Škoricové slimáky

umelecný archív @ivetar.s_blog

Ak patríte k ľuďom, ktorí si až doteraz mysleli, že nevedia piecť, tento recept vás vyvedie z omylu. Škoricové slimáky, alebo aj osie hniezda sa často spájajú s obdobím jesene, kedy ich mnohé kaviarne ponúkajú ku svojim "pumpkin spice latté" a podobným jesenným nápojom. Keď ich ale ochutnáte, poviem vám, aj zabudnete, aké je ročné obdobie.

Recept na škoricové slimáky je síce trocha zdĺhavejší, ale ak mu dáte šancu, zaručene neoľutujete. Jediný, komu recept pravdepodobne chutiť nebude, sú ľudia, ktorí nemajú radi sladké, pretože toto je sladký, SLADKÝ recept. Ak si ho však pripravíte sami, viete množstvo sladidla skorigovať - cukor môžete vynechať alebo vymeniť za zdravšiu alternatívu.

Výsledok je naozaj výborný. Čas, ktotrý do pečenia investujete sa vám vráti v podobe rozvoňanej kuchyne a chuťových buniek tancujúcich na vašu počesť.

Už začínam slintať, takže to nebudem predlžovať a poďme na to!

.

°° Ako na to

Najskôr si upracte kuchyňu - budete ju potrebovať - hlavne prázdny drez na odkladanie riadu (ak nepatríte k šťastlivcom s umývačkou :)).

Máte upratané?

Dobre, tak teraz si prečítajte celý recept. Je to vždy najlepší prvý krok, ako začať. Dozviete sa, čo vás čaká a budete mať približnú predstavu o tom, koľko času (a priestoru) vám táto aktivita zaberie.

Keď prídete až na koniec receptu, vráťte sa SEM a začnite si chystať všetko potrebné.

°° Kuchynské pomôcky

- pekáčik alebo zapekacia misa (ja používam vrchnák z obdĺžnikovej zapekacej misy)

- miešátko (napr. aj polievková lyžica)

- čajová lyžička

- ostrý nožík

- 2oo ml hrnček alebo odmerka

- valček na vaľkanie cesta (alebo sklenú fľašu)

- doska na vaľkanie (alebo čistá pracovná doska)

- malá miska (alebo pohárik)

- veľká misa na cesto (bude kysnúť, takže dostatočne veľká)

- mixér (nemusí byť)

- natierátko (na potretie pekáčika)

- kuchynská utierka (alebo väčšia škridla na hrniec)

+ 1-2 mištičky alebo pohárik - nikdy nie sú na škodu :)°° Ingrediencie

- 5oo - 6oo gramov múky

- škorica (alebo škoricový cukor)

- vanilkový cukor (alebo vanilkový extrakt)

- soľ

- cukor (zdravší je trstinový a najzdravšie sladidlo je javorový alebo ďatlový sirup)

- javorový (alebo iný) sirup

- rastlinný olej (aký chcete)

- rastlinné maslo (Rama, Veto)

- rastlinné mlieko (sójové, mandľové, ryžové, aké máte)

- oriešky - máme doma mandle ale je v podstate úplne jedno, aké použijete (stačí tak za menšiu hrsť)

- práškový cukor

- 1 paklíček sušeného droždia

- prášok na pečenie (kypriaci prášok)

Aj keby sa to možno našim babkám nepáčilo, použijeme sušené kvasnice. Z môjho pohľadu je s nimi oveľa menej opletačiek ako s čerstvými. Plus tento recept je aj pre tých, ktorí ešte nikdy nepiekli, takže odporúčam vybrať si tento jednoduchší variant.

°° Postup receptu

Ak som už napísala na začiatku, recept nebudete mať hotový za pol hodinku, preto si naplánujte pečenie na dobu, kedy budete mať dostatok času. Je to z veľkej časti spôsobné tým, že cesto je kysnuté - ak chcete mať rýchlejšiu možnosť, čítala som, že je na takéto recepty možné použiť aj lístkové cesto - ale nemyslím si, že je to také dobré - a hlavne - vy ideme dnes spraviť šmakocinku a verte mi, nechcete sa ochudobňovať o chute.
Ak vás najviac straší kysnuté cesto, nebojte, dnes sa vám podarí. Okrem toho tu na blogu nájdete aj samostatný článok s receptom na kysnuté cesto. V článku nájdete pomery a kompletný základ na sladké aj slané cesto.

1.) Najskôr si pripravíte kvasnice. Do 2-decového pohárika si vysypete celý paklík kvasníc. Pridáte pol lyžičky cukru a zalejete ho do 3/4 pohárika teplým mliekom. Nie vriacim, iba teplým, pretože príliš vysoké teploty zabijú kvasinky, ktoré pri kysnutí hrajú najvýznamnejšiu úlohu.Toto sa nechá odstáť, dokedy si pripravíme suché ingrediencie.

2.) Do veľkej misy si dáte: 5oo-6oo gramov múky, prisypete pol hrnčeka cukru, 1 čajovú lyžičku soli (nie, nie je to veľa) a 2 čajové lyžičky prášku na pečenie. Niekto pridáva namiesto prášku na pečenie kypriaci prášok - ak iný nemáte, dajte aj ten (rovnako tak 2 lyžičky). Toto spolu zamiešajte ešte za sucha, aby sa všetky ingrediencie spojili.(Cukor dávame biely alebo trstinový. Ak nechcete použiť ani jeden a máte tekuté sladidlo, použijete ho neskôr (poviem vám kedy). Nedávajte ho do suchej zmesi.)

3.) Kvasnice v poháriku by už mali vykazovať známky života - mali by bobtnať. Môžete ich kľudne nechať, dokedy nebudú skoro "vyliezať" z pohárika.Potom ich prilejte do misky k múke. Pridáte 1/4 hrnčeka oleja (ak ste nepoužili cukor, teraz pridajte tekuté sladidlo).Všetko spolu premiešajte. Je to pracné, ale aj keď sa vám zdá, že je cesto moc suché, neprestávajte miešať. Neprilievajte do zmesi vodu ani ďalšie mlieko - cesto má byť také hutné.Keď už ste z toľkého miešania dosť unavení, postláčajte cesto rukami a zapracujte do neho všetky suché kúsky, ktoré ešte vidíte.4.) Hladkú hrču vypracovaného cesta v miske zakryte kuchynskou utierkou alebo dostatočne veľkou škridlou z hrnca a nechajte vykysnúť na teplejšom mieste - napríklad na parapate pri radiátore. Nadstavte si časovač na hodinu a nechajte cesto pracovať.5.) Zatiaľ si prichystáte náplň. Do menšej misky dajte pol hrnčeka cukru - tu je potrebné dať naozaj klasický cukor a nepoužívať náhrady, takže ho v prípade potreby zdravšieho variantu môžete vymeniť za trstinový. Pridajte nakrájané orechy (na menšie kocečky), štipku soli a dve čajové lyžičky škorice alebo škoricového cukru. (Je síce škoricový ale stále je to cukor, takže ak nemáte pravú škoricu a dávate škoricový cukor, klasického cukru môžete dať menej /štvrť hrnčeka/).Máte nachystané, čo je zatiaľ treba, takže sa môžete venovať niečomu inému (napríklad umytiu riadov, ktoré zatiaľ skončili v umývadle), dokedy vám alarm neohlási, že cesto je pripravené.

6.) Ubehla hodina a cesto je pripravené. Malo by nakysnúť - ak nakyslo iba trocha, je to v poriadku, nemuselo vytlačiť škridlu alebo zdvihnúť utierku.7.) Pripravte si dosku alebo povrch, na ktorom budete s cestom pracovať. Dosku pomúčte, aby sa vám váš bochníček neprilepil.Vyklopte ho na dosku/povrch, ...... poprášte ho múkou a vaľkáte. Snažte sa z neho spraviť obdĺžnik - alebo aspoň niečo tomu podobné. Cesto vaľkajte od stredu ku krajom a zamerajte sa na to, aby bolo na všetkých miestach rovnako hrubé - a to asi pol centimetra; ale môže byť aj o trošku tenšie.8.) Pripravte si pekáčik a ideme ho namastiť olejom. Olej si dajte do menšej mištičky, natierátko do neho namáčajte a ponatierajte pekáčik/misu. Nezabudnite natrieť aj kraje - cesto napuchne, takže sa o ne bude opierať.9.) Pekáčik ste si vymastili a olej, ktorý vám zostal vylejte na rozvaľkané cesto. Aj keď sa vám zdá, že je pleja nejako moc, nebojte nič, tak to má byť. Natierátkom ponatierajte celé cesto pekne od stredu až ku krajom. Natierátko si nechajte vložené v miske - budete ho ešte potrebovať, tak ho nehoďte do drezu, lebo budete nadávať :DAk máte mastné ruky, umyte si ich a poriadne utrite, lebo teraz budete pracovať so suchými ingredienciami - aby sa vám na ruky zbytočne nelepili.

1o.) Zoberiete pripravenú zmes cukru, škorice a orechov, naberáte rukou "veľké štipky" a posypete rovnomerne celý povrch.11.) Teraz ideme zvinúť cesto do veľkej rolky. Ak ste si dobre pomúčili pracovnú plochu, cesto sa vám nebude lepiť a nejde to vôbec ťažko: Najskôr si založte krajíček a postupne ho rolujte, až pokým nevytvoríte "báleš". Ak ste dodržali hrúbku cesta, je dosť hrubé a pevné a určite sa vám neroztrhne.12.) Báleš je hotový. Jeho koniec nechajte na spodnej strane. Je to dosť ťažké (váha), takže sa založený koniec sám prirodzene pritlačí o báleš a nebude sa otvárať. Ostrým - naozaj OSTRÝM - nožíkom ho teraz nakrájajte na jednotlivé kúsky.
Aby ste mali rovnomerné kusy, najskôr si báleš prekrojte na polovicu, potom si každú polovicu prekrojte na polovicu - tak, že vám vzniknú 4 rovnaké kusy. A teraz každý z týchto kusov prekrojte na 3 časti. Ide to ľahko a budete mať pekné, rovnaké kúsky. Vo finále ich bude 12.13.) Postupne jednotlivé kúsky čistými rukami naukladajte jeden vedľa druhého do vymasteného pekáčika alebo zapekacej misy.14.) V mise/pekáčiku ich zakryte utierkou a nechajte odpočívať na teplom mieste ešte ďalších 2o minút. Máte čas, lebo cesto stále pracuje (takže ešte viacej napuchnú). Po 15-tich minútach rozkúrite rúru na 16o° a po uplynutí celých 2o minút do nej vložíte plech alebo misu so slimákmi.15.) Medzitým si zamiešajte 4-5 lyžíc rastlinného mlieka spolu s ďatlovým sirupom (môže byť aj iný, ale ďatlový tomu fakt dodá nový rozmer ;) ).16.) Po 1o minútach vyberte slimáčiky z rúry, natrite ich touto (ne)mliečkovou zmesou a vráťte ich naspäť do rúry na ďalších 1o až 15 minút.
Naozaj si stopujte čas a neotvárajte rúru skôr ako po uvedených desiatich minútach. Chvíľu trvá, dokedy cesto rúra pripečie - preto by vám mohlo "spadnúť" - alebo inak - "klesnúť", pokiaľ by ste rúru otvorili príliš skoro.Vo veľa receptoch sa pri pečení škoricových slimákov píše 25 minút dokopy ale naša rúra pečie jak blázen a preto u nás stačí 2o minút. Keď uvidíte, že vrch je tmavej zlatohnedej farby, môžete rúru vypnúť a vybrať ich.

17.) Na záver si pripravte polevu - v mixéri rozmiešajte 3 polievkové lyžice rastlinného masla, 1/4 hrnčeka práškového cukru + pol lyžičky vanilkového extraktu (alebo 1 lyžičku vanilkového cukru) a k tomu 3-4 polievkové lyžice rastlinného mlieka. Pomixujte všetko tak, aby vám vznikla tekutinka "omáčkovej" konzistencie. S ňou slimáky polejete.Je jedno, či je poleva rozmixovaná alebo ručne rozmiešaná, ak ju nalejete na ešte teplé slimáky, roztopí sa - ja to robím tak, lebo potom výsledok lepšie chutí! :)Ak nemáte mixér, veľmi to nevadí, môžete maslo starostlivo rozmiešať vidličkou alebo metličkou - ale pravdepodobne sa vám nepodarí rozmiešať ho až do tekutého stavu. Ak by vám napadlo, že zohrejete maslo v mikrovlnke a potom ho do pekáčika vylejete, je to asi tiež variant ale ja mám mixér, takže používam ten. Na chuti to samozrejme vôbec neuberá, nemusíte mať obavy.

Ak chcete mať na vrchu z polevy vytvorené pekné "cik-caky" ako z fotky renomovanej kuchárskej knihy, počkajte, pokým slimáky vychladnú. Či už s cik-cakmi alebo bez nich, toto jedlo hodnutia všetci, ktorí ho ochutnali, šiestimi hviezdičkami z piatich.

Slimáky sa z misy vyberajú dobre. Nelepia sa ani na spodok ani po okrajoch. Keby boli trochu prilepené, tupou stranou príborového nožíka prejdite po okrajovej línii a medzi jednotlivými kúskami. Je to jednoduché.Tak a máte hotovo!

Ja viem, že je to krásne a viem, že to neodolateľne voní ale počkajte chvíľku - nech vás nebolí bachor! :D°° Pár slov na záver

Myslite na to, že v tejto dobrote je kopa, kopa cukru, preto ak nevyhľadávate práve najsladšie koláče a pochutiny, pokojne môžete vymyslieť niečo iné - použiť namiesto sladidla napríklad tenké plátky sladkého jabĺčka vo väčšej vrstve. To isté platí aj pri orechoch: môžete ich úplne vynechať v prípade, že žiadne nemáte, že máte alergiu alebo nie ste moc orechoví.

Pri každom recepte, ktorý idete robiť prvýkrát sa držte popisu od slova do slova. Som presvedčená, že tento recept som vyšpičkovala do dokonalosti a mrzelo by ma, keby sa vám nepodaril iba preto, že ste niektorému kroku nevenovali pozornosť.
Ako som už napísala na začiatku, vždy je lepšie prečítať si najskôr celý recept a až po jeho dočítaní sa vrátiť na začiatok. Tak budete vedieť, čo presne vás čaká, poprípade vás ešte aj navnadia fotky - tak ako sa to určite stalo aj pri tomto recepte, že? :D

Dúfam, že sa vám škoricové slimáky podarili! Ak áno, budem rada, keď mi napíšete. A aj keby sa nepodarili, kľudne píšte - spolu možno prídeme na to, kde sa stala chyba :)

Ahojte💚

°° Všetky fotky v článku sú vlastníctvom IVETARS. °°