Problémy so starostlivosťou

umelecký archív @lady_if 


Poznám X nerozhodných ľudí, ktorí už nie sú malými deťmi a ich nápady a názory sú pre mňa zvláštne a obmedzené - samozrejme dodávam - rovnako tak ako pre nich možno niektoré moje.
Priznám sa ale - neraz som odmietla spraviť niekomu piercing z toho dôvodu, že som vedela, čo je to za človeka. A tento môj postoj nemám v úmysle meniť.
Nechápte ma zle - ja
som človek, ktorý dáva šancu ľuďom aj niekoľkokrát po sebe, no piercing je iná kapitola.
Zbrklé pohyby, nerozhodnosť, ignorovanie niektorých pravidiel, nepozornosť, každovečerné ožieračky či aktívne užívanie tvrdých drog, nedostatočné dodržiavanie základnej hygieny - toto všetko sú dôvody, prečo môžem odmietnuť spraviť piercing.
Niektorí zákazníci sú veľmi nezodpovední a myslia si, že piercing je iba malá ranka. Piercing JE iba malá ranka, ale je to ranka HLBOKÁ, ktorá vo väčšine prípadov prechádza kožou "skrz na skrz". Preto si dnes - pre niekoho možno trocha ráznejšie - vysvetlíme aj to, ako s piercingom zaobchádzať a hlavne nezaobchádzať.


°° Pripraviť sa na všetko

Predstavte si situáciu, kedy sa vaše dieťa poreže na nejakom skle, poškriabe sa na konáriku, odrie si koleno. Ako sa budete starať o ranu? Niektoré ľudia by aj s jedným škrabancom utekali k lekárovi, ale akonáhle sa jedná o vlastné rany, akosi to prehliadajú a neprikladajú im takú dôležitosť. Toto bolo prirovnanie, ako sa správame v mnohých situáciách a ako používame dvojaký meter.
A tak vznikajú prípady, kedy sa mnohí nevedia postarať o vlastný piercing, ktorý si dávajú prepichovať nanovo aj niekoľkokrát za rok a nedodržiavajú ani odporúčané časové rozpätie medzi jednotlivými prepichmi.. V nasledujúcich odstavcoch si povieme, na čo dávať pozor a čo všetko vieme ovplyvniť - ako negatívne, tak i pozitívne.

Každý, kto vie a vzdeláva sa v tom, čo je piercing a ako prebieha jeho hojenie, by mal byť pripravený na situácie, ktoré môžu vzniknúť. Či už sa vám piercing zapáli, odšrobuje sa gulička, vypadne celý alebo musíte nečakane odcestovať z domu s čerstvým piercingom bez inštrumentov na čistenie.. Priebeh všetkých týchto situácií, ktoré môžu vzniknúť môžeme zmierniť, keď sme pripravení. 

Ak ste rozhodnutí, že piercing je to pravé pre vás, mnohé podrobné informácie nájdete v článku Čo je piercing a ostatné veci, ktoré potrebujete vedieť. Okrem informácií je viac ako vhodné pripraviť si tiež vopred niekoľko vecí, ktoré vám uľahčia prípadné opletačky s piercingom. Čítajte ďalej :)

°° Piercingový kit

Piercingový kit si môžete predstaviť ako mini-lekárničku prvej pomoci. Môže to byť uzatvárateľná krabička či malá taštička na zips, ktorú je fajn mať vždy pri sebe. Či je to taštička alebo krabička, zvoľte takú, do ktorej sa všetko zmestí bez zbytočného použitia sily (nenatláčajte to tam). Dbajte tiež na to, aby sa vám v nej všetko neprekacovalo a niečo nevylialo. Keď ste doma, taštičku je najlepšie mať v kúpeľni, kde si najčastejšie meníte/čistíte piercing.

Čo by v takejto taštičke malo byť?

- malý uzatvárateľný plastový zip sáčik,


- náhradné guličky (dve a viac),


- náhradný piercing (podľa toho, koľko máte piercingov),


- dezinfekciu (JOX alebo čistiaci sprej),


- vatové tyčinky (zabalené!),


-  a uzatvárateľné zrkadielko.

Akonáhle sa vám niektoré prípravky minú alebo viete, že ste minuli poslednú vatovú tyčinku, použili náhradnú guličku a tak ďalej, snažte sa tieto veci čo najskôr doplniť. Berte tento kit ako niečo, čo aj v nečakaných chvíľach môžete jednoducho hodiť do tašky a zobrať kamkoľvek so sebou - majte ho vždy pripravený. Tak predídete zbytočným starostiam na festivaloch, chatách, oslavách, návštevách alebo kdekoľvek si spomeniete.

Nezabudnite, že keď sa váš čerstvý prepich zahojí, je potrebné vymeniť v taštiške "čistítko" na piercing za šetrnejšiu dezinfekciu. Zahojený piercing nie je potrebné čistiť tak často a nie sú treba tie isté prípravky na čistenie.

Po prepichu prvé týždne (alebo mesiace) možno používate JOX alebo slaný roztok, ale časom budete potrebovať už iba obyčajný hygienický sprej na ruky, ktorý v prípade potreby nastriekate na vatovú tyčinku. Potrebné miesto vyčistíte a máte vystarané. Takéto "čistítko" je napríklad sprej od značky Alverde a kúpite ho v dm drogérii. Má 5o ml, je skladný a tak ho môžete mať vždy pri sebe (nielen) na piercing.

Aj keď si možno myslíte, že takýto kit je zbytočnosť aj tu platí to, čo som už niekoľkokrát povedala: Radšej mať a nepoužiť, ako nemať a potrebovať. Pripraveným šťastie praje - a pri piercingu to platí dvojnásobne.


°° Hygiena


Netvrdím, že u každého, kto ignoruje rady, ktoré mu niekto povie je jasné, že nebude počúvať rady ohľadne starostlivosti o piercing, no v 99% prípadoch je to nanešťastie tak.
Ak sa správate nezodpovedne a ignorujete základné hygienické potreby vášho tela, je vysoko pravdepodobné, že starostlivosť o čerstvý piercing budete zvládať iba ťažko. Nikdy nepritakajte piercerovi, ak niečomu nerozumiete. Pýtajte sa! Od toho je tu, vždy ho pozorne počúvajte. Je dôležité, aby ste vedeli informácie o tom, aká starostlivosť je najvhodnejšia pri VAŠOM type piercingu. A nemyslím jedným uchom dovnútra a druhým von! Niekoľko krát sa stalo, že akonáhle odo mňa zákazník odišiel, za rohom si len pred niekoľkými minútami spravený prepich chytal špinavými rukami.

Najkomplikovanejším zákazníkom je vždy nezodpovedná osoba, ktorá nedodržiava základy hygieny. Tá skutočne nikdy nie je vhodným kandidátom na piercing.

Zákazníci za vidinou pekného, zahojeného piercingu často klamú, že nepoužívajú make-up, mnohí sa nesprávne odmaľujú a zanášajú si tak infekciu do čerstvého prepichu, ktorá sa pomaly ukladá v rane počas celej noci a ráno opakujú ten istý proces.
Make-up je plný rôznych látok, z ktorých ani jedna nepatrí do otvorenej rany.
Netýka sa to iba mejkapu, ale tiež všelijakých krémikov, pleťových masiek - alebo veľmi často sú to pri mužoch šampóny 3v1, ktoré sú na vlasy a telo a stekajú počas sprchovania samozrejme aj na miesta, na ktorých je piercing. Aj keď si potom tento šampón zmyjete čistou vodou, pri čerstvom piercingu je to vždy iba prvotný krok k vyčisteniu rany.
Ak voníte po sprchovaní znamená to, že nejaké percento parfémovyných zložiek na vašej koži zostalo aj napriek tomu, že ste zo seba kozmetický prostriedok zmyli a tak je na mieste dodatočné vyčistenie piercingu aj po sprche.

Každý sa na to môže pozrieť jednoducho tak, že si odpovedia na otázky ako:
- Dal/a by som si tento produkt/ruky/materiál do čerstvej, otvorenej rany?
- A čo ak sa mi tam dostane?
Odpoveď človeka, ktorý si uvedomuje, že má čerstvú ranu je v tomto prípade:
NIE, NEDAL/A a čo by som spravil/a?
No okamžite to vymyl/a dostatočným množstvom čistej vody a nechal/a dýchať na vzduchu.
Ak ste odpovedali inak, so žiadosťou o piercing ma prosím nekontaktujte.. Určite sa nájde iný piercer, ktorý vám piercing spraví, ale ja ním nie som.


zdroj: wikihow.cz 


°° Skorá výmena piercingu

Ďalšou častou chybou je nedodržiavanie odporúčanej doby hojenia a skorá výmena šperku.
Ak vám piercer povie, že TENTO PIERCING SA HOJÍ minimálne 3 MESIACE, tak to znamená, že druh piercingu, ktorý vám práve prepichol, sa hojí minimálne 3 mesiace. Neznamená to nič iné.
To, že sa nejakej kamoške alebo kamošovi vraj zahojil piercing za týždeň je informácia, ktorú máte od daného človeka, nie od samého seba.
S tým človekom vás delí veľa rozdielnych vecí - často sa pohybujete na iných miestach, nosíte oblečenie iných materiálov, stravujete sa rozdielne, používate inú kozmetiku, máte rozdielne hygienické návyky a tak ďalej a tak ďalej.

A nakoniec malá veľká rada: neobviňujte vždy situácie a ľudí okolo vás - vy sami viete, že máte čerstvý piercing a máte na to myslieť, správať sa a chrániť tak, ako to vyžaduje daná situácia.

Pozor! To, že sa vám rýchlo zahojil piercing v jazyku, keď ste mali 18 rokov neznamená, že sa vám tak rýchlo zahojí piercing v pupku, keď máte 35. Telo sa postupom veku dlhšie regeneruje a rovnako tak závisí aj od miesta prepichu. Myslite na to! Je to vaše telo, ochraňujte ho.

Výrastok alebo tiež keloid sa môže vytvoriť pri nesprávnom alebo nedostatočnom čistení ale aj pri skorej výmene šperku. Akonáhle spozorujete, že sa vám takýto útvar vytvára na akejkoľvek časti tela v ktorej máte piercing, kontaktujte piercera.

zdroj: deviantart.com 


°° Alkohol

Alkohol, ktorý si kúpite v krčme nie je dezinfekcia piercingu. V alkohole z obchodu sú prímesi, ktoré dráždia piercingový prepich. Dezinfekcie, ktoré kúpite v lekárňach majú pomer alkoholu primeraný k tomu, aby ranu dostatočne vyčistili. Samozrejme, nebavíme sa o silných dezinfekčných prípravkoch, ako je napríklad Alpa. Nijaký poriadny piercer vám nikdy neodporučí, aby ste si čistili prepich silným alkoholom.

V prípade piercingoch v ústach treba dodať, že pitie piva môže spôsobiť silný opuch a nepohodlie piercingu. Pivo v rane kvasí, a preto spôsobuje často nemalé problémy. Odporúčam vyvarovať sa pitiu alkoholu v dobe hojenia.


°° Peroxid

Peroxid je rovnako ako lieh veľmi silný, a teda úplne nevhodný na pravidelné čistenie rany. Už v predchádzajúcich článkoch som vysvetľovala, že jemné, novo-vytvorené tkanivo sa zbytočne dráždi, nadmerne vysúša a tým sa poškodzuje. Je úplne jedno či je peroxid 3% 6% alebo koľko-percentný. Do piercingovej rany skrátka nepatrí.

Jediné, čo môžete alkoholom alebo peroxidom vyčistiť, je samotný šperk. Keď si čistíte šperky (mimo tela), môžete ho čistiť peroxidom, liehom alebo Alpou.


°° Solný roztok

V každom článku spojenom s čistením piercingov spomínam solný roztok na piercing. Najvhodnejší prípravok na každodenné čistenie čerstvého piercingu je izotonická voda. Je to presne namiešaná, sterilizovaná morská voda, ktorá je na čistenie piercingu úplne ideálna.
V prípade, že si miešate slanú vodu doma, pomer soli ku vode nie je vysoký. Vždy tak, ako píšem - v zhruba poldeci vlažnej vody rozpustite štipku soli. Rana nepotrebuje, aby roztok štípal. Držte sa tohto pomeru a po každom čistení vytrite čistou stranou vatovej tyčinky miesto, ktoré ste práve čistili. Slané zostatky a mokré miesto do rany nepatria. Čistenie je chvíľková aktivita, po ktorej zostáva rana čistá a suchá.

°° Pár slov na záver

° Piercing nie je iba chvíľková zábava. Popri tom, ako nás ohurujú fotky zahojených piercingov, uvedomme si, že tieto fotky vznikajú prevažne po tom, ako sa piercing zahojil.

° Ak uvažujete nad piercingom, zaujímajte sa aj z druhej strany - aké sú riziká prepichu. Piercing je zásah do tela a berte ho ako drobnú operáciu.

° V dnešnej dobe internetu nájdete veľa potrebných a zaujímavých informácií, ktoré vám pomôžu pochopiť aj to, prečo sa piercingový prepich správa tak či onak. Ak nájdete rozporné informácie, je tu piercer, ktorý vám poradí, vysvetlí a nasmeruje vás správnym smerom.

° Opuchnutie a začervenanie je normálnym prejavom čerstvej rany, v ktorej je piercingový šperk. Je jasné, že tesne po prepichu nebude piercing vyzerať tak, ako ste zvyknutí z fotografií.

° Zamyslite sa nad tým, ako dlho sa piercing bude hojiť, či je správny čas dať si ho prepichnúť a či budete mať čas sa oň starať počas celej doby hojenia.

° Dodržujte odporúčanú dobu hojenia. Môže byť kratšia ale aj dlhšia - s výmenou šperku sa preto neponáhľajte. Ak si nie ste istí, či je čas na výmenu, kontaktujte piercera. Každý kvalitný piercer, ktorý má dostatočné vedomosti vám vie poradiť a poprípade vám piercing aj vymení. Nehovorte si vety ako "už ma to až tak nebolí". Pred výmenou za nový šperk to nemá bolieť vôbec.

° Čistenie nezanedbávajte. Je to pár minút zo dňa a odmenou vám bude pekne zahojený prepich, v ktorom sa časom aj sami naučíte jednoducho vymieňať náušnice.

° Mnohé ďalšie informácie nájdete v každom článku na tému PIERCING, ktoré nájdete na mojom Patreone.

zdroj: cairoscene.com 

Ďakujem, že sa zaujímate a patríte k zodpovedným zákazníkom, ktorí sa starajú o svoje telo. Ľuďom ako ste vy vždy rada spravím piercing, poradím vám a odpoviem na všetky otázky.


Ahojte💚