Piercing v letných vodách: Nebezpečenstvo nekvalitných materiálov

umelecný archív @ivetar.s_blog

Rýchlosťou blesku k nám prichádza letné obdobie, kedy mnohí z nás trávia čas pri vode - a samozrejme vo vode. A to aj s piercingami. Čo ale hovorí piercing na slanú morskú vodu, chlórovú bazénovú vodu, termálne pramene alebo nefiltrovanú vodu v jazere alebo v rieke?
Článok nie je len pre majiteľov piercingov. Ak sa chystáte k vode, informácie z článku si viete "pretransformovať" aj na náušnice, náramky, prstene a rôzne iné ozdoby spomenutých materiálov.
Aj keď ešte nie je čas na kúpanie úplne pre každého, rozhodla som sa tento článok napísať v predstihu. V prípade, že nemáte kvalitné šperky, určite si ich stihnete zaobstarať.

°° Piercing na dovolenke pri vode

Tak, ako je potrebné brať ohľad na kvalitu šperku, ktorý sa používa (nielen) do čerstvého prepichu, dnes si povieme niečo o tom, aké následky majú piercingy z rôznych materiálov v dovolenkových vodách.

Úplne najvhodnejšie materiály na piercing sú chirurgická oceľ a titán. Tieto dva materiály nebudú mať žiadne reakcie ani v kombinácii s chlórovou vodou ani so slanou morskou vodou. Dopodrobna si o tom povieme viac v nasledujúcich riadkoch.

° Piercing a chlórová voda

Chlórová voda nemusí poškodiť piercing iba ak je z nekvalitného materiálu. Tiež zlato a striebro sú kovy, ktoré sa s chlórom skrátka znášajú zle. Takýto šperk vám jednoducho vplyvom chlóru sčerná.

Je potrebné brať ohľad na to, aby šperk z chirurgickej ocele alebo titánu nebol kombinovaný s mosadzou. Pozor tiež na ozdobné kamienky a prírodné minerály, ktoré sú súčasťou niektorých šperkov. Väčšinou sa takéto detaily do piercingov alebo iných šperkov vkladajú alebo lepia. Lepené časti sa môžu vplyvom chlóru jednoducho uvoľniť a vypadnúť.

zdroj: unsplash

° Piercing a morská voda

Každý môj čitateľ určite vie, že na čistenie piercingu je vhodný soľný roztok - a tým najvhodnejším čistítkom je slaná morská voda. Rovnako, ako pre čerstvý prepich, tak aj pre samotný šperk je slaná morská voda prospešná. Preto netreba mať obavy a v prípade, že sa chystáte na dovolenku k slanému moru, môžete sa tešiť na to, že z vášho pobytu budete odchádzať so žiarivo čistými piercingami. Omývaním slanou vodou sa šperk vyčistí a bude sa zase lesknúť ako nový. Platí to pre odporúčané materiály piercingov ako je chirurgická oceľ a titán a tiež zlato.

Buďte však opatrní čo sa týka striebra - slaná voda by ho mohla poškodiť. Tak isto to platí pri drevených komponentoch.

zdroj: unsplash

° Piercing a termálna voda

Niektorých z vás možno zaskočí, že ak sa chystáte do termálnych prameňov, je nutné odložiť všetky šperky. Termálne pramene obsahujú síru, ktorá akékoľvek šperky - bez ohľadu na materiál - nenávratne poškodzuje.

zdroj: unsplash

° Piercing pri kúpaní v jazere alebo v rieke

Ak máte piercing v poriadku a nosíte ho dlhodobo a je zahojený, nie je dôvod, prečo sa báť. Dbajte hlavne na to, aby ste sa nekúpali vo vode s chemikáliami alebo nebezpečnými prírodnými baktériami - či už máte alebo nemáte piercing. Napísala by som k tomu iba: s čerstvým, nezahojeným piercingom do vody nelez! :)

zdroj: unsplash

Piercing si po kúpaní z hygienických dôvodov umyte čistou vodou - a myslite pri tom na všetky piercingy, nielen na tie, ktoré máte na tvári. Rovnako to platí aj pre tunely a iné šperky, s ktorými vstupujete do vody.

Na aké piercingy si dať pozor pri kúpaní?

Prvá odpoveď, ktorá mi napadla, je: na NEZAHOJENÉ. Úplne rozumiem, ak sa chystáte vystaviť na obdiv svoj nový piercing práve pri vode. Tu poukazujem špeciálne na piercing v pupku. Ak piercing nie je úplne zahojený, rozhodne by som sa s ním nepúšťala do vody. A to do nijakej mimo domu.

Pred každým prepichom si dobre rozmyslite a informujte sa, aká dlhá je doba jeho hojenia. Spomínaný piercing pupku sa hojí v niektorých prípadoch jeden rok. To znamená, že ak plánujete kúpanie s piercingom, je potrebné dať si ho prepichnúť hneď po skončení kúpacej sezóny. Iba tak bude mať vaše telo dostatok času, aby piercing do ďalšieho leta zahojilo.

° Drevo

Vo všeobecnosti nie je drevo vôbec vhodným materiálom do akejkoľvek vody. To zahŕňa napríklad tyčinkový piercing do pupku, drevený rozťahovák septumu alebo tunely, plugy či rozťahováky v ušiach.

alphapiercing.com

° Farbené piercingy

Rada by som upozornila na to, že sa často objavujú šperky, ktoré síce z chirurgickej ocele ale sú zafarbené - väčšinou je táto farba lesklá čierna alebo matná čierna. Tieto typy piercingov nie sú do vody (predovšetkým do slanej a chlórovej) vhodné. Rovnako tak ich neodporúčam ani do čerstvého prepichu. Piercing je naozaj nafarbený - je na ňom skutočná farba. To, že je základ chirurgická oceľ, nebude zaujímať ani čerstvú ranu, ktorá s oceľou vlastne ani nebude mať kontakt, ani slanú či chlórovú vodu, ktorá farbu veľmi rýchlo "vyperie" alebo "obrúsi".

Ak teda nosíte v zahojenom prepichu čierny - farbený - piercing, počas letných zábav vo vode ich odporúčam vymeniť za základné šperky z chirurgickej ocele alebo titánu.

wish.com

Ak máte aj napriek tomu neprekonateľnú túžbu mať farebný šperk, ktorý nie je škodlivý a zároveň sa vo vode nepoškodí, môžete si vybrať anodizovaný piercing. Viac si na túto tému povieme v niektorom z ďalších článkov.

Ak máte pripravený piercing na leto, ale máte z procesu výmeny obavy, rozhodne vám odporúčam článok o tom, ako si vymeniť piercing v pohodlí domova. Podrobne som vám v ňom spolu s fotopostupom popísala, ako si doma vymeniť akýkoľvek piercing bez zbytočných opletačiek.

° Fake piercing

Ak si na leto plánujete zaobstarať falošný piercing, je to v poriadku. Tiež si ale dajte záležať na výbere materiálu. Aj šperk, ktorý je iba "opretý" na dvoch bodoch na tele, môže v kombinácii s chlórovou vodou zanechať nepekné fľaky.

Okrem toho je oveľa jednoduchšie falošný piercing v bazéne stratiť.

crazyfactory.com

° Drahé kovy

Problémy môžu robiť aj piercingy zo zlata, piercingy s vsadenými ozdobami, a kamienkami. Vyberajte si do vody vždy piercing, ktorý je jedného materiálu - samozrejme kvalitného.

heyrowan.com

Ak do kategórie piercing zaradíme aj tunely, plugy a závažia do roztiahnutých ušných lalôčikov, tie sa niekedy vyrábajú aj z mosadze - a to rozhodne nie je dobrý materiál do vody. Mosadz v kombinácii s takmer akoukoľvek vodou zozelenie. Tak isto sa často môžeme stretnúť s tunelmi z dreva alebo všelijakými zdobenými kúskami s vkladanými kamienkami, visiacimi korálkami, pierkami a podobne. Všetkými týmito peknôstami sa môžete vyzdobiť na večerné potulky mestom. V prípade, že plánujete večerné kúpanie, ich ale nosiť neodporúčam.

°° Starostlivosť o drevené tunely, plugy a rozťahováky

Aj napriek tomu, že nie je vhodné vstupovať do vody s drevenými šperkami, je takmer jasné, že sa nám to niekedy stane. V tom prípade by ste si mali zaobstarať ochranný jojobový olej. Keď sa drevo vysuší, je potrebné ho olejom natrieť. V prípade, že máte drevené tunely, je tento olej takmer nevyhnutnou ochranou, ktorú by ste mali šperkom čas od času dopriať. Iba tak budú kvalitne ošetrené a budú vám prinášať radosť dlhé roky.

jojobový olej nájdete napríklad aj v dm drogérii

°° Na čo nezabudnúť

Povieme si niekoľko drobností, ktoré by vám možno pri kúpaní nenapadli.

Opaľovací krém

Starostlivo si pred cestou na pláž skontrolujte piercingové závity a rovnako tak aj všelijaké zapínátka na náramkoch alebo retiazkach. Keď sa totiž natriete opaľovacím krémom (alebo olejom), ktorý je mastný, závit piercingu sa vie veľmi ľahko uvoľniť. Starostlivé uťahovanie piercingových komponentov - najčastejšie guličiek - je najlepšie robiť s kúskom toaletného papiera medzi prstami a piercingom. Papier vysaje prebytočný maz na prstoch a vďaka tomu je možné piercingovú guličku uchopiť poriadne. Nebudete mať pocit, že sa otáča, aj keď už bude "na doraz".

Vypadnutý piercing

Ak sa vám aj napriek vašej obozretnosti stane, že piercing vypadne alebo stratíte guličku, je fajn mať pri sebe náhradu.

O tom, ako si vytvoriť jednoduchý "kit" so základnými vecami, ktoré vám pomôžu aj pri starostlivosti, aj v prípade nejakého problému, som napísala článok s názvom Problémy so starostlivosťou.

Určite vám odporúčam pripraviť a pribaliť si takúto taštičku s potrebnosťami na prázdniny alebo dovolenku. Často sme mimo domu dlhší čas a preto určite nechceme riskovať, že budeme potrebovať niečo, čo nemáme pri sebe.. Náhoda je blbec.

Zatrhnutie, zavadenie

Nielen pri bláznivých hrách vo vode ale napríklad aj pri pokojnom prenášaní detí si dajte pozor, aby ste si nezavadili o piercing. V čase dovolenkového "odhaľovania" odkrývame aj také miesta na tele, pre ktoré to nie je typické. Piercing pupku máme v priebehu roka prekrytý oblečením. Rovnako to platí aj pri prepichu bradaviek.

Ak máte prvý rok piercingy v bradavkách, vrchný diel plaviek si dávajte dolu opatrne. Aj zahojený piercing si neopatrným trhnutím môžete poškodiť. Tým vám vznikne v podstate čerstvá ranka, na ktorú je potrebné brať väčší ohľad v porovnaní so zahojeným piercingom, s ktorým žijete už niekoľko rokov.

Trocha vás postraším a napíšem, že z natrhnutého piercingu v bradavke nechcete vymývať piesok. Amen.

zdroj: unsplash

°° Každodenná hygiena s piercingom

V prípade, že máte v tele piercingy z chirurgickej ocele alebo titánu, nie je potrebné si ich pri každodennej hygiene vyťahovať. Dlhodobé nosenie zvládnu v tele nielen spomínané materiály ale tiež napríklad zlato a striebro.

Je pravda, že som sa kedysi stretávala s otázkou, či s "tým" aj spávam a ako sa umývam, odličujem a podobne. Myslím, že tieto otázky padali tak často práve z toho dôvodu, že človek, ktorý nemá piercing (kdekoľvek, nielen na tvári), ho považuje za niečo obmedzujúce. Za niečo, s čím sa nedá jesť, spať, umývať si zuby, čistiť si pleť a tak ďalej. Ak patríte k týmto ľuďom, nemusíte mať obavy. Akonáhle sa prepich zahojí a máte kvalitný šperk, stane sa jednoducho vašou súčasťou a nepovažujete ho za niečo obmedzujúce.

To isté platí aj pri čistení pleti, smrkaní, čistení zubov a tak ďalej. Základ je, aby piercing v tele riadne držal a bol z kvalitného materiálu. V prípade piercingu z nekvalitného materiálu môže mať na jeho vplyv aj obyčajná čistá voda, ktorou si ráno a večer umývate tvár.

Na konci každého dovolenkového dňa je vhodné skontrolovať, v akom stave sa piericng nachádza: neprekážala mu chlórová/slaná voda? Neprejavila sa nejaká reakcia na materiál v kombinácii snejakým typom vody? Piercing si po príchode z vody vždy umyte čistou tečúcou vodou.

zdroj: unsplash

°° Pár slov na záver

Piercing je v dnešnej dobe veľmi dostupnou ozdobou. Nevzťahuje sa to iba na prepich, ale tiež na šperky, ktoré do prepichov volíme. Všimla som si, že veľa mladších ľudí viac dbá skôr na estetiku a výzor piercingov. Nie je to samozrejme pravidlom, ale mám to odpozorované z vlastných skúseností. V porovnaní so “staršími” ľuďmi častejšie volia všelijaké farebnejšie šperky, kamienky, retiazky a podobne.

Ako sme si už povedali v predchádzajúcich článkoch, okrem správneho prepichu a umiestnenia hrá kľúčovú rolu kvalita šperku. Zopakujme si v tomto článku snáď po tisíci krát, že do vody je najlepšie použiť titán alebo chirurgickú oceľ. Touto informáciou sa riaďte pri vyberaní piercingu na leto.

Dnes už nájdete kopec e-shopov, ktoré ponúkajú kvalitné piercingy za dobré ceny. Ak si chcete cenu troška znížiť cenu, viete napríklad ušetriť na väčšej objednávke alebo na poštovnom. My sme si kedysi objednávali piercingy vo veľkom - napísala som na facebook, že sa chystám objednávať piercingy a ľudia mi naposielali linky a objednávali sme naraz. To len taký tip, ako na to - len si nezabudnite napísať ešte pri objednávaní, čo si kto objednal, aby ste sa po príchode zásielky nepovadili :D.

Pamätajte si, že ak investujete do kvalitného piercingu, bude vám robiť radosť dlhé roky. Ja mám niektoré piercingy v tvári už aj 12 rokov. Lacné kúsky môžu byť lákavé, zamyslime sa však nad životnosťou takého šperku a predovšetkým nad dopadom na naše zdravie - skutočne nám stojí za to mať na sebe taký šperk, ktorý nám môže spôsobiť opletačky? Počas oddychu pri vode pravdepodobne nikto nechce riešiť zapálený piercing alebo iné ťažkosti, ktoré so sebou prináša nekvalitný šperk.

Ak máte akékoľvek otázky, pokojne sa pýtajte, rada vám odpoviem, poradím :)

Opatrujte sa a užívajte si teplé počasie!

Ahojte💚