Ako prebieha farbenie a predlžovanie dreadov

V minulom článku s témou dreadov sme sa porozprávali o tom, čo sú to dready a aký je ich pôvod.
Tento krát sa zameriame na to, ako a čím je možné dready predĺžiť a vyzdobiť.
Dozviete sa, či dready naozaj spôsobujú bolesti hlavy, aké je to kráčať s dredatou hlavou po ulici a čo potrebujete vedieť predtým, ako ich budete chcieť opäť zmeniť na vlasy, na ktoré budete potrebovať starý známy hrebeň.

~Syntetické a vlnené dredy, dredy predĺžené a zahustené pravými aj nepravými vlasmi.

Dready je možné predlžovať. Nie je to vôbec nijak extrémne náročný proces, ale treba sa starostlivo venovať každému dredu.
Toto nadpájanie prebieha tak, že sa asi 5-7 cm vlastného dreadu (alebo zväzok nezadredených vlasov) rozčeše a tieto voľné vlasy sa priháčkovávajú k prichystanému dredu. Spoj by sa mal úplne stratiť.
Stáva sa, že takto nadpojené dready sa “odťahujú”, inak povedané - stenšuje sa spoj. Je to z veľkej časti vtedy, keď sú dready na hlave a pripájané dready rozdielnych materiálov/typov vlasov, pretože môžu byť ťažšie.

Ďalšie príčiny môžu byť napríklad častá manipulácia s vlasmi (preťahovanie cez gumičku), ale tiež slabé pripletenie na samotnom začiatku. Tieto dredy môžu byť s rôznych syntetických materiálov aj pravých vlasov a predávajú sa od jedného kusu až po niekoľko desiatok kusov.
Zväzku dredov, ktoré sú určené pre nadpájanie sa hovorí všelijako - umelé dredy, zväzok, anglicky napríklad ‘bunch of dreads’ (kopa dredov) alebo installation (inštalácia).
Dredy je možné zahustiť, a je možné ich aj pripliesť ku vlastným vlasom a to aj v prípade, ak vlastné dredy na hlave nemáte. K vlasom dlhým 5-8 cm sa dá nadpojiť dĺžka syntetických alebo vlnených dredov až do 1 metra.

instagram/@rastacikedi

instagram/@rastacikedi

“Pripletacie” dready na zahustenie objemu sa do vlasov inštalujú niekoľkými spôsobmi.
Buď je dread dĺžky vlasov (alebo o niečo dlhší) a na jeho vrchnej časti sa nachádza ‘očko’ alebo gumička. Touto gumičkou sa prestrčí buď celý dread alebo malý copček z vlasov a gumička sa utiahne k hlave.
Je to jednoduché na manipuláciu a zvládne to nie len každý dreadmaker, ale aj ktokoľvek sám doma. Hovorí sa im ‘single’ dready.

blacksunshineineiow.blogspot.com

Druhý typ dreadov je ´double ended´ čo znamená, že má dva konce. Je to dred dvojnásobnej dĺžky vašich vlasov ktorý je prehnutý v polovici. Na prehnutej časti sa začína dread pripletať.
K dreadom pripletaným k nezadredeným vlasom si treba nachystať aj malé tenké gumičky. Pripevňujú sa pripletacím systémom - pripletajú sa ako zapletený copček z troch pramienkov.
Dva pramienky sú z vašich vlasov, a tretí je umelý dred, o ktorý sa vlastne pripletajú a tým držia vo vlasoch.

instagram/@rastacikedi

Takéto dready vyzerajú lepšie, keď sú všetky nadpojené časti schované pod rozpustenými vlasmi, alebo sa zvolia účesy, pri ktorých nie sú spoje až tak viditeľné.
Preto sa inštalácie napletajú odspodu nahor a na vrchnej časti hlavy sa nechávajú voľné (vlastné, nezadredené) vlasy, ktorými sa časť, v ktorej sú dready pripojené, akoby prikryjú a tým sa schová spoj a nadpojená časť.

Myslite na to, že keď si vyčešete cop alebo si spravíte drdol, spoje budú viditeľné. Toto platí aj u pripletaní dreadov k už vlastným dreadom kvôli objemu.
Niektorí ľudia majú totiž riedke vlasy a tým pádom majú dreadov málo, vyzerajú uľahnuté, splihnuté,..
Na zahustenie sa používajú zase - single dready, ktoré sa gumičkou pripevnia o dred ku korienku - takto vám vzniknú dva dready z jedného. Môžu sa použiť aj double-ended dready a v tom prípade budete mať namiesto jedného - pôvodného - v konečnom dôsledku tri.
Na túto inštaláciu budete používať tiež gumičky, keďže dvojitý dred pripletáte k už existujúcemu dreadu asi tak na 5 cm jeho dĺžky, potom ho stiahnete gumičkou.
Vyzerá to krásne nadýchane, ale myslite na to, že natesno utiahnutá gumička dreadu z dlhodobého hľadiska škodí a pokiaľ si vyberáte ťažší materiál, treba si uvedomiť, že je to určitá váha, ktorá sa znenazdajky v priebehu pár hodín objaví na vašej hlave a je to určitá záťaž nie len pre pokožku hlavy, ale aj pre krk.

Takáto inštalácia nie je navždy, pretože vlasy stále rastú a tak je potrebné takto pridaný dread v pravidelných intervaloch odpletať a znova napletať.

Ja mám na toto nadpájanie môj vlastný, (obmedzený) názor, pretože sa mi vždy páčila myšlienka pravých dreadov, príbehy a legendy o nich. Falošné dready z môjho pohľadu tento účel neplnia.
K predlžovaniu alebo nadpájaniu dreadov by som rada napísala ešte to, aby si každý dobre premyslel dĺžku inštalovaných dreadov, pretože keď ste doteraz existovali s vlasmi po ramená a zrazu máte vlasy po zadok, zvyká sa na to ťažšie, ako keď vám vlasy od pliec po zadok narastú v priebehu rokov.
Tieto extrémne dlhé dredy (ale celkovo aj predlžované vlasy) odporúčam na leto, kedy nemusíte cez hlavu preťahovať viacej vrstiev oblečenia, mať sveter, šál, bundu a napríklad aj čiapku.
Ak si ich dáte nadpojiť v teplejších obdobiach roka, “naučíte sa s nimi žiť” jednoduchšie. Vopred si premyslite aj účesy, ktoré budete ako dredáči nosiť.
Zabezpečte si na začiatok gumičky alebo napríklad aj šatky, aby ste tieto veci nemuseli riešiť "za pochodu".

dreadheads.eu

~Korálky, stužky, šnúrky, wrapy a iné ozdôbky.

Všetkými týmito drobnosťami sa dajú vlásky vyzdobiť, ozvláštniť, zahustiť alebo oživiť.
Môžete si ich vyrobiť sami, alebo podporiť šikovné ruky niekoho iného.
Napríklad korálky môžu byť vyrobené z dreva, fimo-hmoty, kovu, a môžu to byť dokonca aj zlaté a strieborné krúžky, ale aj korálky Pandora. Fantázii sa medze nekladú. Korálky sa na dready navliekajú pomerne ľahko a o to ľahšie, pokiaľ máte na dreadoch voľné konce - pár centimetrov rozpustených vlasov.

Nepoužívajte korálky, ktoré sú príliš úzke, pretože vám síce možno prejdu cez spodnú časť dreadu, ale ľahko sa zaseknú a vy ich budete nasilu tlačiť smerom nahor a tým "zhŕňať" vlasy v dreade zbytočne nahor. Spodná časť zostane úzka a korálka vám môže ľahko vypadnúť.
Rovnako je to aj pri korálkach s príliš veľkým otvorom, ktoré sa vám podarí navliecť síce jednoduchšie, ale rovnako ľahko ich môžete stratiť a to by bola určite škoda. Väčšinou sú to totiž krásne a jedinečné kúsky.
Preto zvoľte zlatú strednú cestu a myslite v prvom rade na hrúbku svojich dreadov pedtým, ako sa necháte zlákať krásnym dizajnom.

~Farbenie

Najskôr začnem príkladom z mojich skúseností, pretože sama mám dvojfarebné, hnedo-zeleno-modro-fialové dready so všetkými možnými aj nemožnými odtieňmi.
Na začiatku, keď som mala dready ešte ledva po plecia, začala som ich odfarbovať, pretože som veľmi chcela mať sivú, popolavú farbu.
Tomu samozrejme predchádzalo odfarbovanie vlasov. Prvé razy odfarbenia prebehli v poriadku, no keďže nám vlasy samozrejme stále vyrastajú, moje hnedé vlasy na seba nenechali dlho čakať a preto som si korienky odfarbovala vždy, keď už boli odrastené zhruba 5 centimetrov a “potrebovala” som ich farbiť vytúženou sivou farbou.
To, ako mi mama hovorievala, aby som si tak často vlasy neodfarbovala, pretože si ich zničím, som ignorovala, pretože inak by som šedivou farbou moje prirodzené neprekryla..

Teraz na chvíľku odbehnem od môjho aktívneho ničenia dreadov a povieme si, ako farba na vlasy funguje.
Väčšina farieb obsahuje amoniak (chemikáliu). To je presna tá látka, ktorá keď sa zmieša s pigmentom spôsobuje to, že sa vlasy zafarbia. Farba obalí každý vlas a vlasy máte krásne, lesklé (väčšinou len do času).
Tieto produkty dokážu na prvý pohľad spraviť zázraky, ale povedzme si na rovinu - keď máte raz zničené vlasy, neopraví ich navždy ani šampón, ani farba, ale čo najmenšie zaťažovanie, adekvátna starostlivosť a správna výživa - ako zvoku, tak aj zvnútra.

Práve kvôli týmto krátkodobým účinkom farieb na vlasy moje vlasy vždy vyzerali krásne, no po asi 4 odfarbeniach (odfarbenie peroxidom alebo zosvetľovačom + následé farbenie) som začala pozorovať, že sa mi prestáva páčiť kvalita týchto krásnych sivých vlasov..
Keď si odfarbíte vlasy peroxidom alebo nekvalitným zosvetľovačom sami doma a k tomu v amatérskych podmienkach, vyberie si to svoju daň.

Moje dready nie sú momentálne ukončené - to znamená, že spodná časť (konček) nie je oblý, zadredený, ale voľne spustený, takže posledné asi 2 centimetre každého dreadu sú voľné vlasy.
Ako prvé sa pomaly začali vyťahovať tieto vlasy, na čo som nebola zvyknutá, keďže všetky ‘mŕtve vlasy’ stále držia v dreadoch. Potom prišiel na rad niečo, čo by som nazvala ako “rednutie dreadov” a to prebiehalo tak, že sa v niektorej časti začali stenšovať a pokiaľ som včas nezakročila, odpadol.
Takto sa mi postupne začali nedobrovoľne skracovať tak som sa rozhodla, že ich farbiť prestanem. Ak sa pýtate, prečo mám teda stále farbu - zelenú, je to farba na zbytku odfarbenej časti. Presne tú “líniu”, ktorú vidíte, ten “odsek” zelená/hnedá.
Takže všetky zelené sú vlastne moje kedysi odfarbované vlasy. Hnedá časť vlasov ukazuje čas, ktorý som vlasy peroxidom neodfarbovala.

Ako som už písala, farba vlasy obaľuje a to pri dreadoch nechcete. Hustá farba sa dostane všade, dostane sa pod povrch dreadu a vy máte len minimálnu nádej, že pri zmývaní farby sa vám podarí všetky tieto skryté kúsky vymyť.
Kúsky farby potom zostanú v jednotlivých dreadoch, vytvoria niečo ako jemný, mazľavý film, ktorý je magnetom na nečistoty a do vašich dreadov sa budú okrem čistých dreadov uzamykať aj kúsky prachu, peľu a pod.
Toto má za následok rozpadnutie dreadu zvnútra. Dread vyzerá na prvý pohľad zdravo a normálne, no pri dohačkovávaní alebo prestrihnutí dreadu uvidíte, že prierez tvorí vonkajšia “šupka” z vlasov a vnútro je kopa ulepeného prachu a zopár vláskov.. Ako sme si povedali už v predchádzajúcom článku o dreadoch, rovnaké problémy s najvyššou pravdepodobnosťou nastanú aj pri používaní nesprávneho šampónu. Nemusím asi písať, že to je nehygienické, no hlavne je to ťažšie ako keď sú dready ‘zdravé’.
Keď takéto dready umyjete, viete si predstaviť, čo sa asi tak deje vnútri dreadu.

zdroj @lady_if

Preto odporúčam buď dredy nefarbiť, ale ak sa neviete spratať do kože rovnako ako ja, a prestať vlasy farbiť, nájdite si farby, ktoré v sebe nemajú agresívne látky.
Tieto farby sú väčšinou značky ako Manic Panic, Directions alebo Arctic Fox.
Poteším aj všetkých ľudí, ktorým záleží na zvieratkách - tieto farby sú bez živočíšnych zložiek a nie sú na zvieratách testované (Vegan, CrueltyFree).

metalshop.eu

manicpanic.com

arcticfox.com

Ďalšou možnosťou ako dredy "farbiť bez farbenia" je vyššie spomínané zahustenie alebo predlžovanie - tentokrát ale farebnými dredami.
Vaše vlastné dredy zafarbené nebudú, ale aj napriek tomu do nich dostanete farbu takýmto spôsobom a tým ich pekne oživíte.

instagram/@happydreadsuk

~Majú dready spojitosť s bolesťou hlavy?

Dready sú ťažší účes, pretože ako sme si už niekoľkokrát predostreli - všetky prirodzene vypadnuté vlasy v nich zostávajú.
Túto váhu nemusíte cítiť, pokiaľ máte dreadov iba zopár, alebo v prípade, že sú ešte krátke a nie príliš hrubé.
V opačnom prípade sa bolesť hlavy môže objaviť a ak je to chronické (bolesť sa opakuje pravidelne a často), mali by ste porozmýšľať nad úpravou.
Môžete si ich (dať) skrátiť alebo nosiť účesy, ktoré tak veľmi nezaťažujú pokožku hlavy.

Zriedkavá bolesť sa objavuje vtedy, keď sú dready čerstvo dorobené, pretože jednotlivé dready sú utiahnuté ku hlave a pokožka je namáhaná.
V takomto prípade stačí počkať 1-2 dni, vlasy kúsok porastú a uvoľní sa tlak na pokožku hlavy. Toto nie je typická bolesť hlavy, ale skôr bolesť spôsobená tlakom na namáhanú pokožku, preto ak nechcete mať vlasy takto natesno utiahnuté, stačí to na začiatku dorábky svojmu dreadmakerovi oznámiť.

Dorábku potom prispôsobí vašim požiadavkám a medzi dorobeným dreadom a hlavou vám zostane asi pol-centimetrový úsek vlasov, ktorý k hlave utiahnutý nebude a tým pádom hlava nebude tak "vyšticovaná".
Na druhú stranu treba ale k tomuto štýlu dorábky dodať, že kvôli úplnému nedoťahovaniu budete chcieť ísť pravdepodobne skôr na ďalšiu dorábku, pretože vlasy budú už po pár týždňoch vyzerať, že odrástli väčší kus, ako v skutočnosti.

Bolesť hlavy ale môže vyvolávať aj nesprávny účes. Vtedy je jedno, či sú dready krátke alebo dlhé, tenké alebo hrubé - v každom prípade môže príliš utiahnutá gumička spôsobovať bolesť hlavy rovnako, ako keď sa tento problém objavuje pri vlasoch, ktoré zadredené nie sú.
Vlasy, ktoré sú ťažké, a ich majiteľ nosí drdol, ktorý "sťahuje" hlavu dozadu, sú neustále namáhané a je na ne vyvíjaná neustála záťaž. Táto záťaž je nepríjemná nie len na hlavu, ale aj na krk.

Ako dready na hlave "uložiť", aj o účesoch proti bolestiam hlavy si povieme v inom článku ;-)

~Záver

Prácu s dreadmi vykonávam zhruba 12 rokov. Moja cesta začala na mojej vlastnej hlave, takže všetky vychytávky a aj chyby som si najskôr otestovala na sebe.
Veľmi ma táto práca baví a je skvelé vidieť ľudí, ako sa tešia zo svojich nových a opravených vláskov.
Teší ma každý jeden dread, ktorý môžem opraviť alebo vytvoriť.

Keďže sa niekoľkokrát stalo, že sme s klientmi dlho premýšľali, ako upraviť prácu, ktorú odflákol niekto iný, moc vás prosím, nájdite si človeka, ktorý sa tomu naozaj rozumie.
Dready nie sú melír od kaderníčky, ku ktorej prídete a poviete jej, že dnes chcete miesto ryšavého melíru, ktorý vám spravila predchádzajúci deň, melír červený.
Vždy sa pýtajte na všetko, čo vám napadne. V tomto prípade platí staré známe, že neexistuje hlúpa otázka, pýtajte sa. Keď si nie ste istí dreadmakerom, pýtajte si recenzie.
Nehanbite sa, je to vaše právo a dready nie sú to účes na jeden deň. Neuvážené rozhodnutia vás stoja čas, peniaze a v tomto prípade aj dávku bolesti..

Dodatočne by som sa touto cestou rada poďakovala všetkým, ktorých dready mi prešli pod rukami a umožnili mi (a mnohí z vás stále umožňujú) neustále sa zlepšovať.

Veľmi vám ďakujem za dôveru. Verím, že ste spokojní🖤🙏

Ahojte!💚