Náhrada vajíčok

umelecný archív @ivetar.s_blog


Vajíčka sa spájajú so začiatkom života mnohých vtákov a plazov, no vačšina ľudí si nevie predstaviť svoj život bez ich konzumácie. Vedeli ste ale o tom, že existuje tiež alergia na vajíčka? Organizmus reaguje napríklad na zložku, ktorá sa nazýva vaječná bielkovina.
Alergia však nemusí byť vždy dôvodom, prečo sa ľudia rozhodnú úplne vylúčiť vajíčka zo svojho jedálnička a nahradiť ich inými potravinami. Mnohí sa zaujímajú o morálne hľadisko tohto živočíšneho produktu. O dôvodoch, kvôli ktorým sa ľudia vzdávajú produktov zo zvierat sme si už povedali v článku Prečo sa ľudia stávajú vegánmi
Dnešnú tému článku v kategórii Vegánstvo mi vnukli moje kamarátky a bývalé spolužiačky, z ktorých sa ma jedna pred nejakým časom pýtala, čím nahradiť vajíčko. Veronika, ďakujem za tip :)
Povieme si o tom, čo je to vajíčko, na aké produkty si dať pozor, čím vajíčko nahradiť a aj o tom, ako sa prejavuje alergia na vajíčka a s ktorými ďalšími alergiami býva často spojená.
Články v tejto kategórii nie sú určené iba vegánom a alergikom ale tiež všetkým, ktorí sa zaujímajú o svoju stravu, ktorú si pokladajú každodenne na tanier.


•• Čo je to vajce

Často sa v mnohých vegánskych diskusiách objavuje veta "vajce sú slepačie krámy". Aj keď je to veľmi expresívne vyjadrenie, podľa fungovania tela sliepky je to samozrejme tak.
Ako sme sa všetci v škole naučili, neoplodnené vajíčko zdravej ženy vychádza z tela každý mesiac a všetci tento proces poznáme pod pojmom menštruácia. Keď je vajíčko oplodnené spermiou, usídli sa vo výstelke maternice a postupne sa z neho začne vyvíjať plod, z ktorého sa následne vyvinie dieťa, ktoré po niekoľkých mesiacoch príde na svet. Aj keď sme na prvý pohľad v porovnaní s našimi okrídlenými kamoškami rozdielne, v ich telách prebieha v podstate rovnaký proces.

Ak nie je samičia pohlavná bunka oplodnená samcom, neoplodnené vajíčko opúšťa jej telo v určitých intervaloch. Je to rovnaký proces, ako menštruácia u žien s tým rozdielom, že u sliepky trvá kratšie. Samotný vaječný žĺtok sa vyvíja 21 dní. Od uvoľnenia žĺtka uplynie len 16 hodín do chvíle, kedy ho sliepka znesie. Vtedy je už obalené bielkom a škrupinou.

V prípade, že mala sliepka kontakt s kohútom, ktorý ju oplodnil, v jej tele sa vo vajíčku vyvíja plod. Keď sliepka znesie vajíčko, vysedí ho a za 21 dní sa vykľuje kuriatko, ktoré uzrie svetlo sveta.

Sliepky, ktoré si človek určil (alebo vyšľachtil) primárne na znášku vajec vo veľkochovoch alebo u súkromných chovateľov s väčším hejnom, sú chované bez kohútov. Preto nie je možné, že by sme vyklepli vajíčko a vykuklo by na nás kuriatko - ako ukazujeme deťom v niektorých rozprávkach.

Ak máme vajíčko od chovateľa sliepok, ktorý chová sliepky spolu s kohútom, môže sa stať, že si na panvicu vyklepneme vajíčko, v ktorom je zárodok v podobe nevyvinutého kuriatka. V ľudskom svete sa takto označuje prerušenie tehotenstva, známe pod pojmom potrat. Nech vám to prekrúca očami akokoľvek, toto je príroda a pevne verím, že tu nie je nikto, kto o tomto nevedel.


•• Alergia na vajcia

Poďme sa bližšie pozrieť na alergiu na vajcia. Je to totiž druhá najčastejšia alergia hneď po mlieku a mliečnych produktoch všeobecne. Ľuďom precitlivelým na vaječnú bielkovinu sa môžu prejaviť rôzne symptómy. Bielkovina však nie je jediným alergénom, ktorý sťažuje mnohým život pri výbere potravín. Poďme teda po poriadku a povedzme si o tom viac.

Alergia na vajíčka sa najčastejšie objavuje v detstve. V mnohých prípadoch sa stáva, že z nej dieťa vyrastie ale nie je to vždy pravidlom. U niektorých ľudí pretrváva až do dospelosti a dokonca sa môže aj zhoršiť. Existujú prípady, kedy sa alergia objaví aj u dospelého človeka. Preto netreba podceňovať jej prejavy a myslieť si, že ak ste alergiu predtým nemali, nemôžete ju ani dostať, pretože to nie je vždy tak.

Alergény obsahuje aj kurací sérový albumín a nachádza sa v žĺtku. Reakcia na tento alergén sa znižuje tepelnou úpravou. To znamená, že môžete byť alergickí pri vajíčku namäkko alebo pri praženici či volskom oku. Keď sa žĺtko tepelne upraví - napríklad v koláči alebo zapekaných cestovinách - nemusí sa prejaviť nijaká alergická reakcia.

Blíži sa nám vianočné obdobie. Pri zdobení medovníkov (ale aj ako poleva na viaceré druhy koláčov a zákuskov) sa používa cukrová poleva. Cukrová poleva vzniká zmiešaním vaječného bielka a cukru. Bielko je v tomto prípade surové a preto ak by sa u vás neprejavovala alergia na tepelne upravené vajce, môže sa prejaviť pri konzumácii bielka v surovom stave. Buďte preto obozretní a ak sa u vás alebo vašich detí prejavila v minulosti čo i len slabšia reakcia alebo podozrenie na alergiu niektorých zložiek vajec, najskôr skúste menšie množstvo alebo si dajte spraviť alergologické vyšetrenie. Ak si myslíte, že práve vy alebo vaše deti majú na vajíčka alergiu, určite sa zájdite poradiť s lekárom. Pravdepodobne nikto nechce (nielen) počas vianočných sviatkov skončiť na pohotovosti alebo tam viesť svoje dieťa.

Samoliečba v podobe vyradenia vajíčok môže pomôcť do určitej miery, no ak sa prejavuje takéto alergia, nemusí to byť jediná precitlivelosť organizmu. Spolu s alergiou na vaječnú bielkovinu sa často objavuje tiež alergia aj na vajcia iných vtákov, ale aj na kuracie mäso a iné druhy hydiny. Pre niektorých bude prekvapením, že alergia na vajcia býva skrížená spolu s alergickou reakciou na arašidy.

Píšem spolu, lebo medzi týmito alergiami je často prepojenie. Preto určite návštevu lekára neodkladajte - radšej vedieť o prípadných rizikách ako byť nepríjemne prekvapený pri ich následkoch. Starajte sa o svoje telo!


° Prejavy alergie na vajcia

Prejavy alergie sa začnú objavovať niekoľko minút až hodín po konzumácii. Niekto má ľahšie prejavy - napríklad žihľavka na tele, svrbenie ústnej dutiny, ale môže sa prejaviť napríklad ja zvracanie a v niektorých prípadoch nastáva aj anafylaktický šok*.

Medzi ľahšie prejavy alergie patria vyrážky na pokožke (takzvaná žihľavka). Je to najčastejší prejav alergie na vajíčka a ak je to naozaj iba dočasné začervenanie nejakého miesta na tele, možno si ho mnohí ani nespájajú s alergiou. Ďalej je tu alergická nádcha - prejavuje sa ako alergický zápal nosovej dutiny. Tá môže prejsť až do astmatických príznakov akými je kašeľ a dýchavičnosť a celkový tlak na hrudi. Problémy s dýchaním môžeme zaradiť medzi stredne ťažké prejavy alergie. Keďže sa bavíme o alergii na potravinu, netreba opomenúť zažívacie problémy, ktoré sa prejavujú kŕčmi, nevoľnosťou alebo takzvaným "žalúdkom na vode" sprevádzané zvracaním.

Ťažké prejavy alergie sa vyznačujú sťaženým dýchaním. To je zapríčinené zúžením dýchacích ciest a opuchu hrdla. Keďže je naša ústna a nosová dutina spojená, jedná sa bezpochyby o veľmi nebezpečný prejav, ktorý môže ohroziť život. Prichádzajú tiež bolesti brucha a následné kŕče a zvyšuje sa pulz. Často nastáva šok z nízkeho krvného tlaku, následkom ktorého prichádzajú závraty alebo dokonca strata vedomia.

Nie každý so silnou alergiou musí mať všetky tieto prejavy, no už jeden z nich môže byť výstrahou. Preto aj keď možno na začiatku hneď neviete, čo sa deje, snažte sa nepanikáriť a konať rýchlo a rozvážne.

Myslite na to, že aj mierna alergia, ktorá sa prejavila v minulosti a vy ste ju brali na ľahkú váhu, môže mať v budúcnosti (po nasledujúcej konzumácii) výraznejší prejav. Akákoľvek neliečená alergia (nielen na potraviny) sa môže prejavovať vážnejšími symptómami a okrem toho sa môžu pridružiť aj iné druhy alergie na iné zložky potravy.


•• Kde nájdeme vajce

Vajce slúži najčastejšie v pokrmoch na dve veci: ako pojivo a na natieranie koláčikov, aby sa nám atraktívne leskli.
Okrem koláčov ktoré si pripravujeme sami doma - takže vieme, aké zloženie majú, sa ale vajce nachádza v ďalších pokrmoch, sladkostiach, slaných pochúťkach a iných potravinách. Tak, ako pri mliečnych produktoch a rôznych zvyškoch mlieka v produktoch v ktorých nemajú čo hľadať, býva vajce nemenej častým problémom. Keď si začnete všímať zloženie výrobkov a študovať obaly v obchodoch, začnete mať pocit, že je vajce a jeho stopy snáď vo všetkom..

Tak, ako sme si povedali o náhradách mliečnych produktov, povieme si niečo aj o tých, kde "musí" byť vajce. Na úvod poviem, že hlavný znak, ktorým sa riadiť pri výbere potravín bez vajec je bezpochyby Vegan logo. Aj napriek tomu, že nie ste vegán, ale máte alergiu, Vegan logo sa objavuje iba na produktoch, ktoré sú naozaj bez všetkých týchto zložiek a nečaká vás na nich žiadne skryté prekvapenie v podobe "..môže obsahovať stopy vajec..". Všetko potrebné o tejto informácii nájdete v článku Náhrady mliečnych produktov

V domácich pečených a varených jedlách nájdeme vajíčka napríklad v koláčoch, palacinkách, rôznych dezertoch a zákuskoch. Takisto pozor na výrobky z pekárne - či už je to malá pekáreň v ktorej pracuje jeden pekár, niekto pre vás upečie domáci chlebík alebo si kúpite upečený polotovar z väčšieho reťazca. Dnes už mnohé predajne uvádzajú presné zloženie výrobku a je vždy na mieste ich kontrolovať. Hlavne pri tak silných alergiách, pri ktorých vám alebo vášmu dieťaťu môžu uškodiť aj malé stopy vajec. V prípade, že nie je možné dopátrať sa k zloženiu a vy máte alergiu, tieto potraviny zo svojho jedálnička vynechajte.

Vajíčka sa objavujú v rôznych polotovaroch ale aj v hotových jedlách v reštauráciách. Nikdy neviete, či vaše jedlo bez vajíčok neprišlo náhodou do styku so stopami vajca pri jeho príprave. Pozor na hotové vyprážané jedlá, ktoré sú v cestíčku alebo v trojobale. Posvietiť by ste si mali aj na koláče, do ktorých sa priamo vajíčko nepoužíva, ale je vajcom potreté..

A samozrejme tu máme aj "špeciality", v ktorých sa nachádza vajce, ale ani vo sne by vám to nenapadlo, ak nepracujeme v danom odvetví.
Deriváty vajec sa používajú pri potravinárskej výrobe na napenenie kapučína, laté a peny na pive. Nájdeme ich v zložení dekoratívnej kozmetiky ako sú napríklad mejkapy, ale obsahuje ich aj telová kozmetika ako šampóny a sprchové gély. Vaječným proteínom sa obaľuje a chráni samotná vakcína proti chrípke, ale aj mnohé lieky obsahujú niektoré zložky vajec.


°° Čo hľadať na obale výrobkov?

Pri vegánskom nákupe alebo nákupe s ohľadom na alergiu na vajíčka, by ste sa mali pozerať na obaloch po týchto zložkách: vaječný bielok, žĺtok, vaječný proteín, vaječný prášok. To sú hlavné zložky, ktorým pravdepodobne každý rozumie. Rovnako tak je to s pojmami: mrazené vajce, sušené vajce, zložky vajec, stopy vajec a pasterizované vajce. Všetky tieto zložky majú v názve slovo vajce, takže nie sú tak komplikované na "nález". Lenže.. treba sa pozerať aj po iných názvoch. Keďže nie všetci sú profesionáli v tom, čo obsahuje slepačie (alebo iné) vajce a nevie, ktoré názvy sa spájajú priamo s vajíčkami, je potrebné vedieť, že všetky nasledujúce zložky majú priamy súvis s vajcami.
Je to: albumín, glibulín, ovalbumín, ovovitelín, ovomucín, vitelín a lecitín. Posledná menovaná zložka - lecitín - môže mať pôvod v sóji. Preto netreba mať obavy, ak nájdete jasne označený produkt Vegan logom a aj napriek tomu nájdete na obale lecitín. Znamená to, že je pôvodom zo sóje.
Aj keď je týchto zložiek veľa a samozrejme nie každý si ich vie jednoducho zapamätať, vieme ich nájsť už na prvý pohľad podľa toho, že sa mnohé z nich končia na -ín. Ja osobne odporúčam skontrolovať, či je produkt vegan a v tom prípade máte istotu, že v ňom nie je ani vajce ani jeho stopy.

Ako som už spomínala v predchádzajúcom článku o mlieku, mnohí ľudia si myslia, že vegáni nejedávajú majonézu kvôli tomu, že obsahuje mlieko. Ale majonéza obsahuje vajcia - je to jej hlavná zložka a preto je potrebné, aby si na majonézu dávali pozor ľudia alergickí na vajíčka.

Zloženie výrobkov sa v dnešnej dobe mení a to isté platí aj pri živočíšnych produktoch. Zvieratám sú podávané rôzne rastové hormóny a antibiotiká a tak nielen priamo zvieratá (mäso z nich), ale tiež ich produkty (mlieko, vajcia) obsahujú určité množstvá týchto látok. Preto sa alergie nemusia prejavovať len na zložky, ktoré obsahujú a produkujú telá zvierat, ale aj na látky umelo dodané do ich tiel, ktoré následne konzumujeme. V ďalšej časti článku sa teda pozrieme na živočícha, ktorému odoberáme vajíčka ako na ďalší dôvod, prečo vajíčka nejesť alebo aspoň obmedziť ich spotrebu.


•• Život sliepky

O sliepkach sme si čo-to povedali v článku o nepraženici. Sliepky sú spoločenské tvory. Ich pohoda a spokojný život majú veľký vplyv na to, ako budú prosperovať a ako často budú znášať vajíčka.

V ideálnych podmienkach - to znamená v domácom chove a so všetkou staroslivosťou a naplnenými potrebami - sa sliepka dožije približne 1o rokov. Najstaršia sliepka zapísaná v Guinessovej knihe rekordov - Matylda - sa dožila 16 rokov, ale to je skôr výnimka. Vo veľkochovoch je sliepka zbavená života akonáhle prestane znášať potrebné množstvo vajec pre toto odvetvie. To býva po druhom roku života. Vo veľkochove znesie jedna sliepka za rok približne 3oo vajec, v domácich podmienkach okolo 2oo. Aj po tom, ako prestane znášať vajíčka, môže sa ešte dožiť niekoľko rokov (približne 3).
Sliepka je predátor. Rada zobe všetko, čo jej príde do cesty. Vo vysokých záhonoch rady hľadajú dážďovky. 

Najčastejšie spomínanými krutými praktikami živočíšneho priemyslu pri chove sliepok je voľný výbeh verzus klietkový chov. Ako sme si už povedali v článku o nepraženici, to, že sa niektoré vajíčka označujú ako vajcia z voľného chovu neznamená, že majú sliepky výbeh a život, aký ich druh vyžaduje. Znamená to, že sú v rovnakých podmienkach, v tisícoch zatvorené v jednej obrovskej budove - iba nie sú v klietkach.

Okrem tejto praktiky sa ale v tomto odvetví stretáme s krutým triedením sliepok a kohútov. Triedenie sa prevádza ihneď po vyliahnutí a keďže kohúty sú pre tento priemysel nepoužiteľné, skončia v mlynčeku. 

zdroj: slovenskaveganskaspolocnost.sk 


Polemizovanie o tom, či je horšie, že majú uväznené sliepky približne dva roky skľučujúci pobyt ako stroje na produkciu vajec alebo to, že sú malí kohúti šrotovaní deň po vyliahnutí, je bezpredmetné. Bez ľudského zásahu a predovšetkým dopytu by nikto nemusel polemizovať ani nad jedným variantom.


° Klietkový chov vs. voľný chov

V jednom z posledných článkov sme si v časti "Pár slov na záver" povedali pár slov o rozdieloch medzi voľným chovom, klietkovým chovom a takzvaným chovom mimo klietky. Teraz si na to posvietime viac.
Pravdepodobne každý vie, že že klietkový chov a voľný chov nie je to isté. Málokto ale vie, že keď podpisuje petície proti klietkovému chovu alebo nekupuje vajíčka od sliepok z tohto chovu, sliepky si nežijú na lúke ako v závere rozprávky Slepačí úlet.

Na nasledujúcich fotkách môžeme vidieť, ako vyzerá klietkový chov a chov v ktorom nie sú sliepky zatvorené v klietkach v porovnaní s tým ako vyzerá skutočný voľný výbeh. 

V klietkovom chove sliepka nie je schopná nijakého pohybu. Dôvod je, aby sa nehýbala. Pretože po skončení znášky je určená pre mäsový priemysel a čím menej pohybu má, tým je väčšia. Stojí na mrežiach, ktoré jej často spôsobujú rany a odreniny. Ich následkom vznikajú infekčné rany, ktoré pri neliečení u mnohých jedincov zapríčiňujú smrť.

Pod pojmom voľný výbeh (free range) si mnohí predstavia sliepky behajúce po tráve. To je ale realita iba veľmi malého množstva dodávateľov vajec. Najčastejšie vidíme behať sliepky vo výbehu na dennom svetle a na mieste, kde si môžu plniť svoje životné potreby iba v domácom chove.

Mnohé sliepky sa nikdy v skutočnosti neprejdú po tráve ani nie sú vystavené priamemu slnečnému svetlu. Nemusia stáť v malom stiesnenom priestore na jednom mieste celý svoj život, ani ich nohy neprepadávajú mrežami, no od voľného výbehu na lúke má ich život ďaleko.


°° Život snov?

Pravdou je, že ak veľké spoločnosti doprajú sliepkam výbeh na trávičke, je to iba kvôli tomu, aby mohli spotrebiteľom ponúkať kvalitnejšie vajíčka - kvôli dopytu vyššej kvality. A ako sme si už povedali: aj keď nie je jedno, ako sa o zvieratá staráme, ich život končí predčasnou smrťou našimi rukami kvôli našim peniazom.

Preto je tu ďalšia polemizácia okolo toho, či je "morálne" správať sa k sliepkam ako k odpadu a nakoniec ich zabiť alebo sa k nim správať milo a dopriať im obstojný život a potom ich zabiť. Keď si to pretransformujete na vášho domáceho miláčika alebo na niekoho, koho máte radi, pravdepodobne nie je ľahké vybrať si žiadnu z možnsotí, však..? Prečo je to tak?

Smutné je nie len to, ako sa k zvieratám správame. Len málo z nás si uvedomuje, že my ako ľudia sme nenásytné tvory a obklopujeme sa množstvom zbytočných vecí. Okrem toho si vieme splniť naše predstavy, prispôsobiť život k našej pohodlnosti. Okolo nás sú mnohé druhy zvierat ktoré zneužívame, týrame a využívame, výrazne skracujeme ich životy, ale ani to nám nestačí a ako "bonus" sa o ne nevieme (nechceme) starať tak, ako vyžaduje ich druh. Už len v porovnaní so sliepkami máme neprimerane vysoké nároky na život a im nedáme ani to málo, čo je pre ne prirodzené..

zdroj: pixabay.com 

V kvalite života sliepok z klietkového chovu sa Slovensko radilo medzi najhoršie krajiny EÚ. Aj z tohto dôvodu Organizácia Humánny pokrok poriadala kampaň proti klietkovému chovu s názvom "Viac neznesiem".

Odovzdanie petície s viac, ako 15 ooo podpismi nespokojných ľudí proti klietkovému chovu síce neznamená, že sa sliepky teraz vypustia z klietok na lúku, kde si budú spokojne hrabať a vyťahovať dážďovky zo zeme,a le aj napriek tomu znamená veľkú zmenu v životoch živých tvorov. A samozrejme každý krok vpred je dobrý krok.

Reťazce ako Tesco, Kaufland a Lidl, ktoré dokopy tvoria viac ako polovicu trhu s potravinami sa zaviazali vyradiť z ponuky vajcia z klietkového chovu. Sieť luxusných hotelov Marriott tiež prijala túto kampaň. U nás na Slovensku pod sieť Mariott spadajú hotely Grand Riverpark a Sheraton. Tu vidíme jasný príklad toho, že aj veľké spoločnosti sa dokážu zmeniť a prospôsobiť svoju ponuku dopytu - či už z dôvodu vidiny finančného zisku alebo podpory dobrej veci. Tieto zmeny sa odohrávajú vďaka jednotlivcom ako sme ja a ty, ktorí sa dokázali spojiť pred dobrú vec.

zdroj: viacneznesiem.sk

°° Označenie vajíčok

Ľudia si stále viac všímajú, aké vajíčka kupujú. Podľa označenia na obale alebo na vajíčku samotnom vieme zistiť, odkiaľ k nám vajíčko prišlo (Slovensko, Česko, Poľsko) a konečné číslo označuje identifikačné číslo prevádzky. Podľa tohto označenia vieme, akú formu chovu podporujeme ak vajcia kupujeme.

Najlepšia cesta je, samozrejme, nepodporovať žiadny chov.


•• Jesť či nejesť - to je otázka..

Keď si domov z veľkochovu prinesieme sliepočku, ktorá je pre tento priemysel ďalej nepotrebná, stačí pár týždňov, dobrá strava, pohoda a už to viac nie je to zúbožené zvieratko, ktoré sme si priviedli domov. Bude sa mať dobre, bude mať po prvý krát lepší život od toho, ktorý mala doteraz. Takto sa jej organizmus "spamätá" a je vysoko pravdepodobné, že od nej nájdete čas od času vajíčko. Čo s ním? Pre mnohých ľudí jednoduchá otázka, ktorá má jednoduchú odpoveď: zjesť ho predsa! Lenže.. vy ste vegán a živočíšne produkty nejete..
Takže sa starám o sliepky a viem, že u mňa dožijú. Neplánujem ich zabiť a uvariť na nedeľnú polievku. Nemám kohúta a sliepky znášajú vajíčka. Dám si vajíčko?

Tieto a podobné otázky si niektorí vegáni kladú. Pre niekoho je nepochopiteľné, prečo to nerobiť, pre niekoho je nepochopiteľné, prečo to robiť. Pravdou je, že máme čo jesť. Nie sme závislí od toho, či sliepky, ktorým sme dali bezpečný domov znesú 2 alebo 1o vajíčok za týždeň. Máme teda právo zobrať si vajce iného živočíšneho druhu a zjesť ho? Morálne hľadisko tejto otázky nechám s voľným koncom, pretože mnohé názory sa líšia a je iba na rozhodnutí jednotlivca, ako sa vysporiada s touto dilemou.

Čo sa týka zdravotnej stránky - myslím tým prísun vitamínov a podobne - z vajíčok, platí stále to isté - nič sa nemá preháňať. Dobre vyvážená strava a porcie adekvátne zdravotnému stavu, veku a požiadavkám konzumenta nie sú vyslovene škodlivé.

zdroj: liahneme.sk 

•• Čím nahradiť vajíčko

V nasledujúcich riadkoch si povieme niečo o tom, ako je možné nahradiť vajíčka v jedlách, o ktorých si mnohí myslia, že sa bez vajec nezaobídu. Jedlá, v ktorých sa používa celé vajce alebo sa oddeľuje žĺtko od bielka sa často objavujú v otázkach v mnohých fórach. Po odpovediach pátrajú nevegáni, vegáni ale aj alergici.
Pojivo v koláčoch, do palaciniek, múčnikov, lievancov, krémov. Vajíčko na potretie vianočných medovníkov ale aj snehové pusinky. Toto všetko je možné spraviť aj bez toho, aby sme museli podporovať ďalšie priemyselné odvetvie, ktorému ide predovšetkým o zisk získavaný vďaka vykorisťovaniu.

Na výber je niekoľko jednoduchých variant, aby sme vajíčko nemuseli vôbec použiť. Niektoré náhrady sa používajú pre sladké recepty, iné zase pre slané a nájdu sa aj neutrálne prísady a potraviny, vďaka ktorým nám vajíčko v jedlách už viac nebude chýbať.

° Banán
Náhrada vajec do koláčov, pudingov, krémov.
1 vajce = pol stredne veľkého zrelého banána

° Jablkové pyré
Náhrada do koláča, palaciniek, lievancov.
1 vajce = 5 PL pyré +1ČL prášku do pečiva

° Arašidové maslo
Náhrada vajíčok do múčnikov a krémov.
1 vajce = 3 PL masla

° Kypriaci prášok do pečiva
Náhrada do palaciniek, lievancov, placiek, trhancov aj do cestíčka na obaľovanie.
1 vajce = 1 ČL prášku + 1 PL oleja + 1 PL vody

° Pivo
Náhrada do o trojobalu alebo cestíčka na obaľovanie (tofu, zelenina,..)
1 vajce = toľko, koľko by ste dali vajíčka

° Zemiak
Náhrada za vajce do placiek a fašírok sa môže použiť surový postrúhaný zemiak.
1 vajce = 2-3 PL zemiaka

° Chia semienka*
Koláče, fašírky, placky,.. Náhrada za vajce ako v sladkých tak i v slaných pokrmoch sú bezpochyby chia semienka.
1 vajce = 1 PL chia semienok + 4 PL vody. Nechajte odstáť 15 minút a vznikne želatínová hmota.

° Ľanové semienka, ľanová múka
Rovnako, ako chia semienka, aj ľanovými je možné nahradiť vajce v sladkých aj slaných jedlách. Múčniky, plnky, fašírky, placky,..
1 vajce = 1 PL ľanových semienok + 3 PL vody. Po pár minútach vznikne krémovitá hmota podobná vajíčku.

° Sójové mlieko
Náhrada vajíčok do majonéz a krémov.
Službu, ktorú spraví vajce docielime postupným prilievaním sójového mlieka popri šľahaní až pokým nedocielime požadovanú konzistenciu.

° Silken tofu
Náhrada za vajíčka všade tam, kde potrebujeme docieliť vajíčkovú konzistenciu.
Viac o silken ale aj iných druhoch tofu si prečítate v článku Tofu ako priateľ.

° Vanilkový puding
Vajíčka v múčnikoch a sladkých dezertoch a krémoch nahradíme vanilkovým pudingom.
1 vajce = 1 ČL vanilkového pudingu + 1 ČL oleja

° Sušené droždie
Vajíčko v múčnikoch je možné nahradiť sušeným droždím (sušené kvasnice).
1 vajce = polovica vrecúška droždia + 1oo ml teplej vody

° Želatína alebo agar-agar*
Náhrada vajca do lievancov, krémov, palaciniek aj múčnikov je číra prášková želatína alebo agar-agar.
1 vajce = 1PL agar-agar + 1 PL vody
3 vajcia = 1 vrecko želatíny

V receptoch, v ktorých sa pôvodne píše viac, ako 3 vajíčka nie je vhodné nahrádzať ich týmito spôsobmi. Je to tak pre to, že štyri a viac vajec v recepte znamená, že sú vajíčka hlavnou zložkou receptu. Preto ak si veganizujete recept, je potrebné zveganizovať ho celý, nie iba vymeniť niektoré prísady.


Trojobal bez vajca

Úplne najideálnejším spôsobom, ktorým je možné nahradiť vajce v trojobale je hraška. Hraška je hrachová múka a je možné kúpiť ju v zdravých výživách ale aj v niektorých väčších supermarketoch. Táto unikátna, prirodzene bezlepková potravina je výborná v tom, že vám výrazne skráti čas obaľovania v porovnaní s obaľovaním v trojobale. Hrašku si totiž pripravíte tak, že ju osolíte, pridáte potrebné množstvo vody, rozmiešate na tekuté cestíčko a obaľujete. 

Aj pre tých, ktorí nechcú zahusťovať múkou existuje hraška na zahusťovanie omáčok alebo gulášov.

Ak sa pýtate, či nechutí ako hrach, tak ani po vysmažení ani pri zahusťovaní rozhodne nechutí ako hrach - plus si ju viete dochutiť soľou a čiernym korením alebo experimentovať s nejakými inými koreninami alebo bylinkami. Určite odporúčam pozrieť sa na tento zázrak. 

zdroj: prezdravie.sk 


Sneh

Sneh poznáme všetci ako vyšľahané bielko. Informácia o tom, že je možné nahradiť vajíčko aj sladkom snehu je pre mnohých ľudí najväčším prekvapením.
Na výrobu snehu bez bielka budete potrebovať plechovku cíceru. Áno, čítate dobre. Nálev z cíceru v konzerve je slizký ako žĺtko a pri príprave receptov z cíceru tomuto nálevu neprikladáme nijakú dôležitosť. Práve jeho konzistencia je však vlastnosť, ktorú vieme veľmi dobre využiť pri šľahaní snehu. Aj keď by mnohí mohli namietať, že cícer je strukovina, ktorá má nezameniteľnú chuť - a tú v šľahanom snehu rozhodne mať nechcú, netreba sa báť a stačí vyskúšať :-)

Takto ušľahaným snehom ozdobíte nielen koláčik. Na svoje si prídu aj tí, ktorých chuťové poháriky bažia po snehových pusinkách :-)

Ak v kuchyni nepoužívate cícer, tak by ste určite mali. Je to potravina, ktorá má mnoho živín a to obzvlášť v konzervovanej forme. Dá sa využiť aj namiesto fazule či šošovice v mnohých receptoch. Parádny je tiež na kari. Cícer je predovšetkým hlavnou (niekedy jedinou) ingredienciou pri výrobe nátierky hummus. Na taký fajnový hummus s opekaným chlebíkom si v niektorom z nasledujúcich článkov dáme recept ;-)

zdroj: dcerka.sk

°° Chýbajúce vitamíny a minerály

Vajcia obsahujú bielkoviny a niektoré zdraviu prospešné tuky. Vyradením vajec zo svojho jedálnička o tieto látky prichádzame. Nejedná sa nám teda iba o to, aby sme si nahradili chuť a konzistenciu, ale hlavne prospešné látky. Článok, ktorý pomôže pri vyradení akejkoľvek potraviny je určite Prečo sa ľudia stávajú vegánmi. V druhej časti článku nájdete všetky živiny, ktoré naše telo potrebuje pre svoj správny chod.
Preto nie je vyradenie určitých potravín takou katastrofou - stačí vedieť, aké zložky obsahuje vyradená potravina a posvietiť si na "stratené" vitamíny a minerály v iných potravinách. Ľudia často prídu na to, že existuje nespočetné množstvo potravín a pokrmov, ktoré nikdy predtým neochutnali alebo o nich nevedeli. 


°° Čo bolo skôr - sliepka alebo vajce?

Do článku o vajíčkach samozrejme nesmiem zabudnúť zaradiť túto otázku, ktorá sa obmieľala nejakú dobu dosť často a často sa stáva aj predmetom vtipov. Existuje na ňu niekoľko odpovedí.

Ak hovoríme o vajíčku ako takom, skôr bolo vajce. Nebolo to vajce v škrupine ale vajce v pevnom kožovitom obale. Takéto vajce majú napríklad žraloky. Žraloky patria k najstarším druhom živočíchov, s ktorými momentálne zdieľame Zem.
Pre zaujímavosť, ak ste ešte nikdy predtým nevideli vajce žraloka, vyzerá takto:

zdroj: rhythm89.com 


Čítala som článok, v ktorom sa na túto otázku pozrel so svojím tímom Dr. Colin Freeman v ktorom bolo uvádzané, že bola skôr sliepka. Keď sa bavíme čisto o slepačom vajičku, je viac, ako pochopiteľné, že bola skôr sliepka. Proteín, ktorý má zásadný význam pri formovaní slepačieho vajíčka existuje iba vo vaječníkoch sliepky. Keby neexistoval tento proteín, slepačie vajce nemá šancu vzniknúť.

Dalo by sa teda vtipne ale zároveň v podstate logicky povedať, že "otázka na túto odpoveď" je: Bolo skôr slepačie vajce, alebo sliepka?


•• Zaujímavosti na záver

° Niektoré vajíčka sú biele a niektoré sú hnedé. Je to ovplyvnené tým, akú farbu majú laloky sliepky nachádzajúce sa pri jej ušiach. Sliepka s tmavšími uškami má hnedé vajíčko a so svetlými uškami zase biele. Preto sa mnohí ľudia domnievajú, že hnedé sliepky majú hnedé vajíčka a biele biele. Väščinou sú síce laloky podobnej farby ako perie, ale nie je to vždy pravidlom. Farbivo sa vylučuje zo žliaz maternice.

° Podobným spôsobom, akým sa tvorí škrupina, sa nám ľuďom tvoria kosti a zuby.

° Existujú sliepky, ktoré znášajú modré, zelené, ružové a hnedé vajcia. Z tohto dôvodu sa im hovorí aj veľkonočné sliepky. Je to plemeno araukana.

° Kuriatka sú schopné radovať sa, odpočívať a snívať rovnako, ako ľudia a to isté platí aj pre bolesť.

° Keď sliepky znesú vajíčko, kotkodákajú.

° Na jednej vaječnej škrupine je viac ako 17 tisíc pórov.

° Po 21 dňoch začína kuriatko dýchať pľúcami. Keďže nemá vo vajíčku dostatok vzduchu, dostáva kŕče. Trhaním hlavičky začne postupne zobáčikom rozbíjať škrupinu a tak sa dostane von z vajíčka na vzduch. Aj keď by sa mohlo zdať, že škrupinka je pre kuriatko veľmi tvrdá, v štádiu, kedy sa začína kľuť von, už nie je až taká pevná. Živiny zo škrupiny totiž prijíma kuriatko pre správny vývoj svojich orgánov a škrupina tak slabne. Takto úžasne to príroda zariadila :)

° Alergia na kravské mlieko, vajcia a sóju sa často stratí vďaka postupnému vývoju imunitného systému. Na rozdiel od toho alergie na orechy, arašidy a ryby pretrvávajú celý život.

° Pravé talianske cestoviny sú bezvaječné.


Je pre nás zásadné poznať alergie, ktorými trpí naše telo. Neliečená alebo zanedbaná alergia sa často rozvinie do väčších rozmerov. Či už zhoršovanie stavu alebo pridružovanie ďalších alergických reakcií sú často následkom neliečenej alergie. Každé prejavy alergie s ktorými sa musí vysporiadavať naše telo nám skracujú dĺžku života, myslite na to vždy, keď si poviete, že k lekárovi pôjdete "zajtra".
Vyradenie vajíčok nie je žiadna katastrofa. Ak sa o svoje telo zaujímate viac, zistíte, že ich nie je nemožné nahradiť a ako bonus sa stanete ďalšou skladačkou, ktorá bude viesť k lepšiemu životu našich zvieracích kamošov.

Články ako je tento budú od budúcej časti určené pre Patrónov.


Ahojte💚

zdroj: ozdravizprirody.blogspot.com 


* anafylaktický šok je extrémna reakcia organizmu na zložku v potrave alebo v nejakom produkte (napr. sprchový gél či prací prach). Je to život ohrozujúca reakcia a aj keď nie je taká častá, jeho následkom býva často smrť. Prejavmi silného anafylaktického šoku sú kŕče, strata vedomia, takmer nemožnosť nahmatať pulz. Ďalej je to hnačka, zvýšené potenie, kovová chuť v ústach alebo triaška.

* agar-agar je želatína vyrobená z morských rias a preto je väčšinu vhodná aj pre vegánov. V Európe sa pokladá za novinku, ale je dlhodobo používaný predovšetkým v Ázii. Používa sa vo farmaceutickom priemysle, pri výskumoch a nájdeme ho aj v niektorých druhoch kozmetiky.

* chia semienka boli nejaký čas považované za superpotravinu a každý, kto sa trocha viac zaujíma o zdravé stravovanie o nich určite počul. Schválne píšem, že boli, pretože aj napriek tomu, že sú plné prospešných látok, rovnakú službu nám preukážu napríklad aj ľanové semienka. Tie sú lacnejšie a telám európanov prirodzenejšie - vzhľadom na miesto, kde žijeme.
Pri ľanových aj chia semienkach platí, že ak z nich chceme vyťažiť maximum, treba ich pred použitím rozomlieť. Ak ich budeme konzumovať celé, vyjdú naším tráviacim traktom rovnako, ako do neho vošli.


Tieto zdroje mi pomohli pri písaní článku:

° https://korzar.sme.sk/c/4540950/doba-liahnutia-hydiny.html
° https://www.mojavyziva.sk/alergia-na-vajcia-prejavy-priznaky-a-liecba/
° https://is.muni.cz/th/fyfqt/BP_final.pdf
° https://www.svetplodu.sk/
° https://www.punkgen.sk/EkoBojovnik3.pdf
° https://zvieraciombudsman.sk/
° https://veganskaspolecnost.cz/wp-content/uploads/Pruvodce-veganstvim-tisk.pdf