Horúce jesenné nápoje

umelecký archív @ivetar.s_blog 

Jeseň je v plnom prúde a k nej neodmysliteľne patria okrem teplých ponožiek a kratších dní aj usoplení ľudia v autobusoch. Nech už máte na skracujúce sa jesenné dni akýkoľvek pohľad, telo každého z nás na ne má rovnaký názor: Okolie sa ochladzuje sa a ono potrebuje teplo.

My sa síce neukladáme na zimný odpočinok, lebo veď v dnešnej dobe to je takmer nemožné, ale vieme sa upokojiť a dopriať telu aj duši to, čo obe tieto naše súčasti udrží zdravými. Medzi takúto starostlivosť o telo aj ducha jednoznačne patria horúce nápoje.

Na jeseň mám teda takýto pohľad, a tak som sa rozhodla, že pre vás vytvorím tri recepty na horúce jesenné nápoje. Poteší sa im nielen telo, ale aj myseľ.

.

°° ELIXÍR

Elixírom som nazvala nápoj, ktorý je plný antioxidantov a má výbornú chuť. Jeho hlavnými zložkami sú kurkuma a jablkový cider.

Čo potrebujeme

1 šálka jablkového cideru

1/2 šálky mandľového mlieka

1 čajová lyžička kurkumy

1/2 čajovej lyžičky mletej škorice

1/4 čajovej lyžičky mletého kardamónu

1 lyžička medu alebo javorového či agáve sirupu

Ako na to

Na miernom ohni si najskôr zohrejeme jablkový cider. Zohrejeme ho tak, aby bol horúci, ale nemá vrieť. Pridáme kurkumu, škoricu a kardamón a miešajme, pokým sa všetky ingrediencie dobre spoja.

Prilejeme mandľové mlieko pred podávaním dochutíme sladidlom podľa vkusu.

°° MATCHA LATTÉ

Tento nápoj je plný energie a jesenných chutí v podobe tekvicového korenia. Tekvicové korenie nájdeme v obchode ako "pumpkin spice". určite tento názov mnohí z vás poznajú z komerčných kaviarní, v ktorých si môžete kúpiť pumpkin spice latté.

Čo potrebujeme

1 čajová lyžička zeleného matcha prášku

1 šálka kokosového mlieka

1/2 čajovej lyžičky mletej škorice

1/4 čajovej lyžičky mletého klinčeka

1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška

1 lyžička agáve sirupu alebo iného vegánského sladidla

Ako na to

V miske zmiešame matcha prášok a kokosové mlieko, až dokedy nám nevznikne hustejší nápoj. Mal by mať konzistenciu horúcej čokolády. Pridáme škoricu, klinček, muškátový oriešok a dobre premiešame. Podľa chuti osladíme agáve sirupom alebo iným sladidlom. Nápoj zohrejeme a miešame, dokedy nezačne vznikať para. Podávajte teplé.

°° JESEŇ

Tento nápoj je plný vitamínov a farieb jesene. Jeho hlavnými zložkami sú červená repa a pomarančový čaj. Nebojte sa chuti repy, v kombinácii s ostatnými ingredienciami vznikne chutný nápoj.

Čo potrebujeme

1 malá červená repa, ošúpaná a nakrájaná na tenké plátky

šťava vytlačená z 2 pomarančov (alebo 200 ml )

1 čajová lyžička sladidla (med, javorový sirup, agáve sirup)

1 šálka vody

Ako na to

Nakrájanú repu uvaríme vo vriacej vode dokedy nezmäkne. Môže to trvať asi tak 15 minút. pridáme šťavu z pomarančov a sladidlo, ktoré sme si vybrali. Nápoj necháme prevrieť a potom ho prelejeme cez cedítko.

A to bude všetko! Ak sa vám zdá, že v receptoch sú použité ingrediencie, ktoré pravidelne v kuchyni nevyužívate, nemajte obavu si ich zaobstarať. Predovšetkým škorica, kardamón, klinček a muškátový oriešok sú koreniny, ktoré počas chladných mesiacov oceníte v mnohých ďalších receptoch a nápojoch :) .

Ingrediencie sú zdravé a radia sa medzi teplé ingrediencie. To znamená, že nás zahrejú a okrem toho si ich vieme vychutnať všetkými zmyslami zababušení pod dekou pri dobrom filme alebo seriáli.

°° Pár slov na záver

Tieto horúce jesenné nápoje nenahrádzajú lieky, ktoré užívame, keď sa objavia prvé príznaky chrípky a prechladnutia. Pripraviť ich však môžeme kedykoľvek počas jesene a zimy, potešte nimi blízkych alebo návštevu počas dlhých chladných večerov.

Jeseň je obdobie, kedy sa príroda pomaly ukladá na zimný spánok. Ak si teda plánujeme veľké zmeny práve v tomto chladnom období, nezabúdajme, že aj my sme súčasťou prírody. Znamená to, že naše telo tiež potrebuje pokoj, regeneráciu a ochranu pred chladom. Neklaďme na seba predovšetkým v chladnom období veľké nároky - ak sa nám naše plány nepodarí zrealizovať, budeme vzhľadom na pochmúrnosť obdobia ešte viac sklamaní.
Nadobudneme pocit, že sme vyčerpali všetku našu silu na to, čo sa nám v konečnom dôsledku nepodarilo..

Chráňme naše telo a doprajme mu ochranu, akú si zaslúži.

.

.

Ahojte💚