Informácie, ktoré je fajn vedieť

umelecký archív @ivetar.s_blog

Poznám veľa ľudí, ktorí dready obdivujú, páčia sa im a raz za čas zatúžia mať ich na hlave. Zároveň s fascináciou však často vyvstáva aj niekoľko otázok ako: koľko to stojí, aká je údržba, alebo najčastejšia otázka: "Ako by som vyzeral/a s dredmi?". Podľa môjho (obmedzeného) názoru by však správnou otázkou malo byť predovšetkým: "Čo pre mňa znamenajú dready?".

Aj keď v dnešnej dobe mnohí ľudia inklinujú k tomuto účesu hlavne z dôvodu, že je to moderné, idú na dovolenku a nechcú si umývať tak často vlasy alebo z iných povrchných dôvodov, treba sa zamyslieť aj nad tým, aký typ dreadov je vhodný práve pre vás. Budete ich chcieť mať aj za týždeň? Za rok? Je to iba účes alebo niečo viac? Na základe týchto otázok je jednoduchšie predostrieť dreadmakerovi svoje predstavy a vďaka tomu sa rozhodnúť, aký typ dreadov je ten správny pre vás.

Ak patríte k ľuďom, ktorí zvažujú dready alebo ich máte a chcete si niečo viac prečítať, poviem vám  niekoľko slov k témam, o ktorých si myslím, že nie sú často preberané - ale mali by.

.

°° Počiatočné štádium dredov nie je finálne

Kvalitne vytvorené dready sú pevné a jediné, čo potrebujú je, aby dozreli - to znamená pevne si "sadli" k sebe. Keď sa dready spravia nekvalitne, odfláknuto, pti dozrievaní sa sťahujú a vytvárajú sa na nich takzvané "bumps". Ja im po slovensky hovorím hrčky alebo vtipnejšie "odbočky". Dajú sa opraviť a niektorým ľuďom neprekážajú a chcú si ich nechať, aby účes vyzeral originálne, ale ako píšem: je to znak nekvalitne odvedenej práce. Spomenuté dozrievanie spočíva v tom, že si vlasy v drede k sebe sadnú a dred sa tým spevní (stlačí). Môžu sa teda počas prvých mesiacov skrátiť, ale nemali by sa na nich vytvoriť žiadne viditeľné nezrovnalosti.

Čo sa týka falošných dreadov, tie svoj tvar nemenia a je u nich menšia pravdepodobnosť strapatenia.

Dva dni po vytvorení mojich dredov

Dva roky po vytvorení mojich dredov. Bola som zo všetkých tých odbočiek a hrčiek riadne nešťastnám ale som rada, že som sa to naučila na sebe..

°° Po pripletení falošných dredov je nutné dodržať čas, kedy ich dať dolu

Falošné, alebo fake dready pripletené k nezadredeným vlasom nie je dobré nechávať na vlasoch dlho. Po max. 2 mesiacoch je treba ich odpliesť a pred ďalším pripletením nechať vlasy odpočinúť.

Čo ak to nedodržíte? Falošné dready sa vám k vlasom zmotajú tak, že sa v podstate začne tvoriť dread a je potom veľmi ťažké predĺženie dať z vlasov dolu. Predstaviť si to môžete ako riadne šticovanie - pokojne aj niekoľkohodinové.

°° Zdravá strava = zdravé vlasy

Tak, ako všetko v našom tele, aj vlasy potrebujú pre svoj kvalitný rast a výzor výživu zvnútra. Majitelia vlasov, ktorí majú nezdravú stravu, holdujú drogám ako je prehnané pitie alkoholu alebo fajčenie, majú vlasy bez lesku a života. zapamätajte si, že pre zdravie vlasov je najzdravšie: mať dostatok slnka, čerstvého vzduchu, jesť zdravé tuky a piť dostatok tekutín. Najzdravšou tekutinou je celkovo pre organizmus predovšetkým čistá voda a medzi zdravé tuky sa radia orechy (v našej oblasti predovšetkým vlašské), avokádo a kvalitné, za studena lisované rastlinné oleje.

°° Dready rastú opticky pomalšie v porovnaní s nezadredenými vlasmi

Už pri vytváraní dreadov je podstatné uvedomiť si, že to, akej dĺžky sú vaše vlasy nie je dĺžka, akú budú mať vaše dredy. Samozrejme, v prípade, že si ich necháte nadrobiť (kanekalónom alebo pravými vlasmi), dĺžku si určíte sami.

Vlasy sa do dreadov zaťahujú, takže po zatiahnutí odrastu sa môže aj po niekoľkých rokoch zdať, akoby vlasy rástli pomalšie, než nezadredené vlasy. A áno, to je pravda - skutočne to tak môže vyzerať, ale je to naozaj iba zdanie. Vlasy sú v dredoch "naskladané". Keby nám prirodzene nevypadávali žiadne vlasy, dredy, ktoré sú po zadok, by nám po rozčesaní mohli byť až po zem.

Leto 2023

°° Biele bodky v dreadoch

Biele bodky v dreadoch nemusia vždy znamenať lupiny. Predovšetkým tmavovlasým ľuďom by sa mohlo zdať, že sa im priamo na dreadoch začali objavovať "nejaké" biele bodky, zatiaľ čo vlasovú pokožku majú ale úplne čistú. Čo je to?

Tak, ako sme si povedali vo viacerých predchádzajúcich článkoch, vlasy v dreadoch zostanú aj napriek tomu, že prirodzene vypadávajú. "Malé biele bodky" sú teda korienky vlasov, ktoré prirodzene vypadli.

°° Pre väčšinu účesov vôbec nepotrebujete gumičku

Dready majú obrovskú výhodu: účes si viete už za 2 minútky spraviť ráno v posteli a nepotrebujete k tomu ani gumičku. Dokonca ani na spoločenský účes nemusíte používať sponky, gumičky a vlásenky - ako to býva zvykom u nezadredených vlasov. Prečo? Pretože dredy sa nešmýkajú, keď ich upravíte rukami a držia tak, ako ich nastajlujete. Určite to poznajú ľudia s kučeravými vlasmi, ktorí si môžu zapliesť cop a neukončiť ho gumičkou - keďže ju plne nahradí štruktúra vlasov.

Keď si zapletiete cop, viete si jeden dred na konci obmotať okolo konca a zastrčiť ho tak, aby sa neuvoľnil. To isté platí aj pri obyčajnom cope alebo drdole, ktorý si viete spraviť jednoducho zo všetkých dredov tak, že si na hlave vytvoríte turban a  konce dreadov zastrčíte pod ostatné vlasy. Dredy je tiež možné uviazať do akéhokoľvek účesu a tak budú držať. Keď dready udržiavate čisté a upravené, každý účes - pokojne aj ten, ktorý vám zaberie 2 minúty ráno v posteli - bude vyzerať efektne a bude praktický.

Mini drdol bez gumičky (odfarbovaním zlikvidované dredy pred 5 rokmi)

Aktuálna fotka (jeseň 2023)

Drobný tip: ak vám prekáža, že vám vlasy začali odrastať a vy ešte nie ste objednaní na dorábku, vyriešiť sa to dá napríklad nosením šatky alebo jednoduchej čelenky, ktorá vám zakryje vrchnú časť hlavy - takže odrasty dreadov nebudú pri korienkoch tak viditeľné.

Moje prvé dredy (2008). Nevedela som si ich dorábať, preto som nosila látkové čelenky

°° Zavadenie dreadu o piercing

Ak máte piercing - či už sú to uši, tvár, kdekoľvek na tele alebo napríklad microdermal, buďte opatrní, aby ste si o piercing nezavadili. Keď je zahojený, je to v poriadku - možno vám zaberie chvíľku ho rozmotať - ale ak je to čerstvý prepich, buďte opatrní a dready noste v účese, ktorý vám neuškodí a nebude vás obmedzovať alebo ohrozovať vaše zdravie.

°° Dredy za ušami sú nepohodlné, po dorábke ťažké a pichľavé

Ak ste zvyknutí dávať si vlasy za ucho, pri dreadoch to nie je nič príjemné. Dread je ťažký, predovšetkým po dorábke pichľavý a áno, môže to byť na pocit nepohodlné. Ak ste teda zvyknutí dávať si vlasy za uši, nechajte si z ofiny nezadredené vlasy a tohto účesu sa nemusíte vzdať ani na úkor pohod tento účes kvôli nepohodliu.

Je pravda, že dready sú predovšetkým po oprave pevné v mnohých prípadoch pichľavé. Pre mnohých ľudí to môže byť nepohodlné, ale aj tu som sa stretla s vyjadreniami, že "pre krásu sa musí trpieť", s čím osobne pri falošných dreadoch nesúhlasím. Aj pri oprave dreadov je dorábka odrastov často bolestivá, nie je to však také časté. Falošné dready vás neprestanú pichať, pretože kanekalón je skrátka taký. Ak chcete mať dready predĺžené, ale nechcete, aby vás stále pichali, investujte do pravých vlasov. Ja to moc neriešim - všetky vlasy, ktoré na sebe mám - s výnimkou jedného krátkeho dreadu od bráchu - sú moje.

°° Dredy, ktoré sa šúchajú o tvár

Tu nadviažem na predchádzajúci odsek - dready môžu byť nepríjemné pri šúchaní sa o tvár - či už kanekalónové, alebo pravé - hneď po dorábke. Tu je treba uvedomiť si, že ak nosíte mejkap, dready, ktoré sa vám šúchajú o tvár si môžu na seba "nabrať" všetky možné aj nemožné kozmetické produkty, ktorými sa znečistia. Predovšetkým, keď sa jedná o vodeodolný mejkap alebo tiež opaľovací krém. V tom prípade je určite lepšie nosiť v lete vlasy v drdole na vrchu hlavy a priebežne používať osviežujúce spreje na dready, aby sa vám "nevarila" hlava.

°° Dredy z kanekalónu sa správajú inak ako dredy zo skutočných vlasov

Dredy z vlasov sú ako chumáč vlasov - stále sú to však vlasy a už niekoľko dní po dorábke (u niekoho to môže trvať aj dva týždne) o niečo zmäknú, stanú sa jemnejšími, povedzme poddajnejšími. Avšak dredy vytvorené z kanekalónu sú tuhé - to znamená, že sa z nich ťažšie robia účesy a sú to v podstate stále také "pevné šulčeky", ktoré nemenia svoj tvar ani umývaní.

Kanekalónové dredy nie je možné farbiť a neodporúča sa ich fénovať (pretože je to v podstate plast). Majú však nespornú výhodu oproti dredom z pravých vlasov: ak sú vytvorené kvalitne, nie je potrebné ich nijakým spôsobom opravovať.

°° Redšie vlasy kvôli dreadom

Čím sú dready dlhšie, tým sú ťažšie a tým je vyvíjaná záťaž na vlasovú pokožku. Ak máte dredy, mali by ste nosiť účes, ktorý je adekvátny ich dĺžke, hrúbke a kvalite. Nesťahujte vlasy do gumičky na spanie a nepreťahujte po celej ich dĺžke gumičku niekoľkokrát denne.
Rovnako sa zamerajte na vlasovú kozmetiku, ktorá vlasy zbytočne nezaťažuje a keď ste doma a neumývate práve riady alebo toaletu, nemusíte nosiť dredy v drdole alebo cope. Vyvarujte sa šampónom s mnohými pridanými látkami, ktoré sú nielen nepotrebné, ale aj škodlivé pre dredy.

Všetkým vyššie uvedeným vlasy oslabujete a aj napriek tomu, že dreadmaker často dokáže zázraky a stenšujúce sa dredy vie opraviť, je to stále iba o pridaných vlasoch do vašich dreadov. Rednúce vlasy nesprávnou starostlivosťou späť nevráti.

V skratke: Dredy sú prírodný účes. Mali by ste ich nosiť v takej podobe a používať také prípravky, ktoré im dávajú slobodu a zbytočne ich nezaťažujú.

°° Tvorenie aj dorábka dredov trvá dlho a stojí peniaze

Každý, kto niekedy videl ako sa robia dready vie, aké je to pracné. Pri tvorení alebo oprave dreadov posedíte v kresle dreadmakera pokojne aj 1o hodín - samozrejme záleží od dĺžky a stavu, v akom sú dready.
Dorábka dreadov nie je lacný špás a ak nebudete čas od času chodiť na dorábky, za chvíľu sa na vašej hlave vytvorí chumáč vlasov, ktoré bude veľmi ťažké vrátiť do pôvodného stavu.

Ak ste sa rozhodli dať si spraviť dredy za peniaze - takže u niekoho, pre koho je to príjem - rátajte na začiatok s vysokou sumou. Pri vlasoch v dĺžke po lopatky sa môže cena za dredy bez preháňania vyšplhať aj do výšky viac, ako 15o Eur.

Čo sa týka ceny, závisí aj od toho, či chcete predlžovať, ak áno, tak či kanekalónom alebo pravými vlasmi. V (ne)pravidelných intervaloch vás čaká raz za čas aj dorábka dreadov. Cena dorábky závisí od dĺžky a hrúbky vlasov, hodín strávených nad daným človekom alebo sa ráta na kusy dreadov.

Ak sa teda jedného dňa váš známy rozhodne, že vám na hlave vytvorí dready pri nejakom večernom posedení pri pivku, mali by ste sa ho opýtať, či bude ten, kto vám dredy bude aj naďalej opravovať. Ľahko sa totiž môže stať, že váš kamarát sa odsťahuje, už viac dready robiť nebude alebo vám jedného dňa povie, že už to nebude robiť len tak zadarmo a vy si budete musieť nájsť niekoho ďalšieho, kto sa vám o vlasy bude starať.

°° Predovšetkým pri kučeravých vlasoch ste strapatí už niekoľko dní po dorábke

Hlavnou úlohou pravidelnej dorábky dreadov je dorobiť odrasty. Rast vlasov sa nezastaví iba preto, že sú zadredené a preto každé 2-3 mesiace ľudia chodia na dorábky odrastov. Niektorí chodia aj častejšie - predovšetkým tí, ktorí majú prácu, do ktorej si nemôžu dovoliť chodiť strapatí.

Hlavnou úlohou dorábky celých dreadov - to znamená nielen odrastov ale aj dĺžok - je okrem opravy odrastených vlasov uhladiť aj celé dĺžky dreadov - od začiatkov až po konce. Takéto dorábky celých dreadov je fajn robiť raz za pol roka - niekto si to necháva na predvianočný alebo predfestivalový čas a to iba raz za rok.

Treba si uvedomiť, že už niekoľko dní - u niektorých vlasov až po 1-2 týždňoch - sa vlasy prirodzene postrapatia. Spíte, prevliekate si cez vlasy oblečenie, robíte si cop, umyjete si vlasy,.. To všetko má za následok vyliezanie drobných vláskov. Najviac sa teda dready "opotrebujú" mechanickým pôsobením. Vieme tomu nejako zabrániť?

Nanešťastie nie ALE! vieme to redukovať a to do dosť veľkej miery. Ak máte na vrchu hlavy nezadredené vlasy, viete tento problém jednoducho skryť tým, že na dredy "rozprestriete" vlasy. Ďalším spôsobom je pravidelné šúľanie jednotlivých dreadov v dlanich. To môže byť jednoduchá aktivita, ktorú budete praktikovať po večeroch pri pozeraní filmu alebo seriálu. Posledným tipom je návlek na vlasy. Jedná sa o návlek z jemnej látky (najčastejšie je to satén ale dajú sa kúpiť aj lacnejšie a etickejšie varianty), ktorý si viete predstaviť ako také "vrece" s gumičkou na okraji, do ktorého si dáte vlasy a gumičk umáte okolo línie vlasov. Saténový návlek často používajú modelky, ktoré musia mať vlasy v tip-top stave a nemôžu si dovoliť mať ich strapaté, fádne a s rozštiepenými končekmi. Ak vás táto možnosť zaujala, určite sa po niečom poobzerajte.

Pomaly som opravovala "bumps" alebo v mojej reči:"odbočky"

°° Pár slov na záver

Na záver sa prihovorím všetkým, ktorí na články o dreadoch vždy netrpezlivo čakajú. Už začiatkom budúceho roka sa môžete tešiť na webovú stránku zameranú čisto na moje služby týkajúce sa dreadov. Všetky aktuálne články z Patreonu a webu budú presunuté na nový web - aby bolo všetko na jednom mieste. Zároveň prinesieme aj niekoľko noviniek.

Verím, že novým webom vám nahradím nekonečné čakanie na kategóriu DREADY a verím, že budete spokojní :)

.

Ahojte