Ako pripraviť dredy na leto

umelecký archív @ivetar.s_blog

Už len pár dní a máme tu prvý letný deň. Dlhé horúce dni plné pražiaceho slnka, dovoleniek, festivalov a oddychu. Posledné mesiace (týždne) pred začiatkom leta sa mnohí zameriavajú na zmeny zovňajšku týkajúce sa postavy. Niektorí zase navštevujú solárium, aby nevyšli na kúpalisko, pláž alebo pri jazero ako Snehulienky a Snehuliaci. Premýšľali ste ale nad tým, ako naložíte v lete s vašimi dredami?
V letnom ošiali si málokedy uvedomujeme, ako veľmi trpia naše vlasy. Už v predchádzajúcich článkoch o starostlivosti o dredy som písala o tom, ako často si poškodzujeme vlasy a ani si to neuvedomujeme. Vlasy sú našou súčasťou, ale necítime bolesť, ak im ubližujeme. Ak to prepískneme, nezostáva nám nič iné, iba pozerať sa do zrkadla na to, ako sme zanedbali starostlivosť a čaká nás rekonvalescenčná kúra..
V článku si prečítate o tom, ako pripraviť dredy na leto a tešiť sa z pekného a zdravého účesu.

Nezáleží na tom, či máte vlasy zadredené alebo nie. Stále sú to vlasy, a (nielen) letné slnko ich vie poriadne poškodiť. Preto si dajte záležať na tom, aby ste ich na záťaž, ktorej budú vystavené počas letných mesiacov, poriadne pripravili.

Čím lepšie sa o dredy postaráte pred sezónou, tým menej starostlivosti budú potrebovať na konci leta - tak jednoduché to je.

°° Vitamíny

Či je leto alebo akékoľvek iné obdobie, kvalita vlasov ukazuje to, ako sa staráme o svoje zdravie. Nielen z vonku ale aj zvnútra. Na úvod si preto povieme o potravinách, ktoré pomáhajú naše vlasy posilniť a zachovajú ich zdravý vzhľad.

Treba si uvedomiť, že dredy sú trocha iný typ účesu, ale stále sú to vlasy. Prvé, čo si na dredoch môžeme všimnúť - čo sa týka ich kvality - je strata lesku. Lesk je znakom zdravých vlasov. Ak svoj lesk strácajú, sú fádne, "nudné", znamená to, že im niečo chýba alebo ich vystavujeme podmienkam, ktoré ich oslabujú.

Dajte si preto záležať na tom, aby ste im dodávali živiny aj prostredníctvom stravy. Potraviny, ktorým sa vaše vlasy potešia, sú zdravé tuky. Tie obsahujú orechy, semienka, fazuľa, šošovica, slivky, hrozienka. Orechy, slivky, hrozienka aj iné druhy čerstvého ovocia si môžete pridať napríklad do raňajkových ovsených vločiek. Nemusíte ich jesť každý deň horibilné množstvá. Kúpte si tieto potraviny a pridajte párkrát týždenne do svojho jedálnička.

V prípade, že chcete dať vlasom väčšie množstvá vitamínov, môžete si kúpiť vitamíny v kapsulovej forme. Zamerajte sa na vitamín B3, B9, D, C, jód, železo, kyselinu listová, selén, omega 3 mastné kyseliny, magnézium a proteín. Ak chcete doplniť tieto vitamíny vo forme potravín, v článku Vitamíny dôležité pre život nájdete podrobnejšie informácie o tom, v akých potravinách jednotlivé vitamíny nájdete. V lekárňach kúpite aj vitamíny určené priamo na vlasy. Vlasy, ktoré sú posilnené zvnútra lepšie zvládajú "útoky" vonkajších vplyvov.

°° Čistenie dredov

Pred letom je dobré spraviť si jednoduchú očistnú kúru. Vlasy budú zdravšie, pokožka hlavy sa nadýchne a celý účes bude celkovo čistejší. Očistnú kúru je dobré robiť pred dorábkou, pretože každým umývaním sa dredy postrapatia - a pri tejto kúre to platí dvojnásobne.

°° Dorábka dredov

Pred dovolenkou alebo obdobím, kedy nebudete môcť venovať dredom zvýšenú pozornosť sa zbavte starostí s nadmerným zachlpovaním a dredy si dorobte alebo si ich nechajte dorobiť.

Čisté a upravené dredy oceníte aj vtedy, keď sa uvidíte na fotkách. Nejde o to, či si dávate veľmi záležať na tom, ako vyzeráte - čisté vlasy sú znakom toho, že sa o seba staráte a ste zdraví. Zamotané strapaté chuchvalce dredov plné lupín nepôsobia ani zdravo ani vábne. Možno tak pre nejaký hmyz..

°° Vlasová kozmetika na dredy

Výrobcovia šampónov na nezadredené vlasy ponúkajú mnohé ochranné olejčeky, kondicionéry aj šampóny, ktoré majú ochranný faktor proti účinkom slnečných lúčov. Ak si však pamätáte, v článku o tom, ako si umývať dredy som písala, že šampóny s mnohými pridanými látkami nie je dobré používať na dredy. Ako teda ochrániť pred slnkom zadredené vlasy?

° Suchá pokožka hlavy

V prvom rade: Slnko vlasovú pokožku vysušuje. Ak vás pokožka na hlave škriabe, zaobstarajte si brezovú vodičku. Nie je to žiadna drahá sranda a kúpite ju takmer v každej drogérii. Na leto je najlepšia taká brezová voda, ktorá je určená na suché vlasy.

Neškriabte sa! Je vysoko pravdepodobné, že si tak vytvoríte lupiny, ktoré sa vám potom zamotajú do dredov. Lupiny v dredoch sú základom pre ďalšie nečistoty a vlasy vo vnútri dredov sa kvôli nim ľahko zničia.

Brezovú vodičku si môžete dať do menšej fľaštičky s rozprašovačom a keď budete cítiť, že hlava vás škriabe, nastriekajte si ju na hlavu.

brezovú vodičku na suché vlasy kúpite aj v dm drogérii

° Suché vlasy

Pre všetky typy vlasov je kombinácia slnka, vetra a chlórovej alebo slanej vody naozaj zničujúca. Je úplne jedno, či máte vlasy krátke, dlhé, husté, redšie, pevné, slabšie, zadredené alebo nezadredené. Predovšetkým, ak máte zničené končeky vlasov alebo suché vlasy vo všeobecnosti, venujte im poriadnu starostlivosť.

V obchodoch nájdete mnohé druhy šampónov, olejov a sprejov na vlasy, ale nie všetky sú vhodné aj na dredy. Zložky týchto prípravkov sa môžu v dredoch usadzovať a spôsobovať živnú pôdu pre ďalšie nečistoty.

Ak máte končeky dredov neukončené - to znamená, že máte na koncoch dredov voľné vlasy, osobne odporúčam ošetrovať končeky jemnou vrstvou ricínového oleja rozotretého v dlaniach. Najlacnejší variant ricínového oleja kúpite v lekárni.

Zvyšok vlasov najlepšie ochránite ochranným sprejom s UV filtrom a predovšetkým pokrývkou hlavy. Ak chcete vlasy poriadne chrániť, zaobstarajte si aj slamený klobúk. Ten je priedušný, ľahký a zároveň vlasy ochráni. A ak si zoženiete väčší klobúk, pred spálením vám ochráni aj ramená, čelo a nos.

° Účes

Ak sa chystáte vykonávať aktivity, pri ktorých sa budete pohybovať v prachu, piesku alebo na inak znečistených miestach, vlasy si dajte do copu alebo ich zviažte šatkou.

Účesy, ktoré budete nosiť, si môžete vyskúšať vopred a tiež si zaobstarať šatky alebo šilty a vymyslieť si k nim účesy, ktoré vlasy budú držať pekne pokope.

Viac o účesoch z dredov, ktoré sú ideálne na leto, si povieme v niektorom z ďalších článkov v kategórii DREADY.

°° Pár slov na záver

° Ak si nechcete namáčať vlasy do vody, zaobstarajte si šatky alebo elastické gumy do vlasov. Kúpiť sa dajú napríklad v športových obchodoch. Keď si urobíte drdol na vrchu na hlave, šatka a guma udržia vlasy okolo tváre pekne na mieste.

° Účesy, ktoré plánujete nosiť počas leta, si z vlasov vopred vyskúšajte spraviť doma.

° Možno by vám napadlo, že môžete vlasy ochrániť opaľovacím krémom. Na zadredené aj nezadredené vlasy ale krémy nepoužívajte. Existuje veľa výrobkov, ktoré sú priamo na vlasy a ochrana je rovnaká, ako keď na telo použijete opaľovací krém alebo olej.

° Ak si plánujete dať spraviť dredy iba na leto, radšej si nechajte pripliesť falošné dredy, než tvoriť dredy z vlastných vlasov, ktoré budete potom chcieť rozpletať. Vlasy budú po lete menej poškodené.

° Keď si budete kupovať ochranný sprej na vlasy, informujte sa, či neobsahuje zložky podobné kondicionéru. Tie by mohli dredy zbytočne zjemniť, postrapatiť.

° Ak sa chystáte namáčať dredy do bazéna alebo do mora, namočte si ich predtým do sladkej vody. Prečo? Tak zabránite nasiaknutiu chlórovej alebo slanej vody do dredov, ktorá ich vie zvnútra parádne poškodiť.

° Vyberajte si takú vlasovú kozmetiku, ktorá nezaťaží vlasy a ich zvyšky sa nebudú usádzať vo vnútri v dredoch.

Ak máte otázky, na ktoré ste nenašli odpovede v tomto článku, napíšte mi a vytvorím na túto tému doplňujúce príbehy na Instagram a Facebook :).

Všetkým prajem krásne leto! Trávte čas s tými, na ktorých vám najviac záleží a starajte sa nielen o časti tela, ktoré cítia bolesť, ale aj o vlasy, ktoré môžete poškodiť bez toho, aby ste si to vôbec uvedomovali.

Ahojte💚