Osviežujúce spreje na dredy aj nezadredené vlasy

umelecký archív @ivetar.s_blog

V článku ti predstavím 3 recepty na kozmetiku, ktorú tvoje vlasy počas leta určite ocenia. Sú to 3 osviežujúce spreje, ktoré si jednoducho vytvoríš doma.
Obsahujú ingrediencie, ktoré nie je komplikované zohnať - a možno ich máš doma už teraz.
Poďme na to! :)

°° Upokojujúci hydratačný sprej na vlasy

° Čo potrebuješ

- 1 šálka destilovanej vody

- 2 lyžice aloe vera gelu

- 10 kvapiek esenciálneho oleja podľa tvojej voľby (napríklad levanduľa, mäta, citrusové vône - skrátka to, čo ti voní :))

° Ako na to

V malej fľaštičke alebo rozprašovači zmiešaj destilovanú vodu a aloe vera gél a pridaj 10 kvapiek esenciálneho oleja, ktorý si si vybral/a.

Aloe vera je upokojujúca prísada, ktorá pomáha udržiavať vlasy hydratované. Esenciálne oleje zase pridávajú príjemnú vôňu a majú aj ďalšie výhody pre vlasy a pokožku hlavy. Napríklad levanduľový olej má upokojujúce vlastnosti, mätový olej osviežuje a citrusové oleje dodávajú energizujúci efekt - vlasy vám "prebudí". Vyber si ten, ktorý ti najviac vyhovuje a ber ohľad aj na to, aby spĺňal potreby práve tvojej vlasovej pokožky.

Zmes riadne pretrep, aby sa všetky ingrediencie spojili.

Sprej aplikuj na vlasy podľa potreby. Nastriekaj si ho na suché alebo vlhké vlasy, od korienkov až po končeky.

Tento sprej na vlasy je jednoduchý na prípravu a osvieži ti vlasy počas horúcich letných dní.

°° Osviežujúci sprej na vlasy s bylinkami

° Čo potrebuješ

- 1 šálka destilovanej vody

- 2 lyžice sušených byliniek (napríklad mäta, rozmarín, šalvia, levanduľa)

- 1 lyžička jablčného octu

- 5 kvapiek esenciálneho oleja, podľa vlastného výberu

° Ako na to

Destilovanú vodu prevar a odstav z tepla. Do horúcej vody pridaj sušené bylinky (napríklad mätu, rozmarín, šalviu, levanduľu) a nechaj ich lúhovať asi 20 minút. Takto sa uvoľnia vonné látky a vlastnosti byliniek.

Po 20-minútovom lúhovaní zmes preceď cez jemné sitko alebo gázu, aby si odstránil/a častice byliniek.

Pridaj lyžičku jablečného octu do výsledného bylinkového vývaru. Ocot pomáha vyrovnávať pH pokožky hlavy a vlasom dodáva lesk.

Ak chceš, môžete pridať aj niekoľko kvapiek esenciálneho oleja podľa svojej voľby pre príjemnú vôňu. Okrem upokojujúcej levandule a osviežujúcej mäty má napríklad rozmarín podporujúce účinky na rast vlasov. Výslednú zmes nalej do rozprašovača a dôkladne pretrep.

Sprej aplikujt na vlasy podľa potreby - od korienkov až po končeky. Môžeš ho používať na suché aj vlhké vlasy.

°° Hydratačný sprej na vlasy pre lesk

Tento sprej je potrebné zarábať opatrne s ohľadom na to, že do dredov nie je vhodné používať veľké množstvo oleja.

° Čo potrebuješ

- 1 šálka destilovanej vody

- 2 lyžice kokosového oleja (tekutého stavu)

- 10 kvapiek esenciálneho oleja s vôňou podľa tvojej voľby (napríklad ylang-ylang, vanilka, citrusové vône)

° Ako na to

V menšom hrnci zohrej destilovanú vodu tak, aby nezovrela - iba sa zohriala.

Do teplej vody pridaj 2 lyžice kokosového oleja a pomocou metličky zmes dobre premiešaj, aby sa olej rovnomerne rozpustil. 2 polievkové lyžice sú na jednu šálku pre dredy možno veľa, preto môžeš pokojne použiť iba jednu.

Keď sa zmes trocha ochladí, pridaj 1o kvapiek esenciálneho oleja a poriadne premiešaj. Hotovú zmes nalej do rozprašovača a dôkladne pretrep, aby sa všetky zložky spojili.

Sprej aplikuj na vlasy podľa potreby. Môžeš ho použiť na suché alebo vlhké vlasy. Nastriekaj a rozotri sprej po celej dĺžke vlasov.

Tento osviežujúci sprej na vlasy s kokosovým olejom poskytuje hydratáciu a príjemnú vôňu. Vlasy budú voňavé a zároveň hydratované.

Všimni si, že tekutý kokosový olej môže za chladu stuhnúť. Ak sa to stane, pred použitím ho môžeš jednoducho zohriať vo vodnom kúpeli alebo vložiť do teplej vody, aby sa znova roztopil.

°° Pár slov na záver

° Mysli na to, že spreje, ktoré si takto vyrobíš, sú bez konzervantov. Preto je fajn uchovávať ich v chladničke a spotrebovať do pár dní.

° Ak si myslíš, že by si mohol/mohla byť alergický/á na niektorú zložku, radšej si sprav vopred test na koži.

° Niektoré typy vonných olejov môžu byť až príliš aromatické. Aj keď máš rád/rada vanilkovú vôňu, čistá esencia v oleji je niekoľkonásobne silnejšia ako napríklad obyčajný vanilkový cukor. Vždy si preto radšej vopred vyskúšaj naniesť niekoľko kvapiek napríklad na zápästie, aby si zistil/a, či ti časom táto vôňa nezačne prekážať.

Máš aj ty nejaký tip na domácu kozmetiku na osvieženie vlasov a vlasovej pokožky? Ak áno, napíš mi - pripravím príbehy a povieme o nich spolu aj ostatným :)

Ahojte💚