Tabuľa úspechov

umelecký archív @ivetar.s_blog
.

Možno stále hľadáš miesto v živote, povedal/a si si, že nebudeš robiť to a to a začneš sa venovať nejakej aktivite, ktorá ťa napĺňa,.. Všetko máš pred očami ale akosi sa do toho nevieš dokopať, prestane sa ti dariť, nadšenie časom opadne alebo zase skončíš iba pri plánovaní a nič nové sa v tvojom živote nedeje.

Dnešný článok ber ako drobné nakopnutie správnym smerom :) . Prečítaš si ako vytvoriť tabuľu úspechov, pozrieme sa na jej hlbší význam, na to, akú môže mať podobu a čo si na ňu môžeš umiestňovať.

.

Pred nejakým časom som písala článok o predsavzatiach. Ja si predsavzatia nedávam na konci roka. Dávam si ich kedykoľvek, najradšej však 2-3 mesiace pred skončením starého roka. Teší ma, keď príde "čas predsavzatí", ale ja už nejaký čas pracujem na tom svojom.

S predsavzatím sa často spája tabuľa vízií alebo takzvaná "vision board". V pôvodnom znení sa jedná o niečo ako nástenku, na ktorú si dávaš obrázky a výroky, vďaka ktorým chceš svoje ciele dosiahnuť. Nástenku s fotkami alebo poznámkami by si mal/a mať na viditeľnom mieste, čo by ti malo pomôcť manifestovať si tvoje ciele a sny a viac sa k nim priblížiť.

Dnes nebudeme tvoriť tabuľu vízií, ale niečo iné, aj keď podobné, a to je tabuľa úspechov. Môj (obmedzený) názor je, že ak máš na tabuli niečo, čo chceš, stále zotrvávaš v stave "chcenia" a to, čo vidíš na tabuli ti len neustále pripomína, čo chceš, ale nemáš to.

Preto si myslím, že by mala byť tabuľa tvojich cieľov na začiatku cesty prázdna. Keď začneš s čistým štítom, budeš mať väčšiu motiváciu na tabuľu niečo pridávať a nielen pozerať na cudzie fotografie niečoho, čo by si chcel/a a nemáš to.

Ako mladšie dieťa až do tínedžerského veku som mala na stene pri poschodovej posteli zavesenú (pribitú. najväčším klincom, čo som našla tatovi v šope) nástenku, na ktorú som pripevňovala všelijaké veci. Boli na nej moje výtvory, čo sa mi podarilo, cestovné lístky z miest, ktoré som navštívila, drobné darčeky,..

Vždy keď som sa na ňu pozrela, mala som úsmev na tvári, ktorý vo mne vyvolával pohľad na to, čo som zažila, čo som sa naučila, kde som bola, koho som stretla,..
Nástenku som si vyrobila z kartónu a mala dokonca aj vyvýšené okraje - ako rám :D !
Keďže viem aká je to radosť pozrieť sa časom na takúto nástenku a zamyslieť sa, dnes vám predostriem aj niečo o tom, čo si myslím o "klasických" tabuliach cieľov, na ktorých máme kopu obrázkov ďalekých krajín a nesplnených snov, ktoré by sme chceli mať.

°° Čo nechceme docieliť

Nepáči sa mi, že "klasická" tabuľa cieľov nám neustále pripomína, čo ešte nemáme. Samozrejme, verím, že niektorým ľuďom to môže pomôcť. Ak si premotivovaná/ý a tabuľa ti každý deň pripomína novú príležitosť, ktorá ťa vystrelí z postele, okeej. Ale mnohým ľuďom takýto "doplnok do domácnosti" spôsobuje zbytočný stres z toho, čo nemajú, a chceli by. Až sa im môže zdať, že majú na tabuli ciele, na ktoré sa budú navždy pozerať iba na obrázkoch.

Aj keď nám má takáto "tabuľa vízií" pomôcť, iba manifestácia nestačí. Každodenný pohľad na tabuľu ti zázrakom neprinesie všetky tvoje túžby a ciele, také ľahké to nie je. Treba zapojiť aj vnímanie okolia, lebo len vďaka tomu ti neujdú príležitosti, ktoré sa ponúkajú na uskutočnenie tvojich snov/cieľov.

Namiesto toho, aby si sedel/a nad kopou fotiek, maličkostí a výstrižkov, ktoré nemáš, vytváraj si prezentáciu svojich vlastných spomienok a úspechov, ktoré si budeš na nástenku hrdo umiestňovať. Staneš sa tak inšpiráciou sama/sám pre seba.

°° Ako bude tabuľa vyzerať

Aj keď sa hovorí "tabuľa", nie je povinnosťou mať tabuľu alebo nástenku. Môže to byť zápisník, do ktorého zapíšeš niekoľko slov, kedykoľvek zažiješ v živote úspech. Môže to byť tabuľa v digitálnej podobe, ale aj korková nástenka alebo magnetická tabuľa, na ktorú budeš vystavovať svoje úspechy. Nemusí byť veľká cez pol miestnosti, pokojne stačí menšia tabuľka veľkosti A4. Nemusíš ju ani kupovať, pokojne si ju vyrež z kusu kartónu.
Namiesto tabule si môžeš založiť aj krabicu - kartónovú, plechovú alebo plastovú, do ktorej budeš dávať veci, ktoré sa spájajú s tvojimi úspechmi.

Zaujímavým riešením je napríklad priesvitná nádobka - predstaviť si ju môžeš ako priehľadnú kasu používanú napríklad na dobrovoľné príspevky. Ak bude plná, môžeš ju otvoriť a zaspomínať si - alebo môže slúžiť ako osobná dekorácia. Tak či onak, je to veľmi hodnotná pripomienka toho, čo všetko máš za sebou.

Taštička, digitálna podoba, krabica od topánok, rám obrazu, korková nástenka, magnetická tabuľka, dvere chladničky, skriňa v izbe, polička.. Kresliť, písať, lepiť, TVORIŤ.
Inšpirácia samým sebou pri pohľade na dosiahnuté úspechy a zážitky je najsilnejšia zbraň proti prokrastinácii. Tabuľu nemusíš mať stále na očiach. Stačí, ak bude na mieste, kam sa vždy môžeš pozrieť a niečim na ňu / do nej prispieť.

Po týchto slovách si možno aj ty spomenieš na niečo podobné z tvojho detstva alebo času dospievania. Ja mám menšiu krabicu od topánok, ktorú som si vytvorila ešte ako tínedžer. Mnohí z nás majú tendenciu odkladať si spomienkové predmety z rôznych období života. Ak si videl/a film Amélia z Montmartru a "krabičku, ktorú si tu pred mnohými rokmi odložil neznámy chlapec", vieš, o čom hovorím.

V tomto prípade si ale netreba mýliť "predmety úspechu" s každou maličkosťou. Zameraj sa na veci v tvojom živote, ktoré ťa nejakým spôsobom posunuli vpred. Keď ich opäť uvidíš, pripomenie ti to tvoje úspechy. To, kedy naplníš nástenku, krabičku alebo rámik je len na tebe.

°° Čo dávať na nástenku?

Fotky sú klasika - aj keď v dnešnej už málokedy v tlačenej podobe. Aj napriek tomu sú však najpraktickejším predmetom, ktorý môžeš na nástenku uložiť. Prešiel/prešla si zaujímavým kurzom? Spoznal si na dovolenke super ľudí a miesta? Zlomil/a si svoju prvú bubenícku paličku? Odhodlal/a si sa na zoskok padákom? Výstup na vysokú horu, veľké upratovanie domácnosti, cestovanie osamote? Spravil/a si vodičák? Naučila/a si sa cudzí jazyk? Zažívaš úspechy v práci? Rozbiehaš vlastný biznis? ..

V tvojom živote sa udialo niečo podstatné a ty máš autobusový lístok z cesty na túto udalosť? Máš festivalový náramok, prívesok, ktorý si nosil/a celé roky, ale teraz je nenositeľný? Všetky tieto veľké maličkosti (veličkosti) môžu pomaly pribúdať do tvojej "nádoby cieľov".

Zamysli sa nad svojím životom a spomeň si na niečo, čo sa sa ti podarilo. Ako si k tomu dospel? Ako si to dosiahla? Zhodnoť to jednou vetou a tú si zapíš. Keď sa spätne pozrieme na výroky, ktoré sme písali my sami, vedia nás nakopnúť oveľa viac ako výrok nejakého neznámeho autora. Áno, on niečo dosiahol, životom získal nejaký pohľad a jednou - dvoma vetami sa snaží predstaviť ju svetu. Predajte svetu vaše výroky, tešte sa z nich.
Citáty iných ľudí môžeme chápať do určitej miery. Málokedy však cítime to isté, čo cítil autor, keď ich písal. To, čo cítiš ty sám/sama pri formulovaní tvojich myšlienok však vieš úplne presne len ty.

"Ak TO naozaj chceš, nepotrebuješ milión motivačných citátov od neznámych ľudí, ktorými sa týraš každý deň."

Všetky tieto kroky životom sú príkladmi, čím sa nástenke "pochváliť". Jednoducho ich odfotíš a dáš si ich vytlačiť . Alebo - bez toho aby si zbytočne plytval/a papierom - si môžeš vytvoriť nástenku kompletne v digitálnej podobe :) .

°° Prekonávaj samého seba

Pohľad na prázdnu tabuľu ti ukazuje priestor, ktorý máš. Máš čisté plátno, tak niečo vytvor. Chceš sa za pol roka pozrieť na tvoju nástenku a vidieť ju prázdnu? To by znamenalo, že si sa nikam neposunul/a. Taký život je pre človeka neuspokojivý.

Keď sa tabuľa zaplní, teš sa! Je čas ju vymeniť alebo rozšíriť a užívať si ďalej :) . Zdravé súperenie so sebou samým - to znie fajn, čo povieš? Pohľad na tabuľu, na ktorej už vidíš svoje dosiahnuté ciele ale v tebe nemá vyvolávať pocity, že si toho mohla/mohol spraviť viac. Viac v porovnaní s kým? Leda tak so sebou samým. A to je fajn, spravil/a si to, čo si vládal/a a nabudúce to bude viac podľa predstáv.
Nie nadarmo sa hovorí, že sa nemáme porovnávať s ostatnými, ale so sebou samým. Naozaj na to mysli, dáva to veľký zmysel - predovšetkým keď si to začneš uvedomovať v situáciách, kedy ťa prepadá žiarlivosť.
Zameraj sa na seba. Teš sa z toho, čo si dosiahol/la a pri "rekapitulácii" si dávaj správne otázky, ktoré ti pomôžu posúvať sa vpred. Tu sú príklady niektorých z nich:

Ako si sa mal/a pred rokom?
Čo všetko si nemal/a?
Čo viac môžeš spraviť, aby si sa posunul/a niekam ďalej?
Prečo sa ti nepodarilo cieľ dosiahnuť?
Čo všetko si sa na ceste k cieľom naučil/a?
Aké chyby si spravil/a a čo si sa z nich naučil/a?

Správne otázky ťa v živote vždy dostanú na správnu cestu. Pokladaj si ich a nauč sa na ne úprimne odpovedať. A toto si prečítaj minimálne ešte raz a zaveď to henď teraz do praxe.

°° Nedávaj si deadline

Nestíham, nezvládam, nemám čas,.. Prihováram sa k tebe, ak máš v tejto oblasti problém - či už s plánovaním alebo veľkými cieľmi, ktoré sa ti ťažko uskutočňujú. Možno len potrebuješ poriadny plán. Pamätaj: Ak sa ti nedarí, možno to nie je preto, že toho máš veľa. Môže to byť aj preto, že si to zle plánuješ. Pozri sa poriadne na tvoj TO-DO list a odpovedz si úprimne, či je možné toto reálne všetko zvládnuť za jeden deň.

Pri rozpisovaní toho, čo by si mal(a)/chcel(a) spraviť mysli na to, že deň nemá 24 hodín. Potrebuješ sa vyspať, najesť, možno niekam ísť, niečo vybaviť. Návšteva, nákup, cvičenie, príprava jedla. Koľko hodín ti zostane na vykonávanie aktivít na TO-DO liste?
Každý z nás má iný deň a tieto dni sa menia na základe našich životov - preto je tak dôležité uvedomiť si, že je potrebné sa plánovanie naučiť alebo sa od niekoho inšpirovať. V neposlednom rade treba pozerať na to koľko máš reálne času, schopností a kapacity.

Už len pri zamyslení sa nad vecami ako sú tieto sa ti niektoré tvoje ciele na tabuli snov môžu zdať neuskutočniteľné. Keď si ale správne rozvrhneš čas, verím, že žiadny cieľ, po ktorom túžiš, nie je tak úplne nedosiahnuteľný.

Pri tvorení tabule si nehovor, že bude plná do konca roka a tak ďalej. Zapĺňaj ju pomaly, je to dlhodobý projekt. Možno sa časom rozhodneš, že je potrebné tabuľu vymeniť alebo rozšíriť a zrazu sa stratia jej hranice.

°° Pár slov na záver

° Všímaj si detaily. Či už veríš v Boha, Vesmír alebo v samého seba, všade okolo teba sa "objavujú" idnície. Akonáhle začneš vyhľadávať informácie o niečom, čo ťa zaujíma, začneš si viac všímať veci, ľudí a informácie súvisiace s tvojou aktuálnou témou. A tá ťa vždy privedie k výsledku. PRIVEDIE, nedá ti ho.

° Ak sa chystáš vytvoriť si nástenku, začni s niečím malým. Nepotrebuješ nástenku 2x2 metre. Stačí aj jednoduchý rámik veľkosti A4 (veľký zošit), do ktorého si vieš ľahko vkladať útržky, ústrižky, papieriky, fotky a tak ďalej.

° Na tvorbu plánovača, kalendára, denníka alebo aj tabule "vízií" existuje mnoho aplikácií. Na počítači, na mobile, na tablete - využi to, čo je ti najsympatickejšie a zahrň to do svojho dňa.

.

Zaspomínaj si na časy keď si bol/a ešte dieťa a zapni tlačítko kreativity - vieš si tak prispôsobiť rady priamo na mieru.
A možno vymyslíš niečo iné, svoje, čo ti pomôže a tvoje cesty k cieľom si budeš užívať o to viac.

.

Ahoj💚