Ovsené vločky
umelecký archív @lady_if
Iba kvôli tomu, aby sme sa naraňajkovali, nemusíme aj počas voľných dní vstávať ráno o siedmej. Ako raňajky berieme úplne prvé jedlo dňa a je úplne jedno, akú hodinu považujeme za "ráno". Prvé jedlo po zobudení je veľmi dôležité a nie nadarmo sa hovorí, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa.
Ktokoľvek ráno odchádza z domu s prázdnym žalúdkom, s týmto výrokom určite súhlasí. Je jedno ako sa stavujeme, ak vynecháme výživu svojho tela už ráno, nemá nás čo naštartovať. Často sa potom stáva, že sme unavení a niekedy si ani neuvedomujeme, že sme nahnevaní práve preto, že sme hladní.
Niektorí ľudia sa pozerajú do minulosti kedy sme žili v jaskyniach a na základe toho hovoria, že ani pračlovek neraňajkoval a aj napriek tomu prosperoval. Aj keď je to určite pravdivé tvrdenie, treba sa pozrieť na to, že pračlovek niekedy držal nedobrovoľný pôst aj niekoľko dní - dokedy sa zase nepodarilo niečo uloviť. Aj v dnešnej dobe niektorí ľudia preferujú dni kedy pijú iba vodu alebo ovocné či zeleninové nápoje.
Každému vyhovuje niečo iné, a to, čo je to najvhodnejšie práve pre nás zistíme, akonáhle nabehneme na určitý typ stravovania a cítime sa oveľa lepšie, ako predtým.
Ľudia si neskôr dlhé stáročia nemohli dovoliť raňajky tiež z finančného hľadiska alebo kvôli nedostupnosti ingrediencií. Dnes, keď už máme k dispozícii nespočetné množstvo potravín, z ktorých si môžeme vybrať, tvrdíme, že nestíhame..
Raňajky si môžete nachystať aj deň vopred. Či už to bude obložená bagetka alebo jednoduchý zeleninový šalát.
Dnes si povieme o jedle, ktoré má mnohé benefity pre náš organizmus a tým sú ovsené vločky. Patria medzi najzdravšie potraviny, aké môžeme nášmu telu dopriať.
°° Sladký blivajz
Patrila som medzi ľudí, ktorí mali ovsené vločky zafixované ako nejaký podivný sladký blivajz, ktorý sa jedáva iba za trest. Už je to ale nejaký ten piatok - presnejšie 468 piatkov :) - kedy dávam šancu jedlám, ktoré mi nechutia a skúšam ich pripraviť sama na rôzne spôsoby.
Prvé pokusy týkajúce sa ovsených vločiek boli dosť nevydarené. Keď som bola malá, patrili medzi moje najobľúbenejšie raňajky Corn Flakes s mliekom. Jedávala som ich, keď som chodila do škôlky, za základku, na strednú a potom aj počas chodenia do práce. Bolo to rýchle, chuté a vraj aj zdravé. Bola som zvyknutá, že deň začína týmito "vločkami". Keď som sa potom zo svojho jedálnička vyradila všetky výrobky zo zvierat a mlieko som v prvých mesiacoch ničím nenahrádzala, moje obľúbené vločky išli bokom. Vtedy som už mala za sebou nejaké pokusy s ovsenými vločkami, ktoré nedopadli veľmi slávne.. Prvýkrát som ich ani neosladila, pretože som si skrátka kúpila vločky, ktoré som uvarila vo vode podľa návodu na obale a naložila som si ich na tanier. Presne si to nepamätám, ale dám ruku do ohňa za to, že som ich URČITE nedojedla :D
Keď sa mlieko vrátilo do môjho života v rastlinnej podobe, používala som ho prevažne na pudingy a na večerné kakavko :) Jedného dňa som ale narazila na recept, v ktorom jedna slečna robila raňajky a medzi jedlami boli aj spomínané ovsené vločky. Slečna ma presvedčila dať im ďalšiu šancu, keď bol recept hotový a ochutnávala ho v videu - tvárila sa totiž, akoby to bolo najlepšie jedlo na svete a mne došlo, že asi niečo robím zle.. S veľkou radosťou a odhodlaním som si povedala, že tomuto jedlu dám ďalšiu šancu.
zdroj: freeimages.com
°° Ako si pripraviť ovsené vločky ALEBO nemusí to byť vždy taká hnusoba, ako sa na prvý pohľad zdá
Aj keď sa ovsené vločky využívajú najmä ako krmivo pre dobytok, je to obilovina vhodná aj na ľudskú konzumáciu. Rovnako, ako pri každom jedle aj vločky treba vedieť pripraviť. Ak ich máte zafixované ako niečo, čo pláva v mlieku alebo ako hustú kašu, nad ktorou sedia malé deti s lyžicou a odmietajú ju jesť, verím, že váš pohľad sa mi dnes podarí zmeniť.
° Klasická kaša z ovsených vločiek
Ovsené vločky nie sú o tom, že ich nasypete do vody a keď sa z nich stane už spomínaný "blivajz", máte hotovo. Namiesto vody sa dá použiť mlieko alebo dokonca džús. Z mliek odporúčam sójové Alpro a pomarančový Cappy džús. Lacnejšia varianta Alpro mlieka je sójové Tesco mlieko a s najlacnejšími 100%-nými džúsami mám najlepšiu skúsenosť v Lidli. Ak si strážite v strave umelý cukor, rastlinné mlieka sa vyrábajú aj bez cukru a v 1oo%-nom džúse sú cukry iba v prirodzenej forme, nemusíte sa preto obávať nechceného príjmu bieleho cukru.
Vločky najskôr v hrnci alebo na panvici na sucho trocha opražíme. Stačí 1-2 minútky a až potom prilejeme mlieko. Pomer závisí od toho, aká kaša nám viac chutí - viac vodová? Alebo hustejšia? To, aké množstvo vločiek si uvariť je individuálne, ale pokiaľ sa chystáte na ich prípravu po prvý krát, upozorňujem na to, že veľmi zasýtia, a preto ich netreba pripravovať veľa. Stačí 3/4 šálky vločiek a 1-1,5 šálky mlieka alebo džúsu. Aj keď samôže zdať, že je to malá porcia, opakujem- je to naozaj veľmi sýte - a to hovorím ja, človek, ktorého štandardný obed naplní misu na chlebíčky! :D Vločky miešame, pokým nezačnú hustnúť - trvá to krátko - na strednom plameni zhruba 4 minútky.
Výhodou vločiek je, že ak nemáme čas ich miešať, nechajte ich raz prejsť varom, vypneme sporák a pod pokrievkou dôjdu do jedlého štádia samé.
Ako vločky naservírujeme, záleží od našich preferencií. Môžeme ich dať do misky, na hlboký alebo plytký tanier - je to úplne jedno. Servírujte si jedlo tak, ako je vám sympatické. Ak ho budú jesť deti alebo vieme o nás samých, že nám z taniera všetko padá, odporúčam misku.
Týmto ale servírovanie kaše nekončí. Teraz je na rade zdobenie a ostatné dobroty, ktoré jej dodajú unikátnu chuť a kopu ďalších vitamínov výborných na začiatok dňa. Môžete použiť čučoriedky, maliny, nakrájať na kolieska banán, na kocky jabĺčko,.. Fantázii sa medze nekladú. Ovocie nemusíte si kupovať - v našich končinách a záhradách na nás čaká mnoho ovocia, ktoré si pri troche šťastia môžete priniesť aj z prechádzky prírodou.
Ako súčasť kaše odporúčam napríklad pomleté alebo nadrobno pokrájané oriešky alebo aj pomleté ľanové semienko.
Ľanové semienka obsahujú veľké množstvo omega 3 nenasýtených mastných kyselín. Omega 3 patria k najzdravším tukom, preto je vhodné zaradiť ich do jedálnička každý deň.
V ovsených vločkách na fotke nižšie som ako "výzdobu" použila banán, broskyňu a čučoriedky a posypala som ich kokosovou múčkou a chia semienkami.
archív @lady_if
Poďme sa pozrieť na tri recepty, v ktorých sú ovsenné vločky hlavnou ingredienciou. Každý recept je rozpísaný ako príbeh, pretože zastávam názor, že recept si treba najskôr celý prečítať, potom si prichystať ingrediencie a nakoniec sa pustiť do varenia/pečenia.
° Ovsené lievance
Nemám rada palacinky. Z môjho obmedzeného pohľadu je to iba tenké sladké cesto, ktoré z nejakého dôvodu drží kopu dobrých vecí, ktorými sa vypĺňa. Palacinky odo mňa dostali toľko šancí, no ani jednou skúškou neprešli. Na rozdiel od toho lievance sú o inom - aj napriek tomu, že ich mnohí ľudia považujú iba za nejakú obdobu palaciniek. Odvtedy, čo som ich prvýkrát urobila, zaradili sa medzi moje TOP raňajky. Keď príde "ich čas", nič iné nejem - a to nie iba na raňajky, ale tiež ako dobrôtku počas dňa. Lievance väčšinou robievam z múky, ale je možné ju úplne vynechať a využiť namiesto nej práve ovsené vločky. Poďme teda na recept!
Najskôr si nachystám mlieko. K 25o ml rastlinného mlieka si primiešam 1 polievkovú lyžicu jablčného octu a 1 lyžicu tekutého sladidla. (25o mililitrov je obyčajný hrnček). Tekutým sladidlom môže byť agáve sirup, javorový sirup alebo napríklad aj púpavový med.
Potom si nachystám 15o gramov ovsených vločkiek - pomeliem ich v mixéri. Ak nemáte mixér, nie je to nijaká tragédia, tiež som ho nemala vždy. Vtedy som si vločky zaliala trochou vody a keď napuchli, prebytočnú vodu som z nich povytláčala (rukami alebo roztláčatkom na zemiaky). Lievance budú skrátka "vločkové" a nie hladké. V tom prípade ale odporúčam nachystať si aspoň jeden banán, ktorý roztlačíte vidličkou a pridá sa do zmesi neskôr.
Do suchej múčky (alebo celých vločiek) dáme 2 lyžice kypriaceho prášku, štvrť lyžičky sódy bikarbóny, pol lyžičky mletej škorice a štipku soli. Na vyšší level určite posunie lievance to, keď namiesto obyčajného kypriaceho prášku použijete kypriaci prášok do perníka ;-)
Do misky so suchými ingredienciami primiešame mlieko, pridáme pol lyžičky vanilkového extraktu. Ak extrakt nemáte radi, môžete ho vynechať. Ak ho chcete použiť, ale nemáte ho, dá sa nahradiť aj lyžičkou vanikového cukru.
Ocot a sóda bikarbóna spôsobia, že cestíčko bude vláčne a "nabublané" - nezľaknite sa, keď vám cesto začne "peniť" - je to dobré znamenie, že tento elixír na výrobu lievancov je na dobrej ceste :-)
Na panvicu dám olej - stačí ju len natrieť a zapneme sporák na strednú teplotu. Keď je panvica horúca, pripravíme si obracačku, žufanku (naberačku) a tanierik, na ktorý budeme hotové lievance ukladať. Tekutú zmes z pomletých vločiek na panvicu nalievame, nepomleté ovsené vločky tvarujeme. Na tvarovanie je najjednoduhšie nabrať kopcovú lyžicu zmesi, dať ju na panvicu a opačnou stranou lyžice roztlačiť.
Na panvici tvoríme stredne veľké "placky", ktoré nebudú príliš tenké. Veľkosť lievancov závisí čisto na vás - ja mám radšej menšie - asi ako hrdlo pohára. Jedávam ich rukami a väčšie kúsky by boli nepraktické. Vysmáženie lievancov trvá maximálne 5 minút. Kedy ich treba otočiť zistíte, keď začne povrch akoby "schnúť" a v tekutej verzii sa začnú tvoriť bublinky. Vtedy lievance podoberiete obracačkou a jeden po druhom ich otočíte na druhú stranu. Aj v tomto prípade je praktickejšie, keď sú menšie - lepšie sa s nimi manipuluje.
Hotové lievance môžete doplniť čímkoľvek: džem, šľahačka, arašidové maslo,.. Na kyslo s čučoriedkami, na sladko s jahodami,.. Záleží na tom, aké preferencie majú vaše chuťové bunky.
Môj TIP je natrieť ich arašidovým maslom, jahodovým džemom a na vrch poukladať kolieska banánu. Menšie kúsky sa tak dajú zohnúť na polovicu a jesť ako jedno- či dvojhubky. Túto kombináciu určite každému odporúčam.
Tento recept je samozrejme možné robiť aj s múkou, aj keď v tom prípade nie je taký zdravý. A ak máte kvalitnú panvicu, nepotrebujete nijaký olej.
archív @lady_if
° Malé žemličky z ovsených vločiek
Aby sme ale nezostali iba pri sladkých variantoch ovsených vločiek, ako posledný si dáme slaný recept. Bude to recept na žemličky, ktoré chutia svetovo. Podľa preferencií ich môžete naplniť (syrom, zeleninou, tofu,..čímkoľvek), ale o nič neprídete, ak ich urobíte iba podľa tohto základného receptu.
Zhruba pol kila ovsených vločiek si pomelieme v mixéri najemno. Tento krok nie je najpodstatnejší, ale žemličky sú lepšie jemné. Ak mixér nemáte, odporúčam kúpiť si už hotovú múku z vločiek alebo aspoň taký druh, ktorý je nasekaný najemno.
Do suchých vločiek pridáme lyžičku soli, pol lyžičky sódy bikarbóny a štipku cukru. Ako budeme pokračovať záleží od toho, ako budeme žemličky tvarovať. Prvou možnosťou je tvarovanie rukami - v tom prípade do suchej zmesi prilejeme toľko vody, by cesto nebolo príliš lepivé. Druhým, praktickejším variantom je použiť košíčky na muffiny. Ja mám už asi desať rokov silikónové košíčky, ktoré využívam ako na sladké, tak i na slané muffiny a dodatočne aj na tieto žemličky.
Ak teda takéto košíčky máte, určite ich využite - ušetrí vám to čas. V tomto prípade cesto môže byť lepivé.
Teraz si rozohejeme rúru na 18o °C. Počas toho, ako sa rúra zohrieva, pripravíme si zmes na vymastenie košíčkov alebo na natretie vytvarovaných žemličiek. Do menšej mištičky si dáme asi 2 lyžice masla a pridáme doň pol lyžičky vegety. Naozaj pol lyžičky stačí, nepreháňajte to, aby nebol výsledný efekt veľmi slaný. Ak máte domácu vegetu, do masla jej dajte plnú polievkovú lyžicu a pridajte 2 štipky soli. Ja pridávam aj sušený alebo čerstvý roztlačený cesnak a troška provensálskych byliniek. Všetko spolu poriadne premiešajte - najlepšie vidličkou a potom štetčekom natrite touto zmesou vnútornú stranu košíčkov alebo natrite priamo vytvarované žemličky. Verte mi - vďaka tomuto kroku budú žemličky naozaj svetové!
Vymastené košíčky plníme cestom. Najlepšie a najrýchlejšie vám to pôjde, ak budete dávať do košíčkov polievkovou lyžicou. Keď sú naplnené všetky košíčky, štetčekom natrieme aj vrchnú stranu maslovým mixom. Je to síce cesto a nemá pevný povrch, ale keď nebudete príliš tlačiť, všetko pôjde ľahko.
Tvarované, natreté žemličky alebo žemličky v košíčkoch vložte do rúry na 3o minút. Ak vaša rúra hreje silnejšie, po 2o-tich minútach pichnite špáratko do niektorej žemličky, a ak na špáratku nezostane kúsok cesta, sú hotové a môžete ich vybrať z rúry. Nechajte ich ochladnúť a vyberte z kočíčkov do misky.
Tento recept je možné tak isto vytvoriť z cesta - v tom prípade ale namiesto sódy bikarbóny, ktorá sa postará o to, aby bolo cesto nadýchané - musíme ho nechať vykysnúť. Ako spravíme najvhodnejšie kysnuté cesto pre rôzne druhy receptov si povieme v niektorom z ďalších článkov.
Okrem toho, že vločky sú veľmi chutné - keď ich pripravíme podľa toho, aké túžby majú naše chuťové bunky - môžeme ich bez debaty zaradiť medzi superpotraviny. Na koniec si povieme niekoľko slov o tom, aké benefity má táto jednoduchá a tiež veľmi lacná potravina pre náš organizmus a aké vitamíny a minerály v nej nájdeme.
archív @lady_if
°° Výživové hodnoty ovsených vločiek
Energetická hodnota vločiek je 4oo kcal a neobsahujú žiadny cholesterol. Sú v nich vitamíny A, E, vitamíny skupiny B, a to: B1, B2, B3, B5, B6. Obsahujú vitamín C a kyselinu listovú. Minerály, ktoré v nich nájdeme sú zinok, fosfor, vápnik, selén, jód sodík, fluór, kobalt, draslík, meď, mangán a železo.
V 1oo g surových ovsenných vločiek nájdeme:
- 13 g bielkovín,
- 68 g sacharidov,
- 7g tukov,
- 7 g vlákniny,
- 57 mg vápnika.
Informácie o vitamínoch a mineráloch potrebných pre správne fungovanie nášho organizmu nájdete v článku o vitamínoch dôležitých pre život.
zdroj: Coop Jednota Slovensko
°° Niekoľko slov na záver
° Vláknina obsiahnutá vo vločkách funguje ako stabilizátor glukózy, podieľa sa na vyživovaní organizmu a bojuje proti zápche.
° Keď budeme pravidelne jedávať ovsené vločky, dostaneme svoj cholesterol pod kontrolu. Vďačíme za to omega-3 nenasýteným mastným kyselinám, ktoré vločky obsahujú. To ale nie je všetko: zabraňujú tiež vzniku krvných zrazenín a majú protizápalové účinky.
° Pri netrpezlivom čakaní na obed jeme často rýchle, nezdravé potraviny, pretože od raňajok je ďaleko a obed je v nedohľadne. Vločky zasýtia na dlhú dobu. Preto, keď ich budete raňajkovať, neprepadne vás doobeda neovládateľný hlad.
° Vláknina obsiahnutá vo vločkách funguje ako stabilizátor glukózy, podieľa sa na vyživovaní organizmu a bojuje proti zápche.
° Vďaka tomu, že vločky obsahujú pomalé scharidy, regulujú chuť do jedla. Okrem toho si ich konzumáciou dokážete udržať normálnu hladinu cukru v krvi. Preto sú veľmi vhodnou potravinou pre ľudí, ktorí majú diabetes - zvyšujú totiž citlivosť na inzulín.
° Vločky môžete nasypať do zaváraninového pohára, premiešať s mliekom a jogurtom, navrch pridať ovocie a nechať napučať na noc v chladničke. Tento večerný rituál vám zabezpečí, že ráno z chladničky iba vyberiete hotové jedlo, hodíte ho do tašky a idete do práce/školy/na výlet alebo kamkoľvek, kam sa chystáte.
° Ovsené vločky sú prirodzene bezlepková potravina. Ak máte ale celiakiu, vždy kupujte také vločky, na ktorých je logo bezlepkovej potraviny. Niektoré vločky môžu obsahovať lepok, pretože sa vyrábajú v priestoroch, v ktorých sa môžu lepkom kontaminovať.
° Ovsené vločky môžu byť celé, drvené, jemne mleté, ale aj úplne mleté (na múčku). Je len na vás, aké vám budú najviac chutiť. Vo všeobecnosti ale platí, že pre malé deti a starších ľudí sú vhodnejšie druhy vločiek mleté na jemno. Jemné mleté vločky odporúčam do všetkých dnešných receptov.
° Cena za polkilové balenie ovsených vločiek sa pohybuje vo výške 1 Eura!
.
Týmito informáciami sa s vami dnes rozlúčim. Verím, že ste sa dozvedeli niečo nové a ak vyskúšate niektorý z receptov, určite sa ozvite, ako sa vám darilo a či ste si pochutili!
.
.
Ahojte💚