Ako sa čo najjednoduchšie naučiť cudzí jazyk (časť prvá)

umelecký archív @ivetar.s_blog 

.

Povedzme si na rovinu - v dnešnom svete je človek stratený čo sa týka hľadania informácií. Nehovorím, že často nenájdeme, čo potrebujeme. Ak sa však chceme o problematiku zaujímať viac, zdroje sú v drvivej väčšine v anglickom jazyku. Nebolo by fajn pustiť si film, video, prečítať si článok alebo si vypočuť pesničku, ktorej textu rozumiete?

Motivácií k naučeniu sa nového jazyka môže byť veľa. Od túžby ovládnuť novú jazykovú zručnosť, cez kariérny postup až po túžbu vedieť sa dorozumieťa napríklad na dovolenke. Ako teda na to?

.

Hneď na úvod si najskôr vyjasníme, ako sme sa naučili náš rodný jazyk. Zamyslite sa nad tým, koľko rokov vám to trvalo? Ako dlho ste mali každý deň kontakt s ľuďmi, ktorí daným jazykom rozprávali?

Čo všetko ste potrebovali na to, aby ste sa naučili zručnosti jazyka od o-6 rokov? Boli to nejaké jednoduché pomôcky, knižky, leporelo? Možno teraz krčíte čelo.. ale predstavte si situáciu, kedy by ste hovorili vášmu ročnému dieťaťu slová, ktorými sa komunikuje vo svete dospelých. Nemáte sa sami sebe prihovárať ako k 3-ročnému decku - základ je klásť na seba nároky, aké má to 3-ročné decko. Neťahajte za sebou vozík s radami, kurzami a lektormi cudzieho jazyka, ktoré ste dostali, keď to, čo ovládate, by ste odniesli aj v prútenom košíku.

Predtým, ako sa začnete učiť nový jazyk, zahoďte svoje dospelácke vzorce učenia a v priebehu vašej učebnej seánsy si v hlave pripravte priestor na učenie. Teraz vás nebude zaujímať mobil na stole ani uvrieskaný televízor. Do pozadia si môžete tak maximálne pustiť nejaké príjemné melódie.

Keď sme boli deti, bola pre nás celým Vesmírom gumenná kačička a vryla sa nám do pamäti tak, že vždy keď niekto povie "kačička", vieme o čom sa hovorí. Rovnako keď túto gumennú vec uvidíme, vieme, že je to kačička. Logické, však? Prečo sme sa teda potom učili slovenčinu/češtinu od základov a keď sa chceme naučiť iný jazyk, začíname udprostred? Áno, samozrejme, vieme už písať, vieme čítať - to ale stále neznamená, že rozumieme tomu, čo píšeme a čítame. (Veď aj v slovenčine stým niektorí majú problém..).

°° Ponorenie do kultúry

Najlepším spôsobom, ako sa naučiť jazyk, je ponoriť sa do kultúry, ktorá ho používa. Sledujte filmy, počúvajte hudbu, čítajte knihy alebo počúvajte podcasty v danom jazyku. Toto vás nielen naučí jazyk, ale tiež vám poskytne lepší prehľad o kultúrnych kontextoch a nuanciách. Keď ste na dovolenke, nehanbite sa konverzovať s predavačmi či okoloidúcimi.

Veľmi dobrým tipom je pozerať v jazyku, ktorý sa chcete naučiť, filmy, ktoré už poznáte. Určite máte nejaké také, z ktorých viete naspamäť niektoré pasáže. Pozerajte napr. nemecký film s nemeckými titulkami. Nezapínajte si slovenské alebo české titulky iba preto, že nerozumiete každé slovo.  Ak nejakému slovu nerozumiete a chcete rozumieť, vďaka titulkám ho vidíte na obrazovke aj napísané. Stopnite film/seriál a zistite, čo je to za slovo, čo znamená a kedy sa používa. Keď ho budete opäť počuť, budete vedieť nielen ako sa vyslovuje, ale aj to, ako sa píše a čo znamená.

°° Maličkosti robia majstra

Pamätajte, že detaily sú dôležité a konzistentnosť je kľúčom. Stačí vám niekoľko minútová prax denne. Keď raňajkujete, odložte mobil a pozerajte sa okolo seba: Priznajte sa, koľko vecí, ktoré okolo seba máte, dokážete pomenovať v cudzom jazyku? Viete ako sa po anglicky povie drez, varná kanvica alebo opekané hrianky s maslom? A pri príprave jedla môžete pritvrdiť: Viete, ako sa povie: - ošúpať zemiaky - naostriť nožík - dať variť vodu - nakrájať mrkvu - utrieť kuchnskú linku - vyniesť smeti?

Moja rada je začať slovíčkami. V škole do nás hustili časy, ktorým moja tupá hlávka skrátka nerozumela. Slová ako "predprítomný minulý" - ak to existuje - mi spôsobovali bruchabol.. Lenže najviac som aj v zahraničí využila slovíčka. Lebo niektoré veci skrátka len veľmi, veľmi ťažko ukážeš rukami.

Aj pred návštevou krajiny, v ktorej ste ešte predtým neboli, sa určite naučte aspoň 1o-15 jednoduchých viet - keby ste sa stratili, keby ste hľadali vašu adresu, mali by ste vedieť popísať vašich blízkych a hlavne ovládať etiketu v danej krajine. Tu platí, že neznalosť zákona neospravedlňuje. A povedzme si na rovinu: V Istanbule sa asi nechcete dostať do problémov kvôli úplne banálnej situácii, ktorú by ste vedeli vysvetliť dvoma vetami..

Slovíčka sú niečo, čo sa viete veľmi rýchlo naučiť. Pri pravidelnom učení sa nových a nových slov zrazu zistíte, že ste pochopili celú stránku knihy, ktorú ste práve prečítali alebo že sa vám práve podarilo vylúštiť španielsku krížovku - a ako bonus aj úspešne! :D

°° Aké máte záľuby?

Pozrime sa na to, ako vieme naše záľuby prepojiť práve s učením nového jazyka. Keď som už začala s tou kuchyňou, pokračujem. Ja veľmi rada varím a "kéeď sme boli v Áanglickúu", tak som každý deň narazila na anglické recepty. Pri niektorých nových ingredienciách som ani nerozmýšľala nad tým, ako sa povedia po slovensky - pretože som to nepotrebovala. Tam som sa však naučila obrovské množstvo anglických slov vďaka tomu, že ma to bavilo a zaviedla som to do každodenného života.

Bavia vás autá? Príroda? Stravovanie? Cvičenie? Kozmetika? Šitie, pletenie? Bavia vás technológie, hry? Zakomponujte cudzí jazyk do toho, čo vás baví. Aj keby to boli len 3 slovíčka denne. Aj keby ste si len mali predstavovať, že natáčate anglické video na youtube a hovoriť každé druhé slovo vymyslené, skúste to. To všetko je tréning. Ja som sa tak kedysi maľovala. Všetko, čo som robila, som si hovorila po anglicky.

°° Angličtina nutnosťou?

Povedzme si na rovinu - v dnešnom svete je človek dosť stratený čo sa týka hľadania informácií. Nehovorím, že nikdy nenájdeme, čo potrebujeme. Ak sa však chceme o problematiku zaujímať viac, zdroje sú v drvivej väčšine v anglickom jazyku. Nebolo by fajn pustiť si film, video, prečítať si článok alebo si vypočuť pesničku, ktorej textu rozumieme?

Po návrate z Anglicka som si uvedomila, aké sú všetky anglické pesničky na jedno kopyto. Aj keď som im predtým rozumela, po návrate zneli ako bežná reč, ktorú sme v Anglicku počuli na uliciach. Preto som sa často zamyslela nad tým, čo to počujem z rádia..

Vedieť nový jazyk otvára túžbu zaujímať sa viac - o kultúru ľudí, ktorí hovoria touto rečou, o ľudí samých. V dnešnej dobe máte možnosť vybrať si aj z online učiteľov, ktorí sa prispôsobia vášmu tempu a životnému štýlu. Medzi online učiteľmi môžete nájsť aj - native speaker učiteľa. Je to "rodilý hovorca". Je to ako keby ste vy niekoho učili slovenčinu. Stretnete sa tak aj s inou kultúrou, s iným pohľadom na svet aj s človekom z iného kraja Zeme - a to všetko online. Je jedno, koľko máte rokov, naučiť sa nový jazyk nie je pri troche snahy a vytrvalosti nič nemožné.


°° Pár slov na záver

Zamyslite sa nad svojimi osobnými a profesionálnymi cieľmi, kultúrnymi záujmami a dostupnosťou zdrojov pre jazyk, ktorý ste si vybrali.

Existuje mnoho skvelých aplikácií zameraných na rôzne aspekty učenia sa jazyka, ako som už spomenula Duolingo pre slovnú zásobu, Babbel pre konverzáciu a Grammarly pre gramatiku.

Stanovte si malé, dosiahnuteľné ciele, oslavujte svoje úspechy a zapojte sa do komunity ľudí, ktorí sa tiež učia.

Učenie s priateľmi aj učenie osamote má svoje výhody. Keď sa učíte s priateľmi, je to motivácia a zábava. Štúdium osamote vám umožní pracovať vo vlastnom tempe.

Denne venujte učeniu cudzieho jazyka aspoň 20-30 minút. Už za krátky čas pocítite významný pokrok.

Začnite s jednoduchými frázami a postupne zvyšujte zložitosť. Pamätajte, že chyby sú súčasťou učenia sa. Nehanbite sa rozprávať medzi ostanými ľuďmi.

.

Učenie sa nového jazyka je cesta plná výziev, ale aj super odmien v podobe vysmiatych ukoktaných rozhovorov na festivale alebo inej dovolenke. S pravými nástrojmi, odhodlaním a trpezlivosťou môžete dosiahnuť svoje jazykové ciele rýchlejšie, než by ste si mysleli. Pamätajte, každý expert bol raz začiatočníkom.

.

Ahojte💚