Sú dready skutočne (ne)náročný účes?

umelecký archív @lady_if

Napadlo vám niekedy, že dredy môžu byť účes rovnako - ak nie viac - náročný v porovnaní s nezadredenými vlasmi? Niekedy tomu nasvedčujú dredaté kreácie, ktoré na hlave nosia ľudia, ktorí sa o ne nevedia postarať. Vo väčšine prípadov je našťastie účes upravený tak, ako má, a vyzerá zaujímavo.
Veľa ľudí a dokonca aj majiteľov dredov si myslí, že o dredy sa netreba starať pretože si žijú vlastným životom a jediné, čo musia urobiť, je umyť ich raz za čas a raz za pol roka ich nechať niekomu dorobiť.
Nie je to ale úplne také jednoduché, lebo ak starostlivosť o dredy zanedbáte, môžete mať o pár rokov na hlave niečo, čo pripomína skládku - aj s jej "vôňou".
V tomto článku si prečítate o dredoch a ich starostlivosti: každodennej, každotýždennej aj každomesačnej. Tiež si povieme niečo o tom, ako sa o ne starať v jednotlivých ročných obdobiach.

.

archív @lady_if

°° Prebúdzame sa s dredami

Každé ráno si nájdite aspoň 5 minút času, kedy si hneď po prebudení porozdeľujete dredy. Čo to znamená?

Dredy sa pri koreňoch pri zanedbaní zrastajú k sebe - vlásky z jedného dredu sa ľahko pri pohybe zamotajú do druhého.

Ak to časovo nestíhate každý deň, nič sa nedeje. Minimálne raz za týždeň však obetujte pár minút. Poteší to pri najbližšej dorábke nielen dreadmakera ale aj vás - nebudete musieť trpieť bolestivé ťahanie, ktoré bez ohľadu na pohlavie a “drsný výraz” zdvíha všetkýchz kresla.

°° Kam idem s dredami

Dredy maju byť upravené rovnako, ako nezadredené vlasy. Nielen na pohľad sú potom krajšie, je to aj zdravšie. Chuchvalce nedorobených dredov, o ktoré sa majiteľ dlhodobo nestará, zabraňujú pokožke hlavy dýchať. Vlasová pokožka sa potom rýchlejšie mastí, vznikajú lupiny (suché aj mastné) a neustálym škrabaním sa tvoria chrasty.

Pokožka teda musí dýchať, aby mohla čistá a tým pádom aj zdravá.

°°Každodenné činnosti s dredami

Kamkoľvek sa chystáte, upravte si vlasy. Ak sa vám do toho nechce, často môžete samých seba ľahko presvedčiť, keď sa ihneď po prebudení pozriete na vlasy do zrkadla alebo si odfotíte zadnú časť hlavy. Ste strapatí? Dredy sú uložené na hlave tak, že tvoria "pleš"? Nejaký dred odstáva od hlavy..? Tak budete vedieť, akú chybičku treba vyriešiť. Strapaté, neupravené vlasy vo mne vždy evokujú niečo špinavé a nevzhľadné.

Predstavte si, že za vami niekto sedí v autobuse. Čo vidí?

Tieto rady nemajú nič spoločné s predsudkami - pretože mastné, povyťahované cámy vlasov z dredov a lupiny sú znakom, že sa o seba nestaráte a máte problém, ktorý neriešite.

TIPY:

• Nerobte si účes pri ktorom vám po predklone budú dready padať do tváre. Ak sa totiž chystáte napríklad niekam na obed, dredy vám budú otravne zvadzať, poprípade si ich namočíte aj do polievky a bude vás to pekne otravovať.

• Ak máte dredy dlhšie ako po ramená, často sa stane, že ak si cez rameno prehodíte tašku, kabelku, batoh, ramienko tašky ľahko dredy pricvikne a sami seba potom pošticujete.. Potiahnete tak nie len niekoľko vlasov, ale niekoľko dredov. Opatrne.

Kto má dredy dlhšie ako po plecia, nemusí byť problémom nijaká činnosť, ale s rastúcimi vlasmi narastá aj opatrnosť. K tomu uvediem ako príklad obliekanie sa.

V jednom článku som už písala o tom, že kvalitu dredov poškodzuje časté robenie copu s gumičkou. Rovnako tak dredy oslabuje každodenné prevliekanie oblečenia cez hlavu.

Jednoduchým riešením je spraviť si pred vyzliekaním/obliekaním na hlave drdol, ktorý vlasy podrží na mieste. Možno si poviete, že to je banalita, no keď si predstavíte, že sa prezliekate niekoľko krát denne, potom si uvedomíte koľkokrát je to za týždeň, mesiac,..

Je to za mesiac ako niekoľko minútové šúchanie si dredov do všetkých smerov. Takým prístupom je jasné, že dredy budete mať za chvíľku strapaté a vlasy sa z nich ľahko povyťahujú. Dred sa oslabuje a je nutné ísť na dorábku skôr.

Facebook: Lukáš

°° Spánok s dredami

Spánok je prvé noci po vytvorení a prvé noci po dorábke dredov nepohodlný. Dredy sú po vytvorení na hlave buď niečo nové alebo tuhšie, väčšinou utiahnuté natesno ku hlave a preto sa vám nepohodlne leží. Keď kúsok od hlavy odrastú, hneď sa vám bude lepšie spať. Netrvá to tak dlho a neviem, ak ostatní dreadmakeri, ale po mojej dorábke máte nepohodlie v posteli dva, maximálne tri dni.

Počas spánku sa dredy šúchajú o vankúš - človek s v priemere pohne na posteli až 7o x za noc! Preto je ráno také dôležité skontrolovať, či sa veľmi nepomotali. Počas dňa je práve spánok najvýraznejšie šúchanie/opieranie si hlavy a tým aj strapatenie dredov.

Aby ste dredy (všeobecne vlasy) čo najmenej počas spánku poškodili, odporúča sa spať na saténovej návliečke. Nezabúdajte, že napríklad aj spanie s mokrými dredmi tiež nie je najzdravšie ani pre naše telo, ani pre vlasy a ani pre pokožku hlavy.

O tom, prečo nie je vhodné spať s mokrou hlavou som písala v prvom článku o dredoch, v časti čomu sa vyvarovať .

Ak máte dlhé dredy, môžete si na ne počas spánku ľahnúť a nepríjemne sa potiahnuť. Toto sa netýka iba dredov ale dlhých vlasov všeobecne. Aby bol spánok o niečo pohodlnejší, môžete si urobiť jednoduchý cop s gumičkou, ktorá nebude príliš utiahnutá. Niektorým ľuďom vlasy stačí "hodiť" nad hlavu, čo je napríklad pohodlné nielen vtedy, keď nemáte nové alebo čerstvo dorobené dredy ale kedykoľvek.

No a niekto používa "návleky" na dredy, ktoré si navlečie na hlavu a dredy sa tak pohybujú v spánku iba minimálne.

°° Pravidelná starostlivosť v našich rukách

Nikdy nie je na škodu nájsť si čas dredy prezrieť, upraviť, osviežiť. Nájdite si čas na rozdeľovanie zrastov, umývanie ale aj čas na riadne vysušenie. Čo robiť s dredami raz za týždeň, raz za mesiac a ako si určiť čas dorábky?

° Raz za týždeň

Minimálne raz za týždeň si dredy rozdeľujte. Úplne ideálne je robiť to každý deň aspoň pár minút. Občas tomu pripojte šúľanie medzi dlaňami - tak sa k dredu "pritisnú" najmenšie vlásky ktoré vytŕčajú. Ak na to zabúdate alebo sa vám nechce, zaraďte to do rutiny, ktorú vykonávate pravidelne. Pozeráte večer film? Čakáte, dokedy sa vám zohreje jedlo v mikrovlnke? Chodíte na prechádzku lesom? Využite príležitosť, keď máte voľné ruky a venujte sa vašim vlasom.

° Raz za mesiac

Raz mesačne je dobré spraviť si niekoľko-minútovú masáž hlavy. Porozdeľujete tak lepšie dredy od seba, pokožka hlavy bude rozmaznaná - berte to ako vďaku pokožke hlavy za to, že celý mesiac zvládala takú záťaž. Dredy sú skrátka iný účes a je potrebné k nemu tak aj pristupovať.

K takejto mesačnej masáži je fajn pridať aj nejaký vlasový olej, ktorým sa poďakujete vlasovej pokožke ešte viac.

Raz za 3-4 mesiace až pol roka

V rozmedzí 3-4 mesiacov by ste si mali spraviť hĺbkové čistenie. Samozrejme, to je tiež individuálna "aktivita", pretože ak máte ufúľanú prácu, výraznejšie sa potíte alebo ste boli na festivale, kde ste sa váľali v bahne, dredy je potrené čistiť pokojne aj každý mesiac. Myslite na to, že sa vlasy po hĺbkovom čistení postrapatia viac v porovnaní s obyčajným umytím šampónpm. Ak vám to veľmi prekáža, naplánujte si hĺbkové čistenie niekoľko dní pred dorábkou.  

Dredy je v priemere najlepšie nechať dorábať raz za 3-6 mesiacov. Samozrejme toto rozpätie je veľmi individuálne a závisí od typu vlasov, manipulácie s dredmi ale aj na zamestnaní.

.

To, ako často umývať dredy som nezahrnula do ani jednej možnosti, pretože záleží:
- akej kvality máte vlasy
- v akom prostredí pracujete
- či sa vám vlasy často mastia
- či máte pokožku hlavy suchú a s lupinami.

Niekomu stačí umyť si dredy raz za 2 týždne, iní ich umývajú každé 3 dni.

Instagram: Dominik

°° Ročné obdobia

Žijeme v oblasti, kde sa striedajú ročné obdobia a tomu sú prispôsobené aj naše organizmy. V lete sa obliekame menej, pokožku si chránime krémami a olejmi proti UV žiareniu, v zime sa zase chránime vrstvami oblečenia. Chrániť treba dostatočne nie len našu pokožku, ale aj "to, čo z nás rastie", ale bolesť pri poškodení týchto častí necítime - a to sú vlasy, chlpy, nechty.

Ako sa teda postarať o dredy počas meniacich sa ročných období?

° Jar

Tak, ako sa na jar prebúdza príroda, aj naše telo je vyvinuté tak, aby sa v ňom prebúdzali sily po zime. Nielen počas zimy ale tiež na jej konci je dôležité o dredy sa postarať.

Počasie je často klamlivé a spoza oblakov sa na nás vyškiera niečo, čomu ja hovorím "zubaté slniečko". Je to slnko, ktoré jasne svieti ale nehreje. Aj počas jari bývajú ešte stále chladné dni a večery, tak myslite aj na svoje vlasy. Ak je už o pár stupňov teplejšie, nemusíte nosiť pletenú čiapku, vymeniť ju môžete za čiapku z hrubšej látky alebo za čiapku z teplákoviny.

Pokrievka hlavy chráni vlasy nielen pred chladným vzduchom, ale aj pred vlhkosťou, ktorá je na jar v ovzduší častá.

Najdôležitejšia je vždy aj tak pokožka hlavy. Ak nebude v poriadku, vlasy, ktoré z nej vyrastajú, nebudú kvalitné.

° Leto

Leto je najnáročnejšie obdobie pre vlasy všeobecne. Slnko vyťahuje z vlasov farbu (aj prirodzenú), vysúša ich, spaľuje pokožku hlavy a tým ju vystavuje stresu. Vždy je preto dobré mať pokrývku hlavy, ktorá vám najviac vyhovuje.

Na dredy existujú rôzne olejčeky ktoré v lete vlasy chránia rovnako, ako vaše telo chráni opaľovací krém. Okrem toho je na mieste si zaobstarať alebo vyrobiť osviežujúce spreje, ktorým sa poteší vlasová pokožka.

Klobúčik, šatka, šiltovka.. Nezabúdajte na tieto kúsky oblečenia ak idete na pláž, do záhrady, na prechádzku, na festival, turistiku, ale aj na pole. Pokožka hlavy by sa v nich nemala potiť a zaroveň by mala byť ochránená pred priamymi slnečnými lúčmi.

° Jeseň

Po vyčerpávajúcom lete je potrebné vlasom dodať poriadnu dávku vitamínov a starostlivosti.

A, B, C, D, E, želeo, selén, zinok. Všetky tieto vitamíny sú pre vlasy prospešné. Zaraďte ich do jedálnička, vlasy sa vám rozhodne poďakujú.

Informácie o potravinách, v ktorých sa nachádzajú spomenuté vitamíny, nájdete v článku Vitamíny dôležité pre život a tiež v článku o vegánstve na tému Čo jesť, aby sme prežili.

Vlasy majú vo všeobecnosti lepšiu kvalitu, keď sú v mierne chladnejšom prostredí. Na jeseň preto prichádza ich "odpočinok" po horúcom lete.

° Zima

Ďalším náročným obdobím je zima. Začiatok a koniec zimy nie sú pre vlasy také náročné, ako keď sú silné mrazy. Počas mrazov je vždy dobré mať dredy pod čiapkou. Ak ich máte dlhšie, oblečte si na ne bundu, na hlavu nasaďte čiapku a budú v teple chránené od mrazu a prípadnej vlhkosti, ktorá sa počas vlhkých a studených zimných dní ľahko "zavŕta do dredu".

Keď sa dredy vystavujú zime, budú studené z vnútra, z vonku, a to ich výrazne poškodzuje - vlasy sa lámu, pri dorábke sa potom trhajú (praskajú), jednoduchšie sa postrapatia a v niektorých miestach sa stenšujú.

Je dôležité naplánovať si umývanie vlasov počas zimy v dňoch, kedy budete mať istotu, že s mokrou hlavou nikam nepôjdete. A to nielen pre vaše dredoy, ale aj pre vaše zdravie.

archív: Darken

°° Pár slov na záver

Ako som už v jednom článku o dredoch spomenula: To, že necítite bolesť, keď sú vaše vlasy poškodené, neznamená, že ich nejakým spôsobom neničíte.

Dredy sú vaše vlasy, sú vašou súčasťou. Pozerajte sa na ne tak, ako na prst, ruku, alebo akúkoľvek inú končatinu, ktorá z vás vyrastá. Je na mieste sa o ne starať rovnako, ako aj o zvyšok tela.

Nezanedbávajte ich - chránia vám hlavu pred vonkajšími vplyvmi a uvedomte si, že pri nesprávnej starostlivosti a ingorovaní niektorých problémov vám môžu začať vlasy rednúť vo veľmi skorom veku.

Akonáhle uvidíte nejaké zmeny, ktoré by vás mohli znepokojovať, je najdôležitejšie ich čo najskôr riešiť.

Pravidelná údržba vám zabezpečí pevné, kvalitné vlasy a budete hrdo kráčať svetom s vašimi krásnymi dreadmi.

Ahojte💚

archív @lady_if