Vegánska argumentácia

umelecký archív @ivetar.s_blog

Takmer každý pozná aspoň jedného človeka, ktorého životný štýl sa nesie v duchu vegánstva. Tak, ako každý životný štýl, aj tento prináša svoje výzvy. Jednou z nich sú uštipačné otázky a nevyžiadané rady, ktoré vegáni často dostávajú.

Tento článok ponúka informácie, ktoré vám pomôžu, ak sa stretnete práve s týmto typom otázok. Niekedy sa nám v živote môže stať, že aj keď robíme niečo, o čom sme presvedčení, že je správne, dostaneme otázku, na ktorú nevieme odpovedať. Máme pocit, že by sme odpoveď mali poznať, mali by sme sa vedieť obhájiť.. ale nevieme, čo povedať. Ale nikto nevie všetko, tak sa nenechajme odradiť.

Či už ste vo svete vegánstva noví alebo hľadáte odpovede na otázky a nevyžiadané poznámky, ktoré dostávate, verím, že vám tento článok pomôže.

.

.

°° Keď ty si nedáš slaninu, aspoň mne zostane, dám si aj za teba. A TRI!

Je úplne prirodzené, že nie každému záleží na zvieratách rovnako. Niekto nevidí rozdiel medzi domácim miláčikom a zvieraťom, ktoré sme nazvali “hospodárske zviera”. Druhý zase vidí medzi psom a kravou jasný rozdiel na základe presvedčení a výchovy.

Keďže je z reakcie jasné, že autor patrí do druhej skupiny, povieme si niečo o tom, aký vplyv má pravidelná konzumácia slaniny vplyv na ľudský organizmus.

Tuky v slanine zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi a prispievajú k rozvoju kardiovaskulárnych ochorení - patrí sem napr. nebezpečná arteoskleróza. Slanina obsahuje soli a dusičnany, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny - hlavne rakoviny hrubého čreva.

Nadmerná konzumácia spôsobuje nadváhu a v nevyváženom jedálničku sa môže objaviť aj podvýživa. K podvýžive je treba napísať jednu dôležitú vec: To, že máte viac kíl, než by ste si priali, neznamená, že vás sa podvýživa netýka. Podvýživa nemá nič spoločné s váhou ale s tým, čo konzumujeme. Ak vaša strava neobsahuje dostatočné množstvo látok, ktoré telo potrebuje pre správne fungovanie, môžete tať aj 3oo kíl, ale vaša výživa bude nedostatočná.

A čo dopovedať na uštipčnú vetu "O troch slaninách"? Párkrát som odpovedala "OK" a vlastne to ani neriešim. Z môjho (obmedzeného) pohľadu som si istá, že nemá význam reagovať. Už teraz mám pred očami typy ľudí, ktorí sa k takýmto rečiam uchyľujú - a nechcem sa s nimi rozprávať, lebo to nemá vôbec nijaký zmysel.
Možno si tak pomyslím, že "Ak by si sa rozhodol dať si aspoň namiesto ´tej druhej a tretej´slaniny zdravé zdroje bielkovín, môžeš si dať napríklad oriešky alebo používať olivový olej."

Či budeš autorom takýchto komentárov vysvetľovať vyššie uvedené, je len na tebe.

SOM VEGÁN: zdravý životný štýl - osobné presvedčenie - len aby som ťa nasral

°° Ja si dám len dve-tri kolieska salámy a raz za čas nejakú šnicľu - aj to len v nedeľu!

Možno ťa to prekvapí, ale to, že odrežeš kúsok zo zvieraťa, neznamená, že mu telo dorastie (a nie, nejeme jašterice). "Trochu" si môžeš zobrať zo stromu keď trháš jablká alebo z kríku, keď ideš na maliny. Mäsový priemysel nezaujíma, že ho podporuješ "iba občas". Zaujíma ho, že ho podporuješ.

- Jem len veľmi málo mäsa
- Dobré! Ja som len veľmi málo mŕtvy!

Takto sa však môže vyjadriť aj niekto, kto sa naozaj snaží výrazne redukovať konzumáciu mäsa (alebo iných živočíšnych produktov). V tom prípade je dôležité podať mu základné informácie o vegan strave a vedieť odpovedať na otázky, poprípade poskytnúť relevantné zdroje, vďaka ktorým sa môže posunúť ďalej.

°° Chúďatko, ty len šalát?

Aj mne sa už niekoľkokrát stalo, že ľudia okolo mňa v reštaurácii mali plné taniere jedál od výmyslu sveta - a ja som mala šalát. Nie šalát, ako nejaký “fancy” šalátik s 5 druhmi zeleniny. Šalát, ako zelené natrhané listy a 3 na polovicu prekrojené cherry rajčinky. Ako bonus napíšem, že to bolo vopred ohlásené a naplánované posedenie, takže som si o tomto “jedle” pomyslela svoje a po pár hodinách som sa radšej išla najesť domov.

Môžete sa rozhodnúť, či započnete debatu o tom, že jedlo, ktoré si pripravujete doma, takto nevyzerá alebo môžete zareagovať tým, že pýtajúcemu sa poviete, aké vitamíny sa nachádzajú na tanieri a čo by tam ešte malo byť, aby to bola plnohodnotná porcia. 

Okrem toho, ľutovanie a zalamovanie rukami nad jedlom druhého človeka by si mal každý odpustiť. Možno si niekto ten šalát naozaj chce dať, čo my vieme. Možno má špeciálnu diétu kvôli zdravotnému stavu. Každý z nás má otázky, ktoré nie je ľahké dostávať. Niektorých ľudí trápi strava a zdravie celý život, neprilievajme olej do ohňa a zamyslime sa pred tým, ako niečo podobné vypustíme z úst.

°° Vieš, koľko myší umrie na poliach keď kombajny žnú obilie na tie “vaše” potraviny?

Presné číslo neviem - ty ho vieš? Samozrejme, nijaký normálny vegán sa netvári, že sa to nedeje. Nezabúdajme ale, že hlodavce na poli majú šancu ujsť pred hospodárskymi strojmi a to isté platí aj v prípade hmyzu a vtákov. Zvieratá, ktoré ľudia konzumujú držíme proti ich vôli, násilne rozmnožujeme a prekrmujeme čisto za účelom popravy, pre vlastný zisk.

Okrem toho sa väčšina potravín pestovaných na poliach využíva na kŕmenie zvierat, ktoré sme si nazvali hodpodárske. Odpoveď na túto otázku som obsiahlejšie už odpovedala v článku Nevegán sa pýta, vegán odpovedá.

°° Takúúúúú dobrú polievku som spravila (smutný výraz).. Šak ja ti z nej vyberiem to “masko”, nedáš si ani tak?

Možno vás to prekvapí, ale ľuďom to naozaj nedochádza. Dôvodov môže byť niekoľko: od hlboko zarytých zaužívaných vzorcov až po úplnú nevedomosť. Môžete povedať, že aj tak to nechcete, alebo funguje aj vete ako: "Nemám z toho dobrý pocit, keď si predstavím, že sa tam ´vykúpala´ mŕtva sliepka..". Najjednoduchším spôsobom ako sa zbaviť týchto komentárov je povedať, že vám to nechutí, že to neľúbite, smrdí vám to, nikdy vám to nechutilo atď.. Nenechajme sa vytočiť ani to nasilu zviesť k tomu, že začneme vysvetľovať niečo, čo sa ten druhý nepýtal. Ak sa opýta, fajn, vysvetlite čomu nerozumie.

Ja osobne ponúkam pohľad na spojitosť s ľudským telom: "Viem, že ti robí problém z morálneho hľadiska jesť ľudí.. Ale takúúúúú dobrú polievku som z toho suseda spravila.. Šak ja ti z nej vyberem to masko..". Takéto reči však nie je možné (vhodné) využiť pri všetkých - nesprávajme sa ako hulváti, ničomu a nikomu tým nepomôžeme.

°° Ale my sa o tie kozičky, čo máme doma, dobre staráme.. Majú výbeh, kvalitné krmivo..
°° Naše sliepočky sa majú dobre, my sa s nimi mojkáme a niektoré aj mená majú!

Z takýchto viet je mi vždy veľmi smutno. Aj detičky, ktoré máte doma majú mená, mojkáme sa s nimi, s láskou sa o ne sa staráme, chodíme s nimi na prechádzky, hráme sa s nimi, dávame im kvalitné jedlo..

Zmenili sme toho ako ľudia za posledné roky veľa, ale pri niektorých veciach dokážeme donekonečna lipnúť na presvedčení že "keď sa to tak robilo kedysi, prečo to meniť". Prečo sme sa ako ľudstvo presunuli do bytov a objednávame si jedlo až ku dverám? Prečo neposielame listy a už takmer nepíšeme ani esemesky ale všetci máme v našich dotykových telefónoch sociálne siete, cez ktoré máme kontakt s ostatnými? Prečo potrebujeme najnovšie herné konzoly namiesto toho, aby sme sa venovali mnohým fyzickým aktivitám s priateľmi?
Prečo sa zmenili toľké návyky, ale ten, ktorý má extrémny dopad na životy okolo nás, je nám ľahostajný..?

°° Keď vidím, čo obsahujú tie vegánske náhražky, je mi na vracanie!
°° Vegánske náhražky sú iba samá umelina.

Tak, ako existujú nezdravé polotovary v živočíšnej strave, sú aj v tej rastlinnej. Všelijaké dochucovacie prostriedky a farbivá sú naozaj znepokojivo dlhým zoznamom, ktorý nájdeme v zložení mnohých produktov.

V dnešnej dobe máme však veľké štastie, že si môžeme vybrať z mnohých potravín - preto ak chceme jesť zdravšie a nekupovať vegánske (alebo akékoľvek iné) náhražky našťastie nemusíme ;-)

Viac ma znepokojuje, že sa v niektorých potravinách nachádzajú úplne nečakane nevegánske produkty - ktoré sú pre mnohých ľudí zároveň alergénmi.

Rozumiem týmto typom reakcíí od ľudí, ktorí žijú zdravo. Ale ak mi takýto argument povie niekto, kto jedáva nezdravo, nestará sa o svoje fyzické ani psychické zdravie a ako bonus ešte aj fajčí alebo pije, pokračovať v akejkoľvek debate je zbytočné. nemá význam hádať sa ani vysvetľovať, pretože vzhľadom na to, ako ten človek žije, sa nezaujíma o mnohé veci spojené s jeho zdravím a celkovo životom. 

°° Čo mám robiť keď si zo mňa robia srandu typu: Dáš si? - a ukazujú na konárik, hlinu, trávu, listy, ..

Stačí sa asi len zasmiať alebo to ignorovať. Alebo povedať: "Vieščo, práve pokukávam po tom stromčeku, idem ho ochutnať..

Avšak!, ak chcete zamudrovať, môžete dotyčného poučiť, že napríklad v takej hline je vitamín B12, ktorý je jedným z kľúčových vitamínov pre náš život. Tým, že filtrujeme vodu, ktorá nám priteká do domácností a do poslednej špinky umývame zeleninu zo záhrady, sme úplne stratili hlavný zdroj vitamínu B12, ktorý formoval naše telá pred tisíckami a miliónmi rokov. Tento vitamín sa preto nachádza v mäse zvierat, ktoré komzumujú spolu s trávou hlinu a pijú nefiltrovanú vodu z potoka.

Ak mudrovať nechcete a chcete sa "do toho pustiť", môžete ho vyzvať, aby vymenoval aspoň 1o jedál, ktoré jedol v poslednom týždni. Odtiaľ sa debata môže rozvinúť k jeho nedostatočným znalostiam o vlastnej alebo k veľmi jednotvárnej strave. Ľudia to väčšinou už v polovici vzdajú a odchádzajú s tým, že to je na nich moc komplikované. Sú samozrejme aj takí, ktorí sa zaujímajú - a to bývajú veľmi výživné, informáciami nabité debaty. Odporúčam sa im nevyhýbať.

°° Moja babka aj prababka jedávali každý deň slaninu a mäso a boli zdraví!

Každý dospelý človek, ktorý sa rozprával so svojimi prarodičmi vie, že v minulosti bola dostupnosť mäsa a ďalších živočíšnych produktov veľmi obmedzená. Hlavne v niektorých miestach a počas ťažkých časov ako vojny alebo hospodárske krízy.

Dnes sa však dostupnosť mäsa a živočíšnych výrobkov extrémne zvýšila a dostupná je aj jeho cena. Dokazuje to neuveriteľné množstvo potravín, kotré sa vyhadzuje z väčšiny domácností každý deň.

Okrem toho je dlhovekosť jednotlivca ovplyvnená aj všelijakými inými faktormi. Patrí medzi ne napríklad genetika, životný štýl, environmentálne podmienky a zdravotná starostlivosť. Dlhovekosť teda nie je možné pripisovať len konzumácii mäsa alebo iným stravovacím návykom. Dostatočné množstvo zdraviu prospešných potravín však naozaj dokáže predĺžiť život.

°° Akože ja jem mäso, ale toto zaobcházdanie so zvieratami je hrozné, nemôžem sa na to pozerať..

"Ak sa ti nepáči pozerať sa na fotky násilia páchaného na zvieratách, pomôž zastaviť násilie, nie fotky."
-- Johnny Depp

°° Na pobavenie

Na záver si dáme niečo na pobavenie z instagramových účtov @kde.beres.protein, @incogneato_vegan a  @vegan_sarcasm.

- Od zajtrajšieho rána budem vegánkou. Rozhodla som sa.
- P*či.. Bála som sa, že sa toto môže stať.

Tento vtip poukazuje na to, ako sa ľudia vegánov pýtajú, čo by robili, keby sa ocitli na opustenom ostrove. 

..................................................................................................

- Keď spoznáš ďalšieho vegána a ste obaja šťastní jak hovado ale potom obidvaja zomriete kvôli nedostatku proteínu

- Priznaj to, niekedy počúvaš konverzácie cudzích ľudí o ich zdravotných problémoch a myslíš si "staň sa vegánom, ty sprostý k*kot"

- Ako nevegáni vidia tofu / Ako vegáni vidia tofu

- Keď farmári povedia, že sa starajú o svoje zvieratá ako keby boli ich rodina.
- Haló, Polícia..

.......................................................................................................................................

Myslím, že sme dnešný argumentačný článok zakončili celkom dobre. Otázok je veľa a stále sa objavujú nejaké nové. Občas sú to naozaj uštipačné primitívnosti, väčšinou sú to však relevantné otázky, s ktorými sa každodenne stretáme. Je fajn vedieť na ne odpovedať pohotovo, s rozvahou a zrozumiteľne.

Ak aj ty dostávaš alebo máš nejaké ďalšie otázky, budem rada, ak sa so mnou podelíš. Rada na ne odpoviem - a možno budem hľadať odpovede spolu s vami, ktovie - veď ani ja neviem všetko, že áno :)

.

.

Ahojte💚