Sila sústredenia

umelecký archív @ivetar.s_blog 

Všetci žijeme vo svete nekonečných rozptýlení. Naša koncentrácia na jednu vec sa znižuje postupom generácií a my z toho obviňujeme informačný pretlak, sociálne siete a ktovie koho a čo všetko ešte.

Pred čítaním tohto článku som si položila otázku: "Ako si vlastne môžem získať pozornosť mojich čitateľov?" A nakoniec som sa rozhodla nerobiť žiadne čachre-machre, iba vám napísať, že ak je v tejto chvíli váš mozog niekde na polceste medzi správami, sociálnymi sieťami, rozhovormi s ľuďmi a ďalšími možnými aj nemožnými vyrušeniami, prestaňte čítať a vráťte sa neskôr. Keď budete mať čas si pokojne sadnúť trebárs ku káve, čaju, na balkón, na záhradu a vnímať to, čo čítate - to je správna chvíľa na (nielen) tento článok.

Sústredenie je kľúčovým atribútom našich životov, no nanešťastie, je stále ťažšie využívať ho naplno. V tomto článku si povieme o sústredení niekoľko zaujímavých faktov, ako môže narušené sústredenie ovplyvňovať náš život, ale aj na to, na  ako si ho môžeme udržať v dobe, kedy sme neustále niečim alebo niekym rozptylovaní.

°° Zlodeji našej pozornosti

Verím, že nikoho neprekvapí, keď napíšem, že najväčším zlodejom našej pozornosti je náš telefón. Máme ho so sebou všade a priemerný človek sa naň pozrie približne 3ooX za deň. Priemerný čas strávený na mobile je 5,7 hodín. A to je skoro 4o hodín týždenne a to znamená 16o hodín mesačne. Filmy, videá, streamovacie platformy, hry a predovšetkým sociálne siete teda priemernému človeku zaberú toľko času, že keby sa prezeraniu telefónu venoval súvisle, bez prerušenia, strávil by na ňom nalepený viac ako 6,5 dňa. 

Osobne si viem predstaviť nespočetné množstvo vecí, ktorým by som sa mohla venovať 6 a pol dňa mesačne a niečo nové by som sa naučila.. Ak sa venujete niečomu, čo potrebujete robiť na mobile, samozrejme v tom pokračujte, viete, že vám fandím.

Faktor, ktorý má súvis s našim mobilom, je nadmerné množstvo informácií, s ktorými sa denne stretávame. V dobe internetu a rýchlych správ je extrémne náročné filtrovať relevantné informácie od nezmyselných, čo môže viesť k informačnej preťaženosti. Táto preťaženosť môže mať za následok výrazne zhoršené sústredenie. V skratke: Venujeme sa milión veciam ale žiadnu z ich nevnímame poriadne., pretože neustále skáčeme z jednej informácie na druhú.

Ďalšiu priečku obsadzuje multitasking - alebo inak povedané - robenie viacej vecí naraz. V tomto bode sa priznám: tu vodu kážem a víno pijem. Je pre mňa "jednoduchšie" 2o vecí rozrobiť a potom ich na poslednú chvíľu dorábať. Som v tom taký majster, že si to môžem dať pokojne aj do životopisu. Je to pre mňa chaotické, ale nie v zlom slovazmysle, pretože aj keď je niekedy veľmi, veeeľmi frustrujúci pohľad do môjho Diára, v závere mám vždy najlepší pocit, že som stihla úplne všetko - aj keď v posledný týždeň mesiaca :D . Ale teraz vážne: píšem o tom, lebo to je niečo, na čom sa snažím pracovať. Rada yb som sa jedného dňa otočila za tým, ako to mám teraz a povedala som si, že už to tak našťastie nemám..

Ako posledný tu uvediem stav našej mysle, ktorý nám vie sústredenie ukradnúť asi viac, ako všetky doteraz spomenuté body - a tou je zamilovanosť. Tá môže skutočne výrazne ovplyvniť schopnosť sústrediť sa, pretože naša myseľ často blúdi za osobou, ktorú milujeme. Predovšetkým v prvých fázach zamilovanosti sa náš mozog správa, akoby bol na drogách. Máme motýliky v bruchu, nemôžeme sa dočkať, kedy sa zase s tou osobou stretneme. S mysľou sa nám pohráva všetko, čo si s daným človekom spájame: vôňa, hlas, úsmev, pohľad, slová, ktoré sme si vymenili, to, čím nás tak okúzlil. Nezaujíma nás, čo nám o ňom hovoria ostatní, vidíme iba to dokonalé. Sme závislí na pocite, ktorý máme počas jeho prítomnosti. To všetko výrazne ovplyvňuje naše myšlienky a koncentráciu.

Pre každého, kto zažil zamilovanosť, je vlastne úplne pochopiteľné, že v tomto poblúznení nedokážeme fungovať ako obvykle. U niektorých ľudí sa tento stav po rokoch (niekedy aj mesiacoch alebo týždňoch) však mení na nesamostatnosť, kedy máme bez prítomnosti našej lásky úzkosti a bez neho nám nič nedáva zmysel.
Je rovnaký "zdrogovaný" stav, ktorý má za následok narušenie sústredenia. Predbieha ho asi už len rozchod - často v ešte väčšom merítku, ako samotná zamilovanosť.

°° Následky rozptýlenia

Neustálé rozptýlenie, ktoré je dôsledkom našej doby, môže zásadne ovplyvňovať naše fyzické a psychické zdravie, ako aj na naše medziľudské vzťahy. Tieto následky sú hmatateľné a majú dopad mnohé oblasti v našich životoch.

Nedostatočné sústredenie pri komunikáciu s partnerom alebo partnerkou často vedie k narušeniu vzťahu. Vznikajú nedorozumenia kvôli pocitu, že nám naša polovička nerozumie, alebo že my nerozumieme jej. Obyčajné konverzácie sa môžu javiť ako keď máme na mobile popri telefonáte zlý signál, kde slová síce vyslovujeme, ale bez toho, aby sa dostali do cieľa. To môže vyvolať konflikty a kaziť medziľudské vzťahy - nielen medzi partnermi.
Keď sa niekomu zverujeme s našili problémami, obavami ale aj radosťami, pravdepodobne nechceme, aby nás druhá strana počúvala "jedným uchom dovnútra, druhým von". Rovnako to platí aj pri mladých dospelých, ktorí často nie sú leniví, keď im ich okolie niečo hovorí. Iba sa skrátka nedokážu sústrediť na to, čo je s nimi komunikované.

Rozptýlenie môže mať výrazný vplyv aj na našu pracovnú produktivitu a úspech v škole. Keď stále preskakujeme od jednej úlohy k druhej, výsledkom je často len akési "povrchné" spracovanie informácií a nedostatočnej sústredenosti na kľúčové úlohy. Budete sa stále niečomu venovať, ale aj napriek tomu budete mať pocit, že nič nerobíte dostatočne - o tom bol už vyššie spomenutý multitasking. Často si práve náročnejšie obdobia v živote vyžadujú veľkú sústredenosť.

Je potrebné si uvedomiť, že keď sme nesústredení, stávame sa menej pozornými aj voči rizikám okolo nás. Možno si často ani neuvedomujeme, že svojou nepozornosťou ignorujeme bezpečnostné hrozby v bežnom živote. Myslím tým pozeranie do telefónu pri prechádzaní cez prechod pre chodcov, ako aj vodičov v cestnej premávke, ktorí sa pozerajú na svoj mobilný telefón a nie na cestu.
Ako sme si povedali, rozptýlenie môže byť aj v našej mysli, nemusia to byť podnety iba zvonku ale i zvnútra. Naučte sa venovať pozornosť iba jednej veci, ktorú robíte. Dotiahnite ju do konca a potom môžete prejsť na niečo iné. Úlohy, domáce práce, stretnutia s rodinou, priateľmi, myšlienky. Vzťahuje sa to úplne na všetko.

Nášmu fyzickému telu sa tiež nepáči neustály chaos, ktorému ho vystavujeme.. Tieto následky si vieme predstaviť ako bolesti chrbta, krku a hlavy ak dlhodobo v jednej polohe sledujeme televízor, počítač, mobil,.. Ak máme sedavé zamestnanie, urobme všetko preto, aby sa nám sedelo pohodlne a aby sme striktne dodržiavali prestávky kedy sa ponaťahujeme, poprechádzame, vyvetráme.

Mohlo by vás zaujímať, že ľuďom, ktorí trávia väčšinu času v interiéri, sa zhoršuje zrak oveľa skôr, ako tým, ktorí sa viac pohybujú vonku. Prečo? V byte či v dome máme všetko blízko. Netrénujeme oči aby sa pozerali do diaľky, a kvôli tomu lenivejú. Poprechádzajte sa, pozorujte vzdialené kopce. Popremýšľajme nad tým, ako ďaleko sú oblaky, ktoré vidíme na oblohe a aké sú v skutočnosti veľké.
Zaraďme do svojho života drobné rituály, ktoré pomáhajú telu a zároveň sú pohladením na duši.

Keď sú naše myšlienky v neustálom pohybe, môže to vytvoriť pocit  nespokojnosti a celkového nepokoja. Prichádza únava, strácame energiu a schopnosť sústrediť sa na dôležité úlohy. Prichádzajú psychické ťažkosti. Neustále rozptýlenie môže viesť dokonca až k neutíchajúcemu pocitu stresu a úzkostným poruchám.

Znova pripomínam, že v prípade, ak cítite, že sa nemáte dobre, predstavovali by ste si svoj život inak, ale sami ho neviete dať dokopy, mali by ste si ísť pokecať so psychológom. Keď nám naše telo dáva najavo nejaký problém, buďme za to vďační. Existujú mnohé fyzické aj psychické problémy, ktoré nie sú na pohľad viditeľné ani nebolia. Často nie je možné odhaliť ich samodiagnózou. Ak sa však jedná o "neporiadok" v našich pocitoch a myšlienkach, je našou zodpovednosťou to riešiť. V mnohých prípadoch sa stáva, že aj napriek tomu, že je telo v poriadku, mysel nás vie do oveľa, oveľa väčšej miery zhodiť na kolená.

°° Ako zlepšiť sústredenie

Teraz si povieme niekoĺko jednoduchých rád, ako zlepšiť svoju schopnosť sústrediť sa. Nejedná sa o zložité triky, a všetky ich môžeme začať praktikovať pri najbližšej príležitosti.

Začnite si vytvárať zoznam toho, čo chcete dosiahnuť. Napíšte si jasné ciele a termíny na ich dosiahnutie. Tým si určíte priority a dáte svojej mysli jasný príkaz. Nepíšte si: "Dokončiť článok". Napíšte si: "Dokončiť text článok do piatka do 14:00."

Často zvykneme používať vety ako: "Teraz na to nemám čas" alebo "Teraz toto musím dorobiť". Vyjadrujeme sa, akoby sme nemali kontrolu and tým, čo nás vyrušuje, dostávame sa do stresu.
Keď budeme používať vety ako "Teraz toto chcem dorobiť." alebo "Na toto si nájdem čas, až keď toto dokončím", pomáhame nielen nášmu mozgu (zadali sme si jasnú úlohu na čo sa CHCEME teraz sústrediť) ale vieme tak odradiť aj mnohé rozptyly - napríklad v podobe kolegov, ktorí majú málo práce a majú neustále nejaké otázky, ktorými nás rozptyľujú.
Jasným vyjadrením toho, čo nechceme, teda dávame našej mysli a okoliu signál o tom, čo sa od nej očakáva, a pomáhame jej koncentrovať sa.

Pri práci na dôležitých úlohách si odložte telefón mimo dosahu a vypnite všetky rušivé upozornenia. Keď máte vedľa seba papier a ceruzku, môžete si zapisovať myšlienky alebo nápady, ktoré vás napadnú, a udržať si tak sústredenie. V rozptýleniach od práce majú najmenšie skóre ľudia, ktorí robia manuálnu robotu, lebo - ako by povedali naši starí rodičia - nemajú na nič iné čas.

Ak pracujete z domu, skúste NEpracovať v úplnom tichu. V prípade, že sme v prostredí, kde počujeme aj svoj tlkot srdca, vie nás vyrušiť každý drobný podnet. Pustite si na Spotify alebo na Youtube napríklad zvuky mesta, dažďa, mora alebo kaviarne. Tieto zvuky vytvárajú príjemnú atmosféru a mnohým ľuďom veľmi pomáhajú s koncentráciou.
Snažte sa vyhnúť hudbe, ktorú dobre poznáte, alebo podcastom, ktoré vyžadujú sústredenie.

Podnikajte kroky, aby ste zlepšili produktivitu a kvalitu vašej práce.

°° Pár slov na záver

Čo myslíte, ako zrýchľujúci sa vývoj technológií ovplyvní našu schopnosť sústrediť sa v budúcnosti?

Nezabunite, že na sústredenie má vplyv aj to, čím mozog vyživujeme. Najväčšiu radosť mu robia zdravé tuky, pretože umožňujú telu využívať vitamíny rozpustné v tukoch (A, E, D a K). Základné info o vitamínoch nájdete v prehľadnom článku Vitamíny dôležité pre život.

Sústredenie je v našom chaotickom svete veľmi vzácne. Je to schopnosť, ktorú musíme chrániť a rozvíjať. Spýtajte sa sami seba: "Vnímate, čo čítate?" Máte vôbec pocit, že ste celým svojím srdcom a mysľou tu? Môže byť ťažké sa sústrediť, ale stojí to za to.

.

Ahojte! 💚