Celková úprava dredov a ich dekorovanie

umelecký archív @lady_if

V jednom z posledných článkov o dreadoch sme si povedali, ako sa dredy predlžujú a že nie je najlepšie farbiť ich chemickými farbami. Preto si v dnešnom článku o týchto úkonoch povieme iba základné informácie.
Tento článok bude o tom, ako prebieha celková úprava na konci ktorej budete mať dredy čisté a upravené. Jednoducho povedané - z "obyčajných" dredov spravíme účes, ktorý bude hĺbkovo vyčistený, upravený, spevnený a vyzdobený.
Poďme na to!

°° Strihanie

Dredy môžeme skrátiť alebo zopár z nich úplne odstrihnúť. Skrátenie je vhodné vtedy, ak nám z nejakého dôvodu prekáža ich dĺžka. Odstrihnutie zopár dredov má zase za následok zmenu účesu, ktorej bonusom je to, že nie je nezvratná.

Skrátenie

Ľudia, ktorí majú dlhšie dredy veľmi dobre vedia, že tento účes môže byť poriadne ťažký - uvedomíme si to predovšetkým vtedy, keď si vlasy umývame. Dredy sú zmotané chumáče vlasov pouťahované k sebe. Je teda logické, že voda v nich drží a tým sa stávajú ťažšími až dokedy neuschnú. Pre predstavu: moje dredy dlhé skoro po zadok majú v mokrom stave váhu okolo dvoch kilogramov - a to mám riedke vlasy.
Nielen mokré alebo dlhé dredy sú ťažké. Tiež hustota vlasov zohráva rolu v tom, akú váhu budete nosiť na krku. Ak máte dredy dlhšie alebo hustejšie, môžete sa stretnúť s bolesťami hlavy a krčnej chrbtice. Vtedy je na mieste dredy skrátiť, aby sa čo najviac minimalizovala záťaž na krk.

Pri skracovaní dreadov si treba vopred premyslieť, ako budú vyzerať konce dreadov po zastrihnutí. Môžu zostať voľne spustené alebo sa zháčkujú. Ja viac odporúčam konce zaháčkovať, pretože nie každý presne vie, od akého úseku sú v dreadoch už mŕtve vlasy a kde presne končia živé vlasy. Z toho vyplýva, že pokiaľ skrátite vlasy v mieste, kde sa nachádzajú mŕtve vlasy, je vysoko pravdepodobné, že vám zospodu budú vypadávať polámané vlásky a dredy sa tým budú rozpletať. To je dôvod, prečo je lepšie konce si zaháčkovať - aby k vypadávaniu vláskov nedochádzalo.

zdroj: @lunalocksdreads

Keď vám vlasy na tomto mieste dostatočne vyrastú, bude možné si dredy o vyrastenú časť vlasov prirobiť. Toto je veľká výhoda tohto účesu - je možné mať ho iba na určitý čas neskôr sa naspäť vrátiť k dreadom na celej hlave.

°° Sidecut/undercut

Sidecut alebo undercut sú výrazy, ktoré označujú účesy, pri ktorých je na strane (oboch stranách), alebo spodnej línii vlasov krátky zostrih. Tento účes ste určite videli aj na nezadredených vlasoch a ľudia s ním často experimentujú od vtedy, keď bol hitom v roku 2009. Mali sme možnosť vidieť ho na rôznych ľuďoch od známych osôb až po nás, obyčajných smrteľníkov. V súvislosti s dredami je tento strih tiež zaujímavým oživením celého účesu.

zdroj: Pinterest

V prípade, že plánujete účes takto obzvláštniť, najvhodnejšie je ostrihať dredy pred tým, ako si vlasy umyjete. Pri finálnom zarovnávaní mašinkou malé vlásky "strieľajú" všade okolo - hlavne do zadredených vlasov - a preto je najlepšie ich umyť až potom. Takže ako prvý krok je určite strihanie vlasov.

Dredy, ktoré chcete odstrihnúť, si najskôr oddeľte od ostatných vlasov a prezrite sa v zrkadle či ste s týmto účesom spokojní. Ak ste si dredy podelili podľa predstáv, to, čo budete strihať nechajte voľne spustené na jednej strane a ostatné vlasy si prehoďte na druhú stranu hlavy a stiahnite do gumičky. Tak sa vám nebudú motať ku zvyšku.

Voľné dready na mieste, kde plánujete mať krátke vlasy, si najskôr odstrihnite nožnicami. Nebuďte prekvapení tým, aké sú aj tieto krátke vlasy dochlpené - je to skrátka základ dredu a taký má byť. Všetkých týchto chuchvalčekov sa zbavíte  mašinkou, ktorou doladíte celý účes. Mašinku nemusíte nadstaviť úplne na milimeter - dĺžka je iba na vás.

zdroj: Pinterest

zdroj: Instagram @wildrootsdreadmaker

zdroj: Instagram @jie_1113

Výhodou sidecut a undercut strihov pri dreadoch je, že si odstrihnuté dready môžete odložiť a neskôr priháčkovať k vyrasteným vlasom. Tu treba brať na zreteľ to, že dorastené vlasy po odstrihnutých dredoch by mali byť vyrastené aspoň 5 centimetrov. Platí tiež, že čím je odstrihnutý dred dlhší, tým dlhšie vlasy by mali byť aj vlasy, na ktoré ideme nadpájať. Pretože čím je dread dlhší, tým je ťažší a v tom prípade je potrebné, aby mal pevnejšie uchytenie v základe.

Tiež treba dbať na to, koľko dreadov sa pôvodne na tomto mieste nachádzalo a tohto počtu sa držať aj pri prirábaní. Ak ste odstrihli štyri dredy, je potrebné rozdeliť vlasy na štyri časti. V prípade nedodržania tohto postupu sa jednoducho môže stať, že sa dredy zo základu budú vyvliekať alebo budú mať neprirodzene hrubý základ, ktorý kedy bude nie len prirábanie, ale aj neskoršie dorábanie bolestivejšie a neprirodzene sa budú ťahať z veľkého priestoru do jedného, tenkého dreadu. Ak by ste aj napriek tomu stále chceli zmeniť predošlý výzor/hrúbku pôvodného dredu, odporúčam začať drediť nanovo.

Ak si nie ste istí, ako si dredy naspäť prirobiť, zručný dreadmaker vám bez okolkov túto prirábku sprostredkuje.

°° Umytie a hĺbkové čistenie dredov

Po strihaní a skracovaní dreadov si vlasy umyjeme. Základ pre zdravé dredy nie je mať ich iba čisté, ale mať ich riadne vyčistené - do hĺbky. Takéto čistenie je najlepšie robiť minimálne 3-4x do roka. Zámerne píšem "minimálne", lebo veľmi záleží nielen od toho, ako veľmi sa nám potí hlava (tým pádom mastia vlasy), ale predovšetkým od toho, akú prácu vykonávate a všeobecne od miest, na ktorých sa pohybujete.
O pokožku hlavy treba dbať počas celého roka a vlasy umývať nie iba vtedy, keď už sú ulepené a škriabe nás hlava. Umyť si dredy nie je nijako náročná záležitosť. Zanedbanou pokožkou hlavy si môžete privolať nemalé problémy, ktoré často končia tým, že nie je možné dôsledne vlasy vyčistiť a dať si do poriadku vlasovú pokožku bez toho, aby bolo nutné ich ostrihať.

zdroj: dreadlockulture.com

Ako sme si už povedali v predchádzajúcich článkoch, najvhodnejšie je si umývanie dredov naplánovať. Aj keď by sa to niekomu mohlo zdať zvláštne - dredy nie sú obyčajné vlasy, ktoré vám uschnú maximálne za niekoľko desiatok minút. O tom, ako si umyť a hĺbkovo vyčistiť dready som napísala samostatný článok - určite sa naň mrknite :).

Ak ste otrávení z umývania dredov a stále to odkladáte, tu je drobný tip, ako samých seba presvedčiť:
Predstavte si, že sedíte v autobuse a niekto si sadne za vás. Ak je to človek, ktorá má predsudky aj voči špinke na vašej topánke, pravdepodobne ho ani najčistejšími dredami na svete síce nepresvedčíte, aby si svoje vlasy zadredil tiež, ale aspoň v ňom nebudete živiť všeobecnú predstavu, že dredy sú špinavý účes ľudí, ktorí sa o seba nestarajú. A nevyhovárajte sa, že necestujete autobusom alebo že nosíte kapucňu alebo čiapku.
Neživte fámu, že dredy sú špinavý a smradľavý účes. Treba ovšem podotknúť, že čisté dredy sú tie, ktoré sú riadne umývané. Nemusia vám voňať na 1oo kilometrov. Stačí, ak vás nebude svrbieť hlava a nebudete si ničiť vlasy lupinami a ulepenými chuchvalcami.

°° Sušenie dredov

Nie iba pre dredy, ale pre vlasy všeobecne je najlepšie a najzdravšie, keď vám uschnú prirodzene. Preto ak máte možnosť nesušiť ich fénom, zvoľte prirodzené usychanie na vzduchu.
V prvom rade sa z nich hneď po umytí snažte vytlačiť (vyžmýkať) čo najviac vody, ktorá v nich zostala a potom ich do uteráka zabaľte iba na niekoľko minút. Ak je mokrý, vymeňte ho za nový a opakujte postup dokedy už nie je možné nijakú prebytočnú vodu z vlasov vytlačiť. Nedržte mokré dredy dlho v uteráku.

Pri sušení vlasov záleží na tom, aké je ročné obdobie. Ak je zima, mráz dredy zvnútra poškodzuje, v lete sa na priamom slnku môžu zase priveľmi vysušiť. Dávajte si tiež pozor, aby ste sa s mokrou hlavou nevystavili vetru. Môžete veľmi rýchlo prechladnúť a je jedno, aké je ročné obdobie.

Ak dredy sušíte fénom, platí to, čo pri nezadredených vlasoch: žiadny horúci vzduch a nie tak z blízka!

°° Odfarbovanie a farbenie dredov

O odfarbovaní sme si už povedali niekoľko slov a vždy nad ním budem zdvíhať varovný prst. Ak ste sa aj napriek dôsledkom, ktoré môže farbenie priniesť rozhodli, že si chcete dredy odfarbiť, dá sa vytvoriť pekný "melír", kedy odfarbíte iba niekoľko dredov - napríklad spodnú líniu vlasov alebo zopár náhodných dredov. Nezabudnite odfarbovač z každého dredu poriadne vymyť a dokedy neuvidíte z dredu vytekať úplne čistú vodu bez bubliniek a slizkej farby, stále ho preplachujte.
Ak máte v pláne takto odfarbený dred ďalej farbiť, odporúčam počkať aspoň 2-3 dni. V odfarbovačoch je peroxid, ktorý na vlasoch pracuje ešte niekoľko dní, a tak by tento proces mohol znehodnoiť alebo ovplyvniť finálnu farebnosť výsledku.
Pri farbe platí to isté, čo pri odfarbovači: vymývame ju, pokiaľ nie je voda úplne čistá, bez známok farby alebo slizkého pocitu.

Farbenie dredov nemusí byť doslova farbenie. Do dredov alebo k im koncom je možné priháčkovať alebo pripliesť kanekalón a tým vytvoriť dojem zafarbených dredov. Na fotke nižšie vidíte dredy predĺžené kanekalónom. Tento spôsob "zafarbenia" si zákazník vybral namiesto odfarbovania a farbenia. Kanekalón je vždy lepšia voľba, než ničenie farbami.

na fotke je @Ohavyx
archív
@lady_if

°° Dorábka odrastov a dĺžok

Dredy sú síce zadredené vlasy, ale stále sú to živé vlasy. Ich rast sa nezastavil, a preto pri hlave vzniká odrast, ktorý je treba zadrediť. Tento proces sa nazýva dorábka odrastov.

Pravidelnosť je v tomto prípade veľmi individuálny pojem - niekto chodí na dorábku častejšie, niekomu stačí prebehnúť iba odrasty a niekto sa dreadmakerovi posadí do kresla raz za pol roka.

Šúchaním o oblečenie, o vankúš počas spánku, preťahovanie gumičkou, umývanie a úprava do rôznych účesov - toto všetko dredy prirodzene postrapatí po celej ich dĺžke. Všetky tieto drobné (alebo väčšie) nezrovnalosti opraví háčik. Ak nie ste s týmto nástrojom oboznámení a chcete sa to naučiť, postup, ako sa dredy háčkujú a dorábajú nájdete v prvom článku o dredoch. Jednoduchšou možnosťou je nechať si vlasy upraviť u dreadmakera - človeka, ktorý opravuje, upravuje a vytvára dredy.

archív Martin F.

Dorábka dredov sa robí vtedy, keď sú vlasy čisté a suché. V opačnom prípade sa nečistoty zaháčkujú do dredov a vytvoria základ pre ďalšiu špinu a baktérie. To znehodnocuje celý dred a takýto nesprávny postup vedie k tomu, že ani po ďalšom umytí dredy nebudú čisté.
Dorábka mokrých dredov je zase zložitejšia, pretože sa vyťahujú (šmýkajú) vlasy zatiahnuté do dredu. Keď prácu dokončíte a dredy uschnú, bývajú väčšinou znova strapaté. Síce nie tak veľmi ako pred dorábkou, ale nevyzerajú ani "čerstvo".

Pred tým, ako si idete dredy opravovať alebo idete na opravu k dreadmakerovi, si vlasy umyte. Najlepšie tri dni pred plánovaným dredením. Ak sa chystáte dredy vytvárať z nezadredenách vlasov, vlasy si umyte dva dni vopred, ak sa vám vlasy rýchlo mastia, jeden deň vopred. Vy budete mať čisté dredy pred dorábkou aj po nej a dreadmaker bude mať príjemnejšiu prácu, verte mi..

°° Ukončenie dredu

Zaháčkované, zapletené alebo spustené, voľné konce? Každému sa páči niečo iné. Treba ale povedať, že pre niektoré typy vlasov nie sú vhodné úplne všetky typy ukončenia.

° Ukončenie háčkovaním

Ak máte konce dredov spálené peroxidom a zničené farbami či nejakým spôsobom mechanicky poškodené, nie je vhodné nechávať konce dredov voľné a najlepšie, čo môžete spraviť, je nechať si konce zaháčkovať. Zničené vlasy zospodu vypadávajú a lámu sa rovnako, ako keď máte poškodené nezadredené vlasy. Pri nadmernom poškodení sa tak dred postupne skracuje a aj keď vám vlasy stále rastú, na svojej dĺžke nenaberajú. Laicky povedané: z vrchu rastú, zospodu vypadávajú..

V prípade, že nechcete mať na hlave takéto zničené vlasy a chcete mať iba zdravé dredy, odporúčam zničené konce odstrihnúť a voľné vlasy zaháčkovať dovnútra dredu. Niekedy je to ťažké rozhodnutie, pretože sa často stáva, že je zničený veľký kus dredov. Preto je pred zadredením na mieste si poriadne premyslieť či si chcete drediť vlasy aj napriek tomu, že ich máte zničené. Vždy je lepšie drediť zdravé a pevné vlasy.
Priateľská rada: V tomto prípade sa pripravte na názory okolia, že ste si "zničili vlasy"..

° Ukončenie bavlnkou

Tiež sa používa obyčajná bavlnka či rôzne šnúrky, ktorými spevníte dred v jeho spodnej časti a dĺžku si prispôsobíte podľa vlastných predstáv.
Ja osobne som problém mojich zničených koncov vyriešila práve bavlnkami, ktorými som obmotala posledných 1o-15 cm dredov, ktoré boli poškodené. Časom ich plánujem odstrániť a poškodené dredy odstrihnúť (dodatok: už som to urobila a niektoré dredy sú v poriadku, ale niektoré konce, ktoré boli obmotané, som musela odstrihnúť).

archív @Darken

° Ukončenie copíkom

Ďalším možným spôsobom, ako ukončiť dred, je zapletený copček na konci dredu. Ak sa dred končí dlhšou časťou rozpustených, voľných vlasov, dá sa zapliesť maličký, kratší copček. Na konci sa "zachomlá" (tiež zadredí) a tým sa ukončí. Je to veľmi efektné a celý účes to krásne dotvorí - obzvlášť, ak sa takýto dred nachádza v blízkosti tváre.

° Ukončenie pravými alebo umelými vlasmi

Zakončenie dredu je možné previesť tiež kanekalónom alebo inými typmi príčeskov. Ak plánujete dred na jeho konci nielen spevniť, ale tiež predĺžiť, buďte opatrní - dobre si premyslite finálnu dĺžku. Ak chcete mať výrazne dlhšie dredy než máte, je najlepšie pridávať do dĺžky postupne, nie naraz.
V jednom z predchádzajúcich článkov som už písala o tom, ako môže dĺžka dredov negatívne vplývať na kvalitu života. Preto ak vás láka mať dlhé dredy a aktuálne máte vlasy/dredy kratšie alebo dokonca úplne krátke, dobre si premyslite, ako sa vám budú vykonávať aktivity s vlasmi, ktoré budú zrazu dlhšie o niekoľko desiatok centimetrov a nepreháňajte to s predlžovaním.

° Ukončenie voľnými vlasmi

Najmä dievčatá a ženy si nechávajú konce dredov voľné. Vyzerá to pekne a prirodzene. V tomto prípade ale treba brať ohľad na problém uvedený vyššie - a to, že ak máte zničené vlasy, voľné konce nie je vhodné nechať spustené ale zaháčkovať alebo odstrihnúť.

°° Korálky do dredov

Dredy máme teraz vyčistené, vysušené, doháčkované a konce držia tak, ako majú a ako je vhodné. Takáto úprava niektorým ľuďom stačí. Ak by ste si radi pridali do dredov nejakú ozdobu či drobnosť, sú výbornou voľbou korálky. Tie vyberajte nielen podľa výzoru, ale aj podľa praktickej stránky - to je najlepšia rada.
Aj najkrajšia korálka na svete vám môže znepríjemniť spánok alebo kotúle v škole na telesnej, pokiaľ bude veľká a tvrdá. Existujú ozdoby z maličkých ponavliekaných koráliek, ktoré sú mäkké a určite vhodnejšie, ako veľké kusy.
Korálky a ozdoby vždy umiestňujte na dredy na také miesto, kde vám nebudú zavadzať. Najlepšie do spodnej časti - ale tak, aby sa nevyvliekali. Ak vám dred spadne do tváre, nechcete si korálkou vypichnúť oko, buchnúť do zuba alebo sa udrieť do nosa (áno, pri ťažších kúskoch sa stáva aj to).

Nepoužívajte ostré korálky, ktoré by mohli ublížiť vám alebo komukoľvek okolo vás. Pre dredaté mamičky je najlepšou voľbou čo najmäkší materiál alebo žiadne korálky.

zdroj: pinterest.com

° Mäkké korálky

Niektorých možno prekvapia korálky, ktoré tvorcovia vyrábajú z látky. Sú to takzvané šité korálky. Pri týchto korálkach prevažujú výhody nad nevýhodami (jednou nevýhodou). Sú mäkké, dobre držia na vlasoch a v podstate ani neviete, že ich na dredoch máte no aj napriek tomu sú veľmi viditeľným a pekným prvkom, ktorý dotvára prirodzený vzhľad celého účesu. Jedinou nevýhodou je, že ak sa tieto korálky namočia, držia v sebe dlhšie vlhkosť. Preto je vhodné dávať ich pred umývaním dredov dolu. Toto ale platí pri všetkých korálkach.

fakedready.cz

°° Wrapy k dredom

Ku zdobeniu dredov patria bezpochyby aj takzvané wrapy. Predstaviť si ich môžeme ako samostatné dredy, ktoré nie sú ani z vlastných, ani z umelých vlasov, ale z rôznych iných materiálov. Najčastejšie sa na výrobu wrapov používa látka, bavlnky, nitky a korálky či prívesky.

zdroj: @zara_locksfromlove

Ozdobné wrapy majú v porovnaní s priamym zdobením dreadov nespornú výhodu: dajú sa dať do vlasov a v prípade potreby ich jednoducho odstrániť. Tieto ozdoby slúžia nielen na spestrenie, ale tiež na zahustenie účesu.

O tom, ako si wrapy vyrobiť a to ako ich upevniť do vlasov si prečítate v článku Wrapy do vlasov a dredov.

°° Čomu sa vyvarovať

O spaní s mokrými dredami a farbení silnými chemickými farbami sme si už povedali. Čo sú ale ďalšie veci a postupy, ktoré kvalitu dredov zhoršujú?

° Zošívanie dreadov

Nevhodnou starostlivosťou o dready alebo neriešeným problémom dredy môžu meniť svoju podobu. Preto sa mnoho ľudí utieka k tomu, že ako prvú pomoc dredy pozašívajú.
Niekoľkokrát som sa stretla s tým, že si ľudia dredy zašívali ihlou a niťou. Robia to v prípade, kedy dred nevedia opraviť a zošitie je v podstate rýchlym riešením. Na niektorých miestach sa napríklad stenšia - a to treba opraviť. Ak si takýto dred neviete opraviť háčikom a máte obavu, že by ste časť dredu stratili, buď ho hneď odtrhnite (ak to ide) alebo ho odstrihnite a odložte si ho pre najbližšiu návštevu dreadmakera, ktorý vám ho priháčkuje späť.

Následná oprava takto pozašívaných dredov je náročná a zaberie dlhý čas - čím dlhšie (časovo) nitky v dredoch sú, tým ťažšie sa s nimi pracuje.
Aj keď je nitka iba tenučký "vlások", jej nakopením v drede vzniká ďalšia hmota a tým sa dred vypĺňa materiálom, ktorý v ňom nemá čo hľadať. Tento zbytočný materiál vytvára živnú pôdu pre hromadenie špiny. Dredy s takýmito nitkami schnú dlhšie a čím dlhšia je doba schnutia, tým vyššia je pravdepodobnosť tvorenia plesní - hlavne v prípade, keď má človek hrubé dredy.
Aj keď je pre mnohých ľudí takáto "starostlivosť" o dredy najrýchlejším riešením proti slabým dreadom, oveľa lepšou variantou je objednať sa u dredamakera skôr, ako dôjde k situácii, že bude zošívanie "treba" robiť.

V prípade, že ste sa s takýmito dredmi rozhodli ísť na kompletnú opravu, odporúčam všetky tieto nitky povyberať ešte doma. Môže sa totiž stať, že vám dreadmaker opravu takýchto dreadov odmietne spraviť alebo u neho presedíte dlhé hodiny strávené iba vyťahovaním všetkých nitiek a potom ešte následnou opravou. Vám možno takáto rýchla zošívacia "oprava" trvá krátko, ale následná skutočná oprava takýchto dredov je časovo náročná a rozhodne si za ňu priplatíte.

Ak spozorujete na drede, že bol nekvalitne vytvorený, treba sa posnažiť ho opraviť a spevniť umelými vlasmi alebo ho rozpliesť a vytvoriť nanovo.
Nemá význam nechať to zájsť do štádia, kedy si dredy po večeroch zošívate a potom si sadnete dreadmakerovi do kresla a budete čakať, že za pár hodín spraví zázraky.

zdroj: Hannah Emilia

° Silné uťahovanie bavlniek na mokrých dredoch

Keď si zdobíte dredy obmotávaním bavlnkami, látkami alebo inými materiálmi, nikdy to nerobte, keď sú dredy ešte mokré alebo vlhké. Toto neplatí iba po umytí ale tiež po tom, čo vám vlasy zmoknú, spotíte sa, prechádzate sa v hmle a tak ďalej..

Sama som mala možnosť zistiť, ako dopadne takýto dred. Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že keď dáte bavlnku dolu, dred je spevnený a toto obmotanie mu pomohlo, už po pár hodinách vidíte, ako sa kvalita dredu v takto stiahnutom drede zhoršila. Vlasy sú dolámané a v tom prípade odporúčam túto zničenú časť odstrihnúť. Sú to vlasy a zase vám dorastú. Vždy je lepšie odhodlať sa a odstrihnúť poškodenú časť, než nasilu zlepovať dred, ktorý časom tak či tak odpadne.

°° Pár slov na záver

V prípade, že dredom venujete adekvátnu starostlivosť, sú krásnym, prírodným účesom, ktorý vydrží dlhé roky. Naši predkovia, ktorí žili v súlade s prírodou a nevlastnili hrebene mali vlasy zachlpené a tým pádom zadredené. Keby sa o svoje vlasy dlhodobo nestarali a udržiavali ich ulepené a plné špiny, malo by to veľký dopad na to, ako vyzerajú vlasy dnešného človeka. Tisíckami rokov vývoja by sme pravdepodobne prišli o vlasy úplne a nielen o dredoch ale i o vlasoch by sme mohli iba snívať.

Preto ak zvažujete dredy, určite si dohľadajte všetky potrebné informácie, vďaka ktorým pochopíte, že dredy nie sú tak úplne nenáročný účes. Zanedbanou starostlivosťou si môžete privodiť zdravotné problémy a spoliehať sa na to, že ich vyrieši dreadmaker počas jedného sedenia, je veľmi obmedzené.

V prípade, že máte záujem o výrobu alebo opravu dredov, neváhajte sa mi ozvať na mojom blogovom, alebo súkromnom profile :)

Ahojte💚