Čo sú to dready a aký je ich pôvod

umelecký archív @ivetar.s_blog

Hovorí sa, že vlasy sú ako rám a naša tvár je obraz. Vlasy sú korunou krásy - a pre každého je krása individuálny pojem.
Niekomu sa páčia vlasy krátke, niekomu dlhé, niekto nosí ofinku, iný si vlasy farbí, odfarbuje, žehlí, lakuje, géluje, natáča, holí,.. Niekto si dá na letnej dovolenke pri mori zapliesť copčeky a niekto má na hlave dready.
Dnes si povieme o tom, čo sú to dredy, a odkiaľ tento účes pochádza.

°° Čo sú dready?

Dredy už videl pravdepodobne každý. Veľmi jednoducho povedané, dready (“dredy”, z anglického dreads) sú typom účesu, pri ktorom sa určitým štýlom upravujú vlasy tak, až sa v konečnom dôsledku vyformujú “šulčeky”, vytvorené zo zmotaných vlasov.

Dredy sa môžu vytvoriť prirodzene (naturálne), rukami, alebo pomocou hustého hrebeňa a háčiku na háčkovanie. Typy dredov a o tom, ako sa robia si prečítate v nasledujúcich článkoch v kategórii DREDY.

°° Aký je pôvod dredov?

Za prvými zmienkami o dredoch musíme cestovať do starovekého Egypta. Existencia dredov je doložená prostredníctvom pozostatkov, sôch a obrazcov príslušníkov kmeňov, ktoré žili v oblasti dnešnej Líbye.

zdroj: pinterest.com

Prvé zmienky o dredoch sa datujú do roku 16oo-15oo p.n.l.. Známky dreadov z tohto obdobia nájdeme na Kréte - na najväčšom gréckom ostrove. Ľudia z krétskej civilizácie Minoan sú znázornení na freskách s dlhými zapletenými copmi alebo dreadmi. Ich históriu nájdeme aj v Afrike (5oo p.n.l.).

Zaujímavosťou je, že hlavy Egypťanov boli pod parochňami vyholené z hygienických dôvodov. Dredy boli v kultúrach týchto krajín spojené s náboženstvom a spiritualitou a boli považované za symbol duchovnej sily a múdrosti.

V Egypte a Grécku dredy nosili predovšetkým bojovníci a vojaci. Boli symbolom ich odhodlanosti a sily.

zdroj: historyofyesterday.com

O pletení vlasov sa hovorí aj v Biblii. Nosil ich hrdina Samson, ktorý si v dôsledku zasvätenia nesmel stríhať vlasy a preto mal na hlave copy podobné dreadom. Nie je ale úplne jasné, či to boli dready v pravom slova zmysle alebo sa jednalo skôr o zapletené copíky. Rovnakú nejasnosť nájdeme tiež u Sparťanov.

Podobné účesy sú veľmi rozšírené v subsaharskej Afrike. Tu nosia príslušníci mnohých etník copíky aj dredy. Spevňujú si ich napríklad pomocou tuku, hliny a v niektorých prípadoch aj kravským trusom.

zdroj: unsplash.com

Od staroveku sú rozšírené taktiež v Indii, kde sa označujú v sanskrite slovom jata (džata). Nosia ich predovšetkým jogíni a askéti (hinduistickí sádhuovia), ktorí majú podobným spôsobom zapletené aj brady. S rovnakým výzorom je vyobrazení aj božský patrón sádhov a jogínov- boh Šiva. V hinduizme sa dredy považovali za symbol oddelenia sa od vonkajšieho sveta a súčasne za zdroj nesmiernej duchovnej energie.

Indickí sádhuovia nosia často dready väčšinou stočené dohora, do veľkého uzla na temeni hlavy.

zdroj: pinterest.com

V Afrike, v kultúrach ako sú Maasai alebo Himba, boli dredy spojené s kmeňovými tradíciami. Symbolizovali príslušnosť k určitej skupine alebo kmeňu.

Dredy nosili aj šamani niektorých indiánskych kmeňov, ktorí si nesmeli strihať vlasy z rituálnych dôvodov.

zdroj: wikipedia.sk

°° Dredy v modernej dobe

Vo všeobecnej predstave sa v modernej dobe dredy spájajú hlavne s rastafariánstvom. Jamajskí rastafariáni ich začali nosiť ako náboženský symbol spojený s Bibliou práve kvôli Samsonovi. Dredy sú nazývané aj rastafariánske dredy. Tento názov má korene na Jamajke, v kultúre rastafariánov v 60. a 70. rokoch 20. storočia.

Rastafariáni, ktorí veria v posvätnosť kráľa Haile Selassieho I., nechali narásť svoje vlasy a potom ich zväzovali do tenkých a dlhých uzlíkov. Tento účes symbolizoval ich spojenie s prírodou a božskou silou. Dredy si spájajú aj s levou hrivou - pretože lev je pôvodne symbol izraelského kmeňa Juda, s ktorým sa rastafariáni stotožňujú.

Z Jamajky sa móda dredov - už bez náboženskej symboliky - rozšírila do ďalších západných zemí. O rozšírenie tohto účesu sa postaral predovšetkým Bob Marley. Dostal do povedomia celého sveta nielen hudbu, ale aj životný štýl Jamajčanov.

zdroj: shutterstock.com

Dredy nosia/nosili okrem iných aj Zack de la Rocha alebo Mike Bordin. Od konca 2o. storočia nosí dredy veľké množstvo alternatívne zmýšľajúcich ľudí aj u nás na Slovensku a v Česku.

Dredy sa teda stali populárnym účesom nielen v rastafariánskej kultúre, ale aj v iných kultúrach a subkultúrach ako punk, hip-hop alebo v metalovej scéne. Dredy sa stali znakom odlišnosti a rebelstva a dnes ich nosia aj ľudia, ktorí nemajú s rastafariánstvom nič spoločné.

zdroj: pinterest.com

Zaujímavosťou je, že si mnoho ľudí spája dredy s hnutím hippies. Je to však mylná predstava, pretože typickým účesom hippies neboli dredy ale dlhé, rozpustené vlasy stiahnuté šatkou alebo vyzdobené čelenkou.

zdroj: pinterest.com

°° Pohľad modernej spoločnosti na dredy

Dredatý účes sa udržal až do dnešnej doby. Dnes sú dredy spojené najmä s alternatívnym životným štýlom a kultúrami, ktoré sa snažia odlišovať od hlavného prúdu spoločnosti a hľadajú nové a kreatívne spôsoby sebavyjadrenia.

Občas je možné zaznamenať (alebo zažiť) útoky ľudí tmavej plati voči ľuďom svetlej pleti, ktorí majú na hlave dredy. Je to stereotyp, ktorý vychádza z predsudkov a rasizmu, neustále prítomných v našej spoločnosti. Dredy sú univerzálnym účesom, ktorý môže nosiť ktokoľvek, bez ohľadu na farbu pleti. Nie sú priamo napojené na žiadne náboženstvo ani vyznanie a preto je dôležité bojovať proti predsudkom a diskriminácii a uznať, že každý má právo na svoj osobný štýl a sebavyjadrenie.

V dnešnej dobe je jedno, aký hudobný štýl preferujete, ako sa obliekate alebo aké náboženstvo vyznávate. Dnes majú dready ľudia rôznych štýlov a názorov po celom svete.

Instagram: @porshaparadise

Môj (obmedzený) názor hovorí, že by mal mať každý človek, ktorý na hlave nosí dredy, aspoň základnú znalosť toho, odkiaľ účes, ktorým sa prezentuje, pochádza. Dredy sú výrazným prvkom celého výzoru a ak ich máte na hlave, sú vo väčšine prípadov to prvé, čo si na vás ľudia všimnú, keď vás po prvýkrát stretnú. A môžete dostávať rôzne (aj nepríjemné) otázky.

°° Pár slov na záver

Ranní ľudia, ktorí nemali hrebene alebo stylingové produkty, sa s najäčšou pravdepodobnosťou potulovali po planéte so strapatými, chuchvalcami na hlavách. Viaceré zdroje pripisujú védskym písmam indického pôvodu zdokumentovanie prvého dôkazu “skrútených prameňov vlasov” už v roku 1800 pred Kristom.

Historici a antropológovia našli dôkazy v starovekom Egypte, u germánskych kmeňov, Vikingov, tichomorských ostrovanov, ranných kresťanov, Aborigénov a Nových Guinejčanov, ako aj u Somálčanov, Gallov, Masajov, Ašantov a kmeňov Fulani v Afrike.

Profesor Bert Ashe z University of Richmond píše v knihe Twisted: My Dreadlock Chronicles, “..lepšia otázka je: Kto niekedy nenosil dredy?”

Je však potrebné brať ohľad na to, že výraz „dreadlock“ pochádza z rastafariánskej kultúry, ktorej sa všeobecne pripisuje popularizácia vzhľadu v západnej kultúre. Rastafariáni považujú dready za znak svojej africkej identity a náboženský sľub ich odlúčenia od toho, čo nazývajú Babylon. Ten považujú za historicky bielo-európsku imperialistickú štruktúru. Táto štruktúra podľa Migrations in History utláča ľudí tmavej pleti (vo všeobecnosti každej inej farby pleti ako svetlej), už od dávnych čias.

Mnohé historické výskumy však dokazujú, že indickí mnísi nosili dredy dávno predtým, ako sa dostali na západnú pologuľu. Ak sa na to pozrieme práve z tohto pohľadu, je veľmi zvláštny postoj, ak si niekto na dredy “nárokuje”.

Ahojte💚

zdroj: kfilmu.net

Viac informácií k článku:

° https://edition.cnn.com/2016/03/31/living/white-dreadlocks-cultural-appropriation-feat/index.html