Ako sa umývajú dredy a ako ich hĺbkovo vyčistiť

umelecký archív @ivetar.s_blog

Voči dredom sa objavujú mnohé predsudky kvôli hygienickým návykom niektorých ľudí, ktorí ich majú na hlave. Nemusíme však dlho premýšľať a uvedomíme si, že je úplne jedno, aký účes máme na hlave - ak sa oň nestaráme, vyzerá zanedbane, špinavo a nie príliš zdravo.
O tom, ako sa o dredy starať aj nestarať a ako na jednoduché, domáce lacné hĺbkové čistenie, píšem v dnešnom článku.

°° Sú dredy špinavý účes?

Ako som už napísala v úvode, dredy môžu byť čistý alebo špinavý účes - rovnako, ako nezadredené vlasy. Všetko závisí iba na tom, akú starostlivosť im nositeľ poskytuje. Veľakrát som videla - pardon za výraz - hnusné a smradľavé vlasy, a rovnako tak je to aj s dredami. Naopak, videla som krásne vlasy a aj kvalitné, lesklé a upravené dredy. Všetko teda závisí od majiteľa a od jeho starostlivosti.

Ak zvažujete zadredenie vlasov, myslite do budúcna - dredy nie sú účes na jeden týždeň - pokiaľ ich teda neplánujete po týždni rozčesať alebo ostrihať.

Zamyslite sa nad niekoľkými otázkami, napríklad: Aká je vaša práca? Aká je kvalita vašich vlasov a vlasovej pokožky? Pohybujete sa často na miestach, kde je veľa prachu? Potíte sa veľmi? Cvičíte?
Ak si na niektorú (niektoré alebo všetky) otázky odpovedali kladne, neznamená to automaticky, že nie ste vhodným kandidátom na dredy. Ak si však plánujete udržať čistý účes a kvalitné vlasy, mali by ste rátať s tým, že starostlivosť o dredy nebude zahŕňať umývanie iba raz za 1-2 týždne. Častejšie umývanie má za následok rýchlejšie strapatenie a ak chcete, aby boli vlasy nielen čisté ale aj upravené, znamená to častejšie dorábky. Máte na to zručnosti/čas/financie?

Ak si dávate vlasy zadrediť preto, aby ste sa nemuseli o vlasy starať, zvážte, či sa dokážete postarať o dredy. Zanedbaná starostlivosť o (akékoľvek) vlasy vedie nielen k strate vlasov ale aj ďalším zdravotným problémom.

°° Čím si umyť dredy

Dám vám takú malú veľkú radu: Predtým, ako sa rozhodnete dať si zadrediť vlasy, začnite používať šampón, ktorý máte v pláne používať na dredy. Vlasová pokožka si tak zvykne na zmenu. Tak pre ňu nebude záťažou váha dredov plus nový šampón.

Ja na umývanie dreadov používam najčastejšie obyčajný šampón, ako je žihľavový alebo brezový, no existujú aj šampóny určené priamo na dready, ktoré sú vyrábané pod značkami, ako je DollyLocks, alebo Roots. Stačí sa trocha pohrabať na internete a určite nájdete niekoľko možností a veľa recenzií.

Na dready je najlepšie používať šampón, ktorý neobsahuje nijaké silikóny a sulfáty. To sú látky, ktoré obaľujú každý vlas a tento stav je dlhodobý. Na vlasoch držia nielen počas umytia, ale aj po ňom. Tieto látky robia vlasy krásne a lesklé. Nájdeme ich presne v tých šampónoch, o ktorých hovoria v reklamách, že zacelia poškodené vlasy a rozštiepené končeky. S dreadmi sa však týmto šampónom vyvarujte. Silikóny a sulfáty sa držia vo vnútri v dredoch a tvoria niečo ako lepivú hmotu, do ktorej sa zachytáva prach a všetky nečistoty. Tá sa následne ťažko vymýva a vznikajú prachové chuchvalce. Lepkavé.

Predstaviť si to môžete, ako keby ste si mega natupírovali vlasy, nastriekali do tej hrče lak na vlasy a nechali niekoľko dní. Nie je to o tom, že vlasy vnútri stvrdnú, ale budú ulepené, a to samozrejme nikto nechce.

°° Ako si umyť dredy

Dredy si môžete umyť tak, ako vám to vyhovuje. Môžete si ich umyť v sprchovom kúte, vo vani alebo aj vonku.

Videla som jednu slečnu, ktorá si napustila vaňu, pridala do nej všelijaké esenciálne oleje a kvetinky a v nej si vlasy "vypláchala" - tak, ako to kedysi robili naše babičky a prababičky s prádlom. Takýto štýl "umývania" odporúčam iba vtedy, ak ich nepotrebujete nejako veľmi vyumývať. Z môjho pohľadu je to v prvom rade zbytočné míňanie vody a zbytočné plákanie dredov v nečistotách, ktoré z nich v prvom rade chceme vymyť..
Na druhú stranu sa to oplatí tým, ktorí si umývajú vlasy raz do týždňa a nemajú ich takmer vôbec znečistené. V obidvoch prípadoch ale platí, že míňate zbytočne veľa vody.. A načo..?

Keď som ešte bývala u našich, umývala som si dredy nad vaňou a teraz v sprchovom kúte. Sprchový kút máme dosť veľký, takže sedím na podlahe a sprchovaciu hlavicu mám namierenú na hlavu zozadu. Toto je systém, ktorým si umývam dredy iba preto, že nemám veľmi špinavé vlasy a nemusím tam sedieť pol hodinu. Ide mi predovšetkým o to umyť pokožku hlavy a na rýchlo zmyť dredy po dĺžke.

Najlepším spôsobom, ako si ale dredy umyť je rozhodne v lete, vonku v lavóri alebo vo väčšom kýbli. Predovšetkým v prípade, že sú dredy dlhé (dlhšie), toto je veľmi dobrý spôsob.

Postup

Vlasy najskôr namočte do vody/vysprchujte. Použite množstvo šampónu veľkosti vlašského orecha. Prevažnú časť šampónu vmasírujete do vlasovej pokožky a zbytok peny zo šampónu stiahnite po dĺžke dredov.

Ak máte vlasy prachové, hlinové, neviemaké, poriadne sa venujte každému dredu. Masírujte ho a vytláčajte z neho prebytočný šampón (farbu), až pokým prestane peniť. Niekedy ľudia radia umývať si vlasy: 2x šampónom (namokriť/šampón/namokriť/šampón/zmyť). Ja si dávam šampón raz a potom ho zhruba 1o minút studenou vodou vymývam z vlasov.

Niekomu by mohla samozrejme studená voda vadiť, ja som si však zvykla a nepíšem o teplote vody, kedy vám zo sprchovej hlavice padajú na hlavu kocky ľadu :). Dôvod je, že studenou vodou vlasy stvrdnú, čím je teplejšia, tým sú vlasy poddajnejšie a ľahko sa štiepia a ničia.

Z vlasov vyžmýkame vodu tak, ako keď žmýkate v rukách premočené tričko, dokedy sa nám nepodarí zbaviť sa väčšiny vody uzamknutej vnútri.

Nasleduje sušenie:

- v lete vonku;
- v chladných mesiacoch najskôr uterák (ja ho po asi 2 minútach vymením za ďalší, suchý). Vlasy v uteráku vystískam, nešúcham. Za ďalšie 2-3 minútky dám uterák dolu a suším fénom z diaľky asi 3o cm. Neprikladajte fén blízko ku hlave. Teplý vzduch ničí dredy rovnako tak, ako ubližuje normálnym vlasom. Tým, že sú zadredené, sa vnútri v drede pôsobením horúceho vzduchu zvyšuje teplota ešte viac. Netrápte svoje vlasy. To, že vy necítite bolesť, keď ich striháte a umývate horúcou vodou neznamená, že to na ne nemá žiadny vplyv, práve naopak.

Keď v zimných mesiacoch suším vlasy doma (vnútri), tak mám na ramenách a chrbte prehodený uterák, aby som nemala vlhké tričko/sveter. Z domu sa snažím vychádzať až vtedy, keď som si istá, že sú vlasy úplne suché.

°° Ako často si umývať dredy

Je pravda, že dready sa nemusia umývať tak často ale záleží od človeka k človeku. Niektorí pracujú v prašných podmienkach a nemôžu si dovoliť umyť si vlasy iba raz za 4 týždne - ale stretla som sa aj s tým. Pretože tak, ako ľudia s nezadredenými vlasmi, každý máme iný typ vlasov a vlasovej pokožky.

Je to v podstate to isté, ako s nezadredenými vlasmi: Určite poznáte človeka, ktorý nemá dredy, ale stačí mu umyť si vlasy 1-2 krát do týždňa ale aj takého, ktorý si umýva vlasy každý deň. To, ako často si budete teda umývať dredy, záleží od mnohých faktorov.

°° Ako si dredy vyčistiť do hĺbky

Nijaké drahé šampóny ani “čistiace prostriedky” na dredy pri tomto čistení nebudete potrebovať. Môžete samozrejme investovať do drahších šampónov, ktoré sľubujú vyčistenie dreadov. Osobne som takýto šampón ani špeciálne ‘čistítko’ na dredy nikdy nemala. Vôbec nie som proti, iba som toho názoru, že keď to nemusí stáť majland a máme alternatívu s rovnakým účinkom, nemá zmysel investovať zbytočné peniaze.

Aj v dedinskej Jednote kúpite 2 veci, ktoré budete potrebovať: sódu bikarbónu a jablčný ocot. Rovnako, ako ingrediencie aj postup pri čistení je úplne jednoduchý.

Najskôr si vlasy opláchneme vodou aby boli dostatočne mokré. Do rúk si naberáme sódu bikarbónu a masírujeme ju do vlhkých vlasov po celej dĺžke. Malo by jej byť toľko, aby vyšla na každý dred. Sódu nanášame iba na dredy, nie na pokožku hlavy.

Keď sú všetky dredy "obalené" v sóde, prepláchneme ich octom. Spojením sódy bikarbóny a octu vznikne reakcia, ktorá ´vyšumí´ nečistoty aj z hĺbky dreadov.

Presne z tohto dôvodu by sa nemala sóda nanášať priamo na pokožku. Reakcia by mohla hlavne pri citlivej pokožke hlavu podráždiť. Spomeniem za seba, že aj keď sa mi táto kombinácia - sóda a ocot - dostali rovno na hlavu, nijaká negatívna reakcia nenastala. To som ale ja, je to individuálne - vaša hlava nie je moja a naopak.

Nakoniec túto "zmes" z vlasov dobre vypláchneme čistou vodou a necháme voľne uschnúť. Vlasy budú vďaka octu lesklejšie a vďaka kombinácii so sódou bikarbónou čisté zvonku aj zvnútra. Vlasy vám od octu nebudú po uschnutí smrdieť, nebojte.

°° Pár slov na záver

Dredy sú účes, ktorý pri riadnej starostlivosti vydrží dlhé desaťročia. Je iba na nás, ako sa k starostlivosti postavíme. Je veľmi jednoduché zanedbávať vlasy, keď ich výzor nemusíme riešiť každý deň. Zobudíme sa, dredy zachomleme do nejakého ledabolo copu a účes vyzerá dobre.

Platí to však iba v prípade, že sa o vlasy riadne staráme a dodávame im potrebnú starostlivosť. Starajme sa o naše dredy tak, aby sme mali na hlave skutočnú korunu krásy a nie smetisko. Nevzhľadný neudržiavaný účes rozhodne nie je pointou toho, prečo už v 2. tisícročí pred naším letopočtom ľudia dredy nosili.

Ak potrebujete s niečim ohľadne dredov poradiť - či už sa to týka umývania, čistenia alebo čohokoľvek iného, som tu pre vás :) . V prípade, že by ste dredy chceli vyrobiť alebo opraviť a potrebujete viac informácií, nájdete ich v článku "Informácie o službe".

A samozrejme, ak máte okolo seba ľudí, ktorých zaujíma odpoveď na otázky ohľadne čistenia a umývania dredov, budem rada, ak s nimi tento článok budete zdieľať. Ďakujem! :)


Ahojte💚