Prekvapivo nevegánske potraviny

umelecký archív @ivetar.s_blog

To, že mäso nie je vegánske, vie každý. Aj to, že vegáni nejedia mliečne výrobky alebo napríklad med. Existujú ale aj potraviny, v ktorých sa nachádzajú živočíšne zložky celkom bežne a pravdepodobne by ste to vôbec nečakali.

Dnes si o niekoľkých takýchto potravinách povieme viac. Tak, ako v každom článku pre vegánov, aj v tom dnešnom nájdu informácie tiež ľudia s alergiami na niektoré zložky stravy.

.

°° Chleba, pečivo aj cesto na pizzu

Na jednoduchšie spracovanie cesta, zlepšenie jeho textúry a aby sa celkovo udržala mäkkosť upečeného pečiva, sa používa L-cysteín. Je to aminokyselina, ktorú obsahujú takmer všetky pekárenské výrobky.

L-cysteín sa získava zo živočíšnych zdrojov, ktorými sú perie, srsť alebo prasačie štetiny. Perie alebo srsť prechádza chemickým spracovaním - najskôr sa tieto časti rozložia kyselinou alebo enzýmami. Tak sa z nich extrahuje L-cysteín. Následne sa táto aminokyselina čistí a spracováva do podoby, ktorá je vhodná pre využívanie v potravinárskom priemysle.

Vo vegánskych ingredienciách sa L-cysteín nahrádza synteticky vyrobeným L-cysteínom alebo sa úplne vynecháva. Produkcia čisto vegánskych pekárenských produktov sa skôr sústreďuje na to, aby v ňom podobné zložky neboli potrebné. Dalo by sa jednoducho povedať, že sa zameriavajú skôr na správny pomer ingrediencií a výrobci sa spoliehajú na prirodzené vlastnosti múky a droždia.

Pečivo, ktoré si užijú vegáni aj alergici už dnes nájdeme v mnohých obchodoch s označeniami "Vegan". Je to logo, ktoré výrazne skracuje čas strávený pri výbere akejkoľvek potraviny.

Ak nechcete pomedzi prsty zase pozerať na rôzne druhy pečiva, nie je nič jednoduchšie, ako doma zamiesiť na cesto a vytvarovať z neho pečivo od výmyslu sveta

°° Pivo a víno

Aby bolo víno a pivo číre a nie zakalené, používa sa isinglass. Je to druh želatíny, ktorá z alkoholu odstraňuje nečistoty a usadeniny. Okrem toho, že zlepšuje vzhľad, skracuje aj čas výroby alkoholu.

Extrahuje sa z rybích mechúrov, najčastejšie s jesetera. Nie je to močový, ale plávací mechúr. Je to orgán, ktorý rybám pomáha udržiavať rovnováhu a plávať v rôznych hĺbkach. Po tom, ako sa ryby ulovia, tento orgán sa im vyberie, následne sa vyčsití, vysuší a rozomelie na prášok.

Vo vegánskych alternatívach sa používajú minerálne alebo rastlinné číriace látky. Patrí sem napríklad betonit (druh hliny) a hrachový proteín.

Nealkoholické pivo Nilio zo slovenského pivovaru je mnohými považované za najdôveryhodnejšiu kópiu alko piva

°° Želé fazuľky a dražé

Na povrchovú úpravu niektorých potravín sa používa šelak. Hlavne cukríkom dodáva atraktívny lesk, chráni ich pred vlhkosťou a ochraňuje povrch pred poškodením.

Šelak je živica, ktorú produkujú červce lakové. Červce sú malý hmyz, ktorý vylučuje šelak na povrch stromov, a vytvára ním chrannú vrstvu. Táto vrstva sa zbiera, čistí a následne sa spracováva na potravinársku kvalitu.

Šelak nájdeme v želé fazuľkách, lesklých cukríkoch a vlastne takmer vo všetkých cukríkoch s tvrdou povrchovou vrstvou.

Vo vegánskych produktoch sa nahrádza rastlinným voskom - napríklad karnaubským voskom. Ak vás zaujímajú ďalšie maškrty, informáie o nich nájdete v článku Vegánske sladkosti.

Čokoládové dražé s pepermintovou náplňou

°° Omáčky a dresingy

Na dochutenie omáčok, polievok a marinád sa používa rybia omáčka. Je to fermentovaný produkt, ktorý dodáva chuť umami.

Ako názov jasne hovorí, omáčka je vyrobená z rýb. Najčastejšie sa používajú ančovičky, ktoré sa zasypú soľou a fermentujú niekoľko mesiacov až rokov. Keď sa fermentácia dokončí, tekutina sa lisuje, filtruje a upravuje na požadovanú chuť.

Vo vegánskej strave sa umami chuť, ktorú dodáva práve rybia omáčka, nahrádza bezlepkovou sójovou omáčkou tamari, fermentovanými rastlinnými omáčkami a kokosovými aminos (je to tekuté dochucovadlo, ktoré je vyrobené z fermentovanej šťavy kokosových kvetov a soli).

Omáčka sa výborne hodí k sójovým kúskom, tofu a ďalším zeleninovým pokrmom a zároveň ňou môžete zvýrazniť chuť polievok aj dusených jedál

°° Čipsy

Do ochutených čipsov sa často pridáva syrový prášok. Čipsom, ktoré sú sýto syrové alebo majú nejakú krémovú príchuť, dodáva syrovú alebo inak "krémovú" chuť, slanosť aj umami chuť.

Vyrába sa zo srvátky, ktorá je oddelená od tvarohu počas procesu syreniny. Je teda vedľajším produktom pri výrobe syra.

Vegánske alternatívy syrovej chuti v určitých produktoch zahŕňajú nutričné droždie. Ďalej sú tu rastlinné ochucovadlá ako údená paprika, cesnakový a cibuľový prášok. Čipsy, ktoré ale rozhodne odporúčam vyskúšať, sú zeleninové čipsy. Ak máte rovnaké chuťové bunky ako ja, budete sa oblizovať až za ušami.

Na zdravé maškrtenie sú ideálne čipsíky, v ktorých je jemne solená zmes chrumkavej mrkvy, repy, pastiňáku a batátov

°° Polievky a bujóny

Všetci vieme, čo je to kurací alebo hovädzí vývar: môžeme ho definovať ako tekutinu, ktorá je získaná dlhým varením kuracích alebo hovädzích kostí, mäsa a zeleniny. Používa sa ako základ pre polievky, omáčky alebo napríklad pre rizotá.

Kosti a mäso zvierat sa varia pomaly vo vode 8-12 hodín. Pri tomto procese sa uvoľňujú minerály a kolagén. Výsledná tekutina sa filtruje, aby sa odstránili pevné zvyšky.

Vývar a bujón vieme vo vegan jedálničku nahradiť vývarom zo zeleniny alebo miso pastou. Niekoho by mohlo prekvapiť, že na pridanie chuti do jedál poslúži napríklad aj zázvorový alebo koriandrový čaj.

Nedávno som sa dozvedela, že vývar z mäsa je nebezpečný pre organizmus človeka, ktorý má dnu. Dna je častým zdravotným problémom u ľudí, ktorí často dávajú do tela údené jedlá a alkohol, špeciálne pivo.

Bezlepková tamari sójová omáčka od Country Life s výraznou chuťou a arómou, bez umelých prísad, vhodná na dochutenie jedál, dipov i tepelné spracovanie 

°° Cukor

Nie každý vie, že keď sa vyrobí cukor, nie je bielej farby. Má mierne hnedastý nádych kvôli nečistotám a melase. Na bielenie cukru sa používa kostná múčka - zlepšuje jeho vzhľad a čírosť.

Kostná múčka sa získava spálením živočíšnych kostí a je to forma uhlíka. Kosti sa spaľujú pri vysokej teplote. Spálením vzniká uhlíkový produkt, ktorý sa používa ako filtračný materiál.

Cukor, ktorý sa dá považovať za vegánsky, je surový. Je spracovaný len minimálne a neprechádza procesom bielenia. Po tom, čo sa vyextrahuje z cukrovej trstiny alebo repy, sa necháva v pôvodnej forme. Je hnedý, lebo obsahuje melasu. Nie je to to isté ako hnedý cukor (do neho sa pridáva viac melasy, aby mal hnedú farbu a intenzívnejšiu chuť). Ak už neviete žiť bez cukru, tieto alternatívy poskytujú kvalitný cukor bez použitia živočíšnych zložiek.

Kokosový cukor pochádza z nektáru kvetov kokosovej palmy, má nízky glykemický index a je preto vhodný aj pre diabetikov

°° Čokoláda

Aby bola čokoláda jemnejšia, krémovejšia a chutnejšia, používa sa do nej mlieko, smotana, maslo alebo najčastejčie mliečny prášok (sušina).

Mliečna sušina sa získava tak, že sa mlieko zahusťuje a potom sa suší. Z mlieka sa počas sušenia odparuje voda a tuky; cukry a bielkoviny ostanú vo forme prášku. Potom sa tento prášok pomieša s kakaovým maslom a s cukrom - a to spolu vytvorí čokoládovú hmotu.

Vo vegánskych čokoládach a pochúťkach sa namiesto mliečnych zložiek používajú rastlinné alternatívy. Môže to byť mandľové, kokosové alebo sójové mlieko. Mnohé náhrady sú na nerozoznanie od kvalitných mliečnych čokolád a okrem lahodnej chuti majú mnohé úplne rovnakú chuť ako čokolády s obsahom mlieka.

Vegánske čokolády bez mliečnych prísad často obsahujú menej cukru v porovnaní s klasickými čokoládami. Okrem toho tie vegánske mávajú vyšší podiel kakaa - takže je čokoláda výraznejšia chuťovo, nie je taká presladená a ešte aj má vyššiu výživovú hodnotu.

BIO vegánska čokoláda z 80 % surového kakaa s prírodnou vanilkou, sladená agáve, bez rafinovaného cukru, lepku, sóje a mlieka

°° Oriešky

Ďalšou živočíšnou zložkou, o ktorej veľa ľudí nevie, je zložka, ktorá zlepšuje chuť a umožňuje rovnomerné nanesenie soli - najčastejšie na balené slané oriešky, mixy orechov a sušené ovocie. Touto zložkou je živočíšna masť.

Živočíšna masť je tuk získaný prostredníctvom tepelného spracovania - hlavne z bravčového alebo hovädzieho mäsa. Tuk sa teplom oddeľuje od pevného zvyšku, potom sa filtruje a následne sa používa v rôznych potravinárskych výrobkoch.

V orieškoch, ktoré majú Vegan label a zároveň na nich drží soľ (sú mastné), sa používajú na "prichytenie" rastlinné oleje (kokosový alebo palmový). Najjednoduchším riešením, ako sa však vyhnúť živočísnym zložkám, je kúpiť si nesolené oriešky.

Nesolené oriešky nájdete napríklad v dm-ke ale predovšetkým v bezobalových obchodoch, kde si ich "načapujete" do svojej nádobky

°° Červené farbivo

Takmer každá nevegánska potravina, ktorá je červená, má na obale napísané, že obsahuje farbivo karmín. Môžete ho nájsť aj pod názvom "natural red 4" alebo "cochineal extract". Pridáva potravinám sýtu červenú farbu. Okrem potravín sa používa aj do očných tieňov alebo rúžov na pery.

Karmín je farbivo, ktoré sa získava z rozdrvených vysušených tiel malého parazitického hmyzu. Keď sa tieto chrobáčiky rozomelú a ich telá sa zmiešajú s produktom, dodajú mu červenú farbu, ktorej intenzita sa docieľuje množstvom.

Vo vegánskych potravinách a produktoch sa najčastejšie vyrába z červenej repy. Áno, až také jednoduché to je..

Príklad potravinárskeho farbiva, ktoré použijete aj doma pri pečení. Základ farby tvorí cvikla, mrkva a kurkuma

°° Pár slov na záver

Zdá sa, že vegáni musia naozaj všetko stále kontrolovať, že? Takto: aj áno-aj nie. Záleží na tom, ako si predstavujete svoj jedálniček. Samozrejme, že keď budete každý nákup robiť na inom mieste a budete obliehať rôzne obchody po celej republike, aby ste vyskúšali niečo nové, kontrole etikiet na obaloch potravín sa nevyhnete. Ak máte však daný nejaký určitý jedálniček a niekoľko obľúbených obchodov, čítanie etikiet vás čaká len na začiatku a potom už len sem-tam mrknete očkom na obal - pri nejakej novinke.

Potraviny, ktoré sme si dnes predstavili, nie sú jediné, v ktorých sa nachádzajú spomenuté živočíšne zložky. Niektoré z nich nájdeme napríklad aj v porciovanom čaji alebo napríklad v hotových jedlách (predovšetkým s označením "Vegetarian"). Nájdeme ich v dochucovadlách sladkých koláčov - napríklad vo vanilkovej a rumovej aróme, v posypoch a dekoráciách na torty, v lízankách, džúsoch a tak ďalej a tak ďalej. Zoznam je naozaj nekonečný..

Mnohé zložky, ktoré konzumujeme, sa v potravinách nachádzajú úplne zbytočne. Ani v dnešnej dobe mnoho ľudí ešte nevie, že spoločnosti zaoberajúce sa živočíšnou výrobou apelujú na menšie aj väčšie firmy, aby do svojich produktov pridávali práve spomenutú srvátku alebo napríklad mliečnu sušinu.

Či už sú alebo nie sú produkty, ktoré kupujeme, označené vegánskym logom, zamyslime sa nad tým, či tieto potraviny iba chceme alebo ich naozaj potrebuje pre zdravé fungovanie aj naše telo.

.

.

Ahojte💚