Šestnásť

umelecký počin @art_by_mel._

Nedávno som narazila na jeden z mojich starších instagramových postov. Bolo to obdobie, kedy mnohí ľudia na youtube robili videá s názvom "Unpopular opinions". Znamená to "nepopulárne názory" a v každom videu išlo o to, že tvorci rozprávali o názoroch, ktoré majú, ale ich okolie s nimi nesúhlasí alebo nerozumie tomu, prečo k takýmto názorom inklinujú.
V poste, ktorý som dala na Instagram, som písala o tom, že medzi moje nepopulárne názory patrí veta, ktorá bola veľmi omieľaná, a tou je "Je v poriadku necítiť sa v poriadku."
Ja osobne však s touto vetou tak úplne nesúhlasím.
Dnes vám poviem niečo viac o tom, prečo.

°° Ako sa cítime

Mám X priateľov, ktorí mali a mávajú obdobia, kedy sa cítia a cítili zle. U niektorých sú to stále sa opakujúce stavy, iných zase len tak niečo nerozhádže.

Rovnako, ako moji priatelia a známi, aj ja sa občas cítim zle. Mám chvíle, akoby som bola najnemotornejší človek na svete. Keď sa začne s*ať jedno, nasledujú ďalšie veci, ktoré sa neustále nabaľujú, akoby to nemalo konca-kraja. Aj napriek tomu, že sú to iba drobnosti, snažím sa vždy zamýšľať nad tým, prečo sa mi dejú, prečo neustále prichádzajú určité situácie jedna za druhou.

Častokrát si uvedomím, sa zbytočne nervačím keď sa mi niečo nedarí a musím sa okamžite ukľudniť. Ak sa hneď nedám do poriadku, dokážem nad danou vecou rozmýšľať niekedy aj mesiace - a to je veľmi ubíjajúce. Mám to tak, pretože som nervák. Snažím sa s tým v podstate celý život pracovať a môžem povedať, že som si dosť neskoro uvedomila, čo všetko by bolo inak, keby som toľké situácie neriešila s horúcou hlavou.

To, že som určitým spôsobom zareagovala v nahnevanom stave ma však veľmi nemrzí, to poviem narovinu. Skôr som si v mojich nahnevaných chvíľach niečo pokazila alebo úplne zničila. Pleskla som napríklad o stenu telefón iba preto, že som sa nechala nahnevať človekom na druhej strane.. Nový displej ma stál 7o Eur. Takýmto situáciám dodnes hovorím: "To mám za to" alebo "Dobre mi tak."

°° Čo pre nás znamená necítiť sa dobre?

Veľa ľudí sa skutočne cíti zle, ale nechce si to pripustiť, pretože si myslia, že je to nejaká slabosť. V skutočnosti je však úplne normálne mať obdobie, kedy sa necítime najlepšie na svete. Potrebujeme sa zamerať na svoje psychické zdravie. Píšem o obdobiach, keď niekoho stratíme - či už za to môže rozchod alebo sa musíme vysporiadavať so smrťou niekoho, na kom nám záležalo.

°° Prehodnocujme našu psychiku

Neustále budem dookola opakovať, že by mala byť povinná preventívna prehliadka u psychológa úplne rovnako, ako chodíme na pravidelnú prehliadku k obvodnému lekárovi. Nevidím jediný dôvod v tom, prečo sa staráme o svoje fyzické telo a chodíme pravidelne aj zubárovi, ale na svoju psychiku kašleme.

Rozprávam sa na túto tému s ľuďmi veľmi často a mnohí si myslia, že chodiť k psychológovi nie je potrebné, pretože nemajú žiadne problémy. Pri všetkej úcte ku všetkým, ktorí mi to kedy povedali: Nikto z nás nie je odborník na psychiku a je pre mňa veľmi smutná predstava, že so svojou vlastnou psychikou nevie pracovať alarmujúce množstvo ľudí ale aj napriek tomu si myslia, že psychológa nepotrebujú.

Nevedia, načo by tam mali ísť, načo by ho mali potrebovať. Áno, som toho názoru, že s vlastnou hlavou si musíme poradiť sami. Pretože ani najlepší lekár na svete vám nepomôže, ak vy sami nechcete. Napriek tomu si všímam ľudí, ktorí vôbec nevedia, ako so svojou hlavou pracovať. S niektorými stačí podstúpiť iba krátky rozhovor je to veľmi zrejmé. Psychológ je však niekto, koho nedokáže oceniť nikto, kto u neho návštevu nepodstúpil.

Popravde si myslím, že ľudia si nevedia priznať svoje problémy, nevedia s nimi pracovať a podvedome ich potláčajú. Nie je potom vôbec ničím vzácnym, že sa u nás objavujú fyzické choroby, ktoré majú priamy súvis s našou psychikou.

°° Prečo zľahčujeme naše problémy?

Pre niektorých ľudí je veľmi ťažké hovoriť o svojich pocitoch. Nemali nikoho, kto by ich to naučil a nemajú nikoho, kto by ich na tú cestu naviedol alebo ich aspoň počúval. Okrem toho je tu naozaj enormný spoločenský tlak, ktorý nás núti predstierať, že sme v poriadku, aj keď nie sme. A to má negatívny dopad nielen na naše zdravie ale aj na naše vzťahy. Samozrejme, nepopieram, že sa psychické zdravie dostáva do popredia viac a viac. Mnohí však stále považujú ordinácie psychológov za miesto, kam chodia blázni alebo miesto, kam súdy posielajú masových vrahov..

Áno, spoločnosť nám do hláv vnútila tento "názor", avšak najväčším problémom podľa mňa je to, že ľudia sa nevedia otvoriť. Nevedia pracovať s vlastnou hlavou, nevedia veci hovoriť narovinu a sú uzatvorení dokonca aj sami voči sebe. Tieto názory majú ľudia, ktorí si často nevedia priznať svoje problémy - aj keby chceli.

Veľakrát som sa stretla s divnými pohľadmi, keď som niečo povedala "nahlas". Niekedy stačilo už len "Mne keď sa také niečo stane, tak sa zamyslím nad tým, o kom som si v poslednom čase myslela niečo zlé alebo čo zlé som vyviedla - aj keď je to len nejaká maličkosť". Ľudia neradi počujú a priznávajú si, že robia chyby. Ale to je v poriadku, to neznamená, že to nedokážeme. Často náš psychický stav odzrkadľuje všetky skryté traumy ktoré máme ale aj tie, ktoré sme spôsobili niekomu inému.. Aj napriek tomu som stretla len malé množstvo ľudí, ktorí to vedeli úprimne priznať a zároveň pracovali na tom, aby sa to už nikdy neopakovalo.

Stále vo mne rezonuje tá istá veta: Je v poriadku necítiť sa v poriadku. S touto vetou súhlasím iba do tej miery, kedy ľudia vedia presne určiť, kde sa v tomto stave nachádzajú. Často sa stáva, že si niekto myslí, že je v poriadku a pritom sa už dlhé roky trápi nejakým skrytým problémom. Keď si potom takýto človek prečíta citát, že je predsa v poriadku, necítiť sa v poriadku, akoby ho to navádzalo k tomu zľahčovať svoje problémy. Nič ho teda nenúti zamyslieť sa nad tým, že by mal so svojím stavom niečo robiť.

°° Ako zlepšiť naše duševné zdravie

Veľakrát som počula a čítala o tom, že treba ísť do prírody, meditovať, nájsť si nejakú činnosť a tak ďalej a tak ďalej. Ja v silu týchto aktivít verím. Všetko to funguje. Ale nikde sa nespomína, že máte popri tom pracovať so svojou hlavou a špárať sa vo svojich myšlienkach ako len to ide. A to nie sú príjemné prechádzky a aktivity. To sú také typy očistných kúr, ktoré vám po podrobnej analýze valcujú v hlave všetky myšlienky ešte týždne a kedykoľvek narazíte na nejakú bolestivú spomienku, z očí sa vám hrnú slzy ako hrachy.. Ale tak, ako pri všetkom - tvrdá práca sa rozhodne vypláca.

Snáď každý pozná vetu: V zdravom tele zdravý duch. Preto dáva logiku, že ak sa budeme starať o telo, bude spokojná duša. A naopak to platí úplne rovnako. Takže negatívne myšlienky o zdravom životnom štýle by mal každý prehodnotiť. Neznamená to, že máte hneď utekať do posilňovne a dvíhať nad hlavu 2oo-kilové činky, od rána do večera máte jesť zdravé jedlá, dostatočne spať a vyhýbať sa zlým návykom, ako sú napríklad fajčenie a alkohol. Samozrejme, to všetko sú benefity pre naše zdravie, ale ak sme na nich nevyrastali a zrazu sa ich budeme snažiť napchať do našich zaužívaných vzorcov, je takmer jasné, že nám neprinesú to, čo sme očakávali - stane sa úplný opak a my už nikdy nebudeme mať chuť vydať sa touto cestou.

Som toho názoru, že ak chceme niečo v našom živote zmeniť, musíme vedieť, prečo to robíme. A tak je to so všetkým: priatelia, práca, pohyb, stravovanie, miesta, kam chodíme, to, čo každodenne robíme. Náš mozog sme naučili určité veci, ktoré nám ubližujú. Vytesali sme si mnohé vzorce do života a považujeme ich za naše presvedčenia. Máme unikátnu schopnosť hľadať jednoduché riešenia a rôzne skratky na všetko.

Mnohé zdraviu prospešné veci a aktivity, ktoré by sme mali vykonávať, aby sme mali zdravé telo aj ducha, majú na nás pozitívny dopad už milióny rokov. Existujú desaťtisíce štúdií, ktoré vysvetľujú, akú úlohu má v našich životoch celý vývoj človeka. Rady ako zdravé stravovanie a rôzne psychologické techniky majú korene práve v našej minulosti a ich základom sú poznatky o našich telách a o prostredí v ktorom sa vyvíjali.

Preto netreba odsudzovať tieto rady, pretože dávajú zmysel. Tak, ako veríte medikamentom za ktorými stoja výskumné tímy, aj tieto rady majú základ v biológii, na ktorom stavajú. Zdravé návyky nám môžu pomôcť udržať naše telo a myseľ v dobrej kondícii - to je fakt, ktorý je dlhodobo pozorovateľný.

Samozrejme, v prípade, ak máte naozaj ťažké depresie a trápia vás aj iné zdravotné problémy, je neuveriteľne ťažké "dokopať" sa k niečomu z vyššie uvedeného. Často je úplne nemožné už len vstať z postele a posledné, čo dokážete, je "myslieť pozitívne". Vtedy je naozaj na mieste využiť pomoc psychológa, ktorá je tu pre všetkých. Presne v týchto chvíľach je rozhodne veľmi dôležité zamerať sa na riešenie problému s človekom, ktorý vám pomôže pochopiť, čo sa deje.

Vždy však pomôže všímať si maličkosti a premýšľať nad tým, prečo mi je tak, ako mi je. Niekde to pramení - a možno sa to nezačalo pred týždňom, ale v dávnej minulosti. Možno si na spúšťač toho všetkého ani nepamätáte a možno sa naša psychika pred mnohými rokmi postarala o to, aby sme to vytesnili z hlavy. Pokiaľ to však v sebe nespracujeme, nepohneme sa ďalej.

Písala som si denník. Od 9-tich do 24 rokov a verte mi, keď som v nich začala pred  dvomi rokmi listovať, neraz mi zvieralo hrdlo. Uvedomovala som si, na koľko vecí moja myseľ dokázala "zabudnúť". Tieto informácie som si musela dávkovať v malých množstvách a postupne sa s nimi vysporiadavať. Poviem vám, ešte nie som na konci, ale po prečítaní ich postupne symbolicky spaľujem..

°° Pár slov na záver

Na záver poviem asi iba toľko, že v prvom rade by sme sa mali zamyslieť nad tým, čo je ešte pre nás ako pre jednotlivca únosné a čo už je problém, ktorý by sme mali začať riešiť.

Nie s kamarátkou, ktorá sa na veci pozerá z našej perspektívy, ani s rodičom, ktorý väčšinou vždy stojí na našej strane. Mali by sme to riešiť z človekom, ktorý sa na náš problém dokáže pozrieť nezaujato a komplexne.

Ak vás táto téma zaujíma viac, všetkými desiatimi odporúčam knihu Sapiens, ktorú napísal Yuval Noah Harari. Je to scestovaný profesor, ktorý študoval na Harvarde. Aktuálne prednáša na tému svetové dejiny. Získal cenu za kreativitu a originalitu v humanistických  odboroch a zrozumiteľnou cestou vysvetľuje, ako sa ľudské telo a psychika dopracovala stovkami a tisíckami rokov tam, kde sme teraz.

Pretože len keď pochopíme, ako naše telo funguje, vieme s ním správne pracovať.

Ahojte💚