Čo má vegán v chladničke

umelecký archív @ivetar.s_blog

Ak ste si mysleli, že pri návšteve vegána bude váš žalúdok nariekať hladom a z neznámej chladničky sa ozve iba prázdne echo – dnes vás vyvediem z omylu.
Tento článok je pre vás, ak prechádzate na vegánsku stravu, radi by ste do svojho jedálnička zaradili viac rastlinnej stravy alebo máte chuť pri každej návšteve toho vášho vegánskeho kamoša nakuknúť chladničky :) .

Chladnička vo vegánskej domácnosti nemusí byť ničím nudným a nevyspytateľným. Typický nákup ju naplní potravinami rôznych farieb, vôní a ingrediencií, ktoré nabádajú k príprave dobrého jedla. Poďme sa pozrieť na to, akými vegánskymi potravinami si vieme naplniť chladničku, na to, ako v chladničke potraviny uskladniť a povieme si aj pár ďalších prospešných informácií.

.

°° Čím zásobiť chladničku

° Ovocie a zelenina

Ovocie a zelenina skladované v chladničke vydržia dlhšie čerstvé a vďaka optimálnej teplote v chladničke si zachovajú výživné látky.

Čerstvá zelenina, ktorá je najčastešie v našej chladničke, sú zemiaky, papriky, reďkvičky, mrkvy, rajčiny a cukina, cesnak a cibule. Ak si robievate šaláty ako prílohy, zaobstarajte si napríklad listový šalát, rukolu alebo potočnicu, ktoré majú veľmi vysoký podiel vitamínu C.

Z ovocia máme takmer stále banány, nejaké bobuľové ovocie a vo veľkom jablká. Nezabúdajte, že mnohé druhy ovocia a zeleniny viete uskladniť v pivnici, mrazničke alebo ich konzervovať zaváraním.

° Čerstvé bylinky

Ak nemáte bylinky v kvetináči a kupujete si ich v obchode alebo na trhu, uchovávajte ich v chladničke. Najdlhšie vydržia, ak ich hneď po príchode z obchodu vytiahnete z obalu a dáte ich do pohára s vodou - ako kvety. Nám cíbiky vydržali v chladničke vo vode 4 týždne.

Rovnako tak viete uskladniť aj mrkvu: Očistite ju ak je treba, nakrájajte na tenké dlhé hranolky a ponorte do zaváraninového pohára s vodou. Pridajte pol lyžičky cukru a lyžičku octa. Pohár zatvorte, zatrepte a uskladnite do chladničky. Vydrží to tiež dlhé týždne. Takto naloženú mrkvu môžete použiť do šalátov, do bagety alebo burgra, je to výborné :) .

Môžete takto skladovať napríklad aj šalviu, koriander, mätu, petržlen, mrkvovú vňať alebo bazalku. Koriander do guacamole, z uskladnenej bazalky alebo mrkvovej vňate spravíte parádne pesto a čerstvú mätu použijete na osvieženie nápoja.

° Nemliečne produkty

Mlieko, smotana, maslo, jogurty, syry, majonéza, tatarka. Všetky tieto potraviny je možné nájsť v čisto rastlinnej verzii už aj v dedinskej Jednote. Od rastlinného mlieka až po tvrdý syr - všetky tieto potraviny sa používajú v receptoch rovnako, ako ich živočíšne typy. Zaujíma vás, aké alternatívy mliečnych produktov máte na výber na slovenskom trhu? Kopu informácií nájdete v článku "Náhrady mliečnych produktov".

Rastlinné varianty mliečnych produktov bývajú často o poznanie drahšie. Existujú však mnohé recepty, podľa ktorých si vyrobíte doma rastlinné mlieko z orechov, vegánsku majonézu či "mozzarellu" na pizzu.  A vyjde vás to omnoho lacnejšie ako kupované náhrady.

° Šťavy

Šťava, limonáda, ľadový čaj. Nielen počas leta ale aj v zime by sme nemali zabúdať na pitný režim. Ovocné šťavy sú najlepším zdrojom vitamínov v jednom chutnom nápoji. Raz za čas by si ho mal dopriať každý. Dajte si nápoj do chladničky a vždy keď ju otvoríte, napite sa.

Vyskúšajte kombinácie ako grep + limetka + pomaranč, jahody + maliny + mätové lístky alebo ananás + mango + zelený čaj.

A ak vám zostane šťava zo zaváraného ovocia, môžete ju použiť ako sirup alebo na osladenie už hotových nápojov či v kombinácii s rastlinným mliekom na zaliatie prvotriednej ovsenej kaše.

° Nátierky

Či už kupovaná alebo vyrobená doma - nátierka sa vždy hodí, keď chcete do niečoho len tak dzobnúť. Nemáte čas na chystanie chlebíčkov pre návštevy? Čo tak jednohubky - veď nátierku máte nachystanú!

Ak vám teda zostane nabudúce o niečo viac uvarenej strukoviny, nemusíte ju skladovať v mrazničke - spravte si pomazánku :)

Ak máte radi sladké nátierky tuhšej konzistencie, dajte ich tiež do chladničky. Hodí sa to často aj pri použití v koláčoch.

° Zaváraniny

Ak patríte k tým šťastlivcom, ktorí dostávajú zaváraniny, niektoré je dobré uskladňovať v chladničke. Predovšetkým, ak bývate v prekúrenom byte a zaváraniny dostanete od niekoho, kto ich mal možnosť skladovať v chladnej špajzi.

Zaváranie je výborný spôsob konzervácie jedál. Pri správnom skladovaní vám neotvorené poháre vydržia aj niekoľko rokov.

° Fermentované potraviny

Najzdravšími potravinami v chladničke, ktoré by mal mať doma každý bez ohľadu na to, ako sa stravuje, sú: lečo, kyslá kapusta alebo dnes už aj u nás známe kimchi. Všetky tieto potraviny sú bohaté na probiotiká, ktoré podporujú zdravie nášho črevného mikrobiómu. Tieto fermentované jedlá obsahujú prospešné mikroorganizmy a enzýmy, ktoré zlepšujú trávenie a vstrebávanie živín. Pravidelná konzumácia týchto potravín posilňuje imunitný systém, podporuje rovnováhu v čreve a prispieva k celkovému zdraviu tráviaceho systému.

Krabičky so zvyškami

Keď niečo nedojete, nie je nič jednoduchšie, ako uložiť to do chladničky a zužitkovať neskôr. Naučte sa hospodáriť s jedlom a zistíte, že ho vôbec nemusíte kupovať tak veľa.

° Chleba

Ak je vo vašej domácnosti vyššia teplota a vlhkosť, chleba a ostatné pečivo uchovávajte v chladničke. Vydržia dlhšie čerstvé a pri správnom nastavení chladničky vám určite nesplesnivie.

Potraviny, o ktorých možno neviete, že patria do chladničky sú: orechy a semienka, med, pesto, rajčinový pretlak, sójová omáčka, horčica aj zázvor.

°° Ako uložiť potraviny do chladničky

Určite už viacerí z vás počuli, že na to, aby chladnička správne fungovala a aby potraviny vydržali čo najdlhšie čerstvé, musia v nej byť jednotlivé položky uložené správne - a teraz si povieme, čo presne to znamená a ako by mal vyzerať váš pohľad do chladničky. Presunieme sa od vrchnej poličky až po dvierka.

° Vrchná polička

V tejto časti chladničky, kde teplota dosahuje približne 7°C, je ideálne uskladniť maslo, tvrdé syry a tofu. Tieto potraviny získajú najlepšiu textúru a chuť pri miernom ochladení.

° Uprostred chladničky

Stredná polička s teplotou okolo 4-5°C je vhodná pre sladké krémy, jogurty a polotovary, ako sú vegánske párky. Uistite sa, že tieto potraviny sú dobre uzavreté, aby sa zachovala ich čerstvosť.

° Spodná polička

Na spodnej poličke je najchladnejšie. Uložte sem majonézy ale napríklad aj vopred nakrájanú zeleninu v krabičkách. Spodná polica chladničky je ideálnym miestom, kde uložiť na hodinový odpočinok aj domáce burgrové placky, ktoré sa budú jednoduchšie pripravovať, keď budú pôsobením chladu pevnejšie.

° Zásuvky v spodnej časti

V spodnej časti chladničky sa najčastejšie nachádzajú dva šuflíčky. Tie slúžia na uloženie čerstvej zeleniny a ovocia. My máme tieto šuflíčky vystlané papierovou taškou. Prípadná vlhkosť, ktorá by mohla vzniknúť, sa vsiakne do papiera a nespôsobí hnitie.

Myslite na to, že niektoré druhy čerstvých potravín spôsobujú rýchlejšie dozrievanie iných plodov. Navzájom si podporujú dozrievanie napríklad jablko a hruška, rajčiny urýchľujú dozrievanie brokolice, pár sliviek pomôže dozrievaniu marhúľ a avokádo dozreje rýchlejšie, keď je uložené vedľa banánov. Toto je iba niekoľko príkladov, čím sa viete riadiť, aby vám potraviny v chladničke buď rýchlejšie dozreli alebo ešte chvíľku počkali. Uskladňovanie prispôsobte vašim potrebám a druhu potravín, ktoré často kupujete.

° Dvere

Dvierka chladničky sú často vyhradené pre rôzne nápoje, ale často zabúdame, že sú dobrým miestom pre studené omáčky, kečup a horčicu. Tieto potraviny majú často vysoký obsah soli a kyseliny, ktoré prispievajú k ich prirodzenej konzervácii. Keď už ale raz otvorite nejaký produkt tohto typu, mal by ísť do chladničky.

Do chladničky nepatria len potraviny ale aj niektoré lieky, maste, gély, vitamíny ale napríklad aj kozmetika. Predovšetkým kozmetické výrobky bez konzervantov by mali byť odo dňa kedy ich prinesiete domov až pokým ich neminiete, v chladničke.

°° Pár slov na záver

Tak ako? Už si viete približne predstaviť, čo jedia vegáni :)? A možno ste sa dozvedeli, že by ste mali v chladničke skladovať aj niečo iné ako je u vás zvykom.

Pravdepodobne vás zaujíma, koľko stojí taká plná chladnička. Tak, ako sme si už povedali vo viacerých predchádzajúcich článkoch: je úplne jedno, aký je váš typ stravy a môžete mesačne za potraviny zaplatiť 5o ale aj 2oo Eur len za jedného človeka.

Návštevy reštaurácií alebo nakupovanie drahých polotovarov a zbytočných sladkostí dokáže veľmi ľahko zvýšiť mesačné náklady na stravu o desiatky eur. Nechcem tým napísať, že si má každý doma vyrábať vlastné placky zo strukovín a nikdy si nekupovať žiadny polotovar. Aj keď nám tieto "vymoženosti" niekedy výrazne skrátia čas prípravy jedla, skúste si nájsť čas na pripravu vlastného jedla z celistvých potravín.

Pozrime sa pri prechádzke lesom okolo seba: predovšetkým koncom leta a na jeseň nám príroda ponúka okrem prechádzok aj možnosť ochutnať dokonalé lesné jahody, maliny, slivky, jablká, trnky, hrušky, belice,.. Cestou domov určite naplňte vrecká vlašskými a lieskovými orechmi. Často zbytočne nariekame nad tým, aké vysoké ceny má ovocie v regáloch obchodov.

Príprava vlastného jedla často prináša do nášho života myšlienky ako je množstvo odpadu, zvyšky jedál, ktoré sa vyhadzujú. Myslime preto pri každom (vegánskom) nákupe aj na to, čo kupujeme, nie "iba" na to, aby mala potravina na obale zelené V.

.

Ahojte💚

°° Obrázky, ktoré sa nachádzajú v článku vytvorila AI.