Záh(r)ada v kvetináči

umelecký archív ivetar.s_blog

21. marca nastane prvý jarný deň - to znamená nový štart pre všetko živé. Na jar sa príroda prebúdza - a to môžeme jednoducho využiť tak, že si zasadíme nejaké semienko.
Dnes si teda vytvoríme jednoduchý projektík, ktorý nás bude tešiť počas celého svojho "vývoja". Či už máme semienko z citróna, jabĺčka, alebo sme našli na prechádzke prírodou na zemi kôstku, ktorej pôvod nepoznáme.
A - často si ani neuvedomujeme, koľko semienok vyhadzujeme spolu s odpadom z našej stravy. Skúsme im dať druhú šancu!


°° Netradičné semienka

Mnohí ľudia, ktorí majú vhodné priestory, sa každoročne angažujú do sadenia jednoročných rastliniek. Keď pred niekoľkými rokmi začal Kaufland ponúkať pri nákupe nad 1o Eur semienka na sadenie, mala som pocit, že rozpútali sadiaci ošiaľ. Väčšinou sa jednalo o jedlé druhy rastlín ale mohli sme vidieť aj malé, hybridné slnečničky, ktoré vykúkali z mnohých balkónov (boli tiež súčasťou Kaufland balíčka). Po zasadení semienka si starostlivo označujeme, čo sa v tom a v tom kvetináči alebo v inej nádobke nachádza.

Tento rok som sa ale rozhodla, že zasadím semienka ako sa povie: hala-bala. Našla som niekoľko kvetináčov, do ktorých som dala vopred hlinu a keď mám nejaké semienko, jednoducho ho zatlačím do hliny a čakám, kedy vyklíči. Takýmto spôsobom si plánujem vytvoriť mini-záhradku.

(Samozrejme, existujú druhy rastlín, ktoré nie je vhodné pestovať spolu, ale nechystám sa vytvárať nejakú veľkú záhradu od ktorej mám veľké očakávania. Je to iba taký pokus, ktorý nám prináša radosť.)

°° Čo zasadiť

Ako som už spomenula v úvode: aj ty si môžeš priniesť nejaké semienko z prírody. Ja som pred pár rokmi našla pri prechádzke v lese niekoľko prasknutých žaluďov, z ktorých už vyrastal klíček. Nemohla som odolať a zobrala som si ich domov. Zasadila som ich do starého plechového lavóra, ktorý bol už nejaké to desaťročie nepoužiteľný a sledovala som, čo sa bude diať. A čuduj sa svete - vyrástlo mi naozaj niekoľko malých dubov.

Ak by si si chcel zasadiť niečo, čo máš poruke, zamysli sa: Koľko krát si zjedla napríklad takú papriku celú? Pri príprave vidíš mnohé semienka, ktoré zdobia jej vnútro, ale nikdy ich nezjeme. Všetky skončia v komposte, kde majú len veľmi malú šancu, že z nich niečo bude. Prečo ich nevyužiť a nespraviť si radosť? :) Z takejto papriky je naozaj možné vypestovať ďalšie, nové rastliny so skutočnými paprikami, ktoré budú slúžiť rovnako, ako tie kupované.

Malé papričky

Pred pár rokmi každý nakličoval avokáda - sledovať prasknutie veľkej kôstky je naozaj zážitok. Avokádový stromček je už od začiatku silná rastlinka. Má hrubý klíček, na ktorom vidíš pevné lístky. Rovnako tak je to aj z koreňom. Ak si teda nechávaš naklíčiť avokádo, dbaj na to, aby sa klíček alebo koreň počas klíčenia nevybrali takým smerom, že ho potom nebude možné zasadiť do kvetináča. Tieto dve časti tak ľahko nezohneš do požadovaného tvaru bez toho, aby sa zlomili.
V prípade, že máš záujem o samostatný článok o avokáde, rada ho vytvorím!

Treba povedať, že v našich podmienkach je takmer nemožné vypestovať na avokádovníku plody. Je to však pekná okrasná rastlina s krásnymi listami, väčšími než dlaň!

Na obrázku hore vidíš ročný avokádový stromček, ktorý som vytvorila spletením troch avokád. Tento proces je najlepšie robiť až po vyrastení rastliniek, ktoré majú podobnú výšku.

Na sadenie samozrejme nemusíš zvoliť iba nejakú exotickú rastlinu. Chceš mať doma ťahavú rastlinu, ale si otrávená z všadeprítomného pothosu? Vyskúšaj fazuľu!

Pri správnej starostlivosti vyklíčia aj celistvé potraviny, ktoré nájdeš v kuchyni. Čo tak vyskúšať naklíčiť aj batát?

zdroj: codeproject.sk

V prípade klíčenia semienok sa často odporúča nechať najskôr kôstky a zrniečka naklíčiť. Ja to niekedy robím, inokedy nie. Osvedčili sa mi rovnako oba postupy. Záleží na tom, čo ti viac vyhovuje.

°° Ako nechať naklíčiť semienka?

Semienka sa nechávajú naklíčiť v mokrej servítke. Jednoducho vyberieš z rastlinky semienka, položíš ich na papierovú vreckovku, na kúsok toaletného papiera alebo kuchynskej utierky a zabalíš. Namoč ich tak, aby bola vreckovka dostatočne mokrá, vlož ju do uzatvárateľného vrecúška a nechaj ju na tmavom mieste (napríklad v kuchynskej polici). Niektoré semienka začnú klíčiť už za niekoľko dní, iným to trvá dlhšie. Väčšinou však nikdy dlhšie, ako dva-tri týždne. Stačí ich skontrolovať raz týždenne. Ak je vrecko dobre utesnené, netreba semienko vobec polievať. Keď sa objaví klíček, je tvojou jedinou úlohou semienko rozbaliť a zasadiť do hliny.

Druhým variantom je dať semienko priamo do hliny. V takom prípade trvá niekedy klíčenie dlhšie, ale nemá to žiadny dopad na to, ako sa bude rastlinke dariť.

°° Vytvorte si záhadu

Ako som už spomenula, semienka nie je vždy potrebné nechať naklíčiť.

Skús využiť túto skutočnosť a zvoľ trochu iný postup. Priprav si do kvetináča najskôr hlinu. A keď budeš mať nejaké semienka, iba ich pichni do hliny a počkaj.

Čas klíčenia rastlín sa líši v závislosti od ich typu. Predovšetkým v prípade, ak si si priniesol hlinu z vonkajšieho prostredia, vykukne na teba ako prvá určite nejaká zelina. Zadrž! Prečo ju hneď vytrhnúť? Ak počkáš, možno ťa príjemne prekvapí svojím vzhľadom.

Ak máš v pláne dávať do hliny takýchto "najdúchov", odporúčam zaobstarať si jednoduchý rozprašovač na vodu. Tak môžeš každý deň navlhčiť hlinu bez toho, aby sa zbytočne premočila polievaním, ktoré nemusí vyhovovať každému druhu zasadených semienok.

°° Pár slov na záver

Nápad odporúčam každému, kto rád sleduje každodenné zázraky prírody. Je to perfektná aktivita nielen pre dospelých, ale aj pre deti. Pootvorte dvere a nakuknite do sveta prírody.

Možno si nedobrovoľne prinesieš z prechádzky nejaké semienka, ktoré sa ti prichytili na oblečení. Strč ich do hliny! Je možné, že vôbec netušíš, aká rastlinka ti vyrastie. Môže to byť nejaká zelinka ale napríklad aj pekný kvet :) Príroda je plná prekvapení - využi to!
Ak chceš mať doma peknú zeleň, vôbec nie je potrebné utekať do kvetinárstva. Tým, že si vypestuješ vlastnú rastlinku alebo si vytvoriš vlastný "lesík" v kvetináči budeš mať originálny doplnok domácnosti, ktorý ti bude robiť radosť! :)

Sledovať, ako zo semienka vyrastie rastlinka a celková starostlivosť o ňu vedie nielen k zodpovednosti ale aj k trpezlivosti nás aj našich potomkov.

Poďme spolu do toho!💚🌱