Ako si vyrobiť rastlinné terárium

umelecký archív @ivetar.s_blog

Úžasný darček, ktorým môžeš obdarovať nielen druhých, ale aj seba. Pomôcky na výrobu kúpiš vo výpredaji aj v prírode naokolo.
Tvorenie prináša pokoj do života, zlepšuje naše sústredenie a upratujeme si vďaka nemu myšlienky.

Zabudnite na chvíľu na to, koľko je hodín a ponorte sa so mnou do výroby plantária - života v sklenenom pohári, o ktorý sa netreba takmer vôbec starať.

.

.

°° Prečo vytváram rastlinné terárium doma

Keď som sa rozhodla, že idem to toho, najskôr som sa navnadila obrázkami z Pinterestu. Zrealizovať tento nápad som chcela už naozaj dlho. Stále tak akosi neprichádzala správna chvíľa, správne podmienky a hlavne - chcela som mať všetko, čo na to potrebujem a nie zháňať potrebné veci počas procesu tvorenia.

Na túto tému som videla asi 2o videí na youtube. Vo väčšine z nich sa spomínali “ingrediencie”, ktoré vymenúvali ako niečo “špeciálne”. Kupovať takú hlinu, také kamienky, také rastliny. Ja som sa rozhodla ísť do toho “low cost”.

Keď mám pravdu povedať, nemala by som ani radosť z toho, že si všetko nakúpim a potom to doma iba naaranžujem do pohára. Nie som lakomá, ale keď sa chystám niečo vyrábať, je pre mňa veľmi podstatný proces. A ten v žiadnej z mojich predstáv nezahŕňa behanie po obchodoch a nakupovanie potrebných vecí. Príde mi to také nejaké “bez duše”. Preto som sa rozhodla, že do toho idem “na vlastnú päsť”, potrebné veci si nazberám počas prechádzok a výletov prírodou a kupovať budem len naozaj nevyhnutné položky.

V článku som pre vás pripravila všetko, čo som zistila, ako som sa s tým popasovala a ako vo finále dopadol výsledok :) .

°° Zemina v rastlinnom teráriu

Zeminu do rastlinného terária si môžete kúpiť a namiešať. V návodoch sa spomína perlit, rašelina, zemina pre izbové rastliny,.. Ja som použila piesok z pieskoviska, hlinu z lesa podrvené kúsky kôry zo stromu a drobné kamienky. Vo všeobecnosti však platí, že by sa mala do tejto zmesi primiešať aj zemina, ktorá je najvhodnejšia pre rastlinky, ktoré v nej budú zasadené.
Ako som už napísala - ja som namiešala, čo som uznala za vhodné - a urobila som z toho "tak akurát vlhkú zem", aby som ju nemusela veľmi polievať až po zasadení rastlinky:

°° Rastliny do rastlinného terária

Rastlinné terárium má niekoľko rozdielov v porovnaní s tým ako žijú rastliny mimo terária. Preto treba vybrať také rastlinky, ktoré budú z prostredia terária nadšené, nie také, pre ktoré bude každý deň utrpením. Poďme sa pozrieť na podmienky v rastlinnom teráriu a na konkrétne rastliny, ktoré v ňom budú spokojné.

Podmienky v plantáriu
V uzavretom sklenenom priestore je skrátka teplo a vlhko. Môžete sa starať o to, aby v ňom neboli podmienky také výrazné, avšak pri plantáriu ide predovšetkým o to, aby sme mali krásnu živú dekoráciu, ktorá si "pôjde to svoje" a nebudeme sa o ňu musieť tak veľmi starať. Zamerajme sa teda na exotické rastliny, ktoré pochádzajú z teplých krajín a podmienky plantária sú im príjemné. Nemusia to byť žiadne predražené rastliny za desiatky alebo stovky eur. Ja si rastliny buď "odždibujem" a množím odrezkami alebo ich kupujem vo výpredaji, keď sú v biednom stave v obchode.

Mnohí ani netušia, že mnoho druhov rastlín, ktoré majú v domácnosti, pôvodne pochádza z pralesov. Rastliny, ktoré máme v domácnostiach, nie sú úplne tie isté druhy, ktoré nájdeme v amazónii, avšak majú veľmi podobné vlastnosti, na základe ktorých vyžadujú určité podmienky. Aj keď sa dokážu prispôsobiť prostrediu v európskych domácnostiach, ak im pripravíme čo najlepšie podmienky podľa ich pôvodného druhu, rozhodne sa nám odvďačia.

Neplatí to samozrejme iba pri rastlinách, ktoré zvládajú extrémne prostredie. Mnohokrát pestujeme rastliny v domácnostiach vo veľmi odlišných podmienkach v porovnaní s tým, čo je im prirodzené. Vedeli ste napríklad, že orchidea je cudzopasník, ktorý sa v pralesoch ťahá po stromoch a najviac jej vyhovuje visieť "dolu hlavou"?

Rastliny, ktoré obľubujú vyššiu vlhkosť a teplotu vzduchu
V uzavretom sklenenom priestore je skrátka teplo a vlhko. Môžeš sa starať o to, aby v ňom neboli podmienky také výrazné, avšak pri plantáriu ide predovšetkým o to, aby si mal/a krásnu živú dekoráciu, ktorá si "pôjde to svoje" a vyžaduje takmer nulovú starostlivosť. Preto vyberaj rastliny, ktorým budú podmienky v plantáriu vyhovovať.

Rýchlosť rastu
Do plantária si vyber rastliny, ktoré rastú pomaly. Nechceš, aby ti rastliny zaplnili v priebehu niekoľkých mesiacov celú nádobu. Keď sa to stane, zostane ti len spleť konárikov, lístkov a halúzok a nielen, že to nevyzerá pekne, ešte sa v ňom rastliny aj dusia.

.

Pre nasledujúce rastliny sú podmienky v teráriu ideálne:

Fitónia
Nízka plazivá rastlina, pochádzajúca z tropických dažďových pralesov Južnej Ameriky a obľubuje vysokú vlhkosť.

Soleirolia
Rastlinka, ktorú môžeme poznať aj pod názvom "rodinné šťastie". Je malá, s jemnými listami. vyhovuje jej dobre v zvlhčené a prostredie a polotieň.

Peperomia
Táto rastlina má mnohé druhy s listami rôznych farieb a tvarov. Sú odolné voči všelijakým podmienkam a sú vhodné do menších terárií.

Fikusy
Cítia veľmi dobre vo vlhkom prostredí. Existujú aj menšie druhy fikusov - práve tie sú vhodné do terárií. Pri správnej starostlivosti ťa poteší krásnymi lístkami a zaujímavým tvarom.

Mäsožravky
V plantáriu sa pude páčiť aj mäsožravým rastlinám. Ak by si chcel/a teda niečo netradičné, môžeš zvážiť aj rastliny tohto typu.

Papradie
Prosperuje v teráriu veľmi dobre. Vyhovuje mu vlhkosť a polotieň.

Maranta
Tropická rastlina, ktorá pochádza z brazílskych dažďových pralesov, vďaka čomu je tiež veľmi vhodným kandidátom na pobyt v plantáriu.

Tillandsie
Alebo aj vzdušné rastliny nepotrebujú pre svoj rast pôdu. Terárium s kameňmi a rastlinami tohto druhu by mohlo vyzerať zaujímavo, čo povieš :) ?

.

Tak čo, máš vybrané? Pustime sa teda do tvorenia.

°° Čo budeme potrebovať

Dôvod, prečo som sa rozhodla pustiť sa do toho práve teraz, bola mäsožravá rastlina, ktorú som dostala od môjho mandžula. Keď som zistila, že sa jej v plantáriu môže veľmi páčiť, oprášila som moje staré pinterestové albumy s plantáriami a prechádzala som si, čo všetko budem potrebovať - a vlastne aj to, ako na to :) .

V návodoch, ktoré som videla, často zhotovitelia hovorili o perlite, drenážnych otvoroch v nádobe a vhodných kameňoch, o špecifických rastlinách, ktoré obľubujú vysokú vlhkosť a relatívne stálu teplotu, ktorá sa bude pohybovať od 2o-25 stupňov a tak ďalej a tak ďalej.. Ja mám len rastlinu, ktorá obľubuje teplejšie podmienky a vlhký substrát. S ostatnými vecami budem improvizovať.

° Nachystala som si:

- rastlinku, ktorú chcem umiestniť do plantária
-
sklenenú nádobu (mám pohár s objemom viac ako 3 litre)
-
mix zeminy + menšiu lopatku / lyžicu
-
sieťku na okno proti hmyzu
-
veľkú pinzetu (ja som použila staré piercingové kliešte)
-
papierové utierky, vreckovky alebo toaletný papier
-
stredne veľké kamienky
-
dekorácie (väčšie kamienky, drievko,..)
-
nožnice
- nádobku s rozprašovačom

Všetky tieto veci si musím pripraviť tak, aby som ich mohla naskladať do pohára. Ako som ich pripravila ti napíšem ďalej.

1.) Pohár, ktorý som doma mala, mal na sebe etiketu. Našťastie to nebola taká tragédia, ako som si pôvodne myslela a zišla dolu ľahko, pretože bola z papiera:

Nádobu je treba umyť aj zvnútra. Obzvlášť si na tom daj záležať, ak sa v nej nachádzali silne aromatizované potraviny, chilli a tak ďalej.

A takto sa mi pohár podarilo umyť. Ako vidíš, sklo nie je úplne hladké, ako to býva napríklad u sklenených pohárov na pitie. Mne to však vôbec neprekáža - skôr sa teším, že som mala takýto veľký pohár doma.
Ak sa ale chystáš kúpiť si pre rastliny veľký pohár a chceš, aby mal pekné, rovné sklo, dobre si ho v obchode prezri.

2.) Teraz je čas na to pripraviť si sieťku. Nemusí to byť iba sieťka proti hmyzu, ale napríklad aj husté pletivo. Sieťka poslúži na to, aby sa od kameňov v nádobe oddelila vrstva zeminy.

Sieťka je vlastne jediná vec, ktorú som k tomuto môjmu malému projektu kupovala. Vybrala som si tmavú farbu, aby sieťka nebola v nádobe až tak veľmi viditeľná. Ak by vám napadlo, že by ste mohli použiť kus starej záclony, nie je to dobrý nápad - musí to byť materiál, cez ktorý voda pretečie, nie taký, kroeý ju nasaje. Vlhká látka alebo iný materiál môžu spôsobiť hnitie koreňov a tvorbu plesne.

Aby som vystrihla dostatočne veľký kruh, obkreslila som si dno pohára na papier, na ktorý som potom priložila sieťku a vystrihla som dva rovnaké kruhy. Dva preto, lebo sieťka bola dosť tenká, takže som chcela mať hrubšiu vrstvu.

3.) Posledným krokom v príprave je čistenie dekorácií. Okrem kameňov na dno budeš chcieť pravdepodobne použiť aj iné prírodné materiály. Nezabúdaj, že v prírode sú tieto materiály vystavené vonkajším vplyvom. Tým nemyslím iba vplyvom počasia, ale aj zvieratám a hmyzu. Daj pozor, aby si si do plantária nezatvoril/a nejakých škodcov. Drievka, kamienky, šišky, listy alebo iné drobnosti musíš pred vložením do terária riadne očistiť.

°° Ako to všetko do plantária naskladať

V prvom rade: nikam sa neponáhľaj. Celý proces takejto peknosti ti má spraviť radosť a nie ťa stresovať. Nájdi si chvíľu na odpočinok, zabudni na starosti a venuj sa plantáriu pokojne aj niekoľko hodín. Každý z nás má predstavivosť len ju v sebe treba nájsť.

Dobre si to premysli: Aké rastliny do neho zasadíš? Kde budeš mať plantárium položené? Chceš, aby bolo takmer bez starostí alebo ti neprekáža častejšia kontrola? Keď máš rozmyslené a pripravené základné veci, pustime sa do toho.

1.) Na spodnú časť nádoby polož kamene. Kamene nevyberaj také, ktoré majú veľa pórov - aby nenasali veľa vlhkosti. Kamene v nádobe plnia úlohu misky. Prebytočná voda a vlhkosť zo zeminy sa uskladní v spodnej časti medzi kameňmi a tak nebude zemina neustále premočená. Ak začne schnúť, naberie si zo spodnej vody toľko vlhkosti, koľko bude potrebovať.

Kamienky by mali byť v pohári naskladané do výšky 2-5 cm. Závisí však od veľkosti nádoby.

2.) Na kamene daj sieťku.

3.) Priamo na sieťku daj hlinu. Opäť: záleží na tom, akú veľkosť má pohár aj od toho, ako chceš, aby vo výsledku vyzeral jeho obsah. Môžeš vytvoriť kopček na jednej strane nádoby alebo hlinu zarovnať.

Na tejto fotke vidíš, ako sieťka oddeľuje hlinu od kameňov:

4.) Pripravíme si rastlinku. Vyťahuj ju z kvetináča na poslednú chvíľu a ak je pôvodná hlina v poriadku (nie je v nej pleseň alebo nejaký hmyz), korene úplne nečisti. Keď bude mať rastlina "so sebou" trochu svojej hliny, lepšie sa prispôsobí novému prostrediu.

5.) Do zeminy v nádobe sprav otvor a vlož do neho rastlinu. Opatrne, nepolám ju. Rastliny vo všeobecnosti neobľubujú, ak sa s nimi príliš manipuluje. Premiestňovanie a otáčanie núti rastlinu neustále sa prispôsobovať novým podmienkam. Žiadna rastlina nedokáže okamžite reagovať, ak sa jej niečo nepáči. Kvôli tomu nie je schopná rýchlo sa prispôsobiť novým podmienkam. Keď kvôli zmene vynakladá veľa energie, neprimerane sa vysiluje. Netráp ju zbytočne. Presaď ju teda rýchlo ale zároveň opatrne.

6.) Až keď je rastlinka na svojom mieste, môžeš započať dekorovanie plantária. Buď opatrná/ý a rastlinu nepoškoď. Ja som pridala veľký kameň na zadnú časť nádoby a menší kamienok dopredu.

To, ako budete plantárium dekorovať, je iba na vás. Je však dobré vopred si to premyslieť a neprehnať to, poprípade pridávať ďalšie dekorácie (alebo rastliny) až časom. Postupné zvykanie rastliny ocenia úplne najviac.

7.) Keď si s výsledkom spokojný/á, pridaj vodu. Plantárium je najlepšie polievať rozprašovačom. Na fotke som vodu nastriekala na steny pohára, pretože mäsožravá rastlina nemá rada kropenie a v kvetináči sa zalieva len zospodu - to znamená do misky.

8.) Keď voda stečie a poleje zeminu, prebytočnú vlhkosť z vnútorných stien pohára zotri. Môžeš na to použiť pinzetu s kúskom servítky. Ja som použila staré, dostatočne dlhé piercingové nožnice, v ktorých držím poskladaný obdĺžniček toaletného papiera.

A tradaaaa! Tu je výsledok! Ja som s ním veľmi spokojná :) .

°° Kam plantárium umiestniť

Rastliny dokážu prijímať slnečné lúče aj cez sklo - preto prežijú aj v podmienkach za našimi oknami. Je však iba veľmi málo druhov rastlín, ktoré by vyslovene vyžadovali priame slnko. Mysli na to, že ak bude celý deň sklenená nádoba na priamom slnku (nezáleží na tom, že za oknom), tvoríš pre život v plantáriu pekelné podmienky. Dopraj rastlinkám dostatočné množstvo svetla ale vyvaruj sa priamym slnečným lúčom. Vždy ber ohľad predovšetkým na to, čo má rastlinka rada a snaž sa tomu prostredie čo najlepšie prispôsobiť.

°° Zatvorené plantárium

Pri plantáriách ide predovšetkým o to, aby sme vytvorili funkčný systém v ktorom budú rastliny prežívať samé. Vlhkosť v teráriu si vďaka vyparovaniu a roseniu vytvorí ekosystém a rastliny môžu prežívať samé. Plantárium stačí otvárať iba vtedy, keď je veľmi zarosené - aby sa vyparila prebytočná vlhkosť.
Teplo, vlhko, polotieň - to sú ideálne podmienky pre väčšinu teplomilných rastlín v rastlinnom teráriu. Starostlivosť teda nie je príliš zložitá. Chce to dodržiavať pravidlá ako je neprelievať a neotvárať, ak to nie je nevyhnutné.

°° Pár slov na záver

° Možno si si niekde prečítal/a alebo videl/a tipy, čím polievať rastliny, aby rýchlejšie rástli, mali dosť živín a boli spokojné. Mysli ale na to, že ak sú tieto prísady prírodného charakteru - mám na mysli napríklad vodu, v ktorej bola niekoľko dní namočená banánová šupa - v uzavretých podmienkach terária môže polievanie práve takouto vodou spôsobiť tvorbu plesne. Pozor teda na tieto prísady - pre rastliny v kvetináčoch sú veľmi prospešné, avšak hnojenie rastlín v uzavretých nádobách nie je vôbec potrebné.

° Ak sa v plantáriu predsa objavia prvé známky plesne, dôležité je vybrať ju - napríklad lyžičkou. Aby si zabránil/a jej opätovnému vytvoreniu, odporúča sa posypať vrchnú časť zeminy trochou škorice a nechať terárium otvorené aspoň 48 hodín, aby trocha preschlo. Po opätovnom zatvorení si plantárium znova vytvorí svoj ekosystém.

° Vyberaj vždy priesvitné, "biele" sklo. Nie hnedé, mliečne ani zelené. Všetky tieto farby blokujú slnečné žiarenie a rastlinka by nemala dostatok svetla, ktoré potrebuje pre svoj život.

° Ak máš zatvorené rastlinné terárium, je potrebné sledovať vlhkosť, ktorá sa tvorí na stenách vo vnútri nádoby. Ak je zarosená tak, že do nej ani nevidíš, nechaj ho 1-2 dni otvorené. Znamená to, že má veľa vlhkosti a to môže dôjsť až k tvoreniu plesni.

° Na rastlinné terárium vôbec nepotrebuješ pohár s obsahom niekoľkých litrov. Stačí ti menší pohárik na zaváraniny alebo maličká fľaštička. Dôležité je, aby sa ti s nádobkou ľahko manipulovalo pri vkladaní všetkých dekorácií.

° Je možné vytvoriť si aj takzvané machové terárium alebo aj mossárium (od slova "moss", čo znamená mach). To je ešte o niečo jednoduchšie na starostlivosť. Najjednoduchšie na starostlivosť je plantárium, v ktorom je kaktus alebo iný sukulent. Môže to byť nejaký druh kaktusu, ale aj skalná ruža alebo menší, pomaly rastúci druh svokrinho jazyka.

° Ak chceš plantárium vytvoriť pre niekoho ako darček, nepúšťaj sa do toho na poslednú chvíľu. Rastlinka si chvíľu na podmienky v plantáriu zvyká a pravdepodobne nikomu nechceš darovať zvädnutú rastlinku, ktorá vyzerá, že má najlepšie dni už za sebou. To isté platí, ak chceš vlastnoručne vyrobené rastlinné terárium darovať v zimných mesiacoch - mysli na to, že cez zimu sa ťažšie zháňa to, čo budeš potrebovať, vo voľnej prírode.

° Neboj sa skombinovať viaceré rastliny. Vyberaj také, ktoré sa spolu dobre znášajú a zároveň dobre prosperujú v rovnakých podmienkach. Ak si si istá/ý, že sa rastliny navzájom znesú, pokojne ich zasaď do plantária súčasne. Ak si nie si 1oo% istý/á, radšej ich do plantária pridávaj postupne. Tak ako ľudia, aj rastliny si musia na seba zvykať, daj im čas :) .

.
.

Verím, že sa ti dnešný článok páčil. Vytvorenie plantária som si veľmi užila a teraz už iba chodím nedočkavo okolo a sledujem, ako sa rastlinke bude dariť. Časom do neho určite pridám aj vhodný mach, ktorý v hline udrží vlhkosť. Zatiaľ som s tým nevymýšľala, lebo som ju "prikrmovala" a v ten istý deň som ju presunula do plantária - a tak som ju nechcela stresovať a podnikať toľko zmien naraz.

Budem sa teda riadiť heslom "Pomaly ďalej zájdeš" a dúfam, že sa jej jej nové bývanie bude páčiť.
.
.
Ahojte💚

A ak ste sa dostali až sem, budem rada, ak mi necháte na facebookovom alebo instagramovom príspevku srdiečko :).