Venček z prírodných materiálov

umelecký archív @ivetar.s_blog

Sviatok všetkých svätých je za rohom a spolu s ním aj Pamiatka zosnulých, kedy zdobíme miesta posledného odpočinku našich blízkych. Dávame im tým najavo, že sme na nich nezabudli, vyjadrujeme im vďaku za čas, ktorý sme s nimi mohli stráviť. Zapaľujeme sviečky, pokladáme na hroby vence, sošky s anjelmi a tak ďalej.

Naša babička každoročne vytvárala kvetinové aranžmány a venčeky z toho, čo sme mali doma: konáriky, halúzky, sušené kvety, stuhy,.. Mne bola najviac sympatická výroba venčeka a preto som sa rozhodla, že vám dnes ukážem, ako ho vytvoriť.
Výroba venčeka zamestná ruky, odpočinie si pri ňom naša myseľ a vznikne ozdoba, ktorá by určite urobila radosť aj nášmu bízkemu.

Okrem toho venček netreba sústrediť len na hroby. Môžeme si ho zavesť v domácnosti, na vchodové dvere alebo na iné miesto - všetko podľa vlastných preferencií.
Môžete naň pripevniť malé tekvičky, zopár lístkov a vytvoriť si tak napríklad ozdobu na Halloween :) .

.

Pustíme sa hneď do tvorby - najskôr si povieme, čo budeš potrebovať. Naša babička používala ako základ polystyrénové kruhy. Ja takýto kruh považujem za ťažko rozložiteľnú zbytočnosť, za ktorú nechcem vyhadzovať peniaze. Preto som si povedala, že vymyslím niečo, čo bude pochádzať z prírody - a to je úlne obyčajná suchá tráva.
V tomto období sa z vysokej trávy už stala takmer slama, preto sa ľahko trhá a vlastne jej takto vieš dať ešte jednu šancu pred tým, ako ľahne na zem a započne proces rozkladu.

Najdôležitejšia vec je ohybný drôt, ktorý viem ešte niekoľkokrát zrecyklovať. Ak ale nič také nemáš, úplne v pohode môžeš použiť špagát, bavlnku, niť,.. Alebo ak si trúfaš, môžeš skúsiť vytvoriť venček len zo slamy - napríklad zapletaním, obmotávaním, zastrkovaním a podobne. Fantázia má medze iba tam, kde ich sami vytvoríme :) .
Takže slama a drôt je všetko pre základ a ďalej som si nechystala ešte nožnice a nejaké halúzky, ktoré mi padli do oka.

Slamu postláčaj a poskrúcaj a postupne ju hneď obmotávaj drôtom alebo zväzuj špagátom. Je to naozaj veľmi jednoduché. Ak máš trávu kratšiu, bude to chcieť pravdepodobne uťahovať drôt na hustejšie. Ak je dlhšia, môžeš nechať väčšie medzery.
Postupne slamu uhýbaj do kruhu.

Ako som už napísala, nemám riadne kombinačky, len jednoduchý nástroj z obchodu z kreatívnymi potrebami, ktorý používam na "trhanie"drôtu.

Keď kruh ukončíš a zostane ti ešte kus slamy, nožnicami ho jednoducho odstrihni.

Po dokončení prípadné nezrovnalosti uprav a ak pretŕčajú nechcené steblá, vytiahni ich alebo osdstrihni.

Teraz je na rade vrchná vrstva.
Poslednýkrát, keď som robila podobný venček, použila som odrezky okrasnej tuje a výsledok bol takýto:

Tentokrát som ale chcela, aby bol výsledok viac "listnatý" a pri prechádzke lesom som si všimla všadeprítomný popínavý brečtan. Preto som si povedala, že je tým pravým kandidátom. Okrem toho je možné ho neskôr vrátiť do prírody a on si pôjde svojím životom ďalej. Je to totiž takmer nezničiteľná rastlina, ktorej sa darí vo všetkých podmienkach.
TIP:
Ak chceš mať doma vždyzelenú rastlinu, ktorá vydrží, je ťahavá a rýchlo rastie, stačí dať kúsok konárika brečtanu s 1-2 lístkami do pohára s vodou. Ani sa nenazdáš a bude ťa tešiť ďalšími a ďalšími novými listami a už po niekoľkých dňoch uvidíš aj prvé korienky a môžeš ho presadiť do hliny.
Tu však POZOR na deti a zvieratá! Aj keď sa výťažok z brečtanu pridáva napríklad do sirupov proti kašľu, pre zvieratá a deti je toxický. Keď si zmyslia, že ho budú kúsať a ožužlávať, môže spôsobiť zdravotné ťažkosti.

Poďme ale naspäť k postupu.

Pevný trávový (slamený) základ postupne ovinieš brečtanom a postupne ho obmotávaj drôtom. Ak používaš dlhé kusy brečtanu aj drôtu, opatrne, aby ti nepichli do očí.
Je to naozaj jednoduchý postup - to zistíš akonáhle začneš. Konáriky brečtanu sú veľmi vďačné, pretože sa dajú ohýbať bez toho, aby sa zlomili. Môžeš ale samozrejme použiť akékoľvek iné halúzky - či už ihličnaté alebo napríklad len samotné, holé.

Halúzky obmotávaš, dokedy venček nie je zaplnený presne podľa predstáv. Na miesta, kde vznikne "prázdne" miesto, môžeš pod drôt alebo šnúrku zastrčiť jednotlivé lístky, ktoré dotvoria celkovú hustotu.

Venček môžeš pokojne nechať jednoduchý, "jednofarebný", ale rozhodne nie je na škodu pridať detaily, ktoré celkový výzor osviežia a pridajú mu viac života :).
Ja som pridala majú strapatú vetvičku a kvetinku bodliaka:

°° Pár slov na záver

Výhodou brečtanu je, že je to (takmer) nesmrteľná rastlina. Ak teda budeš mať venček niekde vonku a základ venčeka navlhne, je vysoko pravdepodobné, že sa brečtan chytí základu korienkami, ktoré vyrastajú po celej jeho dĺžke.
Ako som už spomenula na začiatku, venček môžeš dať kamkoľvek chceš. Môžeš ho vytvoriť aj tenší a ľahší, a dať si ho na hlavu ako lesná víla alebo elf na Halloweensku párty. V prípade, že plánuješ vytvoriť venček ako doplnok, daj pozor na to, aby rastlina nebola toxická.

Práca - a predovšetkým tá kreatívna - nás vie veľmi ukľudniť a výsledok nám prináša radosť nielen v procese výroby ale aj dlho po tom. Ak teda čokoľvek tvoríš, určite by si sa mal/a tejto aktivity držať, aby si ma/a pokojnejší život.

.

.

Ahoj💚