Zemiakovo-paprikový guláš
umelecký archív @ivetar.s_blog
Slovo guláš pochádza z maďarského slova "gulyás", čo znamená "pastier". Guláš je jedlo, ktoré prišlo zo strednej a východnej Európy a v súčasnej dobe sa varí po celom svete. Prvýkrát sa guláš objavil niekedy v 9. storočí, kedy maďarskí kmeňoví náčelníci ochutnali čerstvo upravené mäso a rozhodli sa ho pridať do svojho jedálnička.
Hovädzi guláš sa tradične pripravuje z hovädzieho mäsa, ale ako už správne tušíte, pri dnešnom recepte nezaplače žiadna živá duša.
Keď som prestala jesť produkty zo zvierat, zveganizovanie gulášu som v podstate vôbec neriešila. Nebolo to z dôvodu, že by som ho nemala rada, jeho chuť mi ale nijako špeciálne nechýbala. Keď som ale v jednej staršej kuchárskej knižke narazila na klasický guláš so zaujímavým postupom, rozhodla som sa ho zveganizovať. A musím povedať: zbožňujem ho. Pridala som samozrejme ešte nejaké tie ingrediencie podľa vlastnej chuti a nazvala som ho ako NAJLEPŠÍ guláš.
Aj keď odo dňa, kedy som tento guláš robila prvýkrát ubehlo už približne desať rokov a už ani neviem, kde "zmizla" kuchárska kniha, v ktorej ma prvýkrát očaril, robievam ho veľmi často. Je to jednoduché jedlo, ktoré krásne vonia, úžasne chutí, jeho príprava vám nezaberie "celý deň" a ani peňaženka nezaplače.
°° Pár slov na úvod
Na na tomto recepte ma zaujalo to, že sa najskôr opekajú zemiaky. Aj keď sa vám to môže zdať akokoľvek divné, tento krok určite nevynechajte. Má svoje opodstatnenie v podobe parádnej chuti.
Množstvo ingrediencií, z ktorých robím recept, vám vyjde približne na 3-litrový hrniec plný gulášu.
°° Riady, ktoré si nachystáme:
- aspoň 3-litrový hrniec
- panvicu
- väčšiu misu
- väčší pohár/džbán (na vývar)
- škrabku na zeleninu
- varešku
- polievkovú lyžicu
- čajovú lyžičku
- dosku na krájanie
- nôž
°° Ingrediencie, ktoré si nachystáme:
- 3-4 stredne veľké zemiaky
- slnečnicový olej
- 1 cibuľa
- 1 dené tofu
- 1 stredne veľká mrkva
- veľká červená paprika
- sladká mletá paprika
- 1 chilli paprička
- 5oo ml rajčinového pretlaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 polievkové lyžice majoránu
- šťava z polovice citróna
- 1 lyžička drveného/mletého kmínu
- pol lyžičky soli
- polievková lyžica cukru
- pol lyžičky čierneho korenia
- 2 zavárané uhorky
- ak chcete, môžete použiť aj gulášové korenie
°° Postup:
1.) Najskôr si ošúpeme zemiaky a mrkvu a nakrájame ich na malé kúsky.
2.) V rozhorúčime asi 5 polievkových lyžíc oleja. Mrkvu a zemiaky na oleji smažíme asi 1o minút. Nezabudnite to sem-tam premiešať, ak máte panvicu, ktorá sa lepí.
3.) Medzitým si nakrájame papriku. V základných ingredienciách som písala o jednej červenej paprike, ak ich ale máte viac alebo máte aj iné farby, kľudne ich môžete použiť. Nepoužívajte ale viac, ako 3 papriky - bude jej v guláši potom zbytočne veľa.
4.) Vo väčšom hrnci si na oleji začneme smažiť cibuľku. Zvolíme stredný plameň - nechceme, aby sa nám cibuľa opiekla len čo sa otočíme, ale aby sa pomaly pripravovala. Cibuľa postupne púšťa šťavu a my ju občas premiešame. Po asi 5 minútach pridáme nakrájanú papriku/papriky.
5.) Zemiaky s mrkvou teraz odložíme z plameňa. V prípade, že nie sú úplne hotové, nemusíte mať obavy - budú sa ešte variť v guláši.
Zeleninu v hrnci premiešavame podľa toho, aký hrniec máme. Pri kvalitnejších hrncoch stačí raz za 2 minútky, pri menej kvalitných častejšie (každých 3o sekúnd). Nemajte obavy, ak nemáte najdrahší hrniec na svete. Ak máte menej kvalitný hrniec, nie je to nijaká katastrofa. Nie je zložité prispôsobiť vaše varenie vybaveniu kuchyne. Chce to len trpezlivosť. Venujte sa vareniu, nedržte v jednej ruke varechu a v druhej mobil.
6.) Teraz si pripravíme vývar. Niekedy mám vývar domáci, niekedy zase použijem bujón alebo vegetu - každý podľa chuti a podľa toho, čo má k dispozícii. Ja som v tomto recepte použila vegetu, ktorú som zaliala vriacou vodou.
Ak robíte vývar z vegety, na 1 liter vody budete potrebovať približne 2,5 polievkovej lyžice vegety. Vývar si nachystáme, aby sme ho mali poruke.
7.) Po asi 1o minútach pridáme do hrnca k zelenine mletú červenú papriku,..
..mleté čierne korenie, soľ, kmín, majorán a všetko spolu pomiešame. Ak ste sa rozhodli použiť aj gulášové korenie, pridajte aj to.
8.) Hneď na to pridáme do hrnca zemiaky a mrkvu, ktoré sme si vopred pripravili. Následne prilejeme rajčinový pretlak s cukrom a pomiešame.
9.) Teraz do hrnca prilejeme vývar.
Vývar sme mali vopred nachystaný preto, lebo akonáhle pridáme k zelenine mletú papriku, vzniká nám v hrnci suchšia zmes - a my nechceme, aby sa nám pripálila. Keď sa mletá paprika nechá príliš dlho na "suchom teple", dostáva horkú chuť. Tej sa potom veľmi ťažko zbavíme. Preto sa snažte dodržať tento postup. Nie je to nič chaotické ani stresujúce. Jednoducho si nachystajte všetky veci vopred, aby ste to nemuseli riešiť za pochodu.
V prípade, že sa nám zdá, že je polievky málo, prilejeme vodu.
1o.) Akonáhle sú v hrnci všetky ingrediencie, necháme sporák na nízkej teplote (chute sa spájajú) a nakrájame si na kocky údené tofu. Niekto by si možno pomyslel, že je dobré ho najskôr osmažiť. Tí z vás, ktorí čítali článok Tofu ako priateľ ale vedia, že čím dlhšie je údené tofu vystavené teplu, tým viac sa stráca jeho údená chuť. Preto ho pridáme do gulášu až ku koncu.
V prípade, že tofu nemáte, nemáte radi údenú chuť, alebo vám do gulášu nepasuje, nie je nič jednoduchšie, ako ho vynechať.
11.) Ak máte rasi pikantný guláš, teraz je čas pridať do neho chilli papričku. My máme silné papričky, takže dávame iba jednu.
V prípade chilli platí to isté, čo pri tofu - ak nemáte radi pikantné jedlá, jednoducho túto ingredienciu vynechajte. Tento guláš je výborný aj keď nie je štipľavý.
12.) Na záver pridáme šťavu približne z polovice citróna.
13.) Do polievky na tanieri alebo v miske nakrájam zaváranú uhorku. Pridá jej to zaujímavú chuť.
Guláš servírujeme s fajnovým, mäkučkým chlebíkom :)
°° Pár slov na záver
Rovnako tak, ako pri každom recepte, aj pri tom dnešnom pripomínam: držte sa postupu. Predovšetkým, ak nevaríte často, nevymýšľajte s ingredienciami, ktoré sa vám "zdajú" vhodné. Držte sa receptu. Ak niečomu nerozumiete, pokojne mi napíšte, rada vám poradím.
Dobrú chuť!💚