Túžba byť obľúbeným

umelecký archív @ivetar.s_blog

Život prináša rôzne výzvy a jednou z nich je skúška byť obľúbeným. Od “zápasu” o pozornosť rodičov medzi súrodencami, cez pozornosť spolužiakov alebo učiteľov v škole, až po pracovné prostredie.
Keď som si robila "výskum" pre tento článok, našla som mnohé články o tom, ako spoznať, či nás niekto má a nemá rád, ako pôsobiť priateľsky. Pardon všetkým pisateľom, ale je to len strata času s dočasnými riešeniami. Vysrala som sa teda na internetové hľadanie a rozhodla som sa napísať iba to, aký je môj pohľad a čo si myslím.

Cieľom tohto článku teda nie je hľadať univerzálny spôsob ako byť obľúbeným, ale ako sa od tejto túžby posunúť k objaveniu hodnoty vlastnej autenticity a jedinečnosti.
Už v piatom víkendovom príspevku som písala o tom, ako si ja osobne "testujem" ľudí. Vďaka tomu sa ku mne dostávajú na základe situácií v mojom živote naozaj zaujímavé dáta. Sledujem reakcie a vidím, na koho sa môžem spoľahnúť a koho môžem bez výčitiek zaradiť do kolonky “povrchné vzťahy”.
Článok patrí nielen mladším čitateľom, ktorí cítia tlak okolia, ale aj tým, ktorí sa stretávajú s nepochopením v práci alebo v každodennom živote.
Nežijeme vo svete, v ktorom nás má každý rád. Ako sa teda zmieriť s tým, že nikdy nebudeme obľúbení u každého?

.

°° Jedinečnosť

V každom z nás sa skrýva jedinečný Vesmír schopností, záujmov a osobných rysov. Naša individualita je kľúčom k vzťahom s tými, ktorí nás ocenia pre to, akí sme. V skupine priateľov nachádzame svoje miesto predovšetkým na základe spoločných záujmov, preto nie je prekvapujúce, že ľudia s odlišnými predstavami o živote nás nemusia automaticky prijať do svojho kruhu. Možno iba vykonávame činnosti, ktoré sú pre nich nezaujímavé - ale aj naopak - možno my považujeme za nezáživné až divné to, čo robia oni. Naša cesta životom môže byť iná, a to vytvára priepasť medzi nami a tými, ktorí neradi vidia náš úspech.

Dôvod, prečo sa niekedy stretávame s odmietnutím môže byť aj náš úspech. Niektorí ľudia skrátka nedokážu prekúsnuť, že nám sa darí a oni zostávajú niekde ”vzadu”. Keď na závistlivého človeka narazíme, uvedomme si, že je to väčšinou taký človek, ktorý si nedokáže priznať, že to, kde sa momentálne v živote nachádza, je výsledkom jeho vlastných rozhodnutí a postojov.

Máme teda vlastné sny a ciele a nie vždy budú v súlade s tými ostatnými. Táto “odlišnosť”, niečo pre nás tak špecifické nie je niečo negatívne. Môže nám pritiahnuť priateľov, ktorí rozumejú a podporujú nás v našej jedinečnosti.

Predstavte si, že by sme sa snažili stále niekomu vyhovieť . Je to veľmi vyčerpávajúci život - zaiste to potvrdí každý, od koho nadriadený vyžaduje každý deň nadľudské úkony. Aj keď sa však ideme pretrhnúť, nadriadený na nás pozerá ako na ďalší “kus” v továrni k jeho snom, cieľom, povýšeniu..

°° Očakávania vs. realita

Racionálny pohľad na vzťahy, ktoré máme, nám pomáha pochopiť, že je nereálnym očakávaním, aby nás obľúbil každý, s kým prídeme do kontaktu. A tak je to úplne v poriadku.

Aj medzi slávnymi osobnosťami existujú jednotlivci, ktorí sú kontroverzní alebo neobľúbení v niektorých kruhoch. Umelci, filozofi či významné postavy, ktoré prinášajú nové myšlienky často čelia odporu od tých, ktorí s ich názormi nesúhlasia. Aj keď môže byť pôsobivé byť obľúbený, neustále sa snažiť získať si priazeň každého na konci vedie k strate vlastnej autenticity.

Skúsme sa radšej inšpirovať tými, ktorí napriek nepochopeniu alebo kritike pokračujú vo vyjadrovaní svojich myšlienok a presadzovaní svojich hodnôt, budovaní toho svojho. V konečnom dôsledku, aj keď nie sme miláčikmi všetkých, môžeme byť pre niekoho náš príbeh, naše snahy a to, čo robíme, veľkou inšpiráciou.

°° Hodnota autenticity

Kým sme a čo prinášame do sveta? Venujeme sa tomu, čo nás napĺňa? Robí nám to radosť?
Nepíšem iba o našom zamestnaní, to, čo nás napĺňa môže byť iba naším koníčkom. Je to niečo, pri čom nám svietia oči, keď sa tomu venujeme. Niečo, čo nám robí radosť. Od materiálnych vecí až po rozhovory s ľuďmi, ktorí potrebujú povzbudiť.

Príkladom môže byť ak niečo tvoríme. Vďaka tvorbe nie je ťažké nájsť ľudí, ktorí zdieľajú rovnaké hodnoty, postoje, ktorí potrebujú pomoc, podporu alebo od ktorých sa niečo zaujímavé dozvieme my sami. Vďaka tomu často nachádzame ľudí, s ktorými nám je dobre. Tých, ktorí nás na základe spoločných záujmov a cieľov majú úprimne radi.

Zamyslime sa nad tým, akými jedinečnými bytosťami sme v tomto obrovskom svete. Autentická sebareflexia môže byť nástrojom, ktorý nám pomôže objaviť, kto sme, a čo prinášame do sveta okolo nás.

Keď sa odvážime byť autentickí, otvárame dvere k stretnutiu s rovnako vášnivými jednotlivcami. Venujme sa tomu, čo nás napĺňa, pretože práve v tomto odhodlaní nájdeme rovnako mysliacich ľudí. Možno je to iba Vďaka spoločným hodnotám a záujmom je možné nájsť skutočné priateľstvá, ktoré majú hlbší zmysel ako bežné povrchné vzťahy.

Niekedy si ani neuvedomujeme, že skupina, v ktorej sa nachádzame nie je miestom, ktoré nám prináša to, čo by sme očakávali. Niekedy sa pohybujeme medzi falošnými ľuďmi, manipulátormi alebo aj takými, ktorí sa na nás nalepia a podvedome vyciciavajú všetku našu energiu, ktorú sme schopní im poskytovať. Hoci nezískame priazeň všetkých, vieme nájsť svoje miesto v komunite rovnako zmýšľajúcich ľudí. V našej autenticite vieme nájsť silné spojenie, a napriek tomu, že nie sme obľúbení všade, dokážeme dosahovať úspechy vytváraním hlbších, vzájomne podporujúcich vzťahov.

°° Sebaúcta

Sebaúcta je kľúčovým kameňom pre osobný rozvoj a spokojný život. Aby sme ju posilnili, môžeme začať malými zmenami, ktoré majú veľký vplyv. Viete, akým Akým spôsobom vieme zvýšiť sebavedomie a cítiť sa lepšie vo vlastnej koži?

Prvým krokom k pozitívnemu vnímaniu seba môže byť aktívne tvorenie niečoho, čo nás napĺňa. To môže byť umenie, písanie, alebo iná kreatívna činnosť. Vytváranie niečoho osobného nám nielen pomáha vyjadriť našu autenticitu, prináša nám aj pocit hrdosti a uspokojenia.

Nemrhajme našim časom. Kedykoľvek môžeme, investujme čas do osobného rastu a zlepšenia sa v oblastiach, ktoré nás zaujímajú. Naučiť sa nové veci a zdokonaliť svoje schopnosti nám dáva pocit kompetencie a prispieva k nášmu sebavedomiu. Všetky nadobudnuté znalosti a informácie vieme využiť v mnohých situáciách: od rozhovorov so zaujímavými ľuďmi až po vlastné projekty.

Napokon, nezabúdajme na dôležitosť vytvárania vzťahov s tými, ktorí nás podporujú. Nájsť si ľudí, ktorí nám úprimne fandia a tešia sa z nášho rastu, je kľúčové pre budovanie pozitívnej sebahodnoty. Vzťahy majú obrovský vplyv na to, ako sa cítime.

Často sa nám zdá, že naša sebahodnota a pozícia vo vzťahoch (vrátane partnerských) je ovplyvnená tým, kým sa obklopujeme. A nie je to iba zdanie. Možno by sme si mali položiť otázku, či sú naše vzťahy skutočne podporujúce alebo či sú len zvykom.

A je to i naopak: naša spokojnosť s nami samotnými odráža to, ako si vyberáme svoje okolie. Možno je čas sa zamyslieť a spraviť zmeny, aby sme mohli investovať do vzťahov, ktoré nám naozaj pridávajú hodnotu.

°° Bezvýsledné úsilie

Neustále sa snažiť páčiť sa každému je nekonečným úsilím bez záruky úspechu. Skutočná hodnota spočíva v tom, akí sme a ako prinášame svoju jedinečnosť do sveta. Sme jednotlivci, ktorí svojimi rozhodnutiami, postojmi a vyjadreniami budujú to, ako žijú.

Stále si pripomínajme, že aj keď nebudeme miláčikmi všetkých, môžeme byť inšpiráciou a príkladom pre tých, ktorí hľadajú svoj vlastný prejav. Zamyslime sa nad tým, čo nás robí jedinečnými. Predstavme si vlastnú jedinečnosť ako poklad, ktorý môžeme objaviť iba vtedy, keď si uvedomíme, že nie sme definovaní názormi a očakávaniami ostatných.

Hľadanie priateľov, ktorí nás majú radi za to, akí sme, je oveľa hodnotnejšie než neustále sa snažiť získať si priazeň všetkých. Naša skutočná hodnota v spoločnosti spočíva v tom, keď máme okolo seba ľudí, ktorí nás majú radi pre našu autenticitu a jedinečnosť. Priateľstvá nám dávajú silu a hrdosť byť tým, kým sme.
Zatiaľ sú naše životy krátke na to, aby sme ich strávili neustálym snažením zapáčiť sa všetkým. Nechajme sa radšej inšpirovať skutočnou hodnotou - byť jedinečným v našom vlastnom svete a tí, ktorí ocenia náš jedinečný prínos, prídu sami, uvidíte.

°° Pár slov na záver

Na záver nám ostáva jedna dôležitá myšlienka: vyberajme si svojich priateľov s rozvahou a starostlivosťou. Je prirodzené chcieť, aby nás mali radi všetci, ale skutočná hodnota spočíva v kvalite našich vzťahov. Je naozaj pravdou, že je oveľa cennejšie mať pár priateľov, ktorí vás majú úprimne radi a prijímajú vás takých, akí ste, než sa snažiť zapáčiť sa každému.

Kvalitné vzťahy sú založené na vzájomnom rešpekte, dôvere a autenticite. Neutápajme sa v povrchných vzťahoch, v ktorých sa pretvarujeme a tvárime sa, že sme niekým, kým nie sme, len aby sme sa páčili. Je dôležité nájsť tých, ktorí nám skutočne rozumejú a podporujú nás v našej jedinečnosti.

Nielen vzťahy so známy, ale aj s priateľmi je dôležité starostlivo vyberať. Autenticita a otvorenosť v priateľstve sú kľúčové pre skutočnú spokojnosť v živote. Takže vyberajme srdcom, buďme autentickí a nezabúdajme, že skutočná hodnota priateľstva spočíva v úprimnosti a prijatí, nie v množstve ľudí, ktorí nás “musia” mať radi.

A nezabudnime už dnes objať našich priateľov a blízkych. Vážme si ich za to, že nás majú radi takých, akí sme a sú tu vždy pre nás.
.

.
Ahojte💚