Vitamínová bomba
umelecký archív @ivetar.s_blog
V predchádzajúcom článku v kategórii POKEC sme si povedali o tom, aké je dôležité chrániť telo pred ochorením. Dnes si dáme sľúbený článok - recept na vitamínovú bombu.
Netvrdím, že som tento recept vymyslela, určite by sa našiel niekto, kto si robí podobný. "Zložila" som ho pred niekoľkými rokmi z mojich chutí a znalostí, ktoré mám o vitamínoch a o tom, čo nášmu telu najviac pomáha odporiť liečivý proces. Nie sú to teda žiadne zázračné ingrediencie a aj tí, ktorí príliš neholdujú ovociu a výrazným chutiam by ho určite mali vyskúšať. Ak vám zachutí, je fajn spraviť si ho pokojne aj vtedy, keď nie ste chorí alebo sa chystá chrípkové obdobie.
Recept nie je drahý a je možné pripraviť si väčšiu várku pokojne aj na 1-2 dni vopred. Aj keď sa priznám, ja som ho nikdy na vyliečenie nepotrebovala jesť dlhšie ako jeden a pol dňa.
Poďme teda ukázať nášmu telu, že nám na ňom záleží a dodajme mu potrebnú dávku vitamínov.
.
°° Čo potrebujeme
Ja tomuto jedlu hovorím "ovocný šalátik" alebo "ovocná miska". Ingrediencie popísané nižšie sú teda na jednu misku - jednu porciu. Rátam s miskou veľkou asi 35o ml (to je objem stredne veľkého hrnčeka). V prípade, že chcete pripraviť viacej porcií, odporúčam maximálne 3-4 várky. Recept dosť silný a preto je dobré jesť ho maximálne 3x do dňa.
Potrebujete banán, pomaranč, citrón, zázvor, jablko a nejaké sladidlo. Sladidlo sa do tohto receptu použiť nemusí. Ale keďže mne vykrúca xycht len pri pohľade na zázvor a k tomu ešte väčšinou natrafím aj na kyslý pomaranč, snažím sa to niečim "zabiť". Ak teda neholdujete umelému prisladzovaniu ani vám nevadí žiadna z chutí, sladidlo môžete vynechať.
A čo s tým všetkým?
Ošúpaný banán pokrájate na kolieska:
Ošúpaný pomaranč nakrájate na väčšie kocky:
1 cm zázvoru nakrájate na kocky:
Jablko v šupke nakrájate na mesiačiky, vykrojíte striedku a pokrájate ho na menšie kúsky:
Ak chcete, pridajte sladidlo. My máme teraz doma ďatlový sirup tak sladíme ním:
Na záver pridáte citrónovú šťavu. Koľko? Tak, aby ste jej mali dosť, ale aby ste si nepokazili všetky chute. Ak to nechcete prehnať, najskôr si šťavu vytlačte na lyžicu, primiešajte do šalátu a ochutnajte. Ak by ste zniesli viac, pokojne pridajte koľko vám vyhovuje.
Všetko zmiešajte dokopy a nechajte chvíľu (1o minút) odstáť v chladničke. Chute sa spoja a ovocie pustí šťavu. A to je všetko.
Keď všetko ovocie zjete, šťavu, ktorá zostala naspodu nikdy nevylievajte, ale vypite. Je to vitamínový sirup.
°° Priprav si viacej porcií
Ak na sebe pociťujete prvé príznaky chrípky, je dobré si šalát hneď spraviť. Keď som bývala chorá, nechutilo mi jesť. Nútila som sa jesť aspoň tento šalát - zjedla som jednu misku večer pred spaním, druhú nad ránom a tretiu doobeda. Poobede som mala pocit, ako by mi nič nebolo. Všetky tieto tri porcie som mala nachystané v chladničke a vydržali úplne v poriadku. Nevadí ani to, že je jedlo chladné. Kvôli chorobe mi bolo celkovo teplo a škrabalo ma v hrdle, a tak mi pocitovo prospelo, že si dávam niečo chladné do úst - príjemne to schladilo podráždené hrdlo. Ak by vám predsa vadila studená potravina, vytiahnite ju 2o minút pred konzumáciou z chladničky.
Viete, prečo nám nechutí jesť, keď sme chorí? Nie je to iba tým, že väčšinou máme nádchu a necítime chute. To, že nám nechutí jesť má na svedomí predovšetkým náš žalúdok. Vzhľadom na to, ako veľmi nás ovplyvňuje náš črevný mikrobióm*, nechajme žalúdok počas choroby rozhodnúť za nás, či a kedy budeme jesť. Na trávenie potravy (predovšetkým tej ťažkej) telo vynakladá veľké úsilie. Tým, že veľa jeme, nútime ho vynakladať energiu na trávenie a nie na liečivý proces, ktorý má prebiehať v našom tele počas ochorenia.
Preto situácie, kedy nám počas choroby veľmi nechutí jesť treba využiť a dať si niečo ako pôst. Pôst neznamená hladovať a nemusí tiež trvať ani niekoľko dní. Môže to byť pokojne jeden deň, kedy jeme ľahšiu stravu - ovocie alebo zeleninu a pijeme dostatok tekutín.
°° Prečo tento recept zaberá?
Mayslím, že každý si uvedomuje, koľko vitamínov je v tomto recepte. Okrem toho má každá z potravín špecifické vlastnosti, vďaka ktorým pravdepodobne recept zaberá. Píšem pravdepodobne, lebo som si dlho myslela, že sa mi podarilo vyzdravieť tak rýchlo len nejakou náhodou a že to bol iba placebo efekt. V porovnaní s poslednými rokmi som bývala chorá dosť často - niekedy aj 2-3x do roka. Bolo to v čase, keď som robila v sklade, kde som sa naháňala a často ma "ofúklo" a ani sa smena neskončila a už som na sebe pociťovala prvé príznaky prechladnutia. Tak som už cestou domov išla do obchodu kupovať ingrediencie na tento "môj" šalátik a doma som si našla vždy čas, kedy si ho spraviť.
Či už som podchytila chrípku v zárodku alebo to niekoľko rokov po sebe funguje ako placebo efekt, neviem. Z môjho poznania o vitamínoch mi ale vychádza, že som ich mala nedostatok a preto sa na mne prejavovali prvé príznaky chrípky. Keď som ich takouto vitamínovou bombou doplnila, telo bolo schopné spamätať sa už do 24 hodín tak, ako keby mi predtým nič nebolo.
Ak vás zaujíma viac informácií o tom, aké prospešné látky sa nachádzajú v tomto šaláte, benefity aj niekoľko zaujímavostí si rozoberieme nižšie.
° Pomaranč
V 1oo g pomaranča je 5o mg vitamínu C - a to je naozaj veľa. Vitamín C je významný z hľadisku našej imunity: ochraňuje náš organizmus pred infekčnými ochoreniami a zápalmi. V pomarančoch je aj vápnik, mangán, horčík a betakarotén. Mangán pomáha našim telám ochraňovať proti útokom vonkajšieho prostredia náš imunitný systém. Je dôležitý pre vývoj kostí a napomáha vyrovnávať hormóny a vstrebávať živiny. Betakarotén je prírodné farbivo, z ktorého naše telo vyrába vitamín A - vitamín, ktorý prospieva nášmu zraku.
Vitamín C okrem toho podporuje tvorbu kolegénu, ktorý sa prirodzene nachádza v našom tele. Čím menej kolegénu máme, tým rýchlejšie sa na nás prejavujú známky starnutia. Pomaranč je šťavnaté ovocie - vďaka jeho konzumácii budeme mať "šťavnatú" pokožku.
Vedeli ste, že pomaranč je plod stromu, ktorý sa nazýva citrónovník pomarančový? Kríky alebo stromy dorastajú do výšky 1o metrov.
° Citrón
Citrónová šťava posilňuje imunitu a obranyschopnosť celého organizmu. Detoxikuje organizmus, podporuje našu pamäť, postreh a sústredenosť. Pomáha odbúravať nezdravý cholesterol z pečene, čistí ju a stimuluje.
Ak trpíme na pálenie záhy alebo ľudovo povedané "máme kyselinu", citrónová šťava nám dokáže v žalúdku neutralizovať kyselinu chlorovodíkovú a tým sa pálenia záhy zbavíme.
Citrónová šťava dokáže odstrániť vedľajšie účinky mnohých liekov.
°° Jablko
Rýchlejšie liečenie rán, pomoc pri prejavoch chrípky, nachladnutia ale aj rýchlejšia liečba popálenín. Toto sú iba niektoré benefity vitamínu C, ktoré jablká obsahujú. Jablko má vysoký obsah draslíka - to znamená, že znižuje riziko mozgovej príhody. Znižuje aj riziko vzniku diabetu a trombózy (krvných zrazenín).
Je však potrebné spomenúť, že každý druh obsahuje iný pomer vitamínov a minerálov.
Ak máte možnosť, dajte VŽDY prednosť jablkám zo záhrady pred tými kupovanými.
Stredne veľké jablko obsahuje rovnaké množstvo vitamínu C ako celý zväzok reďkoviek. Obsahujú vo vode rozpustnú vlákninu, ktorá dokáže znížiť cholesterol v krvi.
° Sladidlo
Púpavový med
Najčastejšie používam do tohto receptu med, ktorý si vyrábam na jar z púpav. Je samozrejme plný cukru, takže ak umelý cukor nechcete použiť, dá sa jednoducho vymeniť za iné sledidlo.
Mnohí to to neuvedomujú, ale alergia na peľ sa konzumáciou medu môže prejaviť aj vtedy, keď to najmenej čakáme - napríklad v zime, keď vonku žiadny peľ nenájdeme. Pri akomkoľvek kvetovom mede je potrebné brať ohľad na tých, ktorí trpia silnou alergiou na peľ a upozorniť aj na med, ktorý sme použili napríklad v recepte do zákuskov či koláčov.
Javorový sirup
Javorový sirup sa získava z miazgy stromu, ktorý dostal názov javor cukrový. Je to veľmi chutné sladidlo, ktoré si vieme predstaviť ako tekutý med. Je to čistý produkt: to znamená, že nie je nijako umelo prisladený, je prirodzene sladký, takže fľaštička, v ktorom si ho kúpite obsahuje iba 1oo% javoroveho sirupu - žiadne konzervačné látky, farbivá ani iné prísady.
V javorovom sirupe sa nachádza zinok, ktorý pomáha telu v boji proti chorobám. Obsahuje tiež mangán, vápnik a draslík.
Kanadský javor sa dožíva 25o rokov a vyrastá do výšky 3o metrov. Na získanie 1 litra javorového sirupu sa spotrebuje až 4o litrov miazgy z javoru.
Ďatlový sirup
Kto niekedy ochutnal ďatle vie, že sú naozaj sladké. Sú sladké prirodzene - preto ďatlový sirup neobsahuje nijaké umelé zložky. Ďatle obsahujú vitamíny skupiny B a vitamíny A, D a C. Konzumáciou sirupu získate železo, mangán, horčík, fosfor, draslík, železo a vápnik.
° Zázvor
Aj keď je čerstvý zázvor pre mnohých (mňa nevynímajúc) chuťovo skoro neprijateľnou potravinou, ak chceme vyťažiť z jeho benefitov čo najviac, je nutné jesť ho čerstvý. Je síce možné kúpiť ho aj v sušenej forme, ale to určite neodporúčam. V usušenom stave má totiž len zanedbateľné množstvo prospešných látok.
Čerstvý zázvor obsahuje vitamíny skupiny B, C, mangán, sodík, selén a mnohé ďalšie. So zázvorom sa spája:
- zdravý mozog,
- podpora imunity,
- podpora trávenia,
- zmiernenie astmy,
- znižovanie bolesti spôsobenej artritídou,
- zdravý mozog,
- zmiernenie menštruačných kŕčov,
- zmiernenie nevoľnosti,
- a mnohé ďalšie.
POZOR, aj napriek tomu, že sa môže zdať, že zázvor je nejaký "všeliek", existujú skupiny ľudí, ktoré si na konzumáciu musia dať pozor alebo by ho do svojho jedálnička vôbec nemali zaraďovať:
- nie je vhodný pre deti do 2 rokov,
- nemali by ho jesť nalačno ľudia, ktorí majú problémy s žalúdkom a dvanástnikom,
- jesť by ho mali opatrne aj diabetici,
- tehotné a dojčiace matky by ho mali jesť iba vo veľmi obmedzenom množstve.
Zázvor vydrží pri správnom skladovaní v chlade aj niekoľko týždňov. Odporúčaná denná dávka zázvoru sú 4 gramy. To je približne jedna čajová lyžička nastrúhaného zázvoru.
Niektorí by mohli namietať, že sú skôr za lokálne potraviny - a, samozrejme, ja nikomu tento pohľad neberiem. Do značnej miery súhlasím, pretože sa mi tiež nepáči, akým spôsobom sa k nám dostanú. Skutočne ale nejedávam toto ovocie každý deň a okrem toho si každý vie poskladať podobný šalátik aj z potravín, ktoré sú lokálne, poprípade voľne dostupné v našich záhradách.
Keď som na Slovensku, tiež nechodím kupovať jablká, hrozno, čučoriedky, egreše, čerešne a maliny do obchodu, nebojte - všetko nám to rastie doma a nadžgávam sa tým pokojne aj priamo z kríkov a stromov :-) Tieto potraviny sa dajú jednoducho uskladniť v chlade alebo zamraziť aj na zimné obdobie.
Ak ste chorí a beriete nejaké lieky, ak ste tak ešte nespravili, prečítajte si príbalový leták - nie každý liek sa znáša s každým ovocím. Predovšetkým s citrusmi, pozor na to.
°° Pár slov na záver
Nezabúdajte, že naše telo na regeneráciu potrebuje pokoj a dostatok tekutín. Za najlepšiu tekutinu sa považuje čistá voda. Keď sa neviete donútiť piť dostatok vody, zaobstarajte si džbán a majte ho stále na očiach spolu s pohárikom. Akonáhle vodu z pohárika vypijete, dolejte si novú. Ak vám nechutí čistá, vytlačte si do nej vodu z citróna alebo pomaranča.
.
.
Ahojte💚
* Črevný mikrobióm je súhrn génov všetkých baktérií, kvasiniek a plesní, ktoré žijú v črevnom systéme živočíchov vrátane človeka. Celkovo v našich črevách žije asi 5oo druhov prospešných baktérií, ktoré sa starajú o naše zdravie.
Ak nie je náš mikrobióm v poriadku, má to negatívny vplyv na celkové zdravie - nielen fyzické, ale i psychické. Zdravie čriev priamo vplýva na činnosť mozgu.
Čínska medicína hovorí, že ak nás bolí žalúdok bez zjavnej príčiny, znamená to, že nevieme niečo (niekoho) stráviť. Snažme sa teda obklopovať ľuďmi a situáciami, vďaka ktorým sa nedostávame do stresu a neštve nás aj existencia jedincov s ktorými "musíme" tráviť čas - škodíme iba sami sebe.
K písaniu tohto článku mi pomohli tieto zdroje:
° https://is.ambis.cz/th/h5qbe/BPMetysova_27042011.pdf
° https://www.symptomedica.com/znacka/crevny-mikrobiom/
° https://www.wikiskripta.eu/w/Port%C3%A1l:Mikrobiologie
° https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C5%99evn%C3%AD_mikrofl%C3%B3ra