Gumička s wrapmi

umelecký archív @ivetar.s_blog

V prvom článku kategórie TVORÍME sme si vyrobili jednoduchý wrap do vlasov. V tomto článku na wrapy nadviažeme a vytvoríme si gumičku s viacerými wrapmi. Na výrobu tejto ozdoby do vlasov sa vzťahuje to isté, ako pri samostatnom wrape - nebudeme potrebovať nijaké špeciálne pomôcky - iba tie, ktoré má prevažná väčšina z nás doma.
Nebudem zdržovať, poďme na to.

°° Jeden wrap alebo gumička s viacerými wrapmi?

Jednoducho povedané - ak máte dostatok materiálov, nie je na škodu vyrobiť si aj samostatné wrapy, aj wrapy na gumičke. Každý z týchto variantov má svoje výhody, ale aj vlastnosti, ktoré by nemuseli vyhovovať každému. Povieme si o nich v nasledujúcich odstavcoch.

Jednotlivé wrapy

Jednotlivé wrapy sú jednoduchá maličkosť, ktorou si vyzdobíte vlasy. Či do vlasov nainštalujete iba jeden alebo ich (ne)pravidelne umiestnite niekoľko v celom účese, môžete sa rozhodnúť či budú vlasy rozpustené, alebo v cope. Už vďaka jednému kúsku dokážete za niekoľko málo minút vytvoriť zaujímavý účes.

Nevýhodou je dávanie dolu - odinštalovávanie - kedy je potrebné venovať osobitnú starostlivosť každému wrapu a dať ho dolu z vlasov. Aj keď to nie je žiadna nadľudská úloha, často sa nám nechce a potom s nimi spíme. A to nie je - ako sme si už povedali v predchádzajúcom článku - najlepší nápad. Miesto, v ktorom je wrap uchytený o vlasy alebo dred sa vie počas spánku zachlpiť a následné vymotávanie je potom náročnejšie. Čím dlhšie si necháte wrap v vlasoch, tým ťažšie pôjde dolu a nie je ničím výnimočným, že vám aj opatrné dávanie dolu vyšklbe niekoľko vlasov.

Gumička s wrapmi

Na rozdiel od toho je gumička s wrapmi praktickejšou ozdobou. Má iba jednu nevýhodu - vlasy budú v cope. Samozrejme, účesov je neúrekom a nemusíte dávať do copu všetky vlasy, ale treba rátať s tým, že gumička tam stále niekde je.
Najväčšou výhodou je inštalácia - kedy si skrátka spravíte cop a aj odinštalovanie, kedy jednoducho stiahnete všetky wrapy naraz ako keď si dávate dolu obyčajnú gumičku.

Wrapy, ktoré budú pripevnené o gumičku môžu začínať tiež gumičkou. Môžeme ho ale tiež začať šnúrkou alebo látkou či iným materiálom, ktorý sa nenaťahuje. 

°° Ako dostať wrapy na gumičku

Jediný rozdiel medzi takzvaným single wrapom a gumičkou je - "prekvapivo" - v gumičke. Základ môže tvoriť jedna prestrihnutá gumička, na ktorú navlečieme niekoľko ďalších a z nich bude každá tvoriť základ wrapu. Ak spravíme základ takto, gumičku (na fotke tú bielu) môžeme neskôr znova rozstrihnúť alebo rozviazať a v prípade potreby použiť wrapy jednotlivo. 

Druhou možnosťou je využiť šnúrky, ktoré sa z gumičky nebudú dávať dolu. V tomto prípade nie je potrebné gumičku rozstrihnúť.
Šnúrky sa utiahnu jednotlivo na gumičku a z každej z nich sa bude tvoriť wrap.

Ja som mala gumičku rozstrihnutú, a tak si ju jednoducho zviažem. Ako vidíte na fotke dole, použila som aj wrap vytvorený minule (s gumičkou v základe), aj tieto "nové", ktorých základ tvoria šnúrky. Môžete tak vidieť obidva druhy wrapov.

Pripravíme si bavlnky a ostatné materiály, ktoré sme sa rozhodli použiť. Šnúrkový základ začneme obmotávať zvrchu. Ak neviete ako na to, presný fotopostup, ako vytvoriť single wrap nájdete v už spomínanom článku Wrap do dredov alebo vlasov.
Na fotke dole vidíte, že strapatú časť šnúrky som stiahla smerom nadol a začala som ich obmotávať v tejto polohe. Ak máte podobné strapaté šnúrky, je to najlepší spôsob, ako túto časť skryť a vytvoriť tak esteticky pekný (hladký) základ. V prípade, že sa vám páči strapatý koniec, je samozrejme úplne v poriadku nechať ho tak, ako je. Keď sa nebudete ponáhľať a trocha sa s tým pohráte, určite sa vám podarí vytvoriť zaujímavé a naozaj originálne kúsky.
Riaďte sa jedným jediným heslom, a to: Fantázii sa medze nekladú!

Postupne podľa návodu v predchádzajúcom článku obmotajte všetky základy - v mojom prípade to boli šnúrky. Ako základ môžete použiť všeličo, napríklad aj šnúrky do topánok alebo čipky.

°° Aké wrapy vyrobiť

Na fotke dole s hotovou gumičkou je v podstate iba niekoľko jednoduchých ukončení wrapu. V nasledujúcich riadkoch si o každom vytvorenom wrape povieme niečo viacej.

- Prvý oranžový wrap je robený podľa postupu v článku Wrap do dredov alebo vlasov. Je na ňom použitý piercing a prívesok malej muchotrávky. Ukončený je farebným chvostíkom, ktorý som vytvorila vrstvením bavlniek v podobných odtieňoch.

 - Najsvetlejší wrap je ozdobený niekoľkými odstrižkami bavlniek, ktoré vyzerajú ako mašličky. Takýto výzor sa docieli jednoducho tak, že okolo wrapu uviažete kúsok bavlnky (jednu šnúrku) a zastrihnete jej konce. Na takúto výzdobu sa dá využiť kopec odstrižkov - nič nevyhadzujte, pokým s výrobou wrapov neskončíte. Ani neviete, čo všetko sa vám môže hodiť!
Na chvostíku svetlého wrapu sú uviazané dva gombíky. Takýto doplnok v podobe gombíkov je skôr ukážka, ako by to nemalo vyzerať. Na pohľad vyzerá zaujímavo, ale hlavne v prípade, ak sa chystáte niekde na koncert šľahať vlasmi, to môže byť nebezpečné pre vás a oči vášho okolia. Tiež sa do gombíkov jednoducho zamotajú vlasy - ak sú wrapy inštalované vo vlasoch a nie v dredoch.

- Fialový wrap má základ obmotaný čipkou. Čipka tvorí zaujímavý vzor nielen po dĺžke celého wrapu, ale aj na jeho konci, kde opticky vytvorí väčší objem. Čipka drží na wrape vďaka vrchnej vrstve - fialovej bavlnke vo viacerých vrstvách. Koniec je voľne spustený dolu a pridala som aj viac "cámikov" na koniec.

- Posledný, hnedo-čierny wrap je najjednoduchší zo všetkých. Základ nie je úplne skrytý, ale je prepletený hnedou bavlnkou. Na tomto wrape môžete vidieť, že podklad skončil niekde v 3/4 dĺžky wrapu ale z ostatku hnedej bavlnky sa dá dotvoriť koniec, ktorý sa jednoducho zapletie. Jeho konček sa potom zviaže na uzlík alebo môžete použiť kúsok bavlnky na jeho uviazanie - ja som použila kúsok červeného odstrižku. Pri tomto wrape je vidieť, ako jednoducho sa dá obyčajný a takmer nevýrazný wrap v zemitých farbách oživiť jednou jedinou šnúrkou vo výraznejšej farbe.

Inštaláciu gumičky s wrapmi nie je potrebné vysvetľovať. Je to jednoducho gumička a do vlasov ju dáme tak ako gumičku bez wrapov. Urobíme si cop a gumičkou s wrapmi ho stiahneme.
Či už máte dredy alebo nezadredené vlasy, wrapy vždy dotvoria celkový účes. Ja som takýto účes so vytvorila za pár sekúnd. Stačí nabrať vrchné vlasy a spodné nechať rozpustené. Na vrchných vlasoch vytvoríme copček z našej novej gumičky tak, aby boli wrapy na spodnej strane. Cop je dobré spraviť tak, aby vrchné vlasy alebo dredy zakrývali začiatok wrapov - spoj wrapov a gumičky. Dá sa to pekne zakryť aj dredami, aj nezadredenými vlasmi.

Na spodnej fotke som z vlasov urobila drdol. Rovnako, ako pri obyčajnej gumičke aj tu ňou jednoducho utiahneme vlasy a wrapy ktoré "visia" z gumičky obmotáme okolo základu drdolu. Na fotke vám to ukazujem s malým množstvom dredov (malý drdolček na vrchu hlavy), pretože wrapy na gumičke sú krátke. Ak máte husté vlasy alebo dlhšie dredy, tým pádom bude drdol objemnejší, je potrebné spraviť wrapy na gumičke o niečo dlhšie - tak budú môcť obmotať celý základ drdolu, alebo ho previesť celým drdolom.

všetky fotky: archív @ivetar.s_blog

°° Pár slov na záver

Keď máte vlasy alebo dredy dlhšie, je fajn prispôsobiť wrapy dĺžke svojich dredov či vlasov. Nezabúdajme na to, že naše dredy budú rásť, zatiaľ čo wrapy budú stále rovnakej dĺžky. To vieme zmeniť postupným napletaním dĺžok (predlžovaním) alebo si môžeme spraviť wrapy už na začiatku o niečo dlhšie, ako sú naše pôvodné vlasy, alebo dredy. Tým sa nielen poistíme do budúcna keď naše vlasy budú postupne dosahovať dĺžku wrapov, ale tiež vedia dlhšie wrapy opticky predĺžiť celý účes.

Myslite aj na to, aby sa vám žilo pohodlne, keď budete mať wrapy vo vlasoch. Je to presne o tom istom, čo spomínam v článku o predlžovaní dredov: Nepreháňajte to s dĺžkou. Ak ste zvyknutí na vlasy alebo dredy s dĺžkou po ramená, gumička s 1-1,5 metrovými wrapmi sa stane niečím, čo vám bude zavadzať. Ak aj napriek tomu chcete vyskúšať takto dlhú ozdobu do vlasov, môžete si ju užiť v lete, kedy nemáte na sebe toľko oblečenia. Rovnako, ako dlhé vlasy aj dlhé wrapy sťažujú obliekanie a vyzliekanie. V zime máte okrem toho ešte väčšinou šatku a čiapku. V tom čase je najlepšie ako vlasy tak i dredy schovať pred zimou.

Takáto gumička s wrapmi je jednoduchým, doma vyrobeným doplnkom do vlasov. S trochou predstavivosti sa dá vyrobiť aj taký wrap, ktorý sadne ako dievčatám a ženám, tak aj chalanom a mužom. Nemusia to byť vždy bláznivé farby a extrémne dĺžky. Alebo aj môžu, je to na vás.

Pomaly sa nám blíži koniec roka, takže si nabudúce vyrobíme kalendár/diár pre rok 2023 :)


Ahojte💚