Ako sa čo najjednoduchšie naučiť cudzí jazyk (časť druhá)

umelecký archív @ivetar.s_blog

.

V prvej časti článku sme si povedali niekoľko bodov, ktoré nám dokážu veľmi pomôcť pri učení nového jazyka. Je jedno, či ste úplný začiatočník lebo už ovládate nejaké základy, stále si však môžete byť istí, či môžete vyjsť s vašou novou znalosťou "na trh".

Nebojte sa, zvládnete to. Keď som sa ja naučila po anglicky tak, že sa mi snívali už aj anglické sny, pre vás to nebude problém. Začnite po malých kúskoch - aj keby to malo byť len 5 minút denne. Každý nájde systém, ktorý mu vyhovuje.

Poďme teda na druhú časť, v ktorej pokračujeme s ďalšími tipmi ako zdolať váš vytúžený jazyk.

.

Učenie nového jazyka je ako nástup do novej práce: Nikto od vás neočakáva, že budete hneď prvý deň pracovať ako ostatní pracovníci. Tieto očakávania by ste nemali mať ani vy - učenie je postup. A tento postup začína odpoveďou na jednu otázku: Naozaj sa CHCEM sa naučiť cudzí jazyk? Pretože ak nemáte túžbu a motiváciu, bude pre vás každý kontakt s daným jazykom iba utrpenie a povinnosť.

Ľudia chcú najčastejšie ovládnut novú jazykovú zručnosť pre osobný rozvoj, kariérny postup, alebo cestovanie.

°° Aplikujme princípy učenia

Môj (obmedzený) pohľad hovorí, že lepší spôsob učenia ako ten, vďaka ktorému sme sa naučili hovoriť, písať a chápať veci, neexistuje.

Svojho materinský jazyk sme sa ako deti učili prirodzene - prostredníctvom počúvania, opakovania a postupného rozširovania slovnej zásoby. Aplikujme tieto princípy aj pri učení sa cudzieho jazyka. Začnite s úplnými základmi a postupujte pomaly.

Aj keď by ste si povedali, že si predsa nebudete kupovať detské knižky, veď sa iba chcete naučiť cudzí jazyk. Lenže práve detské knižky sú najlepším zdrojom jednoduchých viet a základnej slovnej zásoby. Zamerať sa môžete aj na posluchové vnímanie. Nájdite si jednoduché detské riekanky alebo párminútové príbehy. Vďaka počúvaniu jednoduchých pesničiek a básničiek získate lepší pocit pre rytmus a melódiu jazyka.

°° Zábava

V dnešnej digitálnej dobe máme k dispozícii nespočetné množstvo aplikácií a online platforiem, ktoré učenie jazyka robia zábavným a hlavne interaktívnym. Vyskúšajte si aplikácie, ktoré sú navrhnuté tak, aby ste sa učili prostredníctvom hier, kvízov a iných zábavných aktivít. Nie je to najlepší systém iba pre deti, učenie hrou sa dá prispôsobiť úplne každej vekovej skupine - mám s tým bohaté skúsenosti.
Tieto nástroje vám pomôžu zlepšiť slovnú zásobu aj posluchové a konverzačné zručnosti bez toho, aby ste si to uvedomovali. Viete sa do toho pustiť aj ako úplný začiatočník - a hneď teraz!

Učte sa nové slová, frázy a štruktúry viet prostredníctvom príbehov a rozprávok, ktoré sú základom našich prvých jazykových skúseností. Zapamätajte si, že ak nerozumiete Mickey Mouseovi, nezačínajte s Hamletom. Vyhľadajte materiály vhodné pre vašu aktuálnu úroveň a postupne prechádzajte na náročnejšie texty - uvidíte, príde to prirodzene.

°° Každodenná prax

Učenie jazyka musí byť súčasťou vášho každodenného života. Nie je to ťažké, pretože v dnešnej dobe máme často pocit, akoby nás obklopovalo viacej cudzích výrazov, než slovenských. Samozrejme, nebudem teraz zachádzať do pôvodu "slovenských a žiadnych iných" výrazov.
Skúste si viesť napríklad denník v cudzom jazyku. Počúvajte hudbu alebo sledujte filmy a seriály v danom jazyku. Kúpte si Diár v danom jazyku. Dokonca aj prečítanie etikiet produktov alebo pokus o preklad jednoduchých textov vám môže poskytnúť praktickú prax a zlepšiť vaše zručnosti.

Moje prvé maďarské slovo, ktoré som sa naučila bolo na šampóne Johnson&Johnson. Sedela som vo vani plnej peny a na poličke na mňa pozeralo slovo "Új", pod ktorým mal čakal aj preklad "Nové." Keď si budeme častejšie všímať maličkosti ako je táto, nielen jazyky sa nám podvedome dostanú do hlavy omnoho rýchlejšie.

°° Digitálni pomocníci

Využite technológiu vo svoj prospech. Keď narazíte na neznáme slová alebo frázy, online prekladače a slovníky môžu byť užitočnými nástrojmi. Existuje tiež mnoho online kurzov a lekcií, ktoré vám môžu poskytnúť štruktúrované vedenie a podporu.

Na pomoc viete využiť aj umelú inteligenciu. Keď jej v úvode zadáte správny prompt ("zadanie"), vie vám robiť spoločníka v rámci učenia jazykov. Viete si od nej vypýtať krátku úlohu, ktorú vám po vypracovaní skontroluje. Môžete sa s ňou baviť napríklad ako s učiteľom v jazykovej škole, ktorému vopred navrhnete ako sa k vám má počas celej komunikácie správať. Vytvoríte si tak učiteľa aj učebný plán na mieru.

°° Nebojte sa rozprávať

Najväčším kameňom úrazu je pre väčšinu ľudí začať rozprávať. Sama som dlho bola v štádiu, kedy som rozumela čo čítam, rozumela čo ostatní hovoria, ale aj keď som vedela odpovedať , čušala som, aby som nepovedala nejakú kravinu.

V jednej bývalej práci som mala kamaráta, ktorý mi veľmi pomohol rozhovoriť sa. Bolo to na Slovensku v sklade a tento kamarát bol z Rumunska. Keď sme sa chceli spolu baviť, nič iné ako baviť sa po anglicky nám nezostávalo. (Samozrejme, kopa Slovákov nasratá na to, že ja hovorím po anglicky, keď on by mal hovoriť po slovensky - "veď je na Slovensku". Toto sú reči, ktoré som sa už naučila ignorovať.) Tento kamarát mi často na konci smeny rozprával o tom, ako sa žije v Rumunsku, o jeho rodine, o všeličom. Používal pri tom úplne ľahkú, základnú angličtinu a ja som mu všetko rozumela. Už po prvom takomto rozhovore som po teste domov rozmýšľala, čo všetko som mu chcela povedať ale obmedzoval ma iba vlastný strach (samozrejme, úplne irelevantný).

Od toho dňa sa to zlepšovalo a nakoniec som nemala problém tlmočiť vedúcemu, čo sa deje a čo je treba, keď to nejaký môj nový spolupracovník zo zahraničia nevedel vysvetliť.

A nakoniec: Využite možnosť cestovať do cudzích krajín a komunikujte. Keď sa vyskytnete medzi ľuďmi, s ktorými musíte komunikovať v cudzom jazyku, veľmi rýchlo opadne hanblivosť. Keby neopadla, nič nevybavíte, nikam sa nedostanete a tak ďalej.

Pár slov na záver

Prejdime si jednotlivé body z prvej a druhej časti článku:

Stanovujte si dosiahnuteľné ciele.

Ak začínate od úplneho základu, učte sa ako malé deti. Možno vám príde vtipná predstava ako listujete v nejakej detskej knihe, kde sú na každej dvojstrane iba dve vety. Viete však tieto vety aj preložiť?

Vystavujte sa cudziemu jazyku čo najviac. Filmy, seriály, podcasty, rozhovory.

Aspoň raz denne sa pozrite okolo seba a pomenujte v cudzom jazyku veci, prostredie alebo aj situácie, ktoré vidíte. Prekladajte to, čo vidíte na etiketách produktov, na billboardoch,..

Prispôsobte jazyk tomu, čo vás baví. Ak vás zaujíma príroda, nemá zmysel začať čítať si Talianske dejiny.

Ak potrebujete učiteľa, nemusíte nikam cestovať - dajú sa nájsť aj online kurzy. Tu sa naskytá možnosť rozprávať sa napríklad s rodilým nemcom, angličanom atď.

Je jedno, koľko máte rokov, nikdy nie je neskoro začať. Učenie jazyka veľmi posilňuje náš mozog - preto by som mohla laicky konštatovať, že čím sme starší, keď s jazykom začneme, tým lepšie pre náš mozog.

Využívajte na učenie jazyka aplikácie alebo umelú inteligenciu.

Rozprávajte! Ak neotvoríte ústa, nielen ostatní nebudú vedieť, čo chcete, ale ani vy nebudete vedieť, čo vlastne ovládate, keď si budete všetky nadobudnuté znalosti nechávať pre seba. Verte mi alebo nie, keď sa raz rozhovoríte, už NIKDY vám to nepôjde horšie.

.

Veľmi vám držím palce v učení nového jazyka. Pravidelne na sebe makajte a uvidíte, že prvé výsledky sa dostavia vo veľmi krátkom čase!

.

Ahojte💚