Niečo o vegánskych produktoch

umelecký archív @lady_if

.

Bolo to zhruba pred deviatimi rokmi, keď som sa rozhodla vyradiť zo svojho jedálnička úplne všetky produkty pochádzajúce zo zvierat.
Príliš som vtedy nepremýšľala, čo budem jesť - išlo mi predovšetkým o to, čo jesť nechcem a okolie sa o môj jedálniček zaujímalo viac ako ja sama. Viac o mojej ceste rastlinnej stravy si prečítate v článku, z
ktorého si tak úplne (ne)berte príklad.

Netrvalo dlho a začala som si uvedomovať, že sledovať stále zloženie výrobkov je naozaj otravné. V tomto období patrila veľká vďaka internetu, kde nebolo veľa informácií, ale bolo ich tam dosť na to, aby som si mohla zistiť, čo bude obsahovať môj jedálniček od danej chvíle až do konca života.

Najskôr som si myslela, že dni, kedy sa budem usmievať na obsah chladničky mám už dávno za mnou. Predstavovala som si, že budem mať v domácnosti zopár potravín, ktoré budem jesť stále dookola..
Keď som sa ponárala hlbšie a hlbšie do informácií o strave, zisťovala som, že to, čoho mám k dispozícii, je viac ako som si myslela.
Boli to totiž všetko veľmi jednoduché potraviny, ktoré som mala doma už dávno. Ako bonus prišlo na konci mesiaca zistenie, že účty za potraviny sa vôbec nevyštverali tak vysoko, ako to bolo predtým.

.

°° Je vegánskych produktov málo?

Keď v dnešnej dobe počujem ľudí rozprávať o tom, že je málo vegánskych potravín a ostatných rastlinných alternatív, často je to z dvoch dôvodov:

1. Kvôli tomu, že si buď nič o tom, ako zmeniť svoje stravovacie návyky nezisťovali,
2. Kvôli tomu, že si ich v obchode (zatiaľ) nemajú dôvod všímať či ich cielene vyhľadávať

Často sú vegánske produkty oddelené od zbytku výrobkov - majú svoj regál alebo jedno miesto v chladiacom a mraziacom boxe - a tak si ich môže všimnúť každý, kto prechádza okolo.
Veľa výrobkov a produktov je ale "poschovávaných" po celom obchode. A to neplatí iba pri potravinách, týka sa to aj dekoratívnej kozmetiky a drogérii do domácnosti.

Rozumiem, že je pre nás jednoduchšie, keď nakráčame k obľúbenému, overenému produktu a vhodíme ho do košíka. To, že sa začneme zaujímať o to, čo kupujeme, ale prináša ovocie. Nikdy som nemala väčšiu radosť z toho, keď som išla z nákupu ako po tom, čo som sa stala vegánkou.

°° Čo sledovať na obaloch?

Nemusíte tri hodiny stáť pri regáloch a celý deň behať po obchode.
Výrobcovia vegánskych produktov a kozmetiky netestovanej na zvieratách dnes už svoje produkty viditeľne označujú symbolmi. A tie do veľkej miery uľahčia nakupovanie.
Nie každý, kto hľadá vegánske produkty, je vegán alebo sa ním chystá byť. Symboly uľahčujú nákup napríklad aj ľuďom s alergiami - napríklad na vajíčka alebo mlieko. Ľudia majú možnosť ľahšie sa orientovať v ponuke. Je to to isté, ako napríklad tento symbol prečiarknutého pšeničného klasu na bezlepkových potravinách:

Na vegánskych potravinách najčastejšie nájdete tieto dva symboly:Ak produkt nemá Vegan label, znamená to, že nebol vyprodukovaný cielene pre rastlinne sa stravujúcich ľudí (je náhodne vegánsky). V tomto prípade je treba kontrolovať zloženie výrobku. Čo si všímať ako hlavné, sú slová vyrazené tučným písmom.
Mlieko a vajíčka patria medzi alergény, a preto má výrobca povinnosť na tieto zložky výrazne upozorniť v akomkoľvek produkte. V niektorých potravinách by ste mlieko a produkty z neho naozaj nečakali..

Stačí si preto zapamätať dva symboly a sledovať zložky vytlačené tučným písmom - mlieko, srvátka, smotana, mliečna bielkovina a čokoľvek, čo si s mliekom spojíte. Výrazným písmom bývajú napísané aj ostatné alergény ako už spomínané vajíčka alebo aj orechy a sezam.

Ak ste sa ešte nestretli s takýmto pohľadom na stravu a neviete, čo podporujete svojimi peniazmi v prípade, že sa stravujete konvenčne, dávam do pozornosti podrobný článok o tom, ako sa majú zvieratá v ľudských rukách.

°° Zamyslenie sa nad beznádejnými nevegánmi

Keď počujem, že niekto chce(l) byť vegánom ale nakoniec to vzdá alebo vzdal a dôvod ani sám poriadne nepozná, nemám záujem sa s takým človekom rozprávať, pokiaľ si nenaštuduje všetky potrebné informácie k tomu, aby ešte raz prehodnotil svoje rozhodnutie.
Ak je niekto, kto mi znova povie, že dôvod, prečo sa vegánstva vzdal, je nejaké jedlo, bez ktorého "nemohol" žiť, vypovedá to o jeho empatii a silnej vôli viac, ako je sám schopný si pripustiť. Poviem vám pravdu: pozerám na takých ľudí veľmi opovrhujúco a nesnežím sa tento svoj pohľad zmeniť ani skryť.

Ospravedlňovať si svoje konanie tým, že "každý má právo rozhodnúť sa či bude zvieratá jesť alebo nie", je veľmi krátkozraké.

Verím, že sa všetci zhodneme na tom, že ak by sme boli zvieraťom, určite by sme nechceli byť ani väznení, využívaní, týraní ani zjedení. Preto nežijem životom, v ktorom by som takéto zaobchádzanie so živými tvormi podporovala.
Často sa zamýšľam nad tým, čo je s ľuďmi zle, keď nepremýšľajú týmto smerom všetci.

Je potrebné si uvedomiť, že človek, ktorý kupuje a konzumuje zvieratá a výrobky z nich, má aj tretiu stranu - a tou sú živé bytosti, ktorým nedal na výber či chcú alebo nechcú byť zjedené. Jednoducho príde do obchodu a nezamýšľa sa nad tým, ako sa "jeho jedlo" dostalo do mraziaceho boxu a čo musia zvieratá každú sekundu svojho života prežívať dokedy skončia na jeho tanieri.
Mäso z obchodu nie je umelo vyrobené v nejakej továrni. Je to produkt zo živej bytosti, ktorá bola vychovaná, zatvorená a nakoniec zabitá, aby si ľudia jej ostatky mohli uvariť v hrnci alebo upiecť na grile.

Na túto tému bol natočený horor. V hlavných úlohách tohto filmu nefigurovali zvieratá, ale ľudia. Tento film ani nedovolili premietať v kinách - vraj kvôli tomu, aký je krutý. Je to "iba" hororový film, však? Však?..
O druhovej nadradenosti si povieme v niektorom z ďalších článkov.Toto je pre mnohých ľudí hodnota života.

(Ne)rozumiem tomu, že toľko ľudí naozaj nepremýšľa nad tým, čo sa skrýva napríklad za obľúbenou Horalkou a svojím najbližším ako vďaku kupujú Milka čokolády, ktoré sú plné alpského mlieka, kedy sa spokojné kravičky pasú na lúke.
A to je veľmi, veľmi smutné. S takýmto prístupom sa ako ľudia nemáme šancu nikam posunúť, akurát ďalej klesať v rebríčku hodnôt.

Nadnárodné spoločnosti platia neuveriteľné peniaze, aby sa odvetvia takýchto krutých priemyslov udržali na očiach všetkých spotrebiteľov. Jasným príkladom sú mliekárenské spoločnosti, ktoré platia výrobcom za to, že budú do svojich produktov pridávať mlieko.
Rastlinné mlieko je v niektorých krajinách zakázané predávať pod názvom MLIEKO. Do niektorých druhoch rastlinných mliek boli výrobcovia donútení prestať dávať vitamíny, ktoré vegáni nemajú šancu získať z iných potravín. (Nielen) tu jasne vidíme, akú veľkú moc majú peniaze vo svete, v ktorom žijeme.

Bezpochyby každý druhý človek niekedy aspoň na chvíľu myslel na to, že "sa nenechá ovládať". Či už štátom, reklamami, sladkými rečami politikov, čímkoľvek.

Zamyslime sa.. to, čo potrebuje každý z nás, je jedlo. Aj keby sme žili na ulici, jedlo potrebujeme, aby sme prežili. Máme v rukách veľkú moc a každodenne svojimi peniazmi podporujeme spoločnosti, ktoré majú omnoho zvrátenejšie techniky ako nás nalákať do svojej pasce, než iba "nejakí" politici. Toto nie sú žiadne vymyslené reči - toto sú fakty, ktoré sú pre každého z nás voľne dostupné na internete. Problém nie je to v tom, že by ľudia tieto informácie nevedeli nájsť, ale v tom, že ich nájsť nechcú alebo im ani nenapadne, že by sa o to vôbec mali zaujímať.

Akokoľvek budeme odsudzovať spoločnosti, ktoré zaobchádzajú so zvieratami ako s balíkmi z Aliexpressu, nie sú tým hlavným vinníkom.

Pretože bez dopytu nie je ponuka.

To by si mal uvedomiť každý z nás, kto nebol schopný za celý svoj život otočiť obal akéhokoľvek výrobku, aby sa pozrel na jeho zloženie a aspoň na chvíľu venoval svoj čas pohrabaniu sa v encyklopédii, ktorú má vo vrecku - internet.

°° Ponuka rastlinných alternatív sa rýchlo rozrastá

Ako som už napísala na začiatku, keď som začínala s rastlinnou stravou, mala som pocit, že sa už nikdy "normálne" nenajem. Začal mi úplne nový život, kedy som vlastne vôbec nevedela, čo mám jesť. Mala som nejakú predstavu (veľmi biednu) a vedela som, že vegánska strava nie je o tom vyradiť produkty, ktoré jesť nechcem. Bolo treba ich niečím plnohodnotným nahradiť.

Pravdou ale je, že mnohé rastlinné alternatívy z "čias minulých" boli oveľa zdravšie. Dnes vidíme náhrady snáď za všetky produkty zo zvierat. Náhrady za mliečne čokolády, rybie prsty, rízky, kuracie medailónky, zmrzliny, smotanové omáčky,.. a tak ďalej a tak ďalej..
Stravovať sa týmito polotovarmi, ale nie je pre telo dlhodobo prospešné ani keď sú zo zvierat, ani keď z nich nie sú.

Začiatok nového života s novými stravovacími návykmi si môžeme predstaviť ako obmedzený výber potravín ešte za čias komunizmu: Nie je toho veľa, ale viete si jedlo (zdravšie) vyrobiť z ingrediencií, ktoré máte doma.

zdroj: dm drogerie

Najviac ľúto mi po prechode na rastilnnú stravu mi bolo nie len to, že ľudia okolo mňa mňa sa na veci nepozerali tak ako ja. Mrzelo ma tiež to, keď som si uvedomovala, že mnoho ľudí okolo mňa stále preferuje spôsob stravovania od rodičov - niekedy dokonca od starých rodičov a obmieľajú dokola pár "osvedčených" jedál.
A pritom je toľko jedál a úžasných ingrediencií, ktoré ešte nikdy neochutnali..

Veľmi pomôže začať sa zaujímať o vegánske jedlá rôznych kultúr. Nie nadarmo mnohí vegáni tvrdia, že objavili úplne novú paletu chutí, vďaka ktorým teraz radi varia a vymýšľajú nové recepty presne na mieru pre svoje chuťové bunky. Mala som to úplne rovnako.
Musím povedať, že stretnúť vegána, s ktorým sa môžem celé hodiny rozprávať o jedle a jeho kulinárskych zručnostiach, je ako parádna prednáška, ktorá vždy stojí za to.

°° Pár slov na záver

U niektorých ľudí sa objavujú pochybnosti o produktoch, ktoré sú označené Vegan symbolom, no na obale sa píše, že obsahujú kyselinu mliečnu. Aj keď by vás mohlo toto pomenovanie zmiasť, táto zložka nerobí z potraviny nevegánsky produkt.

Kyselina mliečna bola objavená v mlieku a je produktom mliečneho kvasenia, ale nevzniká iba v mlieku. Vzniká vždy, keď baktérie mliečneho kvasenia trávia cukor.
Príkladom takéhoto produktu je napríklad aj kvasená kapusta. Pre potravinárstvo sa vždy vyrába kvasením repného alebo kukuričného škrobu, takže sa nepoužívajú žiadne živočíšne zložky ani v procese výroby, ani vo výslednom produkte. To znamená, že je vždy vegánska. Keby sa v tomto procese využívalo kysnutie mlieka, bol by produkt zbytočne predražený, a to by bolo pre spoločnosti nevýhodné.
Kyselina mliečna je nevegánskeho pôvodu iba vtedy, keď sa nachádza v zákyse alebo v mliečnom jogurte.

Verím, že ste sa niečo nové dozvedeli a budem rada, keď mi napíšete, o čom by ste v téme Vegánstvo chceli čítať nabudúce :)

.

.

Ahojte💚

.

.

Pri tomto článku mi pomohli tieto zdroje:

° https://www.jamieoliver.com/features/jamies-balanced-plate-philosophy/

° https://veganskaspolocnost.sk/

° https://www.vegmania.cz/

° https://www.who.int/

° https://is.muni.cz/th/fhm2n/BP_Jana_Pekrova__Veganstvi_z_pohledu_nutricniho_terapeuta.pdf

° https://sk.wikipedia.org/wiki/Kyselina_mlie%C4%8Dna