Včely: Neúnavné alchymistky

umelecký archív @ivetar.s_blog

Videli ste niekedy video, ako sa včely správajú o vnútri úľa? Ich svet je neskutočne fascinujúci. Sú neúnavne pracovité, dokonale spolupracujú a orientujú sa s presnosťou Slnka. Celý svoj život obetujú tomu, aby zabezpečili dostatočné množstvo potravy pre celé včelie spoločenstvo.

Jedna včela medonosná dokáže za celý svoj život vytvoriť iba také množstvo medu, ktoré sa rovná jednej dvanástine čajovej lyžičky. Budem rada, keď sa so mnou dozviete niečo krásne a zaujímavé zo sveta včiel.

.

°° Včelí med

Včelí med - ako už z názvu vyplýva - pochádza od včiel. Medzi tým ako vykvitne kvet a tým, ako si dávame med do čaju alebo natierame na chlieb, je dlhý a komplikovaný proces, o ktorý sa starajú naše kamošky - včely.

Med je jediná potravina, ktorú vyrába hmyz a konzumujú ju ľudia. 

Výsledkom pracného opeľovania kvetov je okrem medu aj rast plodov na kríkoch, stromoch a udržanie života mnohých druhov rastlín, vďaka ktorým dostávame potravu z prírody a - samozrejme - životne dôležitý kyslík.

Práve z tohto dôvodu Einstein povedal, že keď vyhynie posledná včela, ľudstvu zostanú už len 4 roky života. Je však potrebné povedať, že včely nie sú jediné opeľovače. V niektorých oblastiach sú významnými opeľovačmi motýle a mole ale aj všelijaké druhy mravcov a ôs.

°° Ako včely pracujú

Niektorí z nás si ešte pamätajú tvorbu medu včelami z Prírodovedy na základnej škole. Pripomeňme si niekoľko skutočností zo života včiel, ktoré sú (v mojich očiach) rovnako úžasné dnes, ako sa mi javili aj pred mnohými rokmi.

1 polievková lyžica medu stačí človeku na to, aby prežil 24 hodín. Jednou z mála potravín na svete, ktorá dokáže udržať človeka pri živote, je práve čistý med.

Mnohí z nás už videli úľ, okolo ktorého neúnavne poletovali včely. Jedny odlietali a iné sa vracali s veľkými žltými hrčkami na zadných nožičkách.

Včela si z kvetu odnáša dve ingrediencie: peľ a nektár.

° Peľ

Peľ je jemný prášok na tyčinkách kvetu, ktorý včely z jednotlivých kvetov striasajú. Po chĺpkoch ho posúvajú do košíčka na zadných nožičkách. Peľ sa vyformuje nektárom a výlučkami žliaz do peľových obnôžok.

Množstvo v jednom spoločenstve počas leta je neuveriteľných 4o až 6o tisíc včiel - robotníc, ktoré usilovne počas celej sezóny zberajú peľ a nektár a prinášajú ho do úľa.

archív @lady_if

Včela medonosná dokáže uniesť zhruba 4o miligramov peľu. Keď nazbiera toto množstvo, odlieta naspäť do úľa, kde odovzdá obnôžkový peľ iným včelám - mladuškám. Tie majú v úli za úlohu navrstviť ho do buniek plástov a po naplnení ich zalejú vrstvičkou medu.

V bunkách po uzavretí prebieha fermentácia. Obnôžkový peľ je konzervovaný a pripravený na výživu včelstva.

° Nektár

Včely okrem zbierania peľu nasávajú z kvetov aj nektár. Ukladá sa im v žalúdku - vo vaku, ktorému sa hovorí medový vak. Z tohto vaku si včielka odoberá malé množstvo pre seba - na výrobu energie a vlastné potreby. Množstvo nektáru, ktorý je včela schopná odniesť vo svojom tele sa často rovná jej hmotnosti.

Jedna včela medonosná dokáže za celý svoj život vytvoriť iba také množstvo medu, ktoré sa rovná jednej dvanástine čajovej lyžičky. Na pol kila medu musia robotnice navštíviť viac ako 2 MILIÓNY kvetov.

Včela sa po naplnení medového vaku vracia do úľa. Tam odovzdá nektár jednej z vnútorných včiel a tento proces sa opakuje medzi niekoľkými včelami.

Nektár prechádza tráviacim traktom včely a v našej reči by sme to nazvali dosť nechutne - je to v podstate ako "zvracanie z úst do úst". Rozdiel je v tom, že medový vak je časť tela včely, ktorý je vyvinutý primárne pre výmenu nektáru - slúži iba pre tento špecifický účel. Znamená to, že nefunguje tak isto ako náš žalúdok.

Proces odovzdávania medzi včelami prebieha až pokiaľ sa obsah vody v nektári nezníži zo 7o% na 2o%. Tento proces znižovania vody premení nektár na med.

Najviac práce majú v úli robotnice. Med ktorý pripravia je uložený v bunke plástu a vnútorná včela ho zapečatí voskom.

Ak je v mede prítomná prebytočná vlhkosť, odparí sa - pretože v úli je teplota až 32,5°C. Med je teraz pripravený pre larvy.
Peľ sa zmieša s nektárom aby vytvoril potravu pre včely bohatú na bielkoviny.

Včely vychovávajú potomstvo, ktoré bude rovnako ako ony lietať z kvetu na kvet a "asistovať" rastlinám v ich opeľovacom procese.

°° Ako spolu včely komunikujú?

Včely si podávajú správy o hojnosti potravy, aj o smere a vzdialenosti od úľa. Robotnice, ktoré sa vracajú z vonku do úľa, tancujú dorozumievací tanec. Podľa tvaru kriviek, ktoré pri tanci opisujú a podľa ich veľkosti a smeru sa ostatné včely dozvedia potrebné údaje o miestach s najhojnejším množstvom kvetov. Orientačným bodom pre včely je slnko - a to aj vtedy, ak je za oblakmi.

Včela, ktorá odovzdá nektár a peľ, sa pred ďalším odletom pre ďalšiu "várku" očistí, aby mohla efektívnejšie pracovať. Takýto proces prebieha počas celého života včely, takže nielen celé ich životy, ale aj ich telá sú prispôsobené tomuto procesu.

Pojem "medové týždne" má pôvod v tradícii mladomanželov, ktorí konzumovali med na zvýšenie plodnosti po svadbe.

zdroj: kniha N.W. Pyle - Čudná planéta

°° Ako včely chránia úľ

Včely sú veľmi ochranárske. Keby ste z úľa vybrali kráľovnú a nejakým spôsobom jej ubližovali, pôjdu po vás všetky včely. Sú ako naprogramované, aby chránili ďalšie generácie - a s tými je kráľovná bezpodmienečne spojená, keďže je jediná v úli, kto produkuje potomstvo.

Pred vchodom do úľa si môžeme všimnúť niekoľkých strážcov, ktorí majú za úlohu kontrolovať, aby úľ nenavštívil nejaký nepozvaný hosť. Akonáhle sa do úľa dostane hmyz, ktorý tam nemá čo hľadať, včely sa ihneď pustia do útoku. Nepoužívajú však svoje žihadlá alebo kúsadlá.

Ako sme si už povedali, v úli je veľmi vysoká teplota. Ak včely cítia hrozbu, vedia svojimi telami vytvoriť ešte vyššiu teplotu. Úplne "pokryjú" nepriateľa, a "pochodovaním" po jeho tele vytvárajú také teplo, že nakoniec túto návštevu doslova uvaria zaživa. Tento proces najčastejšie prebieha už pri vchode, preto sú strážci veľmi dôležití pre celý úľ.

°° Prečo vegáni nejedia včelí med?

Pri mnohých potravinách niektorým ľuďom napadne myšlienka: "Ako sa po mňa dostali?". Často nachádzame nie veľmi pekné informácie, ktoré nám často ukazujú, že ľudská "vynaliezavosť" nepozná hranice.
To, ako sa k nám dostane med od miestneho včelára, pravdepodobne každý z nás vie. Akým procesom však prešiel, keď sme ho kúpili v bežnom obchode?

Vegáni totiž nekonzumujú med nielen preto, že včela je živý tvor a vegáni výrobky "vyrábané" zo zvierat (alebo zvieratami) nekonzumujú, ale aj kvôli tomu, ako je so včelami manipulované.

Mnoho ľudí nevie, že med, ktorý si kúpia v obchode, bol vyrobený včelami, ktoré cestovali stovky kilometrov. Je to pre ne stresujúce, mnohé z nich pri prevoze zahynú a nakoniec je im všetok vyrobený med aj tak odobratý človekom. Prepravujú sa v úľoch v kamiónoch, ktoré často nemajú klimatizáciu a vykladajú sa na miestach, kde to človeku najviac vyhovuje. Včely - bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú - pracujú až do vyčerpania. Nakoniec, keď je ich "úloha" hotová, med sa im odoberie a predáva sa spoločnostiam, ktoré z nich vyrábajú med pre komerčné reťazce. Mohli by sme však polemizovať o tom, do akej miery je to skutočne pravý med..

Na kvitnúce plodiny sa ako postrek proti parazitom používa prostriedok s názvom Neonicotinoid. Je to pesticíd, kvôli ktorému hynú milióny včiel.

Niektorí včelári odoberajú z úľov toľko medu, že musia včely dokrmovať náhradou z bieleho cukru. Ten nie je pre ne ani výživný, ani dlhodobo prospešný, keďže neobsahuje potrebné látky obsiahnuté v starostlivo a pracne vyrobenom mede.

Neverili by ste, čo ľuďom napadne: Trúdy sa zabíjajú, aby sa im mohli extrahovať spermie a mohla sa nimi oplodňovať včelia kráľovná. Áno, naozaj.
Kráľovnej sa zase zastrihujú krídla, aby nemohla opustiť kolóniu. Akonáhle totiž kráľovná odletí, pôjdu za ňou verne všetky včely.

Včely podliehajú genetickej manipulácii a ich úly sú vydymované, aby neohrozovali včelárov alebo iných pracovníkov popri tom, ako odoberá ich med.

Med je pre včely palivom a ich celoživotným dielom. Jedna včela-robotnica totiž žije približne 4o dní, ale mnohé zdroje uvádzajú, že iba 2-3 týždne. Počas celého tohto obdobia neúnavne pracuje a nosí peľ a nektár do úľa.
Včely tu boli dávno pred nami a “občas” by sme sa mohli zamyslieť nad tým, že med je ich produktom - vyrábajú ho včely pre včely.

°° Pár slov na záver

V otázke medu od domáceho včelára som na vážkach ale verím, že ohľaduplnejší súkromní majitelia by svoje včely nechceli vystaviť nadmernému stresu a nikdy by im nebrali toľko medu, aby ich museli dokrmovať cukrovou vodou. Ale ktovie, už som zažila všelijakých ľudí vo všelijakých komunitách a odvetviach, takže môžeme len hádať.

Existujú mnohé iné a zdravé sladidlá namiesto medu, ktoré sú rastlinného pôvodu. My doma používame agáve, ďatlový a čakankový sirup. Keďže moja cesta vegánstva začala a pokračuje kvôli zvieratám, vyrábam si počas leta vlastné sladidlo podobné medu - púpavový med. Je veľmi dobrý s kvalitným hnedým cukrom ale keď troška pohľadáte, nájdete aj recepty bez cukru, v ktorých sa dosladzuje iba jablkovou šťavou.

.

.

Ahojte💚