopcovú polievkovú lyžicu)

° citrónová šťava (dala som cca 2 plné polievkové lyžice)

°° Postup

Postup, ako urobiť pesto z mrkvovej vňate, je veľmi jednoduchý. Očistíte si nachystané ingrediencie a vkladáte ich rovno do mixéra. Začala som vňaťou, pridala som strúčiky cesnaku, lahôdkové droždie, soľ, korenie, orechy. Všetko som zaliala citrónovou šťavou a priliala olej. Oleja sa netreba báť, pomáha lepšiemu zomletiu a tento pokrm má byť mastný.

Mixér som spustila asi na 15 sekúnd a bolo hotovo!

Teraz ho môžete ochutnať a ak sa vám nezdá, pokojne pridajte niektorú z ingrediencií. Pridávajte po troške a vždy poriadne premiešajte.

Na fotke dole môžete vidieť "vlásky", o ktorých som písala vyššie. Vyvarujete sa ich tým, že nebudete mlieť stonky.

Niektoré stonky sa nepomixovali, preto som ich vybrala ručne. Ale bolo ich asi 5 a neboli zase také neprehliadnuteľné - takže žiadny koniec sveta.

V receptoch sa píše, že pesto vydrží v chladničke asi týždeň. Nemôžem to potvrdiť, lebo sme ho zežrali s cestovinami už v ten deň, keď som ho spravila :D. Bolo výborné!

°° Pár slov na záver

° Mrkvová vňať je na pesto výbornou ingredienciou - pozor ale na jej chuť, lebo môže byť horká. Nechcem nahovárať na nekalosti, ale je fajn lístok vňate ochutnať ešte v obchode. Tak budete mať istotu, že si domov neprinesiete nepoužiteľnú hrču horkej mrkvovej vňate.

° Ak má váš mixér čepieľky trocha vyššie - to znamená, že sú vyššie odo dna - je lepšie orechy vopred nakrájať (nasekať) na menšie kúsky. Mne sa stalo, že som mala v peste neposekané kúsky. Orechy do pesta ale dávať vôbec nemusíte - ak ste alergickí alebo ich skrátka nemáte radi.

° Keď budete vytláčať šťavu z citróna, pozor na citrónové semienka - ak ich necháte v peste a pomeliete, budete mať vo výsledku horkú chuť.

° Stonka z mrkvovej vňate vytvorí "vlásky". Nie sú nestráviteľné, ale niekomu by mohli vadiť. Preto ak sa takejto konzistencii chcete vyvarovať, bude lepšie, ak lístky zo stonky otrháte a použijete iba tie. Ak stonky nechcete vyhadzovať, môžete ich dať povariť do zeleninovej polievky.

° Mandle som pred použitím zaliala vriacou vodou a nechala som ich mäknúť približne pol dňa. Lepšie sa mixujú a vytvoria jemnejšiu konzistenciu.

.

Ak ste skúšali toto pesto alebo sa ho chystáte vyskúšať, dajte mi vedieť. Som zvedavá, ako sa vám podarilo! :)

.

.

.

Ahojte💚