Časté aj menej časté otázky o dredatých hlavách

umelecký archív @lady_if
.

Vraj neexistuje hlúpa otázka, iba hlúpa odpoveď. S týmto výrokom súhlasím iba do bodu, kedy otázky nie sú schválne uštipačné - ostatne, je to tak asi v každej téme.
Táto sekcia je určená primárne pre ľudí, ktorí hľadajú odpovede v oblasti dredatých hláv. Ak nenájdete odpoveď, ktorú ste hľadali, neváhajte ma kontaktovať na sociálnych sieťach.


Spolu sa pozrieme na vašu situáciu a je pravdepodobné, že vaša otázka sa spolu s odpoveďou objaví aj v nasledujúcich Otázkach a odpovediach. Tak môžete svojou zvedavosťou pomôcť viacerým ľuďom neskonale túžiacim po informáciách každého druhu.
Tak poďme na to!

.

°°Kto mi dready urobí?

Keď ste už rozhodnutí, vyvstáva otázka za kým ísť. Keď túžite po dreadoch, nie je vyslovene potrebné hľadať špecializovaný kadernícky salón - existuje veľa zručných ľudí, ktorí sa naučili techniky robenia dreadov (o tých si povieme nižšie) a určite vám radi dredy urobia od základu alebo aj upravia.
Človek, ktorý robí a upravuje dready sa volá "dreadmaker" (dredmejker). V prípade, že sa chystáte do salónu, je to v poriadku, pravdepodobne ale rátajte s vyššími cenami a s tým, že pokiaľ ste s menšieho mesta alebo dediny, budete musieť možno pátrať a aj cestovať o niečo dlhšie.


°°Upraví mi dready aj "obyčajná" kaderníčka?

Niektoré kadernícke salóny sa tomuto typu účesu nebránia, ale je ich málo. V prípade, že chcete dready ostrihať alebo nafarbiť, je tu pravdepodobnosť, že po dohode s kaderníčkou to bude možné.
No určite nie každá vás bez problémov posadí do kresla. Väčšinou sú na tieto typy účesov špecializované kadernícke salóny.


°°Dready sa mi zrastajú pri korienkoch jeden o druhý. Čo s tým?

Rozdeľovať, rozdeľovať, rozdeľovať.
Najčastejšie by to mali robiť tí, ktorí majú kučeravé vlasy (ľahšie sa zamotajú pri korienkoch), ale výnimkou ni sú ani ostatní, pretože sa spájajú väčšine ľuďom.
Spomeniem len za seba, že ešte u mňa nebol na dorábku človek, ktorému by som zrastené dready od seba oddeľovať nemusela. Keď sa tomu nebudete priebežne venovať sami, jedného dňa prídete na opravu dreadov a bude vás dvíhať zo stoličky, keďže toto rozdeľovanie je v skratke šticovanie.
Je to viac či menej citlivé rozdeľovanie dreadov od seba, aby sa zase vrátili do pôvodného stavu a aby ich bol dreadmaker schopný pekne opraviť od korienkov a odrastov.
Na záver tejto odpovede treba dodať, že aj takto popreplietané vlásky dreadov môžu spôsobovať bolesť hlavy, pretože na jedno miesto na hlave je vyvíjaný neprimeraný tlak (stále vás vlasy na jednom mieste ťahajú), môže to spôsobovať bolesti hlavy. Preto sa snažte držať dready "od seba" - dotýkať sa môžu, ale stískať už nie.


°°Čo je to dorábka dreadov a ako často na ňu chodiť?

Vlasy samozrejme neprestanú rásť keď sa zadredia. Takže pri hlave vzniká odrast, ktorý je treba zadrediť. Toto sa nazýva dorábka odrastov.
Druhý typ je dorábka dĺžok, kedy sa prechádza háčikom od vrchu po jeho spodnú časť a pozastrkujú sa všetky odstávajúce a vytŕčajúce vlásky.

No a ako často chodiť na dorábku, alebo si dredy dorábať, uvidíte časom. Ak máte kučeravé vlasy, sú dve varianty: buď sa vám dredy pri korienkoch zadreďujú do určitej miery samé, takže dorábanie nie je nutné robiť tak často.
Druhá varienta je, že sa vám pri korienkoch rýchlo motajú dokopy jeden do druhého a tak sa môžu spájať - vtedy trena rozdeľovať priebežne doma a častejšie navštevovať človeka, ktorý vám bude pravidelne vlasy upravovať.

Veľmi zjednodušený príklad pre predstavu: ak máte rovné vlasy, umývate si ich raz za 1o-14 dní alebo menej často, a aspoň občas dohliadnete na to, aby sa vám nespájali pri korienkoch jeden do druhého, stačí hačkovať odrasty kľude iba raz za pol roka.
Ak máte vlasy kučeravé, umývate si ich 1-2x do týždňa, nosíte ich v cope a nekontrolujete “ako sa majú”, je dobré prísť po kratšom čase, napríklad už za 2 mesiace.
Bude vás to stáť viac času, aj peňazí, preto odporúčam čas od času sa na ne pozrieť, to vám ušetrí návštevu u dreadmakera a aj peniaze.
Je to ale samozrejme každého voľba - každý má iné vlasy a inú predstavu o upravených dreadoch (a o vlasoch všeobecne).


°°Pomôžu mi dredy proti padaniu vlasov?

Keď napíšem, že áno, tak iba v prípade nejakého "optického klamu".
Zdravému človeku vypadne v priemere 5o - 8o vlasov denne. Keď máme dready na celej ploche vlasov, všetky tieto vypadnuté vlasy zostávajú v dreadoch, pretože sú v jednotlivých dreadoch "uzamknuté".
Určite neodporúčam pri nadmernom padaní vlasov nechať si vlasy zadrediť. V podstate vôbec neviete, do akej miery vám potom vlasy padajú a to môže byť nebezpečné a nezodpovedné, pretože si v podstate zatvárate oči pred problémom.
Jednoduchá rada s (niekedy) veľmi komplikovaným riešením: Najskôr je potrebné si vyriešiť problém - lupiny, mastné vlasy, nadmerné padanie vlasov,.. a dať si zadrediť zdravé vlasy.
Eliminujú sa tým všetky problémy, ktoré môžu prísť neskôr. Pretože jednoduchšie sa riešia problémy s vlasmi pred zadredením, ako po ňom.


°°Prečo sa mi tvoria na dreadoch "uzlíky"?

Dread s takzvanými "uzlíkmi" je laicky povedané taký dread, ktorý má na sebe akoby nejaké "odbočky". Na rovnom drede sa vytvorí výčnelok, ktorý je rovnako tvrdý ako celý dread a čím dlhšie sa nechá v tomto stave, tým zložitejšia je jeho následná oprava.
Niektorí ľudia majú tieto výčnelky na všetkých dreadoch, niekto má týmto postihnutých iba zopár dreadov.
Viete, prečo sa tieto výčnelky robia? Dúfam, že teraz nebudem nikomu krivdiť, ale je pravda, že počas mojej éry dredenia vlasov som odpozorovala, že za to môže VŽDY nesprávna výroba dreadov.
Viem, že nie každý dreadmaker má rovnaký postup dredenia. Môj (obmedzený) názor hovorí, že pri tvorbe dreadov sa musia vlasy čo najviac uťahovať. V prípade, že sa určitý úsek doslova odflákne, dread v tomto mieste zostane jemnejší, pretože vlasy do neho boli slabo zatiahnuté. Potom je dread v určitých miestach mäkký - a presne to sú miesta, kde sa s najvyššou pravdepodobnosťou takýto uzlík vytvorí a treba ho opraviť. Nedostatočné uťahovanie je okrem iného následkom rýchleho strapatenia a na dorábku preto musíte ísť už po 2-3 mesiacoch. Aj keď niektorým dreadmakerom rozumiem, sama s týmto postupom nesúhlasím. Tento "odfláknutý" postup som totiž previedla sama na sebe. Keď som si robila dready, myslela som si, že 2 minútky na jeden dread budú stačiť.. Vlasy sa potom rýchlejšie vyťahovali (dready sa strapatili) a netrvalo dlho a mala som tieto "odbočky" na celých dreadoch..

Vo veľa prípadoch som mala zákazníkov, ktorí s týmto problémom prišli po dredení od iného dreadmakera a nevedeli, čo s tým majú robiť.

Dredy dozrievajú asi dva roky.
Prvá fáza je uzamykanie vlasov v drede. Dred sa spevňuje, dozrieva. Dobre zadredené miesta sa spoja a túto zle zadredenú časť (miesto, kde je vidieť akoby kúsok voľných vlasov uprostred dredu) sa "stiahne" a vytvorí výčnelok.
Určite vyhľadajte kvalitného dreadmakera, ak si s tým sami neviete poradiť. Musím ale dodať, že existujú ľudia, ktorým sa takýto výzor dreadov páči.

°°Koľko stoja dready a ako dlho to trvá?

Ďalšia otázka, na ktorú je veľa odpovedí. Aby som ale stále neodpovedala neurčito, tak za mňa univerzálna odpoveď, že čiastka, okolo ktorej sa pohybuje cena za nové dready z vlastných vlasov je približne 15o€.
Táto suma je za nové dready na stredne hustých vlasoch zhruba po prsia, a v prípade, že chce zákazník stredne hrubé dready. Držme sa toho, že stredne hrubý dread je asi tak hrúbka priemerného ženského malíčka (aj keď túto hrúbku by niekto mohol nazvať aj "micro dreads").
Záleží aj na tom, kto vám dready robí, alebo to, do akého štúdia sa rozhodnete ísť.
Ďalej závisí na čase strávenom nad danou hlavou, hrúbkou vlasu (pri hrubších vlasoch to trvá dlhšie, treba pracnejšie vlasy háčkovať) a očakávaným počtom dreadov.
Čas sa nepočíta od začiatku dredenia ale už od začiatku rozdeľovania na jednotlivé sekcie.

Tu sa dostávame k odpovedi na druhú časť otázky - čas, ktorý dreadmaker nad vami strávi, je zhruba 8-12 hodín (stále sa bavíme o type a dĺžke vlasov, ktorý som popísala na začiatku).
Keď prídete iba na dorábku, ‘naša’ hlava trvá okolo 4-5 hodín a stojí okolo 5o€.
Tieto ceny si viete približne prispôsobiť podľa vášho typu vlasov a očakávaného výsledku. Samozrejme, nie každý má rovnaké požiadavky a niekto odkladal dorábku dreadov niekoľko mesiacov, dokonca rokov, preto je samozrejme dredenie a oprava dlhší proces.
Niektorí ľudia prídu častejšie na dorábku odrastených častí, a len raz za čas na dorábku dĺžok.
Niekomu zase prekáža, keď sa mu prvé vlásky začnú vyťahovať z dreadov alebo kúsok odrastajú a vyžaduje dorábku častejšie - napríklad kvôli povolaniu.
V týchto prípadoch je cena aj čas strávený s klientom veľmi individuálna a vopred sa dá väčšinou určiť iba približne.


°°Dokážem si dready dorobiť aj sám/sama? Ak áno, ako na to?

Dorábanie ale aj samotná výroba dreadov nie je vôbec komplikovaný proces, no zo začiatku to chce trpezlivosť a hlavne určitý typ zručnosti.
Naučiť sa to môžete od niekoho, kto tento proces opravy dreadov ovláda a praktizuje pavidelne, ale aj z jednoduchých videí - napríklad toto na youtube. Dredenie v ňom začína v 1:00 minúte a aj keď nerozumiete po anglicky, z videa je jednoduché to pochopiť.

Na dorábku dreadov budete potrebovať háčik. Je to obyčajný háčik na háčkovanie, ktorý kúpite v každej galantérii.
Pred dorábaním si dredy umyte aspoň dva dni vopred, aby vám stihli preschnúť.
Vlhké vlasy sú totiž náchylné na poškodenie a nie je dobré s nimi robiť náročné úkony, medzi ktoré opravovanie dreadov bezpochyby patrí.
Začíname od korienkov hlavy - ako prvé dokončujeme odrasty. Miesto, kde začína dread chytíme medzi prostredník a ukazovák a v protismere hodinových ručičiek ho strapatíme tlakom o hlavu.
Je to určitý typ tupírovania, ktorý pomáha vytvoriť základ dreadu, s ktorým ďalej budete pracovať.
Keď je odrastená časť dosť natupírovaná, berieme do rúk háčik a ideme háčkovať. Pohodlne si háčik chytíme do ruky a jeho špičku prevlečieme cez natupírovanú časť. Vlásky, ktoré trčia zachytíme do háčika a pretiahneme ich cez dread. Najskôr sa zdá táto časť ako nekonečný proces, ale nikdy ju neodfláknite.
Po nejakom čase vám naberanie vláskov háčikom pôjde od ruky. Tento úkon opakujeme dokedy nie sú všetky trčiace vlásky pozastrkované v drede.
Hotovú časť (vzniknutý dred) chytíme medzi dlane a šúľame, aby sa aj posledné vlásky lepšie zachytili do dredu.
Pokiaľ sa nám zdá, že je treba niektoré vlásky ešte pozastrkovať, znova do rúk zoberieme háčik a pokračujeme s háčkovaním. Keď sme s výsledkom spokojní, postupne sa s háčikom presúvame nižšie a nižšie, pokým sa dostaneme na jeho koniec.

Zo začiatku vám tento proces bude trvať určite dlho. Tiež som si dready sama nie iba robila, ale si ich stále aj dorábam sama. Na začiatku to bol nekonečný boj. Nenechajte sa ale odradiť, všetko chce čas a tento proces sa najlepšie naučíte jedine neustálym skúšaním. Dredy máte stále pri sebe - využite to.
Rada, ktorá vám môže pomôcť je tá, že je dobré sa do zrkadla pozerať iba vtedy, keď si dorábate vlasy na vrchu hlavy. Postupne sa od zrkadla začnite odvracať alebo na chvíľu zatvorte oči, aby ste si pomaly zvykali na to, že dredy vzadu na hlave si vidieť nebudete.
Môžete si síce nadstaviť niekoľko zrkadiel za seba a okolo seba, ale je to mätúce.
Naučte sa pri tejto činnosti využívať v prvom rade hmat namiesto zraku. Tak pre vás nebude dorábanie dreadov utrpenie ale môžete si sadnúť k dobrému filmu alebo seriálu a popri ňom si vlasy dorobiť.
Neušetrí vám to síce čas (hlavne nie zo začiatku), ale peniaze určite.
Úplne ale rozumiem ľuďom, ktorým to nechce učiť, nemajú čas a radšej zaplatia niekomu, kto v tom má lepšiu prax a dokáže dredy opraviť za menej, ako polovičný čas.


°°Ako sa na dready pozerá okolitá spoločnosť?

Záleží, o akej spoločnosti hovoríme, pretože veľmi záleží na tom, medzi akými ľuďmi sa pohybujete.
Keď víkendujete na koncertoch, niekoľko (alebo väčšina) vašich priateľov je povedzme alternatívne zmýšajúcich, viete sa správať, v práci vám to ide od ruky, namiesto letnej dovolenky si radšej zaplatíte niekoľko-dňový festival a ľudia okolo vás vás majú radi ako človeka, život je bez debaty jednoduchší.
Ak ste na tom ale úplne opačne, záver si určite viete vyvodiť aj sami.
Pretože ak ste prvý človek s dredami, ktorého stretne nejaká 7o-ročná babička a zážitok, ktorý s vami má je ten, že sa pred ňu tlačíte v autobuse a k tomu chŕlite zo seba nadávky, za aké by vám vlastná mater dala z otočky po papuli, robíte zlé meno všetkým dredatým ľuďom.
Ak ste odvalenec, ktorému sa nechce pracovať, ste drzí a netolerantní k ostatným, nemusíte mať ani dready alebo iný "neštandardný" vzhľad a ľudia si spravia obrázok, ktorého sa už nezbavíte aj keď sa budete ako snažiť..
K tejto téme pripomínam úvodný článok o tom, ako žiť medzi ľuďmi s obmedzenými názormi s obmedzenými názormi.



Ďakujem všetkým za otázky a za pozornosť.

Ahojte💚