Ako sa v živote posunúť vpred

umelecký archív  @ivetar.s_blog 

Motivačné kecy mi vždy liezli krkom. Dôvody pravdepodobne boli, že som vždy narazila na také tie: "Keď budeš silný, nikdy nestratíš sám seba", a že moja najväčšia motivácia vo všeobecnosti spočívala iba v tom, že som sa vpred tlačila sama.

Dnes by som vám preto chcela ukázať, ako motivovať samého seba k veciam, ktoré vás posunú vpred. Článok je pre každého, kto sa či už krátkodobo alebo dlhodobo motá na jednom mieste a nevie ako z toho von. Garantujem vám, že spoľahúť sa na vlastný motor motivácie je najlepší pocit na svete.

.

°° Čo v živote chcem?

Neexistuje človek, ktorý by vôbec nevedel, čo chce. Každý z nás má nejaké ciele, plány, vízie, sny. Hovorí sa, že aby sme dosiahli to, po čom túžime, musíme poznať svoje PREČO.
Naše PREČO je to, čo nás motivuje venovať sa danej veci. Je to dôvod, ktorý nám hovorí, že by sme to robili, aj keby sme nedostali ani korunu. Pre mnohých je však ťažké odpovedať si na túto otázku. Túžime po niečom, možno dokonca máme aj cieľ a plán ako to zrealizovať. Ale keď dostaneme otázku PREČO sa chceme venovať práve tomu, nevieme hneď odpovedať. 

Zamyslime sa aký je náš dôvod PREČO chceme veci robiť a nájdeme nielen aktivitu, ktorej sa chceme venovať, ale nájdeme v nej predovšetkým zmysel.

Už sme si niekoľkokrát povedali o tom, aké dôležité je pokladať si v živote správne otázky. Prečo sa tomu chcem venovať? Alebo: Čo mi to dá? A naopak: Čo môžem stratiť? 

"Keď budeš odteraz až navždy žiť ako doteraz, navždy budeš mať život, aký vedieš teraz.". Spomeňme si na túto vetu vždy, keď budeme mať príležitosť posunúť sa vpred. Je dôležité podotknúť, že tým životom sa myslí všetko, čo robíme: ako sa správame, aké máme vzťahy s ľuďmi, ako sa o seba staráme alebo aj to, čomu venujeme pozornosť v našej mysli.

Ja hovorím, že Keď niečo chceš, celý Vesmír sa spojí, aby si to dosiahol. V čom je háčik? Splní sa ti všetko, na čo budeš myslieť a musíš pre to niečo robiť. Často počujem vety ako "Toto nie je pre mňa" od ľudí, ktorí to "toto" ani nevyskúšali. Ako potom vedia, že to nie je pre nich? A ak sa budeme neustále degradovať, príležitosti, ktoré by nám mohli pomôcť sa presunú k ľuďom, ktorí o ne naozaj stoja.

Zamyslime sa: každý deň máme možnosť robiť zmeny a konať smerom k svojim cieľom a snom. Je jasné, že nám to nepôjde hneď a narazíme na prekážky. Ak však budeme mať silné PREČO, naše vnútorné presvedčenie a odhodlanie nám pomôžu prekonať akékoľvek výzvy. Neprestávajme sa snažiť iba preto, že veci nejdú do detailov podľa toho, ako sme si ich naplánovali. Naučme sa obziteť sa ja za neúspechmi a tešiť sa z toho, že už vieme, čomu sa nabudúce vyvarovať.

"Sklamanie zo samého seba príde len vtedy, keď sa prestaneš snažiť."

°° Prečo sa mi nedarí?

Z mojej skúsenosti sa nám nedarí vtedy, keď na to, v čom chceme byť dobrí, serieme. Predstavme si napríklad kulturistu. Myslíte si, že keby zdvíhal len váhy, ktoré sú pre neho ľahké, niekam by sa posunul? Niekedy znie veta "Prekonávaj samého seba" odstrašujúco - teda aspoň ja z nej mám niekedy taký pocit, lebo si predstavím, že by som mala utekať šprintom na Ostrý Vrch v metrovom snehu.
Aj toto odporúčanie si však treba správne preložiť a riadiť sa tým, že "Pomaly ďalej zájdeš".

Najdôležitejšia je disciplína. To, čo vie najviac potopiť našu disciplínu je odkladanie vecí "na potom". Nemyslím teraz len nejaké umytie taniera v dreze. Konkrétnym príkladom je človek, ktorý sa naučí nové veci a tam skončí.
Máte napočúvaných milión podcastov, prejdených 1o kurzov a na polici vám stojí 1oo kníh o tom, ako správne robiť to, čo vás baví. Všetko máte prečítané a pozreté, všetko máte zapísané a pamätáte si to - ale to je všetko. Nezavádzate to do praxe. Všetko je o tom skúšať. Nemôžete vedieť, čo vám bude fungovať, keď si budete neustále dookola omieľať teóriu a ku praxi sa nedostanete. Môžete byť veľmi prekvapení, keď vás uchváti nejaká časť procesu, o ktorej ste ani netušili, že je tak potrebná.

Čakáte stále na to, kedy bude ten deň, kedy bude ten správny čas, mesiac, obdobie života, aby ste mohli začať? Poviem vám to, čo pravdepodobne dávno viete: Takto nezačnete NIKDY. Zostanete v starom živote, v starej práci, obklopení rovnakými ľuďmi, v stave chcenia. Budete sa pohybovať stále na miestach, kde nemáte možnosť uplatňovať všetku teóriu, ktorú nosíte v hlave.

Ďalším dôvodom, prečo sa nám nedarí, je často prostredie, v ktorom sa nachádzame a ľudia, ktorými sa obklopujeme. Neznamená to, že máte odstrihnúť všetkých ľudí z vášho života, ktorí nie sú prospešní pri vašom raste. Zamyslime sa však, aké aktivity s týmito ľuďmi podnikáme a o akých veciach sa s nimi bavíme. Ak je to človek, ktorý nás ťahá opačným smerom, je logické, že k nášmu cieľu nám nepomôže - často to býva práve naopak. Naším cieľom v tomto prípade nemusí byť len budovanie korporátu alebo niečo podobné. Môžu to byť drobné návyky, ktorými si budujete lepší život. Spať o desiatej však asi nepôjdete, keď sa večer chvíľu pred vašou večierkou obraciate ďalší pohárik. Ranné nechutenstvo, bolesti hlavy, rozbitý celý človek - aj to sú dôvody, prečo si ráno neísť zabehať alebo zacvičiť. Ranná káva na lačný žalúdok, cigareta a "hurá" do práce. Zastavme na chvíľu tento kolotoč a zamyslime sa nad tým, ako naše zvyky spúšťajú lavínu nezdravého života.
Okolo seba máme mnohé lákadlá - či už v podobe našich zlozvykov alebo ľudí, ktorým nevieme povedať NIE, a ktoré sa pre ľahko ovplyvniteľných ľudí stanú tým, čo ich drží v rovnakom kole. Niekedy aj celý život.

°° Efektívny proces

Skôr, ako sa do niečoho pustíme, mali by sme si vytvoriť postup, ktorého sa budeme držať. Stanovme si kroky ako chceme náš cieľ dosiahnuť, zamyslime sa nad tým, ako veľmi sú jednotlivé kroky dôležité a ako by mali nasledovať po sebe aby nás doviedli k cieľu. Ak si myslíte, že je to iba zbytočná strata času, nehodnoťte, skúste to. Uvidíte, že správne nastavený plán/postup vám už čoskoro prinesie výsledky.

A to nie je rada iba pre tých, ktorí si budujú niečo svoje. Postup, ako sa dostať na správnu cestu platí vo všetkom. Chcete začať cvičiť? PREČO? Lebo chcete byť silnejší, zdravší, krajší? Ako sa k tomuto cieľu dostanete? Aký bude váš jedálny lístok? V akom čase budete cvičiť? Budete cvičiť doma alebo v posilňovni? Potrebujete na cvičenie aplikáciu? Nejaké náradie? Budete potrebovať osobného trénera? Toto je plán. Zamyslime sa však: Čo potrebujem na to, aby som sa začal/a hýbať? Veď predsa potrebujem len moje telo a nejaké video, ktoré za pár minút nájdem na internete. To, či si budeme kupovať prenosnú fľašu, z ktorej počas cvičenia budeme piť, je úplne irelevantná blbosť, ktorú vieme vyriešiť aj počas toho, ako budeme už niekoľko dní cvičiť. Veď snáď máte doma nejaké poháre, nie? :)

Takto je to úplne, úplne so všetkým. Ak potrebujeme k našej aktivite alebo novému zvyku nejakú pomôcku a nemáme na ňu peniaze (pri spomínanom cvičení by to mohli byť napríklad činky), napustite si 2 fľaše vody a cvičte s nimi. Keď sa vyhovárate, že popri deťoch nemáte čas, cvičte s nimi. Malé deti naberajú váhu rýchlo - máte o to väčšiu výzvu posúvať sa ďalej. Verím, že každý si nájde 10-15 minút času aspoň 3x denne so svojimi deťmi ;-)

Tak isto je to aj s nejakým vlastným podnikaním, presvedčeniami, snami - ak sa chceme zlepšovať, neustále sa vzdelávajme. Skúšajme to, čo sme sa práve dozvedeli, v praxi! Je to zábava a VŽDY to prináša výsledky.  

"Keď sa ti niečo nedarí, buď máš zlý postup alebo sa ti nechce.
A nauč sa nevyhovárať na to, že máš zlý postup."

°° Obavy zo zlyhania

Každý ich má. Obava, že keď sa do niečoho pustíte, nestretne sa to z úspechom. Že to, na čom sme pracovali už dlho nakoniec nevyjde. Že prvé pokusy nevyjdú podľa predstáv. Obavu z vlastného zlyhania si vieme predstaviť ako nejakú chorobu, ktorá nám bráni v úspechu. Môj (obmedzený) názor hovorí, že je to choroba, ktorú sme si najskôr naordinovali a až potom sme ju naozaj dostali.

Verím, že najčastejšie v nás narastajú obavy kvôli tomu, že sa s niekym porovnávame. Často tých ľudí ani príbeh za ich úspechom nepoznáme, a aj napriek tomu nám tento cudzí človek neustále ukazuje, že nám to nejde. Schválne som napísala "cudzí človek". Pretože človek, s ktorým by sme sa mali porovnávať, je naše včerajšie ja. To, že sa niekomu v nízkom veku/za krátky čas/ podaril nejaký úspech, môže byť našou motiváciou.
Najvýraznejčím hnacím motorom čohokoľvek, čo podnikáme, je obzrieť sa za tým, ako sa nám darilo pred pol rokom a ako sa nám darí teraz. Povedzme, že chcete začať pestovať rastliny. Ani by ste neverili, ako ľahko sa vám môže stať, že "odrazu" budete nachádzať kvetináče, ktoré niekto iný už nepotrebuje. A áno, dobre čítate: NACHÁDZAŤ. Lebo nezabudnime, že keď niečo naozaj chceme, Vesmír nám to ponúka. A je už iba na nás, či tomu venujeme dosť pozornosti, aby to nášmu zraku neuniklo ;) .

Má nás nakopnúť, ak sa obzrieme za sebou a uvidíme úspech. Aj keď teraz práve nemáme dobré obdobie. Vidíte to jasne: Dokázali ste niečo. Tak zachovajte disciplínu a naskočte späť na vlak. Postupne a bez výhovoriek. Vráťte sa do bodu, kde sa niečo udialo a pracujte na tom. Nezahoďte šancu, ak sa vám už niečo podarilo dosiahnuť a dajte si za cieľ dotiahnuť to do konca.

Ja si veľmi všímam to, ako sa o veciach vyjadrujem a ako o nich rozmýšľam. Viem, že keď sa začnem opúšťať, hovorím vety ako: "Ja to nedám" so slzami na krajíčku. Keď sa však na niečo teším, môže to byť akokoľvek ťažké, idem do toho rázne, povedala by som, že s miernou dávkou zdravého hnevu. A to mi pomáha, takto fungujem. Náš posun vždy prispôsobujme našim schopnostiam. Neprepínajme sily za každú cenu.

°° Vážme si malé kroky

Keď máme veľké plány a chceme niečo veľké dosiahnuť, často sme veľmi nedočkaví. A to je úplne prirodzené, lebo zo začiatku sme natešení a plní odhodlania. Keď sa však začneme pripravovať "do akcie", odrazu máme pocit, že budeme v konečnom dôsledku tomu, čo nás baví, venovať v len zlomok času.

Príkladom môže byť napríklad profesia fotograf. Ak chceme začať fotiť, nie je to len o pekných fotkách - aj keď áno, produkt by mal byť kvalitný. Okrem toho ale: potrebujeme vybavenie, poprípade priestory, musíme vedieť ovládať programy na úpravu fotografií. Mali by sme vedieť komunikovať s ľuďmi - našimi zákazníkmi. Potrebujeme vedieť niečo o tom, ako sa prezentovať, mali by sme vedieť niečo o cenotvorbe aj o tom, aký obsah tvoriť na sociálne siete, ako robiť online a offline reklamu aby sa o nás ľudia dozvedeli a mnohé ďalšie "srandy".  A zrazu zistíme, že fotením trávime len minimum času.

Takto je to s mnohými vecami v živote. Dobrým kuchárom, kaderníkom, murárom, mechanikom, účtovníkom, programátorom ani skladníkom sa ale človek nestane zo dňa na deň. Všetko je to proces, ktorý nás postupne ťahá vpred. Nebráňme sa mu a nepredbiehajme kroky k úspechu.

Keď si uvedomíme, že každý malý krok vpred nám je osožný, pomáha nám to pri budovaní vnútorného pokoja a spokojnosti so samým sebou. Nepozerajte len dopredu na váš cieľ, obzrite sa okolo seba. Aj keď ideme po ulici, nepozeráme len vpred kedy už konečne uvidíme náš cieľ. Keby sme sa nepozerali okolo, prišli by sme o veľa dôležitých podnetov. To platí ako pre sféru života, tak aj pri budovaní "niečoho vlastného". 

Ak máme ťažšie obdobie, v ktorom sa ťažko hľadajá motivácia, sadnime si v pokoji s papierom a perom a začnime písať veci, za ktoré sme vďační. Aj keď sa vám to môže zdať ako hlúposť, skúste to a budete prekvapení, koľko vďačnosti sa vo vás ukrýva. Uvidíte, akí budete spokojní, keď skončíte. Pamätajte si, že vždy máte a viete niečo, čo ostatní nevedia a nemajú. 

V prípade, že máte nejaký diár alebo kalendár, ktorý nosíte so sebou, zapíšte si situácie, ktoré sa vám stali a tie potom analyzujte. Ja som toto praktizovala nejaký čas a bolo pre mňa neskutočne prospešné pozrieť sa na veci s odstupom. Ak to skúsite, uvidíte, o čom hovorím :) . Ja sa k tomu rozhodne plánujem vrátiť, lebo sa rada pozerám na to, ako Vesmír funguje v každej situácii.

Všímajte si sami na sebe prejavy vďačnosti. Už len to, že vieme čítať tieto riadky je úžasné a ak radi analyzujete tak, ako ja, môžete stráviť hodinu hľadaním informácií o tom, ako fungujú naše oči a byť z toho ešte týždeň v úžase. A samozrejme budete vďační za oči, ktoré vám umožňujú vidieť tváre vašej rodiny, krásne výhľady aj odraz samého seba v zrkadle. Buďme vďační za to, ako naše telo funguje a za všetko, čo máme v hlave.

Ak so sebou v tejto oblasti nie ste spokojní, netreba hádzať flintu do žita - na všetkom sa dá pracovať. Úprimne ďakujte ľuďom okolo vás, nevynechávajte slová vďaky pri bežnej komunikácii. Budete spokojnejší sami so sebou a budete mať lepšie vzťahy.

A prečo je také dôležité učiť sa vďačnosti? Pravidelné cvičenie uznávania radostí a vďačnosti nám pomáha udržiavať pozitívny postoj aj keď príde obdobie, kedy nám je ťažšie. Vďačnosť dokáže posilniť naše mentálne zdravie. 

Ja som vďačná za to, že som súčasťou tejto planéty. Keď sa nad tým človek zamyslí, je to niečo neuveriteľné. Všetky "náhody" sa spojili, od Veľkého tresku až po túto chvíľu, aby som mohla byť na tejto zemi, písať tieto riadky a mať život vo vlastných rukách. Tento pocit vo mne veľmi umocnilo jedno youtube video o našej Zemi. Video má 2o minút a garantujem vám, že ak si ho pozriete, nebudete ľutovať.

°° Pár slov na záver

Našou kariérou, vzťahmi a našimi snami budujeme okolo seba dom pre našu dušu a telo. Keď dbáme na základy, veci robíme postupne tak, ako treba, dom nás chráni a život v ňom nám robí radosť.  

Prajem vám, aby ste vytrvali a postavili pevné základy čohokoľvek, čo je pre vás dôležité. Makajte na sebe, neporovnávajte váš úspech s inými a verte tomu, že vaše PREČO bude dôvodom vášho úspechu. 

.

.

Ahojte💚