Plánovací diár 2o23


umelecký archív @ivetar.s_blog

Plánovací kalendár, diár alebo len kalendár či zápisník. Každý mu hovorí inak a každý ho používa na niečo iné.
Niekto nechce zabudnúť dôležité výročia a sviatky, niekto má veľa povinností, iný si niečo buduje a chce mať všetko poriadne naplánované. Je jedno, do ktorej skupiny patríš alebo nepatríš - písať si Diár je skrátka fajn. Máš po ruke všetky svoje poznámky, plány a kalendár, ale aj istotu, že sa ti nevybije, nezoskratuje a je vysoká pravdepodobnosť, že ti ho niekto neukradne.
Diár je pre všetkých, ktorí majú veľa povinností, chcú si vytvoriť nejaké zdravé návyky alebo makajú na tom, aby sa niekam posunuli. Ak by si sa rád/rada dozvedel/a niečo o tom, ako plánovať deň a napríklad aj niečo o prokrastinácii, viacerým už pomohol článok
Ako si vytvoriť denný plán. Vedieť si naplánovať čas je esenciou úspechu - a s tým môže pomôcť práve Diár. Poďme sa o ňom teda porozprávať viac.
Ešte predtým ako začnem, chcem každého upozorniť, že nebudem písať všetky oslovenia v ženskom aj mužskom rode, ale budem to striedať. Takže ak raz píšem v ženskom a inokedy v mužskom rode, nie je treba sa pohoršovať - na to vám dám ešte mnohé dôvody, ušetrite si to teda na neskôr ;-)


°° Prečo som si začala viesť diár

Ak si môj rovesník, tak si určite ešte pamätáš na školské časy a na malé, podlhovasté diáriky, ktoré sme si mohli objednať priamo v škole. Ak nevieš, o čom píšem, tak to bolo v tom čase “velice moderné” - mať diár (alebo možno len bolo "macherské" si ho objednať, čo ja viem :D ).

Pamätám si, ako sme si diár objednali a potom sme sa zopár týždňov tvárili dôležito, že si všetko zapisujeme. Písali sme si doňho telefónne čísla, zapisovali si narodeniny, podčiarkovali mená a značili, kedy budeme písať písomku. Lenže takýto diárik mi vôbec nevyhoval.. Okrem toho, že po pár týždňoch nosenia v školskom batohu vyzeral, akoby som ho rozžula, so zapisovaním som to po nejakom čase úplne vzdala a až do konca roka mi ležal v zástuvke môjho stola. (Tam som ho našla až po niekoľkých rokoch, keď som si robila poriadky predtým, ako som nastupovala do roboty :D ).

Stále som ale mala potrebu niečo si zapisovať. Okolo mňa bolo toľko zaujímavých vecí - či už niekto niečo spomenul, videla som nejaký zaujímavý nápis, napadol mi nejaký jednoduchý obrázok,.. Približne v poslednej triede na základke som teda začala vymýšľať, ako si vytvoriť svoj vlastný kalendár - vtedy som tomu hovorila kalendár ale po správnosti to bol vlastne plánovací diár. Pamätám si, ako mi mamina kúpila malý zošit veľkosti slovníčka - modročiernu knižočku - ktorú som doma aktívne využívala ako vlastnoručne a prácne napísaný kalendár.

A vôbec mi to neišlo. Už po niekoľkých týždňoch som zistila, že v tom, čo som tam popísala, sa ani boh nevyzná a absolútne neplnil svoj účel. Aj napriek tomu som sa každý ďalší rok snažila nejaký Diár vytvoriť a aktívne ho používať. Trvalo to dlhší čas..

S príchodom na strednú školu sa k mojim pozorovaniam a nápadom pridružili školské projekty, ktoré sme v podstate robili takmer stále. Prišli tiež rôzne akcie - nielen tie školské, ale aj s partiami. Práve to bol dôvod, prečo som si začala starostlivo zapisovať všetko, čo som mala v pláne a potrebovala som k tomu kalendár. Chcela som vopred vidieť napísané na papieri čo mám naplánované a ako tomu prispôsobiť čas s ľuďmi vonku, vlastné aktivity, a tak ďalej..

Milovala som zapisovanie - písať si, čo ma čaká, krokmi sa k tomu dostať a nakoniec si označiť toto moje "zadanie" ako vyriešené. Tešilo ma to a teší ma to doteraz. Vidím, že mi to veľmi pomáha sústrediť sa na to, čo chcem dosiahnuť a úspešne sa mi v tom darí, nech už sa to zdá komukoľvek akokoľvek infantilné. Preto ak máš podobný problém - nielen so sústredením, ale aj s odkladaním vecí na neskôr - daj diáru aspoň jednu šancu.

Časom som si povedala, že sa budem sústrediť na to, čo mi v iných - už hotoých diároch - nevyhovuje alebo chýba a postupne si to budem zapisovať počas celého roka na posledné stránky diára daného roku.

Po niekoľkých rokoch som mala výsledok:

- nekvalitná väzba diára/knižočky,

- málo stránok na poznámky,

- nedostatok miesta v kolónkach pre jednotlivé dni,

- kalendár je často nudný, tuctový,

- zle sa doň píše,

- zle sa v ňom gumuje, keď píšem ceruzkou,

- predné stránky sú ľahko opotrebovateľné,

- nemá miesto, kam si založiť nejaký ten papierik s poznámkou bez toho, aby som ju musela niekam prepisovať, fotiť si ju medzi 4589 fotiek, ktoré mám v telefóne,..a tak ďalej.

Postupne sa tieto veci nabaľovali a ja som sa každým rokom posúvala k diáru, aký mi vyhovuje.


°° Ako si vytvoriť vlastný diár

Na to, aby si si diár vytvorila, nemusíš mať nijaké špeciálne umelecké cítenie a hneď dodám, že ani majland. Okrem toho na internete nájdeš milión - a verím tomu, že naozaj toto číslo nepreháňam - návodov, ako si diár spraviť.

Treba si uvedomiť, že každý z nás má iný deň. Má iné aktivity, prácu, ale aj plány do budúcnosti. Niekto si plánuje každý krok počas dňa, niekto si neplánuje svoj deň, ale aj napriek tomu potrebuje raz za týždeň nakuknúť, čo ho čaká alebo si zapísať niekoľko dôležitých stretnutí. Takže každý od Diára očakáva niečo iné - a to je úplne v poriadku. Ako som už spomenula - na internete nájdeš milión návodov. Musím povedať, že som ich prezrela veľa, ale postupne som si vymyslela vlastný systém, vlastné zapisovanie a počas roka som do neho pridávala ďalšie potrebnosti.

Ak ti nevadí návod v angličtine, hľadaj názov "bullet journal" a môžeš sa inšpirovať.

Dnes sa dá v papiernictvách, ale aj v umeleckých potrebách kúpiť mnoho vecí: od hotového diára, cez všetky potreby na to si ho vyrobiť, cez nejakú základnú knižočku až po maličkosti, ktorými ho vyzdobíš.

Možno rád kreslíš, si umelecky založený. Možno máš predstavu, že bude tvoj Diár spoločník na cesty, na ktorom sa čas od času objaví fľak od kávy alebo odrobinky z nejakého koláčika. Možno chceš mať presné línie a všetko úhľadné a "čisté".

Preto si každý môže diár vyrobiť sám. Ak sa ti nechce alebo (tvrdíš, že) nemáš čas, zamysli sa nad tým, čo ti jeho výroba prinesie. Nemusí byť dokonalý, aby ti dobre slúžil - ak splní svoj účel, oplatí sa doňho investovať čas.

Výroba takéhoto diára zaberie niekoľko hodín, ale slúžiť ti bude počas celého roka. Okrem toho, ak si niečo vyrobíš vlastnými rukami, budeš sa z toho tešiť oveľa viac ako z dobrej kúpy v supermarkete alebo v papiernictve. Výrobou čohokoľvek sa nám rozvíja fantázia, vieme sa pri tom ukľudniť a zabudnúť na chvíľu na stres alebo naše povinnosti. To, čo tvoríme pre seba a pre svojich blízkych, má byť zábava. Uži si to!


°° Lunárny kalendár Krásnej Panej

Keďže máme každý iné záľuby, aj naše diáre budú s najvyššou pravdepodobnosťou rozdielne. Kolónky na konkrétne dni som si dlho kreslila perom alebo fixkami - aby bola ich veľkosť presne podľa mojich predstáv. Vedľa každej stránky s týždňom bola prázdna strana na poznámky - keby bolo náhodou miesta v kolónke málo. Tento systém sa mi tak isto časom nepozdával, pretože som v ňom mala chaos.

Dlhé roky som si však kupovala Lunárny kalendár. Je to nielen šikovná ale predovšetkým zaujímavá vecička, vďaka ktorej sa veľa dozvieš. Kedysi som používala iba stolný kalendár tohto typu ale časom mi v kníhkupectve v Novom Meste nad Váhom - týmto vás zdravím a veľmi ďakujem - ukázali, že majú v ponuke aj celú sadu. Odvtedy si kupujem iba túto verziu kalendára. Dnes sa zameriam na diár z tejto sady ale ak ťa zaujíma viac, všetko o tejto sade sa dozvieš v článku Lunárny kalendár Krásnej panej. Vďaka nemu sa každý nenútenou formou dozvie niečo nielen o svete okolo seba, ale i o sebe samom.

Najzaujímavejším prvkom sady bol pre mňa bezpochyby diár, pretože som v ňom videla niečo, čo by mohlo pravdepodobne nahradiť nevyhovujúce diáre, ktoré používam. To sa síce tak úplne nestalo, ale nezanevrela som naň - vymyslela som si systém, vďaka ktorému ho môžem využiť pri výrobe môjho diára.

Celý diár som rozobrala a usporiadala som si ho tak, ako sa mne hodilo - do môjho euroobalového diára. V diári sa mi teda striedajú stránky lunárneho kalendára a prázdne stránky pre moje nápady - takže v ňom mám všetko, čo potrebujem. Keď mám pravdu povedať, mala som na začiatku zmiešané pocity, keď som rozoberala len pred chvíľou kúpený kalendár/diár. V konečnom dôsledku som ale veľmi rada, že som sa takto rozhodla - spojila som príjemné s užitočným - mám lunárny diár a spolu s ním aj všetko, čo mi v predchádzajúcich diároch chýbalo.

°° Môj Diár 2o23

Znova opakujem: záleží na tom, ako tráviš deň, čo sú tvoje ciele, ako si predstavuješ svoj voľný čas tak ďalej. Preto ti dnes ukážem, ako si diár vyrábam ja sama - tak, ako mne vyhovuje. Všetko som nafotila, a tak uvidíš aj fotopostup. Tak si vieš jednoducho predstaviť, čo všetko v ňom možno budeš potrebovať a naopak - čo je pre mňa podstatné, ale tebe by to v tvojom diári možno iba zbytočne zavadzalo.

Verím, že podrobnejší popis a odvôvodnenia ti pomôžu vytvoriť si diár podľa predstáv a dáš si záležať na tom, čo vyhovuje práve tebe. Poďme teda na to pekne od začiatku - od toho, čo budeme potrebovať až po samotnú výrobu.


° Vonkajšia časť

Keďže nosím diár takmer neustále v batohu, veľmi mi záleží na tom, z akého je materiálu a akú životnosť má tým pádom jeho vrchná časť. Väčšinu rokov, odkedy si tvorím diár som používala papierové bloky s hrubším vonkajším obalom. Aj tak sa mi vždy "ocerili" rohy, a tak som si jeden rok kúpila taký zápisník, ktorý mal rohy spevnené menšími kovovými rožkami. Nerob to. Ak vyťahuješ z kapse veci takým štýlom, ako ja - že tam pichneš ruku a šmátraš, pokým nenájdeš to, čo treba - je takýto zápisník najlepšou cestou do záderového pekla na každom prste. Predovšetkým v zime, keď máš studené ruky a aj rožky zápisníka v taške sú ako ľad, je to smrteľná kombinácia. Preto som zvolila gumený vrchný obal.

Skôr, ako sa začneš chytať za hlavu, uvediem to na pravú mieru: neboj sa o Planétu, ja veľmi pozerám na to, aké materiály kupujem. A preto, čo nemusím, nekupujem, alebo si to zaobstarávam z druhej ruky. Tento ten obal má už viac, ako 3o rokov a je znovu znovu znovu znovu využiteľný. Posledné roky totiž používam takzvaný krúžkový zakladač. Takéto zakladače som mala v škole na viaceré  predmety a využívam ich doteraz.


° Stránky

Do spomenutých  zakladačov som si v škole dávala najskôr iba papiere s dierkami, ale pri neustálom premŕvaní sa dierky trhali a stránky vypadávali. Asi 2 roky som sa to snažila zachraňovať lepiacimi páskami, nakoniec som povolila a začala som používať malé A5 euroobaly (to je veľkosť malého zošita). Bolo to praktické, aj keď som si zabudla zošit - písala som si poznámky na papier a potom som iba papier jednoducho vložila do euroobalu v zošite. A tieto euroobaly používam naozaj až doteraz.

Papiere si tiež nekupujem. Mám jednu zásuvku, kde mám ešte niekoľko (tisíc) mojich aj bráchových papierov zo starých zošitov zo školy. Odkladám si aj papiere z banky, obálky (kvôli ich zaujímavej vnútornej strane), ale napríklad aj všelijaké letáky, ktoré majú druhú stranu čistú,.. Na pár poznámok sa hodí aj čistá strana bločku z obchodu. Toto všetko každoročne využívam.


POSTUP

1.) Najskôr som si zo starého diára vybrala stránky. Všetky papiere a nepotrebné poznámky z roku 2o22 som odložila do zberu. Takže mi každý rok zostáva základ diára rovnaký. Ja mám dva a niekedy ich striedam - minulý rok som mala tento istý zakladač, ale predminulý som zase používala papierový zakladač.


2.) Stránky zo starého roka si prezriem - niekedy sú tam zaujímavé obrázky, ktoré si vystrihnem a použijem ich v tohtoročnej verzii. Niektoré stránky starého diára boli popísané iba z jednej strany, tak ich jednoducho len otočím na druhú stranu a použijem tento rok.


3.) Euroobaly vložím do zakladača.


4.) Teraz po jednej odtrhnem stránky z lunárneho diára. Nie je treba trhať ich, sú spojené strunkou, takže sa dá aj rozobrať strunka, ale spomenula som si na minuloročný zápas a povedala som si, že ich teraz radšej iba vytrhnem.. :D


5.) Teraz je čas nachystať si farbičky alebo fixky. Ak nemáš nič také, netreba mať obavy - môžeš použiť všelijaké výstrižky z novín alebo čistých obalov nejakých potravín alebo aj odtlačok lista, ktorý si si priniesol domov z prechádzky. Nemáš ho čím nafarbiť? Môžeš to skúsiť napríklad kávou alebo červenou repou - budeš prekvapená, ako sa dá využiť všetko, čo doma nájdeš :)

JA som farbičková a tento rok mi ide predovšetkým o to, aby bol diár veľmi praktický, takže do neho nechcem lepiť veľa kúskov alebo farieb, na ktoré by sa potom nedalo písať. Tieto úpravy sú v podstate iba kozmetický doplnok :)


6.) Na začiatku mám niekoľko voľných stránok, ktoré využijem na prehľadný kalendárik, pocitový kalendárik a rozvrh hodín.

Prehľadný kalendárik som vytvorila na dvoch dvoj-stranách - je rozdelený na 3 mesiace na každej stránke. Aby som nemusela písať ručne všetky dátumy v roku, použila som malý kalendárik, ktorý bol v sade lunárneho kalendára. Rozstrihala som ho na jednotlivé mesiace.

Každý mesiac má tak svoj stĺpik, do ktorého si budem prehľadne zapisovať dôležité dni (v mojom diári sú to predovšetkým svetové a medzinárodné dni týkajúce sa prírody).




Ako ste si určite všimli, lunárny kalendár je český. Nie je to nijaká tragédia - práve naopak - aspoň sa naučím tie nezapamätateľné české názvy mesiacov. Celá táto "lunárna sada" je v českom jazyku len preto, že som si ju kúpila tu, u našich susedov. Na Slovensku sa predáva jeho slovenská verzia.

Pocitový kalendárik je zaujímavá vec z pohľadu času - pretože ak si ho zapisuješ poctivo, ľahko časom spozoruješ ako sa ti menia nálady a aké emócie v tebe vyvolávajú situácie, v ktorých sa ocitáš. (Odporúčam si aj niekam bokom zapisovať, prečo to tak je, buduje to pochopenie a trpezlivosť.)

Aj keď rozvrh hodín poznáme hlavne zo školy, nie je na škodu riadiť sa ním aj po jej dokončení. Ak máš určité pravidelné plány, ktorých by si sa rada držala ale nejako ti to nejde, skús si napísať rozvrh hodín. Ja som využila starý školský kalendárik spomínaný niekoľko riadkov vyššie. Vôbec sa nemusíš riadiť tým, že jedna hodina je 45 minút. Kľudne si zapíš niekoľko aktivít - aj keby to mali byť len 1-2 dôležité aktivity za deň.

Ja som tiež pôvodný kalendárik skrátila z 9 hodín na 6. Niektorým aktivitám sa denne venujem pár minút (upratovanie) ale niektoré zaberajú aj viac ako 3 hodiny. Môže to byť teda 6 jednoduchých, niekoľko minútových aktivít alebo tiež dve, ktoré vám zaberú celý deň počas víkendu a chcete sa im starostlivo venovať.

Ak sa snažíš alebo plánuješ v roku 2o23 pracovať z domu ale si kráľom alebo kráľovnou prokrastinácie, a mala by som ti poradiť jednu vec z tohto diára, je to práve rozvrh hodín. (Ktorým sa treba, samozrejme, riadiť.)


Na fotke nižšie môžeš vidieť ako vyzeral môj pocitový kalendárik z minulého roka. A áno, vidíš dobre - nezapisovala som si riadne (alebo vôbec) posledné mesiace, no aj napriek tomu mu dám ešte šancu aj tento rok a budem starostlivo zapisovať. Stojí to za to.


7.) Po dvojstránke s pocitovým kalendárom a rozvrhom hodín začína "skutočný" kalendár. Úvodné strany do daného mesiaca som vyzdobila veľmi jednoducho. Možno ovládaš ozdobné písmo alebo vieš pekne maľovať. Alebo si len rada čmáraš na papier, či máš veľkú predstavivosť.

Jednoduché alebo zložitejšie výtvory majú v diári svoje čestné miesto, preto zapoj svoju fantáziu a uvidíš, že ťa budú obrázky, ozdoby, nálepky a písmo tešiť počas celého roka.

Ja som tento rok vsadila na jednoduchosť. Prvé písmeno daného mesiaca som napísala výrazné, ohraničila som ho jednoduchou "čarbanicou" a zvyšok som dopísala perom.


8.) Rovnako tak som vizuálne trocha spojila s nadpisom miesto na poznámky v pravom hornom rohu: počmárala som okolie papiera a jeho okraje som obtiahla čiernym perom.

V jednom euroobale sa nachádzajú dve stránky: prvá je čistá strana, na ktorej je názov mesiaca a priestor na poznámku.

9.) Z druhej strany je v rovnakom euroobale prehľad daného mesiaca z Lunárneho kalendára. Je to strana, oproti ktorej sa nachádza miesto na podrobnejšie poznámky k danému mesiacu. Pravdepodobne ju vyplnia nápady, ktoré mám v danom mesiaci alebo podrobnejšie poznámky o tom, čo plánujem v tomto mesiaci dokončiť. Keďže pracujem z domu a moja práca sa do určitej miery prekrýva s mojím koníčkom, rada uvidím na ľavej strane v kalendári pracovnú časť a na pravej zase záľuby. Tak budem mať prehľad v tom, ako si veci naplánovať tak, aby nepriaznivo nezasahovali jedna do druhej.

Čistú stránku môžeš využiť napríklad aj na poznámky o tom, ako sa cítiš psychicky - či už máš lepšie alebo horšie obdobie. Píš si, ak máš nejaké zdravotné problémy, zlé vzťahy s ľuďmi alebo iba niečo, čo by si rada napravila. Časom budeš vedieť, na čom máš zapracovať a ako bonus to budeš mať všetko napísané, takže sa budeš vedieť spätne pozrieť na to, ako ti to išlo.

Odporúčam vyhradiť si malý priestor na stránke, kde si na konci mesiaca zapíšeš, čo sa ti podarilo, kam si sa posunul a podobne. Je to veľká inšpirácia k tomu, aby si sa posúval vpred. Najlepšie je prekonávať samú seba a nie zápasiť s cieľmi, ktoré majú ostatní ľudia.


1o.) V prvej polovici diára mám úvod a kalendár. Druhá polovica je plná prázdnych euroobalov, do ktorých si ponavliekam čisté stránky a útržky papierov, ktoré si odkladám.

Keďže o mojej hlave tvrdím, že je to studnica nápadov, rada si okamžite zapisujem, čo mi napadne. Keď to mám v diári, do ktorého sa každodenne vraciam, neustále vidím moje nápady predošlých dní a rada pracujem s tým, čo si zapisujem.

Drží to moje myšlienky v strehu a pokým nie sú splnené "úlohy", ktoré som si naplánovala, neodchádzam od práce.



Výzor aj obsah tvojho diára môže v porovnaní s mojim vyzerať podobne alebo  úplne inak. Budem rada, keď sa necháš inšpirovať, ale nezabúdaj: vždy záleží na tom, aby bol Diár čo najbližšie tvojim predstavám a potrebám.

Na fotkách nižšie môžete vidieť prednú a zadnú časť môjho minuloročného diára.



Ak sa pýtate, čo znamená táto zadná strana, niektorí z vás už vedia, že som sa snažila vyhnúť pocitom, ktoré vo mne vyvolávajú internetové diskusie, a tak som si dala celoročné predsavzatie, že nebudem čítať komentáre. Jedná sa o komentáre pod príspevkami, ktoré sa na internete objavujú iba na to, aby rozpútali debaty, pri ktorých ľudia svojimi (ne)súhlasnými komentármi zviditeľňujú príspevky, ktoré by po správnosti morálneho správania nemali mať šancu v nijakom priestore - nielen v tom virtuálnom. Aj napriek tomu, že som sa udržala do polovice marca, myslím, že to bol veľmi úspešný začiatok a plánujem v tom pokračovať - a samozrejme vydržať čo najdlhšie.

°° Prečo prestaneš po pár týždňoch alebo mesiacoch diár používať

V pár bodoch ti poviem najpravdepodobnejšie dôvody, prečo si sa do písania diára pustil/a, ale časom si s tým prestal/a.

Vzdávaš svoje ciele a je ti to jedno

Či už ciele, ktoré si si dal/a nie sú pre teba to pravé, nemáš ich dostatočne na očiach alebo nemáš pre ich realizáciu dostatočnú motiváciu - to všetko môžu byť dôvody, prečo sa na to vykašľať.

Nie je dobre vytvorený

V diári je kopec všelijakých zvytočností alebo nedostatok miesta. Alebo aj to, že v ňom nie je miesto na pero alebo ceruzku, ktorými sa dá niečo zapísať - áno, aj takéto maličkosti stačia.

Je neforemný, veľký nepraktický

Je príliš hrubý alebo zbytočne veľký. Aj veľkosť môže jednoducho odrádzať od toho, aby si si ho so sebou niekam vzal. Tak zostane doma, poznámku alebo inú dôležitosť si zapíšeš niekde na papierik, pani v banke vám podá papierik s poznámkou alebo si zapíšete nejakú maličkosť do poznámok v telefóne, kde sa ti medzi ostatnými jednoducho stratí alebo sa ti vybije telefón práve v tej chvíli, keď budeš informáciu potrebovať.

Nemáš nič, čo by si do neho písal/a

Aj napriek tomu, že by si si rada začala písať diár ale zistíš, že nemáš do neho vlastne čo písať, netreba hádzať flintu do žita. Aj keď práve teraz nemáš nejaké veľké plány a sny, môžeš napríklad začať s tým, že si každý deň napíšeš ráno aj večer jednu vec, za čo si vďačný. Je to na prvý pohľad maličkosť a hlavne klišé, ale prečítať si spätne o svojich radostiach a dobrých vzťahoch, o tom, čo všetko máš,.. to všetko rozvíja mozog, vďačnosť a uvedomovanie si. A ktovie - možno práve toto bude viesť k tvojim budúcim snom a plánom, ktoré si budeš zapisovať do budúceho diára :) Nikdy nevieš, na čo sa ti niektoré poznámky hodia.

°° Čo do diára pridať?

° Na prvé stránky diára je fajn zaznačiť si napríklad typy písma, jednoduché symboly a vysvetlivky k nim. Môžeš si napríklad na začiatok určiť farebnú paletu, ktorá sa bude objavovať v diári, použiť ukážku drobných odstrižkov farebných pások (washi tapes) na zaznačenie jednotlivých mesiacov. Ďalej môžeš pridať všelijaké štýly odrážok, ktorými si budeš značiť jednotlivé úlohy a tak ďalej. Takáto stránka s návrhmi toho, čo budeš používať ti bude slúžiť to ako drobné "menu" alebo základ, ktorým sa budeš riadiť počas celého tvorenia diára. Vždy sa tak vieš vrátiť k prvej stránke a týmito vlastnými pravidlami sa vieš riadiť - vďaka tomu bude celý diár "na jednu notu".


° Ak nechceš zabudnúť na meniny všetkých svojich známych, priateľov a rodinných príslušníkov ale nemáš menný kalendár, nemusíš písať každé meno na konkrétny deň. V mnohých stolných kalendároch sú 1-2 stránky menného zoznamu. Na to môžeš využiť takmer akokoľvek starý kalendár - menný zoznam je v nich podľa abecedy a pri každom mene je dátum, takže ho nájdeš jednoducho. Takýto zoznam si vieš zo starého kalendára vystrihnúť, a prilepiť do diára. Jednoducho tak nájdeš akékoľvek meno, ktoré si vieš zvýrazniť.


° Záložky - môžeš použiť účet z reštaurácie, odstrižok z novín alebo si vytvoriť záložku, ktorá je fixná. Ja som si po minulé roky zaplietla z pár bavlniek copíky a pricvakla som ich do očka na vrchu diára.


° Na konci mesiaca si môžeš nechať jednu voľnú stránku, na ktorú si budeš priebežne lepiť napríklad vstupenky z akcií, obaly od cukríkov, vlakové či autobusové lístky významných ciest alebo čokoľvek, čo ti napadne. Po niekoľkých mesiacoch alebo na konci roka je úžasné pozrieť sa späť a vidieť posun.

° V určitom intervale si zapisuj, čo sa ti za daný čas podarilo. Môže to byť na konci každého mesiaca alebo po dvoch, troch mesiacoch. Možno si sa naučil nejakú novú vec, bola si na nejakom zaujímavom mieste alebo si spravil veľkú zmenu vo svojom živote.

Všetko toto patrí do Diára. Spísať si na konci mesiaca, čo sa ti úspešne podarilo dosiahnuť veľmi pomáha v dosahovaní cieľov a prekonávaní samého seba. Skús to.

° Zapisuj si podstatné veci. Pokiaľ potrebuješ počas dňa urobiť viacej vecí, do Diára si vypíš tie najdôležitejšie a tie si urči ako prioritu na daný deň.

Prepchatý diár by ťa čoskoro začal nudiť. Najvhodnejšie je vybrať si jeden veľký alebo 3-4 hlavné body dňa a tých sa držať.


° Ak máš niečo, čomu sa aktívne venuješ alebo v čom sa vzdelávaš, chceš sa v tom zlepšovať, druhú polovocu Diára si vyhraď práve na túto aktivitu. Dôležité poznámky do práce, do školy, zaujímavosti, ktoré sa dozvieš. Presne takéto veci píšem na pripravené stránky.

Prvá časť slúži na to hlavné - to, na čo sa máš sústrediť počas dňa. Ak je tvoja práca aj tvoj koníček, je to v poriadku. Ak sa ale tvoja práca od tvojich záľub odlišuje, výrazne oddeľ povinnosti a záľuby a tohto rozdelenia sa drž. Budeš v tom mať poriadok a vždy nájdeš to, čo potrebuješ. Diár ti vie pomôcť, ak je tvojou profesionálnou zručnosťou prokrastinácia, aj keď sa venuješ alebo máš v pláne venovať sa práci z domu.

° Ak si žena alebo dievča, je dobrým spoločníkom v diári menštruačný kalendár. Odporúčam taký, ktorý sa dá z diára jednoducho vytiahnuť a zobrať ku gynekológovi - aby si pred neho nemusela predkladať celý diár. Takýto šikovný kalendárik je možné kúpiť samostatne, často sa koncom roka objavuje v mnohých časopisoch pre ženy, dá sa vytlačiť z internetu alebo si ho môžeš narysovať sama. Ak si ho chceš vyrobiť sama, je to veľmi jednoduché - môže vyzerať v podstate úplne rovnako, ako pocitový kalendárik s popisom, aký ti vyhovuje.

Menštruačný kalendár v diári ponúka priestor aj na prípadné poznámky - napríklad fyzické ale aj psychické záležitosti spojené s "tvojimi dňami". V prípade potreby vieš svoje postrehy a poznatky interpretovať lekárovi. Nezabúdaj - diár je niečo medzi denníkom a plánovacím kalendárom. Je to tvoja osobná vec a je vždy iba výhoda, ak máš prehľad o svojom zdravotnom stave - či už je to narazený prst, zlomená ruka, nepokoj na duši alebo ženské problémy.

° Ak sa v diári pomýliš, je fajn mať pri sebe bielitko ale vieš to vyriešiť aj inak - ústrižkom alebo útržkom kúsku papiera, ktorým prelepíš chybu. Môžeš ho napríklad jednoducho orámovať a použiť ho v budúcnosti na dôležitú poznámku alebo malú krezbu či nápad. Ak sa ti niečo nepodarí, ber to ako príležitosť vymyslieť niečo nové, iné. Nie je to žiadna chyba, je to príležitosť rozvinúť svoju fantáziu.

Uvažujem nad tým, že na budúci rok pridám k Ivetarom ponuku výroby diára na mieru priamo pre zákazníka. Veľmi by ma zaujímalo, čo si o tom myslíš.


°° Pár slov na záver

Minulý rok som si do diára čas od času zapisovala to, keď sa mi stalo niečo nečakané. Alebo inak - "nečakané". Ako príklad uvediem to, že som zo zastávky pozberala dážďovky, ktoré pravdepodobne sprosté decká zo základky po sebe hádzali a dala som ich do trávy.

Aj keď to niekomu príde divné, ja som kvôli prenášaniu dážďoviek často meškala do školy. Keď pršalo, bola ich plná cesta a nerozumela som, kam sa všetky vybrali práve cez cestu, po ktorej chodí toľko áut a ony prichádzajú o život.

Akonáhle som v deň pozberania dážďoviek zo zástavky nastúpila do autobusu, zrazu sa začali diať úplne skvelé veci. Nestačí, že som našla 5€ - áno na zemi a áno, zdvihla som ich - a dostala som zľavu v kníhkupectve ale stretla som známeho z bývalej práce, s ktorým sme spolu zašli na čaj. Je to človek plný elánu, pretože práve odchádzal do dôchodku a začínal sa mu nový život bez pracovných povinností. Nabil ma teda príjemnou energiou a toto všetko pripisujem "ranným dážďovkám".

Nemusíte zberať dážďovky, aby ste sa mali dobre. Ja to tiež nerobím kvôli tomu, aby mi to Vesmír oplácal, robím to kvôli môjmu presvedčeniu. Je to iba príklad toho, ako sa spätne môžeme pozrieť na to, ako sa deje svet okolo nás a ako na to vplývajú naše činy. Ak si myslíš, že je to nejaká alchýmia alebo že sa to nedeje, skús si zapisovať takéto veci. Nikdy by mi nenapadlo zapísať si, že som zberala dážďovky - ani som to neurobila. Zapísala som si to, čo sa dialo potom. Keď sa na to spätne pozrieš, uvedomíš si, prečo sa veci dejú a prečo je fajn byť dobrým človekom.

Rovnako je fajn zapisovať si aj to "zlé". S otvorenou mysľou potom dospeješ k tomu, že nie všetko (nič), čo sa ti deje, majú na svedomí ľudia okolo teba a zistíš, že to nie je tak, že by sa ti celý svet snažil ublížiť. Sú to tvoje rozhodnutia a činy, ktorými dospeješ do určitého štádia - či už sa ti páči alebo nepáči.

Bullet journal či Diár spája metódu plánovania a denníka. Je to tvoja osobná vec, vďaka ktorej ti stúpa produktivita a pri troche snahy sa vieš veľmi úspešne zbaviť prokrastinácie.

.

.

Ahojte💚

Všetky fotky v článku sú moje - @ivetar.s_blog.