Lepší svet pre zvieratá

umelecký archív @ivetar.s_blog

Keď mi kalendár 19.8. oznámil, že je Humanitárny deň a Deň zvierat bez domova, rozhodla som sa napísať článok o tom, ako pomôcť zvieratám. Nielen tým okolo nás, ale aj tým, ktoré potrebujú pomoc na odvrátenej strane zemegule.
Dnes si povieme o niekoľkých spôsoboch ako živým tvorom spríjemniť pobyt na tejto Zemi.

.

°° Krok Za Krokom Pre Lepší Svet

Zamyslime sa nad tým, aký vplyv má naša činnosť na životy zvierat. Niektoré bežné aktivity, ktoré sa nám zdajú prirodzené a neškodné, majú nepredvídateľné a často negatívne dôsledky pre ekosystémy a biodiverzitu na našej Planéte.

"Nemôžeme pomôcť každému, no každý môže pomôcť niekomu."

°° Odpad je naša zodpovednosť

Správanie týkajúce sa odpadu, ktoré vykazuje náš druh, je z môjho pohľadu naozaj žalostné. Mnohí si vôbec neuvedomujú následky odhodených obalov od potravín alebo vyhadzovanie vecí na nelegálne skládky.

Ak neberieme ohľad na to, kde skončí náš odpad, má to katastrofálne dôsledky pre zvieratá aj pre životné prostredie - a teda aj pre nás. Akýkoľvek odpad nahádzaný vo voľnej prírode sa stáva neželanou súčasťou ekosystémov, znečisťuje vody a pôdu a ohrozuje životy mnohých živočíšnych druhov.

Pre nás je to možno "iba" kus plastovej fólie, ktorej sa zbavíme niekde v lese.. "Iba" konzerva od žrádla.. "iba" plastová fľaša.. Keď sa zvieratá do tohto odpadu zachytia, stáv sa pre ne smrteľnou pascou.

°° Vodný život

Morské korytnačky, delfíny a iné morské tvory často zomierajú, keď skonzumujú plastový odpad, ktorý ich tráviace systémy nedokážu stráviť. Často vidíme vtáky, ktorým sa zamotali nohy a krídla do všelijakých materiálov (plasty, šnúry, pletivá), čo im znemožňuje let a ohrozuje ich prežitie.

Mikroplasty, vznikajúce rozkladom väčších plastov, sa dostávajú do potravinového reťazca a tým aj do tiel zvierat. Tak trpia vážnymi zdravotnými následkami mnohé morské aj suchozemské tvory, ktoré sú vystavené riziku závažných chorôb a intoxikácií.

Ak sa zbavujeme zodpovednosti za odpad, prispievame k pretrvávajúcemu znečisteniu riek a oceánov, čo má ničivý vplyv na ekosystémy a ich biodiverzitu. Týmto spôsobom je narušený potravinový reťazec, pričom je ohrozená životne dôležitá potrava pre morské živočíchy. A o rybolove radšej ani začínať nebudem..

Vedela by som pokračovať donekonečna.. Zdá sa, akoby bolo pre niektorých ľudí nemožné myslieť. Akoby si neuvedomovali, že k odpadu, ktorý vyprodukovali, sa viaže zodpovednosť správne sa ho zbaviť.
Každý individuálny krok k správnej likvidácii odpadu a minimalizácii používania plastových materiálov má významný pozitívny dopad na zachovanie biodiverzity a udržateľnosť našej planéty pre súčasné i budúce generácie zvierat a ľudí.

°° Znehodnocovanie domovov zvierat

Je smutnou realitou, že mnohí ľudia sa v prírode vôbec nevedia správať. Navždy mi utkvel pohľad na matku s dieťaťom, ktorí kráčali lesom predo mnou. Úplne bez hanby tá sprostá matka odhodila obal od Horalky na zem a bez mihnutia oka kráčali ďalej. Bolo to obdobie, keď som sa začala výrazne prikláňať k názoru, že ľudský druh nemá nijakú nádej do budúcna, keď svojich najmenších učí, že toto správanie je úplne normálne.. Táto pani k mi môj pohľad významne potvrdila..

Uvedomme si, že les je domovom zvierat a čo tam donesieme, to si máme odniesť. Príroda sa len ťažko vysporiadava s našimi obalmi od Horaliek, s plastovými fľašami či otvorenými plechovkami s ostrým okrajom. O tento odpad sa zaujímajú zvieratá, ktoré ho konzumujú alebo sa do neho zamotajú .

Striekali ste si na seba repelent pred odchodom do prírody? Tak vedzte, že umyť si ruky v jazierku, v ktorom sú ryby, vodné vtáky a žaby, nie je v poriadku. Ryby nevyjdú z vody a nepredýchajú to na čerstvom vzduchu.
Je to ako keby nám niekto otrávil vzduch a čakal, že sa nadýchneme z čistej vody. Vidíme tisícky divokých zvierat, ktoré prišli o domov kvôli následkom ľudskej nedbanlivosti.

Rovnako, rozširovanie miest v dôsledku rastúcej populácie ľudí, si vyžaduje čoraz viac územia. To má devastujúci účinok na prirodzené prostredie mnohých živočíšnych druhov. Ich prírodné biotopy sú narušené a ničené. Takýmto spôsobom dochádza k strate biodiverzity a k ohrozeniu mnohých zvierat.

° Ako pomôcť zvieratám okolo nás?

Najjednoduchšia odpoveď by bola: Nechať ich konečne na pokoj. Avšak, dostali sme sa do bodu, kedy ľudská činnosť veľmi ovplyvňuje všetky živočíšne druhy.
Sme teda zvieratám niečo dlžní, nemyslíte?

Našťastie, existuje mnoho spôsobov, ako môžeme pomôcť zlepšiť ich situáciu, a to aj tými najmenšími zmenami v našom správaní.


° Miska vody v horúčavách
Horúčavy sú pre väčšinu zvierat ťažkým obdobím. Či sa jedná o domácich miláčikov, ktorí nám behajú po dvore alebo hmyz, ktorý neúnavne lieta od východu do západu Slnka a stará sa o to, aby boli opelené všetky rastliny. Tieto i mnohé ďalšie živočíchy sú unavené a smädné, takže potrebujú tieň a dostatok vody.
Nachystajte na dostupné miesto misku s vodou. Dbajte na to, aby bola voda čistá a do misky pre hmyz dajte kamene, aby sa mohol hmyz bezpečne dostať z vody, ak by do nej náhodou spadol.

Nezabúdajte misku vždy umiestniť do tieňa. Stačí niekoľko desiatok minút a pražiace Slnko nielen, že vodu rýchlo vyparuje, ale ju aj prihrieva na neznesiteľné teploty.

Vedeli ste, že počas horúcich letných dní môže teplota vody v nádobe, ktorá je vystavená priamemu slnečnému žiareniu, stúpať na teploty vyššie ako 40 stupňov? Myslite na to vždy, keď vyberáte miesto, kam misku s vodou položiť.

° Krmítko pre vtáky
Rovnako ocenia v teplých dňoch vodu aj vtáčiky. Starostlivo vyberte umiestnenie napájadla - nesmie byť v blízkosti vysokých kríkov - aby naň nedokázali vyskočiť vaše alebo cudzie mačky. To isté platí v chladných dňoch, kedy majú vtáky obmedzený zdroj jedla. Nachystajme im do krmítka potravu, ktorá im vyhovuje.

V posledných rokoch sa rozmohol trend vešať všade zelené sieťky. Určite ste to niekde videli: Je to sieťka, v ktorej sa nachádza guľa semienok pre vtáčiky. Aj napriek tomu, že táto guľa láka na zavesenie na strom, najskôr ju zo sieťky vyberte. Sieťka je dosť nešťastný a nepremyslený krok zo strany výrobcov, keďže sa ľahko môže stať nebezpečím pre vtáky (zamotanie do zobáčika, do nôh alebo v podobe mikroplastov).

° Kosenie
Rovnako, menej časté kosenie lúk a trávnatých plôch umožní hmyzu a menším zvieratám, ako sú žaby a hlodavce, nájsť úkryt a stravu. Pri kosení buďte opatrní. Neraz sa stalo, že niekto pokosil maličkej srnke skrytej v tráve, nohu.. a to je ešte ten "lepší" prípad..

Vysaďte si v záhrade lúčne kvety - urobíte opeľovačom veľkú radosť.

Nielen v období, kedy je menej potravy, ocenia vodu a potravu aj ježkovia. Ježkom nedávajte mlieko ani žiadne zvyšky. Ak ich chcete naozaj potešiť a neuškodiť im, najlepšie sú mačacie granule - ježko je hmyzožravec.
Ak máte záhradu, konáre zo stromov uložené na kope často ježkovia využívajú ako svoje útočiská počas zimy. Radi sa tiež schovávajú medzi uložené drevo. Myslite na to, keď budete na týchto miestach upratovať a manipulovať napríklad so spomenutým drevom.

Pod veľkými kameňmi na okrasných skalkách sme ako deti neraz našli jaštericu aj a vajíčkami. Tieto živočíchy nejdú proti nám. Nechoďme ani my proti nim a prestaňme ich považovať za škodcov.

Zaujímavosťou je, že mnohí ľudia sa snažia zbaviť hmyzu, ktorý obýva ich záhrady. Často však o konkrétnych druhoch hmyzu, ktorý sa snažia "zlikvidovať", nemajú žiadne informácie. Cifruša bezkrídla, napríklad, je chrobáčik, ktorého už určite videl každý z nás - hovoríme jej električka, lopata, sanitka, hrobárik.. Je to hmyz, ktorý nie je jedovatý a nie je škodlivý pre ľudí ani pre zvieratá. Stará sa o to, aby sme nemali plnú záhradu mŕtveho hmyzu a iného rozkladajúceho sa materiálu.

zdroj: wikipedia

Existuje mnoho ďalších jednoduchých krokov, ktoré môžeme urobiť. Môžeme napríklad upraviť naše nočné osvetlenie. To znamená nasmerovať lampy tak, aby svietili nadol - na chodník - nie na oblohu. Minimalizujeme tak vplyv na nočné živočíchy - nebudeme ich "miasť", že je deň a ako bonus budete mať jasnejší výhľad na nočnú oblohu.

Na zamyslenie je tiež kŕmenie divokých zvierat zvyškami jedla. Naše jedlo im môže priniesť nečakané zdravotné problémy, môžu si ublížiť aj obalom od jedla. A ak ich kŕmite pri vašom dome alebo chate, pozor, aby ste sa už čoskoro nepotýkali s neželanými návštevníkmi, ktorí k vám budú chodiť bez opýtania.

°° Adopcia

Rovnako, ako s naším živočíšnym druhom, je to aj s ostatnými zvieratami - sú ich plné útulky (a detské domovy). Sú tu zvieratká, ktoré boli vystavené traumám, ale aj také, ktoré ešte nemali možnosť preskúmať svet okolo seba. Staré, mladé, kedysi milované, ale aj týrané, opustené zvieratá, ktorým zomrel majiteľ, ich rodina sa o nich už nedokázala postarať alebo ich niekto bezcitne vyhodil na ulicu. Útulky sú plné smutných očí a srdiečok s nádejou, že jedného dňa sa objaví vo dverách ten pravý človek, a im sa navždy zmení život.

Každé zvieratko je so správnym prístupom úžasným spoločníkom. Nemusíte platiť chovateľom - v horšom prípade nejakej pochybnej množiarni - stovky a niekedy až tisíce eur za to, aby pre vás "vyrobil" vyšľachtené zviera.

Vy aj ja sa môžeme stať práve tým človekom, ktorý navždy zmení život nejakého zvieratka. Ak vás zaujíma viac informácií na túto tému, rozhodne odporúčam webovú stránku adoptuj.psiadusa.sk.

Aj keď je samozrejme pre zvieratko najlepšie, keď získa novú rodinu, ktorá sa s mu bude venovať každý deň, je na každom z nás, aby triezvo zhodnotil, či je skutočne schopný venovať sa mu a poskytnúť mu dostatočnú starostlivosť a priestor, ktorý bude plne napĺňať jeho potreby.

Niektoré organizácie ponúkajú adopciu na diaľku. Takže ak nemáte priestory pre ubytovanie zvieratka, môžete si ho adoptovať na diaľku. To znamená kupovať mu hračky, stravu, dobroty alebo pelech, postarať sa o finančnú podporu v prípade, že má zvieratko nejakú chorobu a samozrejme je možné ísť ho aj navštíviť. Takýmto spôsobom si môžete adpotovať aj exotické zvieratá, ktoré sa nachádzajú v záchranných parkoch.

°° Sterilizácia

Sterilizáciu - alebo kastráciu - zvierat niektorí ľudia považujú za praktiku, ktorú by nikdy na svojom zvieratku nedovolili previesť. Ak však máte psa, mačku alebo hlodavce v domácnosti, každý už niekedy zažil, čo sa deje, keď "to na nich príde". Rovnako aj v prípade, ak vaše zviera behá voľne po dvore. Napríklad mačka môže byť kotná aj 3x do roka.

Nie je to chyba mačky, ale chyba majiteľa. Je potrebné si uvedomiť, že v každom vrhu môže byť až 5 mačiatok. A to je enormné množstvo zvierat - nielen na kŕmenie, ale aj na starostlivosť. Okrem toho, mačka môže mať mačiatka už vo veku 6 mesiacov. Rovnako je to aj s hlodavcami, ktoré sa dokážu množiť závratnou rýchlosťou.

Zvieraťa sa síce nespýtame, či s týmto zákrokom súhlasí alebo nie. Zákrok je však vykonávaný kvalifikovaným veterinárom v úplnej narkóze a so zvieratkom môžete ísť hneď domov. Poviem vám, láska mojej mačky ku mne sa po sterilizácii vôbec nezmenila. Vedela som, že po toľkých rokoch naháňania sa s kocúrmi a trápenia sa niekoľkými pôrodmi ročne, si už konečne zaslúži odpočinok. Do tej doby sme mali veľké šťastie, že to bola skvelá mamina a že jej "frajer" bol šedý kocúr od susedov - vďaka čomu sme mali šedé mačiatka. Tie učarovali našim návštevám na prvý pohľad bez ohľadu na to, či to boli mačky alebo kocúri. Preto si vždy veľmi rýchlo našli domov.

°° Podpisovanie a tvorenie petícií

Určite ste už niekde videli žiadosti o podpis petície zameranej na určitú témú. Ku každej petícii nájdete informácie o tom, akej oblasti sa týka a v čom sa má uskutočniť zmena. Petície majú silu zjednotiť hlasy jednotlivcov do silnejšieho celku, ktorý môže ovplyvniť verejný názor. Týmto spôsobom sa dá tlačiť na zodpovedných rozhodovateľov, aby prijali konkrétne opatrenia. Podpísaním petície môžete vyjadriť svoj hlas a podporiť spoločné snahy o pozitívne zmeny.

Môžete sa tiež zúčastniť protestov, na vyjadrenie vašej nespokojnosti a vzdelávať sa, aby ste vedeli ľuďom okolo odpovedať na otázky, ktoré ich zaujímajú. Sú to veci, ktoré sa dajú logicky vysvetliť na základe relevantných dôkazov všetkým, ktorí si pred nimi nezatvárajú oči.

° Podpora Organizácií

V neposlednom rade môžemte pomáhať organizáciám, ktoré sa starajú o zvieratá. Väčšina z nich je závislá od dobrovoľníkov a finančnej podpory. Môžete prispieť finančne, ale aj darovať potraviny a vybavenie pre zvieratá v útulkoch, ktoré čakajú na svoj domov. Ukážme im, že nie všetci ľudia sú bezcitní a ľahostajní..

Nezabudnime, že naša pomoc môže siahať aj za hranice nášho štátu. Môžeme si adpotovať zachránené zvieratko na diaľku, ísť pomáhať do záchranných staníc alebo pomôcť pri príprave akcií a festivalov zameraných na informovanosť verejnosti.

Existuje mnoho organizácií v iných krajinách, ktoré potrebujú aj našu podporu. Ak chceme naozaj pomôcť, nie je nič jednoduchšie, ako stráviť večer na internete vyhľadávaním organizácií, ktoré sú nám najbližšie. Mne je veľmi blízka nadácia Soji foundation, ktorá bojuje napríklad aj proti predávaniu psieho a mačacieho mäsa v uliciach Ázie.

Dve eurá mesačne snáď nikoho nezabijú, no organizáciám, ktoré fungujú z dobrovoľných príspevkov, práve takéto "dve euríčka" pomôžu. Nezabúdajte: nie ste v tom sami, je veľa ľudí, ktorí svojimi dvoma eurami už pomáhajú, pridajte sa!

°° Stravovacie návyky

Nie je ničím prekvapivým, že vyradením živočíšnych produktov z nášho jedálnička môžeme pomôcť chrániť zvieratá a ostatné živočíchy. Vie to každý, kto si nemyslí, že zvieratá rastú na strome. Okrem toho výroba mäsa prispieva k znečisteniu vody, pôdy a tiež k odlesňovaniu. Keď prestaneme kupovať časti živočíchov, pomôžeme znížiť našu ekologickú stopu a chrániť biodiverzitu. A áno, každý svojou troškou - aj celok tvoria malé trošky. Neporovnávajme sa s ostatnými ľuďmi, krajinami,.. Porovnávajme sa s tým, kým sme boli včera. Sme dnes lepším človekom? Pracujeme na tom byť lepším?

Prevažná väčšina zvierat je chovaná v priemyselných farmách v nepredstaviteľných podmienkach. Znížením alebo úplným vyradením spotreby živočíšnych produktov z nášho jedálnička znižujeme dopyt po týchto produktoch a tým aj počet zvierat chovaných v takých podmienkach, na ktoré sa mnohí nedokážu pozerať ani na fotkách.

Ak ťa zaujímajú ďalšie informácie alebo máš nezodpovedané otázky na túto tému, určite sa pomotaj v kategórii VEGÁNSTVO. Nielen vegáni ale aj vegetariáni a konvenčne sa stravujúci ľudia z článkov získavajú mnohé informácie o svojej strave.

Naskytajú sa nám mnohé príležitosti premýšľať o tom, ako môžeme zvieratkám zmeniť životy k lepšiemu. Nikdy nezabúdajme na to, že aj malé kroky majú veľký vplyv. Všetci sme súčasťou jedného celku a naša starostlivosť o zvieratá pomáha zlepšiť celkovú kvalitu života pre všetkých.

°° Čo kupujeme

Okrem už spomenutej stravy je tu mnoho ďalších odvetví, v ktorých sa za lesklým pozlátkom odohrávajú scény ako z hororu. Výskumné laboratóriá, ktoré testujú na nevinných zvieratách kozmetiku a čistiace prostriedky preto, že je po nich dopyt. Miesta, kde trpia zvieratá, pretože si človek zmyslel, že chce mať kožu, ktorá patrí zvieraťu, na tej svojej.

V kategórii VEGÁNSTVO nájdete dva obsiahle články na tému "Ako sa majú zvieratá v ľudských rukách". Ak sa o tejto téme chcete dozvedieť viac, pomôžu vám pochopiť, kam odchádzajú vaše peniaze. Okrem toho by vás mohol zaujímať aj článok, ktorý som spracovala pred nejakým časom. Na otázky týkajúce sa vegánskeho spôsobu života v ňom odpovedá umelá inteligencia.

°° Čo je speciesmus?

Každý živý organizmus na tejto Zemi cíti určité emócie. Medzi ľuďmi a ostatnými živočíchmi na súši, vo vzduchu, v moriach, zvieratami zatvorenými na bitúnkoch alebo v pokusných laboratóriách robíme rozdiely iba preto, že im nerozumieme.

Delenie na základe druhu sa nazýva "speciesizmus" alebo po anglicky "speciesism" (spísizm). Je to predstava, že niektoré živočíchy sú viac a iné menej. Niektoré považujeme takmer za naše deti a neoodeliteľnú súčasť rodiny, sú našimi kamošmi a urobili by sme všetko pre to, aby boli zdravé a šťastné a aby im nebolo ubližované. Druhé sme schopní väzniť, týrať a nakoniec si ich časti varíme, pečieme, pokladáme na tanier a obliekame si ich kožu iba preto, že sme to tak sami určili.

V dnešnej dobe máme na výber. Už nežijeme v jaskyni a neútočíme na medvede, ktoré pomocou pazúrika zvliekame z kože. Žijeme v civilizovamom svete, kde sa mnohé zmenilo - a čo je najlepšie - existujú milióny možností, ako prispieť k zmene svojou troškou, my sme však zaseknutí v minulosti, máme otupené city a myšlienky máme zahmlené zľavovou visačkou na kuracích krídlach v mrazáku supermarketu.

°° Niekoľko slov na záver

Včera, 19.8.2023, zomrela po 53 rokoch v zajatí kosatka Lolita. Paradoxne, v deň, ktorý sa nazýva Humanitárny deň. Keď mala Lolita 4 roky, bola separovaná od jej druhu, od jej domova, v ktorom žila, a bola presunutá do bazéna v zábavnom parku Seaquarium v Miami. Bola cvičená, aby celý život zabávala návštevníkov, ktorí platili za jej uväznenie.

Aj takéto smutné správy nás nútia zamyslieť sa nad tým, že aj my sme živočíšny druh a boli by sme pravdepodobne veľmi frustrovaní, keby sme museli takmer každý deň svojho života poskakovať pri hlučnom dave a hlučnej hudbe, zatvorení v jednom malom priestore. Sami, bez akéhokoľvek kontaktu s naším živočíšnym druhom.

Stačí nám len malá chvíľa, aby sme si uvedomili, koho a čo podporujeme našimi peniazmi. Vieme si vybrať z mnohých variant zábavy ale aj oblečenia a stravy bez toho, aby sme niesli vinu za to, v akých otrasných podmienkach zvieratá žijú.

Zvieratá sa využívajú takmer vo všetkých odvetviach.
Na záver sa pozrite, ako prebieha testovanie bezpečnosti detských autosedačiek pri autonehode, ktorú testovali v čínski "vedci" na prasatách..

"Živé prasatá boli pripútané do autosedačiek, ktoré narazili do steny"
zdroj:
theindependent.com

Je to jeden z príkladov toho, ako veľmi vie človek klesnúť a čomu vieme zabrániť. Presne toto sú typy fotografií, na ktoré sa pozerá veľmi ťažko a nejeden z nás krúti neveriacky hlavou. Spomeňte si však na podobné praktiky keď prídete domov z práce, kde vás vaše zvieratko rado vidí. Nikdy by ste svojej láske nenatreli do očí chemikálie, nedali by ste ho zaživa vykastrovať, pravdepodobne by ste ho nezjedli a ani na ňom neprevádzali život ohrozujúce, bolestivé pokusy. Tak aký je rozdiel medzi starostlivosťou o vaše zviera a o inú živú bytosť?

Zvieratá, ktoré sú zneužívané v rôznych odvetviach nemajú radosť, keď vidia človeka. Aj tie, ktoré boli zachránené, majú doživotné traumy. Môže im ich pripomenúť špecifický pohyb, zvuk, pach, situácia. Dobrovoľníci v záchranných centrách - alebo takzvaných sanatóriách - majú pred sebou dlhú cestu vždy, keď sa k nim dostane zvieratko, ktoré si prešlo peklom v ľudských rukách. Bez ohľadu na to, či bolo zvieraťu ubližované v domácich podmienkach alebo ešte pred nejakým časom pobehovalo v divej prírode a zrazu sa mu stala nejaká kritická nehoda kvôli ľudskej neopatrnosti.

Na záver chcem teda povedať: Myslime. Myslime na to, čo všetko spôsobujeme životu okolo nás a netvárme sa, že to neexistuje. Každý môže prispieť svojou troškou.

Ak máš nejaké pripomienky, je niečo, čo by si tu chcel/a čítať, ale nespomenula som to, budem rada, ak mi napíšeš. Tejto téme sa budem venovať aj v budúcnosti.

"Buď zmenou, ktorú chceš vidieť vo svete."

Ahojte.

.

.

.

Obrázky, pod ktorými som neuviedla zdroj, sú vytvorené pomocou AI.