Čím obdarovať blízkych (časť druhá)

umelecký archív @ivetar.s_blog

V prvej časti tohto článku ste si mohli prečítať niečo o tom, ako vyberať darček a niekoľko nápadov na to, čo by mohlo potešiť blízkych. Možno sa vám nič z toho nepozdávalo a možno ste si vybrali. Tak či tak, v druhej časti tohto článku pokračujeme ďalšími inšpiráciami.

.

°° Osobné darčeky

Každého poteší osobný darček. Môže to byť len drobnosť, maličkosť, ktorú ostatní možno nevedia oceniť, pre obdarovaného má však nevyčísliteľnú hodnotu.

Rozprávali ste sa s budúcim obdarovaným o čom premýšľa, po čom túži? Nielen pri osobných darčekoch zapnite kreativitu! To, že váš priateľ túži po tom sledovať v Afrike západ slnka neznamená, že máte predať obličku a objednať mu letenku do Afriky. Darujte obraz západu slnka - pokojne aj malý obrázok v zaujímavom vyrezávanom ráme, ktorý ho priblíži k jeho snu. Môže to byť obrázok kreslený zaujímavou technikou, rezba, a tak ďalej.

Máte peknú fotku s babkou? Šup s ňou do pekného rámika! Radosť v očiach starých rodičov (ale samozrejme aj rodičov) je najlepší pocit :)

Majstra určite poteší nejaké nové náradie. A že ich už má všetky? Ale prosímvás! Veď tých nikdy nie je dosť!

Ak máte človeka, ktorý má toho v živote veľa a potrebuje si zorganizovať svoj deň / týždeň / rok, môžete mu vyrobiť diár. Diár kombinovaný s denníkom je parádny darček pre niekoho, kto má rád (alebo by mal mať :D) organizovanie. Nápadov na diáre je nespočetne veľa. Inšpiráciu nájdete na Pintereste ale aj na sociálnych sieťach.

Od jednoduchých diárov až po osobnejšie diáre s malými krezbami, mottami, záložkami a tak ďalej. K jednoduchému diáru sa hodí napríklad gravírované pero. Raz som dostala drevené pero - bol to konárik, v ktorom bola zastrčená tuha a bolo na ňom vypálené moje meno. Krásne :)

TIP
Myslite na tých, ktorých chcete obdarovať aj počas roka. Ak sa vám zapáči niečo, čo uvidíte v obchode, na internete, niečo, čo vám napadne, že by ste mohli vyrobiť - môžete si to zadovážiť čo najskôr, aby ste to nemuseli vyrábať a zháňať na poslednú chvíľu pred sviatkom, stretnutím, Vianocami.

°° Poukážky na potraviny/drogériu/oblečenie/elektroniku - čokoľvek

Poukazy sú vo všeobecnosti z môjho pohľadu jeden z najlepších darčekov. Nemusí sa jednať iba o poukaz na konkrétnu činnosť. V obľúbenom obchode sa môžete spýtať, či majú poukazy. Predplatíte poukaz na určitú sumu a obdarovaný si tak bude môcť vybrať čo potrebuje podľa vlastného vkusu. A máte to 2v1, pretože nedarujete tak "chladne" peniaze a zároveň si sám vyberie darček presne podľa predstáv. Poukaz na kozmetiku, masáž, pobyt v horách, wellness výlet, večera v obľúbenom podniku,..

Nezabúdajte, že to nemusí byť len o behaní po obchodoch. Sadnite si večer k internetu a poprechádzajte sa po virtuálnych predajniach viacerých obchodov, porovnajte ceny a kuriér vám prinesie všetko až domov. Vyhnete sa tak zhonu v obchodoch alebo zápcham na cestách.

Okrem toho mnohé obchody ponúkajú aj darčekové (za)balenie, takže jediné, čo musíte spraviť, je darček položiť na Vianoce pod stromček. Ja osobne mám rada balenie darčekov. Kedysi som dokonca vyrábala baliaci papier zo starých novín a farbila som ich kávou.

TIP
Myslite aj na balenie - aj samotné balenie môže byť pekná vec, ktorá sa dá ďalej využiť. Vďaka ozdobnej krabičke alebo peknej šatke či košíčku, sa stane darček ešte originálnejším.

°° Vstupenky na podujatia

Pre festivalových nadšencov bude rozhodne najlepším darčekom vstupenka na festival. Na výber sú mnohé žánre v rôznych kútoch Slovenska, Česka ale aj ďalej.

Ak má váš blízky obľúbený športový tím alebo hudobnú skupinu, vstupenky na ich koncert alebo zápas môžu byť fantastickým darčekom: darujete radosť, náladu a vo finále aj atmosféru podujatia spolu so spomienkami. Dobrý nápad, nie? :)

TIP
Vstupenky vôbec nemusia byť len na hudobné festivaly, aké si pravdepodobne väčšina z nás predstavuje. Môže to byť festival filmu alebo napríklad festival dychových hudieb pre babičku alebo dedka :)

°° Ručne vyrobené darčeky

Ručne robené darčeky stoja väčšinou náš čas. Vo finále sú však veľmi originálnym kúskom.

Predtým, ako som sa učila pliesť náramky, boli moje pokusy veľmi, veľmi biedne. Pamätám si ale, že som mala veľkú radosť. Mama a babička našli bavlnky a ja som ich vo väščích zväzkoch iba zaplietla ako zapletený cop. Žiadne vzory, tvary ani špeciálna technika na pletenie. Tento náramok som dala mame. Môj brácho bol vtedy ešte v škôlke, takže ja som mala 8-9 rokov a mama bola na besiedke. Keď prišla domov, povedala mi, že vedľa nej sedela ďalšia mamička a bavili sa spolu o náramkoch, lebo aj ona mala - ale skutočne pletený. Pomyslela som si "no, keby som aj ja vedela pre mamu upliesť taký pekný náramok..". Ale mama ho nosila a to mi robilo veľkú radosť :)

Vidíte, aj snaha sa ráta. Mama vedela, že bol darček z lásky a tak nosila aj takýto nepodarený "škaredý" náramok.

Obzvlášť pri ručne robených darčekoch si dajte pozor na to, či o ne stojí aj druhá strana alebo či len vám nerobia takú veľkú radosť. Ak je ten, koho chcete obdarovať, milovník rastlín a má ich plný dom, rozhodne ho potešíte ručne vyrobeným kvetináčom. Aj keby mal mať iba 5x5 centimetrov. Naopak, zbytočne budete vyrábať kvetináč niekomu, kto je minimalista a takúto drobnosť by považoval za zbytočnosť na ktorú sadá prach.

Jednoduchšie ručne robené darčeky môžete vytvoriť s deťmi pre starých rodičov. Moja sesternica kedysi na Vianoce celej rodine posielala ručne robené pohľadnice. Ich prednú časť zdobila jednoduchá krezba (vianočná guľa, stromček, hviezda, svetielka,..) a boli vyplnené ligotavými kúskami nadrobno rozbitej vianočnej gule. (Áno, z terajšieho pohľadu by sa polovica populácie chytala za hlavu - ale gule boli krehké a stalo sa, že sa nejaká rozbila. Preto to Katka takto zužitkovala a potešila úplne celú rodinu.)

Toto bolo aktuálne niekde okolo roku '96, takže na bezpečnosť sa vtedy nepozeralo tak, ako teraz. Vy nemusíte s deťmi lepiť na papier kúsky rozbitej gule. Môžete použiť vatu na snehuliaka, ihličie na stromček alebo papier vyfarbiť - najlepšie farbami, ktoré prirodzene vyprodukuje príroda - od kávy až po červenú repu :)

Zapnite tlačítko kreativity - netvoríte len pre druhého, užívate si chvíľku kľudu a tvorby, do ktorej dávate všetku radosť.

TIP
Ak by ste sa radi inšpirovali čo také vyrobiť, v kategórii
TVORÍME nájdete niekoľko tipov spolu s fotopostupmi.

°° Kurz

Je váš blízky kreatívna duša? Kurz tvorby môže byť nakopnutím k jeho vlastným výtvorom. Ak je cena kurzu vyššia, môžete ju rozdeliť medzi viacerých členov domácnosti alebo rodiny.

Z výberu vzdelávacích kurzov spomeniem záhradný kurz, jazykový, kreatívny kurz, kurz varenia, vypaľovania do dreva, rezbárstva, kurz laminovania obočia, tetovania alebo kurz sebarozvoja.

Opäť platí: vždy berte ohľad na to, čo človeka baví, aby nebol poukaz úplne odveci.

TIP
Staršiemu členovi rodiny môžete darovať kurz bezpečného pohybovania sa v online priestore. Ak nič také nenájdete alebo vám nevyhovuje, čo kurz ponúka, pohrajte sa s touto myšlienkou a vytvorte vlastný kurz. Môžete ho rozdeliť na niekoľko hodín a naučiť svojho deda alebo babku ako sa čo najlepšie orientovať v online priestore.

°° Zážitok

Pre mnohých sú najlepšími darčekmi zážitky. Bungee jumping, zoskok padákom, prenocovanie pod hviezdami, exkurzia na zaujímavé miesto, gastronomický zážitok, potápanie, let vrtuľníkom. A čo tak poznávací let balónom nad Tatrami? Škola šmyku? Jazda vo Ferrari?

Nájdete niekoľko webových stránok, ktoré ponúkajú zážitky od výmyslu steva. Pozrite sa napríklad na Adrop alebo na Naj zážitky. Určite tam niečo nájdete. Poukazy sú väčšinou platné jeden rok, takže sa nemusíte báť, že by ste museli vyberať presný dátum vopred. Teší ma, že darovanie zážitkov a stalo obľúbeným darčekom nielen na Vianoce. Vhodný zážitok v obdarovanom v mnohých prípadoch vyvolajú väčšie emócie ako materiálne darčeky.

Ja milujem výšky. Na 3o. narodeniny som dostala od mamy a bráchu 3o-minútový let vyhliadkovým lietadlom! Bolo to megaaaaa!

Zdá sa vám cena za zážitky vysoká? To je v poriadku - vymyslite vlastný zážitok!

Napríklad, váš partner je človek, o ktorom viete najviac. Nechajte pracovať vašu studnicu nápadov a vytvorte niečo, čo si budete užívať obidvaja - a počas celého roka. Môžete napríklad vytvoriť trhacie kartičky, na ktorých budú aktivity: od spoločnej večere až po to, na čo teraz myslíte.

TIP
Informujte sa vopred, aké sú podmienky absolvovania zážitku. Niektoré zážitky nie sú vhodné pre deti, pri niektorých musíte spĺňať výškový aj váhový limit.


°° Pár slov na záver

Pravdepodobne každý v týchto dvoch článkoch našiel niečo, čo ho zaujalo. Preto by som rada apelovala na tých, ktorí majú v hľadáčiku domáce zvieratá ako darček. Zviera je živý tvor, nie darček. Od prvého dňa u vás doma sa stane súčasťou domácnosti - a na to by mala byť dlhodobo pripravovaná celá rodina.

Vianočný ošiaľ, šialene blikajúca výzdoba, vianočné očakávania aj hádky.. Keď sa k tomu primieša nové prostredie, nové pachy a noví ľudia, zvieratko to veľmi stresuje.

Po KAŽDÝCH Vianociach máme možnosť vidieť preplnené útulky. Existuje jeden hlavný dôvod, prečo v nich zvieratá končia práve v tomto čase: Ich noví majitelia zistia, že na ne viac nemajú čas.

Keď sú sviatky a vy ste doma, nie je problém starať sa o zviera. Ako sa však bude cítiť, keď  2. decembra nabehnete do práce a necháte ho samé doma? Bude chodiť obdarovaný psíka venčiť, bude po kocúrovi čistiť záchod? A dá najesť jašterovi alebo pavúkovi v teráriu niektorý iný člen rodiny, keď bude ich majiteľ 4 dni na festivale alebo na dovolenke? Zvieratko je možné adoptovať aj na diaľku: môžete mu prispievať na stravu, na lekárske ošetrenia, na peliešok a tak ďalej. Môžete mu posielať hračky a prísť ho kedykoľvek pozrieť. Majme na pamäti, že Vianoce (aj všetky osatné dôvody kedy darovať) nie sú o tom myslieť len na seba.

A rozhodne nie sú len o materiálnych darčekoch.
Verím ale, že ak ste hľadali, vnukla som vám niekoľko nápadov alebo myšlienok, čo vymyslieť. Okrem toho, k obom článkom sa môžete vrátiť kedykoľvek počas roka a inšpirovať sa aj pri narodeninových alebo meninových darčekoch ;-) .

.

.

Ahojte💚

°° Všetky obrázky v článku, ktoré nemajú v popise zdroj som vytvorila pomocou AI.