Čo vás zaujíma ohľadne piercingov

umelecký archív @lady_if

Máme tu ďalší diel otázok a odpovedí na tému PIERCING. Niektorí ľudia robia stále tie isté chyby. Najčastejšie vznikajú problémy s piercingom keď sa chcete pochváliť peknou ozdobou na letnom festivale alebo dovolenke. V tom prípade je potrebné myslieť nielen na prostredie, v ktorom sa nachádzate, ale aj na dobu hojenia prepichu a - nezanedbávať starostlivosť.
Nielen psychické, ale tiež naše fyzické telo môže mať po zranení traumu a je to častejšie, ako by sme si možno mysleli - mnohému napovedá napríklad názov traumatológia.
Aj keď piercing nie je typické zranenie a do tejto kategórie sa oficiálne nezaraďuje, rozhodne by som prepich nepodceňovala a odporúčam starať sa oň rovnako, ako o ranu, ktorá nám vznikne nedopatrením.
Pri každom piercingu je dôležitá starostlivosť a opatrné zaobchádzanie. Ak nie ste na takú zodpovednosť pripravení, prepich ešte určite zvážte..
Rozhodnúť sa, či ste pripravení na to starať sa o piercing, vám možno pomôžu aj články tohto typu - s otázkami a odpoveďami.

~Môžem si priniesť vlastný piercing na prepich?

Nie vždy si zákazníci vyberú správny piercing, ktorý následne prinesú do štúdia.

Piercing sa nám má nie len páčiť, má spĺňať pohodlie pri nosení, ale hlavne musí byť vhodný na čerstvý prepich.
Do čerstvého prepichu sa totiž vo väčšine prípadov používa iný šperk než ten, ktorý sa nosí po zahojení. Ráta sa s opuchom prepichnutého miesta, preto už len samotná tyčka musí byť dlhšia.
Odporúčam teda jednoduchý, primerane hrubý piercing, ktorý nie je príliš ťažký. Najlepší materiál je do čerstvého prepichu jednoznačne titán.

Ako som už ale napísala na začiatku - vždy je najlepšie poradiť sa s piercerom, ktorý vám pomôže piercing vybrať, poprípade ho pre vás objedná priamo do štúdia.

~Ako presvedčiť rodiča, keď chcem piercing?

Každý má inak tolerantných rodičov a zatiaľ čo vám nechcú doma dovoliť ani obyčajnú malú “bodku” do nosa, vaša kamarátka má už tetovanie..
Je pravda, že na to, aby ste si v neplnoletosti mohli dať piercing alebo tetovanie, potrebujete súhlas rodiča. Väčšina piercingových štúdií vyžaduje prítomnosť rodiča aj pri samotnej aplikácii piercingu.
Ako som už v staršom článku písala v súvislosti s dredami, tak to platí aj tu. Ak vám to rodič nechce dovoliť, má na to svoje dôvody.

Ak aj napriek tomu chcete skúsiť niektorého (alebo oboch) rodičov “lámať”, mali by mať potrebné informácie o tom, aké úskalia môže piercing priniesť alebo ako bude prebiehať samotný proces.
Rovnako tak ako rodič, by mal byť so všetkými potrebnými pre a proti oboznámený aj ten, kto sa na piercing chystá.

~Treba sa naozaj striktne vyhýbať mliečnym produktom s čerstvým piercingom?

Ak sa bavíme o piercingu v ústach, mnohé sa o zákaze mliečnych výrobkov povedalo. Je pravdou, že ma na ne upozorňoval aj moj piercer pri piercingu v jazyku. To bolo ale pred 13-timi rokmi a rovnako, ako sa v mohých oblastiach nášho života zisťuje, že nie všetko, čo sme považovali za pravdu pred niekoľkými rokmi, je zaručene tak, informácie sa pomenili aj pri piercingoch.
Nájdete články, ktoré mliečne výrobky neodporúčajú aspoň 2 týždne po prepichu, ale nájdu sa mnohé také, ktoré tvrdenie, že mlieko predlžuje hojenie, vyvracajú.

V mlieku z obchodu je povolené určité množstvo somatických buniek. Sú to bunky nachádzajúce sa v krvi a mlieku pri zápaloch kravského vemena, ktoré sa nazýva mastitída. Sú to odlúpnuté bunky z rôznych častí mliečnych žliaz ktoré vznikajú, keď sa krave hojí vemeno po zápale. Preto, keď sa takéto bunky dostávajú do tiel ľudí konzumujúcich mliečne výrobky, podporuje to tvorbu hnisu (vyrážky a vriedky), a zhoršuje hojenie rán konzumenta (ako vonkajších, tak aj vnútorných).
Ak vás tieto informácie zaujali, určite stojí za zmienku prvá časť článku o tom, ako sa majú zvieratá v ľudských rukách.

Môj osobný názor je, že pokiaľ držíte ústnu dutinu s čerstvým prepichom v čistote po každom jedle, nie je veľmi podstatné, čo jete. Výnimku tvoria extrémne štipľavé jedlá a jedlá, ktoré sú tvrdé a ich odrobinky môžu mechanicky prepich dráždiť. Sú to napríklad sucháre, ale tiež čipsy a podobne..

To, či budete mliečne produkty konzumovať alebo nie, by malo závisieť na vašom morálnom presvedčení, nie na tom, či máte v ústach ranu.

~Čím čistiť a vyplachovať čerstvý piercing?

°° Zo zdravotníckych produktov je to určite JOX.
Zaobstarať si môžete buď koncentrát alebo sprej, ktorý kúpite v každej lekárni.
Je to dezinfekčný prípravok, ktorý má protizápalový účinok. Je výbornou prevenciou proti baktériám, plesniam a aj niektorým vírusom, preto sa používa na kloktanie pri začínajúcej chrípke alebo keď máte afty a podobne.
JOX by sa nemal používať dlhšie, ako 5 dní a ak si ho kúpite ako fľaštičku koncentrátu (nie ten v spreji), vždy je potrebné riediť ho s vodou v pomere, aký je napísaný na príbalovom letáčiku.
Nikdy sa nepoužíva samotný koncentrát - je to silná dezinfekcia.

JOX - koncentrát na kloktadlo

°° Ďalšou dezinfekciou je izotonická morská voda - dá sa kúpiť v piercingových/tetovacích štúdiách alebo aj v štúdiových e-shopoch v podobe vodičky, spreja alebo tiež ako čistiaca pena.

Izotonická morská voda 

Na link kde objednať JOX alebo izotonickú vodičku sa dostanete klikom na názov pod ich fotky.

°° Posledným, najpoužívanejším “prípravkom” na čistenie je slaná voda. V jemnom pomere zarobíte kuchynskú soľ s vlažnou vodou (štipka na malý poldecáčik) a vatovou tyčinkou čistíte piercing a jeho okolie, či vyplachujete ústa.
Takto vyčistený piercing omyte čistou vodou a nakoniec vysušte papierovými vreckovkami (toaletný papier, kuchynské utierky, hygienická vreckovka).

~Ako doma odmeriam veľkosť piercingu?

Touto úlohou sa netreba vôbec stresovať. Aj keď je to v domácich podmienkach o niečo komplikovanejšie, nie je to nemožné. Nemusíte byť vlastníkom žiadneho špeciálneho náradia.

Odmeriate ho obyčajným pravítkom. Pomôže vám pero a papier, kde si načrtnete, ako piercing vyzerá a ktoré jeho časti chcete odmerať.
Hrúbka materiálu, veľkosť guličky, celková veľkosť piercingu,.. skrátka čo potrebujete. Vždy, keď odmeriate niektorú jeho časť, zapíšte si to na papier a označte si, ktorú časť ste merali.
Takýto nákres znie pre niekoho možno ako nejaká blbinka, ale môžete tak trebárs aj na diaľku poskytnúť rozmery piercingu, alebo poslúži ako pomôcka pri objednávaní piercingu z internetu.
Povedala by som, že meranie je to trocha zložitejšie, ale iba preto, že piercing je malý a človek sa s ním musí najskôr naučiť zaobchádzať.
Piercing môžete merať v tele, alebo mimo neho.

°Meranie piercingu v tele

Zoberte si pravítko a z piercingu odmontujte guličky (alebo všetky časti, ktoré je možné odstrániť). Tak máte možnosť odmerať veľkosť guličky aj hrúbku tyčky. Postavte sa s metrom/pravítkom pred zrkadlo a pomeriate si veľkosti rovnako, ako keď ste mali piercing pred sebou.

Veľkostí piercingov je veľa, ale keď si správne premeriate tie svoje, nikdy vám to nebude na škodu.
Nekupujte piercingy iba odhadom, alebo pre to, že sa vám páči nejaký jeho detail. Ak vám nesadne, budú to vyhodené peniaze.. Piercing má byť pohodlná súčasť tváre a zbytku tela rovnako, ako je príjemné nosiť pohodlné oblečenie.

Ak máte predsa doma nejaké to "špeciálne náradie", najpresnejšie a najjednoduchšie piercing odmeriate posuvným meradlom - takzvanou šublerou.

Posuvné meradlo ("šublera")

~ Čo robím zle, keď sa môj intímny piercing nechce zahojiť a stále s ním mám problémy?

Pri tomto druhu piercingu nie je infekcia u ľudí ničím nezvyklým. Mnohí dospelí ľudia zistia až po tom ako si zaobstarajú intímny piercing, že celý život nedodržiavali správne zásady intímnej hygieny.
Nedodržiavanie týchto zásad sa netýka iba žien, ale rovnako tak aj mužov.

Preto:

• Vyvarujte sa pohlavnému styku aspoň prvé 3 týždne po prepichu.
• V prípade, že piercing ešte nie je úplne zahojený, ale už nebolí, pri sexe VŽDY použite kondóm. Nový piercing je nezahojená rana, ktorá je vstupnou bránou pre infekcie, bacily a tiež je tu obrovské riziko prenosne pohlavných chorôb!
• Po každom pohlavnom styku sa musíte vymočiť a najlepšie aj umyť - aj keď iba čistu vodou.
• Pri sprchovaní používajte na intímne partie iba gély bez obsahu mydla, určené výhradne na intímnu hygienu.
• Všetky sprchové gély treba dôkladne zmyť čo najteplejšou vodou.
• Po umytí pohlavných orgánov nepoužívajte ten istý uterák, ktorý používa iný člen domácnosti a už vôbec nepoužívajte uterák určený na ruky!
• Bláznivo parfumované toaletné papiere (to sú tie, z ktorých vám vonia celá kúpeľňa/toaleta) vedia narobiť tiež peknú šarapatu.
• Ženy! Hlavne počas menštruácie s novým piercingom venujte tejto oblasti zvýšenú pozornosť.
• S čerstvým piercingom nechoďte do bazéna, nenavštevujte kúpaliská, tiež neplávajte v potoku, jazere, rieke a nekúpte sa.
• Nenoste upnuté spodné prádlo z umeliny.

A VŽDY si bezprostredne pred manipuláciou s piercingom (nielen pri jeho výmene, ale aj pri jeho čistení) umyte ruky mydlom pod teplou tečúcou vodou!

~ Idem na dovolenku, no som objednaná na piercing, mám si termín presunúť?

Je jedno, či dovolenkou nazývate skutočnú dovolenku, festival alebo iba víkend strávený na chate. Vyvarujte sa tomu, aby ste si piercing dávali prepichnúť chvíľu pred ňou.
Samozrejme, dovolenku má väčšina z nás spojenú s oddychom, ale povedzme si na rovinu: nie vždy je to tak.
Cestovanie niekoľkými dopravnými prostriedkami, spotené ruky, ktoré je nie vždy možné umyť pod tečúcou vodou. Skrátka dokedy sa dopravíte na miesto určenia, kde si budete užívať cieľovú destináciu, nechcete sa trápiť ranou, ktorú neustále vystavujete nehygienickým podmienkam.

Úplne rozumiem tomu, keď sa chcete popýšiť novým piercingom v nose na festivale, alebo sa prechádzať po pláži v plavkách a vystavovať na obdiv svoj piercing v pupku.
Piercing v nose sa ale hojí 1-2 mesiace a prepich pupku je úplne zahojený v rozmedzí 6-9 mesiacov (nie je ničím nezvyklým, že do úplneho zahojenia si pri pupku počkáte aj rok).

Na tieto časové úseky treba myslieť, pretože ako som už opakovala snáď tisíckrát - keď si prídete do štúdia po nový piercing, nebude po prepichnutí vyzerať ako na fotke, na ktorej vás prvý krát ohúril.

Vašim odchodom zo štúdia sa ešte len začína hlavná časť a tou je starostlivosť. Piercing je začervenalý, v prašnom a všeobecne nečistom prostredí sa bude hojiť len veľmi pomaly a pravdepodobne začne hnisať. Nechajte si preto poradiť a radšej vyčkajte na príchod z dovolenky, aby ste hojaci proces prežívali doma.

Od prepichu začína hojenie, a aj keď sa vám ešte pol roka/rok môže zdať ako nekonečná doba, zahojený prepich oceníte najmä vtedy, keď budete môcť teno váš poklad vystaviť na obdiv zahojený a v plnej kráse.

zdroj: Joom

°° Pár slov na záver

° Dĺžku rovnej tyčky meriame od miesta, v ktorom končí tyčka a začína namontovaná gulička. To znamená, že guličky pred meraním neodšrobujeme.
° Veľkosť guličky sa lepšie meria, keď je na piercingu - lepšie sa s ňou manipuluje.
° Keď meriate pravítkom, držte piercing aj pravítko v ruke, keď meriate metrom, našponujte si ho na stôl a piercing k nemu položte.
° A ak nemáte pravítko, pravdepodobne nájdete doma krajčírsky meter. S ním sa lepšie manipuluje, keď je natiahnutý na stole (poprípade prilepený páskou).

archív @lady_if

Ak máte nejaké ďalšie otázky ktoré tu nezazneli, neváhajte mi napísať na Instagram @ivetar.s_blog alebo na e-mail: ivetar493@gmail.com .
Písať môžete tak isto aj tipy na témy, ktoré by vás zaujímali a ešte tu nezazneli🙃  

Ahojte💚